pregleda

Velika majka - Erih Nojman


3.990 din
Cena:
3.591 din
Želi ovaj predmet: 6
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: AKS
BEX
City Express
Pošta
DExpress
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

Godina izdanja: 2015
ISBN: 978-86-86525-60-4
Jezik: Srpski
Autor: Strani

Naslov: Velika majka: fenomenologija ženskih oblika nesvesnog
Autor: Erih Nojman

Originalni naslov: Erich Neumann – Die grosse Mutter

Izdavač: Fedon, Beograd
Prevod: Milutin Stanisavac i Mirjana Sovrović
Jezik: b.c.h.s./srpski
Godina izdanja: 2015

Pismo: latinica
Žanr: psihologija, psihoanaliza

ISBN: 978-86-86525-60-4

POVEZ: tvrd, sa zaštitnim omotom
Br. str.: 480+150
Fizički opis: 15 x 23 cm
Masa (u gr): 980

knjiga je potpuno nova - moja ocjena 5*

[kategorizacija stanja:

5*- potpuno nova knjiga, neotvorena (od 2000. nadalje)
5 - netaknuta, a može biti i starije izdanje
4 - vidljivi vanjski znaci korišćenja, ali knjiga u dobrom stanju
3 - oštećena izvana (korica), unutra bez oštećenja
2 - oštećena izvana, oštećena iznutra - podvlačena grafitnom olovkom ili pohabane stranice
1 - knjiga oštećena izvana i iznutra, podvlačena hemijskom, flomasterima ili bojama, ali čitljiva

- za svaku karakteristiku/oštećenje koje nije obuhvaćeno prethodnim pišem dodatnu napomenu ili ukazujem na fotografiju]

DODATNO UZ KNJIGU:

Jedan od najznačajnijih susreta u istoriji analitičke psihologije odigrao se tokom seminara koji je 1933. godine Karl Gustav Jung održao u Berlinu, a kojem je prisustvovao tada dvadesetosmogodišnji Erih Nojman, koji tek što je završio studije medicine. Tim susretom otpočela je ne samo Nojmanova edukacija, a potom i edukativna analiza kod Junga, već i njihova izuzetno plodna saradnja, koja je na osoben način krunisana Nojmanovim najznačajnijim knjigama, najpre Istorijskim poreklom svesti (1949), koja je praćena Jungovim predgovorom, a potom i Velikom Majkom (1956).
Osvrćući se na Nojmanovo istraživanje porekla svesti, Jung je napisao da njegov učenik polazi upravo od onog mesta od kojeg bi i on sâm pošao kada bi mu bio podaren još jedan život. Napominjući da druga generacija analitičkih psihologa ima preimućstvo izvesnog, makar i nepotpunog pregleda, kakav pionir nikada ne može imati, Jung primećuje da je Nojman „došao do zaključaka i vidika koji spadaju u najznačajnije što je ikada urađeno u ovoj oblasti“.

Koristeći pomenuto preimućstvo, Nojman će svoja istraživanja nastaviti, okrenuvši se proučavanju onoga što je Jung nazvao „novim kontinentom“ – a to je matrijarhalna simbolika. Ta istraživanja objaviće nekoliko godina kasnije, u svom klasičnom delu i jednoj od najznačajnijih knjiga analitičke psihologije – Velikoj Majci, koja je nedavno prevedena i na srpski jezik u okviru izdavačke kuće Fedon iz Beograda. Time su naši čitaoci najzad dobili priliku da se upoznaju sa ovom značajnom, sveobuhvatnom i zahtevnom studijom, čije objavljivanje nesumnjivo predstavlja izdavački poduhvat, na koji se već decenijama nisu odvažili ni mnogo veći izdavači, da bi to sada učinila jedna, uslovno rečeno, mala izdavačka kuća, koja je time potvrdila koliko je zapravo velika.
Nojmanova studija o arhetipu Velike Majke sastoji se iz dva dela. Prvi čini teorijski intonirana, strukturna analiza ovog, nesumnjivo najznačajnijeg arhetipa, kako u psihologiji pojedinca tako i čovečanstva, pri čemu je razmotrena njegova dinamika, odnosno delovanje, sadržinsko ispoljavanje i povezanost sa odgovarajućim, brojnim simbolima. Umeće sinteze i sposobnost za sveobuhvatni pogled doprinose celovitom i preglednom sagledavanju ove, izuzetno složene teme. Drugi deo knjige, koji se uslovno može nazvati praktičnim, ili, preciznije, iskustvenim i manifestnim, čini obrada i analiza obilja tekstualnog i likovnog materijala iz svih epoha i kultura, praćena sa više od dvesta pedeset ilustracija umetničkih dela i artefakata od praistorije do dvadesetog veka, materijala u kojem se arhetip Velike Majke javlja, to jest na koji je on, psihološki formulisano, projektovan.

