pregleda

Frank GEHRY TALKS Architecture + Process


Cena:
3.990 din (Predmet je prodat)
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: BEX
Pošta
DExpress
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

H.C.E (5803)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

99,84% pozitivnih ocena

Pozitivne: 9668

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: Ostalo
ISBN: Ostalo
Oblast: Arhitektura
Jezik: Engleski
Autor: Strani

First Edition (December 17, 1999)
Language ‎ English
Hardcover ‎ 300 pages

Odlično
Kao nova


Frenk Geri (Frank Gehry) – rođen Frenk Oven Goldberg (Frank Owen Goldberg) je jedan od najvažnijih arhitekata današnjice. Njegove građevine su zahvaljujući svojoj smelosti postale ikonične strukture i predstavlju svetski poznate atrakcije. Njegova arhitektura karakteriše se prepoznatljivim zakrivljenim formama koje izgledaju poput skulptura koje predstavljaju tkaninu u pokretu.

Frank Gehry arhitekta
Frank Gehry arhitekta
Frenk Geri je američki arhitekta rođen 1929. godine u Kanadi. Danas živi u Los Anđelesu. Iako ima 88 godina, Frenk Geri se još uvek bavi arhitekturom.

Neke od najpoznatijih građevina Frenka Gerija su Muzej „Gugenhajm“ u Bilbaou, u Španiji, koncertna dvorana „Volt Dizni“ u centru Los Anđelesa, Fondacija „Luj Viton“ u Parizu, „Vonc“ centar za molekularne studije Universiteta Sinsinati, muzej pop kulture u Sijetlu, „Novi svetski centar“ u Majami biču, “Plešuća kuća“ u Pragu i mnoge druge.
Frank Gehry, Guggenheim Museum in Bilbao, Spain
Frank Gehry, Guggenheim Museum in Bilbao, Spain
Frenk Geri je rođen u Kanadi međutim njegova porodica je 1947. godine emigrirala u SAD i nastanila se u Kaliforniji. Gerijev život u Kaliforniji nije bio nimalo glamurozan. Osećao se neprijatno kao Jevrejin (zbog čega je kasnije i promenio prezime iz Goldberg u Geri), radio je kao vozač kamiona, a kada je došlo vreme da upiše studije nije mogao da se odluči i pronađe u bilo kom predmetu. Tako se na studijama okušao u telekomunikacijama, što mu nije baš išlo od ruke. Posle telekomunikacija Geri se zainteresovao za hemijski inžinjering međutim ispostavilo se da ne samo da mu je ova oblast išla loše, već mu se nije ni dopadala. Posle izvesnog vremena lutanja Geri se zapitao šta bi to njega interesovalo i sledeći instinkt bio je upis arhitekture.

Posle osnovnih studija Geri je proveo dve godine udaljen od arhitekture i radio je nekoliko poslova uključujući i služenje tada obaveznog vojnog roka. Na jesen 1956. godine preselio se u Kembridž gde je pohađao studije urbanog planiranja na Harvardskoj školi dizajna. Međutim, Geri je bio duboko razočaran studijama koje je napustio nikada ne diplomirajući.

Frank Gehry, Dancing House ili Fred and Ginger Building, Prague, Czech Republic
Frank Gehry, Dancing House ili Fred and Ginger Building, Prague, Czech Republic
1957. godine Geri se vraća u Los Anđeles gde se opet počinje baviti arhitekturom i u 28. godini on dizajnira svoju prvu privatnu rezidenciju – letnjikovac za svog komšiju. 1961. godine Frenk Geri se seli u Pariz gde provodi godinu dana radeći kao arhitekta. Po povratku u SAD Geri osniva sopstveni studio. U ovo vreme najviše je radio u južnoj Kaliforniji gde je dizajnirao i gradio komercijalne strukture i privatne kuće. Neke od privatnih kuća koje je Geri u ovom periodu projektovao bile su prilično ekscentrične, a najvažnija građevina iz ovog perioda njegove karijere je upravo rekonstrukcija njegove sopstvene kuće u kojoj se naslućuje začetak njegovog budućeg stila. Tokom 1980-ih Geri je radio na mnogobrojnim objektima uključujući Muzej za svemirska istraživanja u Kaliforniji i Muzej nauke i industrije, takođe u Kaliforniji, u Los Anđelesu.

Frank Gehry, Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, California
Frank Gehry, Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, California
Godina 1989. bila je veoma važna za Gerija – dobio je najvažnije priznanje za rad u arhitekturi – Prickerovu nagradu. Žiri je svoju odluku objasnio karakterišući Gerija kao arhitektu koji je uvek spreman za eksperimentisanje. Prickerova nagrada je Geriju donela i međunarodnu slavu tako da je i broj projekata koje je Geri počeo raditi van granica SAD-a postao veći. Njegov prvi projekat u Evropi bio je Dizajn muzej „Vitra“ u Nemačkoj 1989. godine. Ubrzo posle ovog projekta usledili su projekti poput „Plešuće kuće“ u Pragu i Francuske kinoteke.

Kada je izgrađen Gugenhajmov muzej u Bilbaou, 1997. godine, Geri je dosegao novi nivo međunarodne slave. Ova građevina nosi u potpunosti prepoznatljiv Gerijev pečat – fasadu koja je istovremeno i fasada i zid i krov i ovojnica koja pleše oko objekta. Građevinu su mnogi arhitekti današnjice nazivali „najvećom građevinom našeg vremena“. Sam muzej je postao slavan zbog svog impresivnog i estetski veoma privlačnog dizajna kao i zbog ekonomskog efekta koji je imao na grad.

Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
Ovaj projekat bio je prekretnica u Gerijevoj karijeri. Od tada, on je dobijao monumentalne narudžbine za građevine i dalje je utvrdio svoj položaj na arhitektonskoj sceni današnjice kao jedan od najvažnijih arhitekata. Njegovi najbolji objekti iz perioda neposredno posle Bilbaoa uključuju nekoliko koncertnih dvorana na čelu sa Volt dizni koncertnom dvoranom u centru Los Anđelesa.
Osim ovih objekata Geri je dizajnirao i projektovao i akademske objekte koji su se arhitektonski takođe istakli kao što je biblioteka na Univerzitetu Prinston i Statistički centar koji je projektovao za MIT. Osim obrazovnih objekata Geri je u ovom periodu projektovao i izradio i nekoliko muzeja (Muzej pop kulture u Sijetlu se može izdvojiti)) i komercijalnih građevina.

Nekoliko tekućih projekata na kojima Geri radi poslednjih godina uključuju krilo univerziteta u Sidneju, Gugenhajm muzej u Abu Dabiju, Mirviš kule u Torontu i projekat koji traje više decenija – renoviranje muzeja umetnosti u Filadelfiji.
Poslednjih godina neki od Gerijevih projekata su naišli na zid i stali dok je rad na drugim projektim potpuno obustavljen. Ipak, pojedini projekti su istovremeno pokazali progres i njihov dizajn je posle više godina peripetija odobren.

Frank