Poznato je, naime, da se arhetipovi kolektivnog nesvesnog ispoljavaju u „mitološkim motivima“ koji se na isti ili sličan način javljaju u svim vremenima i kod svih naroda, ali i da spontano izranjaju iz nesvesnog dela ličnosti modernog čoveka. Oni su podjednako prisutni u religiji, kultu, običajima, ritualima, simbolima takozvanog primitivnog čoveka, ali i u snovima, fantazijama i umetničkim delima ljudi našeg vremena, kako bolesnih tako i zdravih. Stoga Erih Nojman napominje da je bavljenje arhaičnim svetom arhetipova samo naizgled anahrono i udaljeno od svakidašnje realnosti modernog čoveka, dok ono, zapravo, predstavlja temelj svake psihoterapije i razvoja psihološke svesti pojedinca i zajednice. Arhetip Velike Majke jedan je od najdrevnijih i najsloženijih, zbog čega se njegovi različiti i brojni aspekti – od strašnih i proždirućih do podsticajnih i blagorodnih – ispoljavaju u mnoštvu oblika, simbola i psihičkih predstava, suštinski utičući na svakodnevni život modernog čoveka.

Stoga Nojman svoje čitaoce upoznaje sa psihološkim aspektima i manifestacijama ovog arhetipa, kroz sagledavanje ženske psihe u likovima boginja poput Venere, Demetre i Kore, Fortune, Artemide, Hekate, Gorgone, Erinija, Sfinge, ili pak Izide, Hator, Nut, ali i Lilit, Kali i Tare, sve do Bogorodice i Sofije kao Mudrosti.

Kada je reč o psihološkoj ravni, arhetip Velike Majke se ispoljava kroz rađanje, davanje, štićenje, hranjenje i oslobađanje, ali i kroz odbacivanje, lišavanje, zadržavanje, sputavanje i zarobljavanje. Negujući i proždirući aspekti Velike Majke istovremeno su prisutni na telesno-materijalnom i duševno-duhovnom nivou, što znači da od nje ne potiče samo fizičko rađanje, već i ono psihičko, manifestovano kroz stvaralaštvo, inspiraciju ili duhovni preporod, ali i da od nje dolazi smrt, kako telesna tako i psihička, u vidu depresije, duševnog sloma i ludila.

Ipak, zahvaljujući paradoksalnoj i ambivalentnoj prirodi arhetipa, kao i njegovoj dinamici, Nojman naglašava terapeutski dragocenu mogućnost preokretanja u suprotnost. Ona podrazumeva da nemoć, bol, patnja, odbačenost, nezaištićenost, pa i ludilo mogu biti preteče inspiracije i postati samo prolazne stanice na putu ka preporodu i novom rađanju, ali i da pozitivni elementi inspiracije i ekstaze mogu voditi propadanju Ja, odnosno opsednutosti i ludilu, za šta potvrde nalazimo u životima brojnih značajnih stvaralaca.
Stoga Nojmanova Velika Majka spada u knjige koje zahtevaju da im se vraćamo, delatno ih proučavamo i njene sadržaje aktivno prepoznajemo i otkrivamo u sebi i izvan sebe. Nesumnjivo, reč je o daru koji je dostojan Karla Gustava Junga, Nojmanovog učitelja i prijatelja kojem je knjiga posvećena, čime je Erih Nojman potvrdio da je s razlogom proglašen Jungovim izabranim naslednikom i jednim od njegovih najznačajnijih i najkreativnijih učenika.

*

Knjigu „Velika majka` Erih Nojman (1905-1960) posvetio je svome „učitelju i prijatelju` Karlu Gustavu Jungu, a nastala je, kako je autor zabeležio, „tako što su profesor Jung i gospođa Frebe-Kaptajn predložili da napišem uvodni tekst za prvo objavljivanje slika `Velike Majke`, slika koje su deo materijala sakupljenih u Eranos arhivu za istraživanje simbola`. S druge strane, ovo delo spada među Nojmanove najveće doprinose upravo Jungovoj misli.

U uvodu za prvi deo knjige, Nojman ističe da se ovde „ne radi o bilo kojem arhetipu, nego o jednom sasvim posebnom, o Velikom ženskom ili, strogo uzev, o arhetipu Velike Majke`. Na drugom mestu, dodaje: „Istraživanje ženske psihe u njenoj posebnosti najnužniji je i najvažniji zadatak koji se postavlja pred dubinske psihologe kojima su na srcu stvaralačko ozdravljenje i razvoj pojedinačnog čoveka.
Isti značaj ova ženska problematika ima i za psihologa kulture koji je spoznao da pretnja današnjem čovečanstvu delom počiva upravo na jednostrano-patrijarhalnom razvoju svesti muškoga duha koji nije uvek u ravnoteži sa `matrijarhalnim` svetom psihe. U ovom smislu prikaz arhetipsko-psihičkog sveta Velikog ženskog, prikaz koji pokušavamo da damo u našem radu, predstavlja i doprinos utemeljivanju jedne buduće terapije u kojoj će pacijent biti kultura.

Zapadno čovečanstvo nužno mora da postigne sintezu u koju je na plodonosan način uključen ženski svet - svet koji je takođe jednostran kada se nađe u izolaciji. Razvoj psihičke celovitosti pojedinačnog čoveka biće moguć tek kada zapadni čovek psihički doraste opasnostima koje njegovu egzistenciju ugrožavaju i iznutra i spolja.`

*

Erih Nojman
(Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije)

Erih Nojman

Erih Nojman
Datum rođenja 23. januar 1905.
Mesto rođenja Berlin
Datum smrti 5. novembar 1960. (55 god.)
Mesto smrti Tel Aviv
Mentori Karl Jung
Poznat po Razvojna psihologija

Erih Nojman (23. januar 1905 - 5. novembar 1960) je bio psiholog, filozof, pisac, i učenik Karla Junga. Poznat je po svom doprinosu razvojnoj psihologiji, kao i proučavanju arhetipa žene.

Karijera

Nojman je rođen u Berlinu u jevrejskoj porodici. Stekao je doktorat iz filozofije na Univerzitetu u Erlangen - Nirnbergu 1927. godine. Nakon toga, studirao je medicinu na Univerzitetu u Berlinu, gde je 1933. stekao svoju prvu diplomu medicine. Kako su oboje još od mladosti bili Cionisti, sa svojom ženom Džulijom se 1934. seli u Tel Aviv. Više godina se redovno vraćao u Cirih, kako bi držao predavanja Institutu Karl Gustav Jung. Predavanja je često držao i u Engleskoj, Francuskoj i Holandiji. Bio je član Internacionalne asocijacije za analitičku psihologiju i predsednik Asocijacije analitičkih psihologa Izraela. Praktikovao je analitičku psihologiju u Tel Avivu od 1934. godine, pa do svoje smrti od raka bubrega 1960. godine.

Doprinos
Nojmanov doprinos se odnosi na polja razvojne psihologije i psihologije svesti i kreativnosti. Na analizu je primenjivao teoretski i filozofski pristup, nasuprot fokusu u Engleskoj i SAD na kliničko iskustvo. Njegov najznačajniji doprinos psihologiji predstavlja empirijski koncept „centroverzije”, sinteze ekstraverzije i introverzije. Međutim, najpoznatiji je po svojoj teoriji razvoja Ženskog, koja je formulisana u brojnim publikacijama, a prevashodno u knjizi „Velika majka”. Njegova dela ukazuju na način na koji mitologija kroz istoriju otkriva aspekte razvoja svesti koji su svojstveni i pojedincu i društvu u celosti.

Dela
Nojmanov najtrajniji doprinos jungovskoj misli jesu dela „Poreklo i istorija svesti” i „Velika majka”. Ova dela se bave razvojnim etapama evolucije svesti i konceptom, istorijskim primerima i arhetipom boginje majke. Delo „Dubinska psihologija i nova etika” bavi se ljudskom destruktivnošću, kao i načinom na koji se ljudski um odnosi prema svojoj senci. Svoja dalja istraživanja ženskog arhetipa razvijao je u delima „Umetnost i kreativno nesvesno”, „Strah od Ženskog” i „Amor i Psiha”. Nojman je takođe pisao i poeziju, novelu pod imenom „Početak”, i 1932. godine kritiku dela Franca Kafke, u periodu kada je Kafka i dalje bio sitna figura u književnom svetu.

Bibliografija

• Tiefenpsychologie und neue Ethik. Rhein, Cirih 1949
• Ursprungsgeschichte des Bewusstseins. Mit einem Vorwort von C.G. Jung. Rascher, Cirih, 1949
• Amor und Psyche.1952
• Umkreisung der Mitte. 3 Bde., 1953/54
• Die große Mutter. Der Archetyp des großen Weiblichen. Rhein, Cirih,1956
• Der schöpferische Mensch.1959
• Die archetypische Welt Henry Moores. 1961, objavljeno posthumno
• Krise und Erneuerung. 1961, objavljeno posthumno
• Das Kind. Struktur und Dynamik der werdenden Persönlichkeit. 1963, objavljeno posthumno 1980.
• Jacob et Esaü: L`archétype des frères ennemis, un symbole du judaïsme, objavljeno posthumno 2015.

*

Psihoanaliza / psihologija nesvesnog / kolektivno nesvesno / arhetipovi / Karl Gustav Jung / jungovska psihologija / ženska psiha / psihologija religije / psihoanaliza i religija / grčki mitovi / grčka mitologija / simboli / arhetipski simboli /


***
UNOS: 200405
Šifra:

šaljem i u inostranstvo, ali uz prethodni dogovor i plaćanje unaprijed; prilikom svake kupoprodaje nužan je dodatni kontakt putem kupindo-poruka pošto se zna desiti da otputujem van grada, tako da to ne prouzrokoje nesporazume oko kašnjenja i rokova propisanih kupindo-pravilima; sve knjige pakujem u najlon i karton sa otvorom kako bi zadovoljile uslove slanja poštom kao (po mogućnosti preporučena) TISKOVINA; moguće su i sve druge vrste slanja - dogovor.

VAŽNA NAPOMENA: uglavnom šaljem poštom (uvijek kao preporučenu tiskovinu) i postexpressom, ali u obzir mogu doći i ostale kurirske službe - sve izuzev AKS (zbog velikog broja pritužbi na njihov rad, a i komplikacija koje sam i sam sa njima imao) - s tim što se oko toga moramo dogovoriti. Ukoliko kupac insistira na nekoj od preostalih službi (BEX, City Express, DExpress) to mora biti uz prethodni dogovor.

PAŽNJA: uz neke ponude, prije detaljnijeg opisa predmeta može da stoji napomena da je predmet ponuđen kao VEZANA PONUDA. To znači da odobravam dodatni popust od 10 ili više % (uvijek će pisati koliko), ili besplatnu dostavu, UKOLIKO SE PREDMET KUPI SKUPA SA CILJANIM/POVEZANIM PREDMETOM - predmeti su najčešće povezani po sličnosti (autora ili teme).

LIČNO PREUZIMANJE odnosi se na područje Novog Sada.

Ukoliko stavljam oznaku BESPLATNA DOSTAVA, to podrazumijeva najefikasniji ali i najjeftiniji način isporuke - uglavnom kao preporučena tiskovina ili paket (što ovisi o težini konkretnog predmeta). BESPLATNA DOSTAVA NE ODNOSI SE NA POTENCIJALNO SLANJE ZA INOSTRANSTVO!
sve moje PREDMETE (kupindo), na jednom mjestu možete pogledati aktiviranjem linka:

https://www.kupindo.com/Clan/knjigostroj/SpisakPredmeta

sve moje AUKCIJE (limundo), na jednom mjestu možete pogledati aktiviranjem linka:

https://www.limundo.com/Clan/knjigostroj/SpisakAukcija

Predmet: 60855537
Naslov: Velika majka: fenomenologija ženskih oblika nesvesnog
Autor: Erih Nojman

Originalni naslov: Erich Neumann – Die grosse Mutter

Izdavač: Fedon, Beograd
Prevod: Milutin Stanisavac i Mirjana Sovrović
Jezik: b.c.h.s./srpski
Godina izdanja: 2015

Pismo: latinica
Žanr: psihologija, psihoanaliza

ISBN: 978-86-86525-60-4

POVEZ: tvrd, sa zaštitnim omotom
Br. str.: 480+150
Fizički opis: 15 x 23 cm
Masa (u gr): 980

knjiga je potpuno nova - moja ocjena 5*

[kategorizacija stanja:

5*- potpuno nova knjiga, neotvorena (od 2000. nadalje)
5 - netaknuta, a može biti i starije izdanje
4 - vidljivi vanjski znaci korišćenja, ali knjiga u dobrom stanju
3 - oštećena izvana (korica), unutra bez oštećenja
2 - oštećena izvana, oštećena iznutra - podvlačena grafitnom olovkom ili pohabane stranice
1 - knjiga oštećena izvana i iznutra, podvlačena hemijskom, flomasterima ili bojama, ali čitljiva

- za svaku karakteristiku/oštećenje koje nije obuhvaćeno prethodnim pišem dodatnu napomenu ili ukazujem na fotografiju]

DODATNO UZ KNJIGU:

Jedan od najznačajnijih susreta u istoriji analitičke psihologije odigrao se tokom seminara koji je 1933. godine Karl Gustav Jung održao u Berlinu, a kojem je prisustvovao tada dvadesetosmogodišnji Erih Nojman, koji tek što je završio studije medicine. Tim susretom otpočela je ne samo Nojmanova edukacija, a potom i edukativna analiza kod Junga, već i njihova izuzetno plodna saradnja, koja je na osoben način krunisana Nojmanovim najznačajnijim knjigama, najpre Istorijskim poreklom svesti (1949), koja je praćena Jungovim predgovorom, a potom i Velikom Majkom (1956).
Osvrćući se na Nojmanovo istraživanje porekla svesti, Jung je napisao da njegov učenik polazi upravo od onog mesta od kojeg bi i on sâm pošao kada bi mu bio podaren još jedan život. Napominjući da druga generacija analitičkih psihologa ima preimućstvo izvesnog, makar i nepotpunog pregleda, kakav pionir nikada ne može imati, Jung primećuje da je Nojman „došao do zaključaka i vidika koji spadaju u najznačajnije što je ikada urađeno u ovoj oblasti“.

Koristeći pomenuto preimućstvo, Nojman će svoja istraživanja nastaviti, okrenuvši se proučavanju onoga što je Jung nazvao „novim kontinentom“ – a to je matrijarhalna simbolika. Ta istraživanja objaviće nekoliko godina kasnije, u svom klasičnom delu i jednoj od najznačajnijih knjiga analitičke psihologije – Velikoj Majci, koja je nedavno prevedena i na srpski jezik u okviru izdavačke kuće Fedon iz Beograda. Time su naši čitaoci najzad dobili priliku da se upoznaju sa ovom značajnom, sveobuhvatnom i zahtevnom studijom, čije objavljivanje nesumnjivo predstavlja izdavački poduhvat, na koji se već decenijama nisu odvažili ni mnogo veći izdavači, da bi to sada učinila jedna, uslovno rečeno, mala izdavačka kuća, koja je time potvrdila koliko je zapravo velika.
Nojmanova studija o arhetipu Velike Majke sastoji se iz dva dela. Prvi čini teorijski intonirana, strukturna analiza ovog, nesumnjivo najznačajnijeg arhetipa, kako u psihologiji pojedinca tako i čovečanstva, pri čemu je razmotrena njegova dinamika, odnosno delovanje, sadržinsko ispoljavanje i povezanost sa odgovarajućim, brojnim simbolima. Umeće sinteze i sposobnost za sveobuhvatni pogled doprinose celovitom i preglednom sagledavanju ove, izuzetno složene teme. Drugi deo knjige, koji se uslovno može nazvati praktičnim, ili, preciznije, iskustvenim i manifestnim, čini obrada i analiza obilja tekstualnog i likovnog materijala iz svih epoha i kultura, praćena sa više od dvesta pedeset ilustracija umetničkih dela i artefakata od praistorije do dvadesetog veka, materijala u kojem se arhetip Velike Majke javlja, to jest na koji je on, psihološki formulisano, projektovan.

Poznato je, naime, da se arhetipovi kolektivnog nesvesnog ispoljavaju u „mitološkim motivima“ koji se na isti ili sličan način javljaju u svim vremenima i kod svih naroda, ali i da spontano izranjaju iz nesvesnog dela ličnosti modernog čoveka. Oni su podjednako prisutni u religiji, kultu, običajima, ritualima, simbolima takozvanog primitivnog čoveka, ali i u snovima, fantazijama i umetničkim delima ljudi našeg vremena, kako bolesnih tako i zdravih. Stoga Erih Nojman napominje da je bavljenje arhaičnim svetom arhetipova samo naizgled anahrono i udaljeno od svakidašnje realnosti modernog čoveka, dok ono, zapravo, predstavlja temelj svake psihoterapije i razvoja psihološke svesti pojedinca i zajednice. Arhetip Velike Majke jedan je od najdrevnijih i najsloženijih, zbog čega se njegovi različiti i brojni aspekti – od strašnih i proždirućih do podsticajnih i blagorodnih – ispoljavaju u mnoštvu oblika, simbola i psihičkih predstava, suštinski utičući na svakodnevni život modernog čoveka.

Stoga Nojman svoje čitaoce upoznaje sa psihološkim aspektima i manifestacijama ovog arhetipa, kroz sagledavanje ženske psihe u likovima boginja poput Venere, Demetre i Kore, Fortune, Artemide, Hekate, Gorgone, Erinija, Sfinge, ili pak Izide, Hator, Nut, ali i Lilit, Kali i Tare, sve do Bogorodice i Sofije kao Mudrosti.

Kada je reč o psihološkoj ravni, arhetip Velike Majke se ispoljava kroz rađanje, davanje, štićenje, hranjenje i oslobađanje, ali i kroz odbacivanje, lišavanje, zadržavanje, sputavanje i zarobljavanje. Negujući i proždirući aspekti Velike Majke istovremeno su prisutni na telesno-materijalnom i duševno-duhovnom nivou, što znači da od nje ne potiče samo fizičko rađanje, već i ono psihičko, manifestovano kroz stvaralaštvo, inspiraciju ili duhovni preporod, ali i da od nje dolazi smrt, kako telesna tako i psihička, u vidu depresije, duševnog sloma i ludila.

Ipak, zahvaljujući paradoksalnoj i ambivalentnoj prirodi arhetipa, kao i njegovoj dinamici, Nojman naglašava terapeutski dragocenu mogućnost preokretanja u suprotnost. Ona podrazumeva da nemoć, bol, patnja, odbačenost, nezaištićenost, pa i ludilo mogu biti preteče inspiracije i postati samo prolazne stanice na putu ka preporodu i novom rađanju, ali i da pozitivni elementi inspiracije i ekstaze mogu voditi propadanju Ja, odnosno opsednutosti i ludilu, za šta potvrde nalazimo u životima brojnih značajnih stvaralaca.
Stoga Nojmanova Velika Majka spada u knjige koje zahtevaju da im se vraćamo, delatno ih proučavamo i njene sadržaje aktivno prepoznajemo i otkrivamo u sebi i izvan sebe. Nesumnjivo, reč je o daru koji je dostojan Karla Gustava Junga, Nojmanovog učitelja i prijatelja kojem je knjiga posvećena, čime je Erih Nojman potvrdio da je s razlogom proglašen Jungovim izabranim naslednikom i jednim od njegovih najznačajnijih i najkreativnijih učenika.

*

Knjigu „Velika majka` Erih Nojman (1905-1960) posvetio je svome „učitelju i prijatelju` Karlu Gustavu Jungu, a nastala je, kako je autor zabeležio, „tako što su profesor Jung i gospođa Frebe-Kaptajn predložili da napišem uvodni tekst za prvo objavljivanje slika `Velike Majke`, slika koje su deo materijala sakupljenih u Eranos arhivu za istraživanje simbola`. S druge strane, ovo delo spada među Nojmanove najveće doprinose upravo Jungovoj misli.

U uvodu za prvi deo knjige, Nojman ističe da se ovde „ne radi o bilo kojem arhetipu, nego o jednom sasvim posebnom, o Velikom ženskom ili, strogo uzev, o arhetipu Velike Majke`. Na drugom mestu, dodaje: „Istraživanje ženske psihe u njenoj posebnosti najnužniji je i najvažniji zadatak koji se postavlja pred dubinske psihologe kojima su na srcu stvaralačko ozdravljenje i razvoj pojedinačnog čoveka.
Isti značaj ova ženska problematika ima i za psihologa kulture koji je spoznao da pretnja današnjem čovečanstvu delom počiva upravo na jednostrano-patrijarhalnom razvoju svesti muškoga duha koji nije uvek u ravnoteži sa `matrijarhalnim` svetom psihe. U ovom smislu prikaz arhetipsko-psihičkog sveta Velikog ženskog, prikaz koji pokušavamo da damo u našem radu, predstavlja i doprinos utemeljivanju jedne buduće terapije u kojoj će pacijent biti kultura.

Zapadno čovečanstvo nužno mora da postigne sintezu u koju je na plodonosan način uključen ženski svet - svet koji je takođe jednostran kada se nađe u izolaciji. Razvoj psihičke celovitosti pojedinačnog čoveka biće moguć tek kada zapadni čovek psihički doraste opasnostima koje njegovu egzistenciju ugrožavaju i iznutra i spolja.`

*

Erih Nojman
(Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije)

Erih Nojman

Erih Nojman
Datum rođenja 23. januar 1905.
Mesto rođenja Berlin
Datum smrti 5. novembar 1960. (55 god.)
Mesto smrti Tel Aviv
Mentori Karl Jung
Poznat po Razvojna psihologija

Erih Nojman (23. januar 1905 - 5. novembar 1960) je bio psiholog, filozof, pisac, i učenik Karla Junga. Poznat je po svom doprinosu razvojnoj psihologiji, kao i proučavanju arhetipa žene.

Karijera

Nojman je rođen u Berlinu u jevrejskoj porodici. Stekao je doktorat iz filozofije na Univerzitetu u Erlangen - Nirnbergu 1927. godine. Nakon toga, studirao je medicinu na Univerzitetu u Berlinu, gde je 1933. stekao svoju prvu diplomu medicine. Kako su oboje još od mladosti bili Cionisti, sa svojom ženom Džulijom se 1934. seli u Tel Aviv. Više godina se redovno vraćao u Cirih, kako bi držao predavanja Institutu Karl Gustav Jung. Predavanja je često držao i u Engleskoj, Francuskoj i Holandiji. Bio je član Internacionalne asocijacije za analitičku psihologiju i predsednik Asocijacije analitičkih psihologa Izraela. Praktikovao je analitičku psihologiju u Tel Avivu od 1934. godine, pa do svoje smrti od raka bubrega 1960. godine.

Doprinos
Nojmanov doprinos se odnosi na polja razvojne psihologije i psihologije svesti i kreativnosti. Na analizu je primenjivao teoretski i filozofski pristup, nasuprot fokusu u Engleskoj i SAD na kliničko iskustvo. Njegov najznačajniji doprinos psihologiji predstavlja empirijski koncept „centroverzije”, sinteze ekstraverzije i introverzije. Međutim, najpoznatiji je po svojoj teoriji razvoja Ženskog, koja je formulisana u brojnim publikacijama, a prevashodno u knjizi „Velika majka”. Njegova dela ukazuju na način na koji mitologija kroz istoriju otkriva aspekte razvoja svesti koji su svojstveni i pojedincu i društvu u celosti.

Dela
Nojmanov najtrajniji doprinos jungovskoj misli jesu dela „Poreklo i istorija svesti” i „Velika majka”. Ova dela se bave razvojnim etapama evolucije svesti i konceptom, istorijskim primerima i arhetipom boginje majke. Delo „Dubinska psihologija i nova etika” bavi se ljudskom destruktivnošću, kao i načinom na koji se ljudski um odnosi prema svojoj senci. Svoja dalja istraživanja ženskog arhetipa razvijao je u delima „Umetnost i kreativno nesvesno”, „Strah od Ženskog” i „Amor i Psiha”. Nojman je takođe pisao i poeziju, novelu pod imenom „Početak”, i 1932. godine kritiku dela Franca Kafke, u periodu kada je Kafka i dalje bio sitna figura u književnom svetu.

Bibliografija

• Tiefenpsychologie und neue Ethik. Rhein, Cirih 1949
• Ursprungsgeschichte des Bewusstseins. Mit einem Vorwort von C.G. Jung. Rascher, Cirih, 1949
• Amor und Psyche.1952
• Umkreisung der Mitte. 3 Bde., 1953/54
• Die große Mutter. Der Archetyp des großen Weiblichen. Rhein, Cirih,1956
• Der schöpferische Mensch.1959
• Die archetypische Welt Henry Moores. 1961, objavljeno posthumno
• Krise und Erneuerung. 1961, objavljeno posthumno
• Das Kind. Struktur und Dynamik der werdenden Persönlichkeit. 1963, objavljeno posthumno 1980.
• Jacob et Esaü: L`archétype des frères ennemis, un symbole du judaïsme, objavljeno posthumno 2015.

*

Psihoanaliza / psihologija nesvesnog / kolektivno nesvesno / arhetipovi / Karl Gustav Jung / jungovska psihologija / ženska psiha / psihologija religije / psihoanaliza i religija / grčki mitovi / grčka mitologija / simboli / arhetipski simboli /


***
UNOS: 200405
Šifra:
60855537 Velika majka - Erih Nojman

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.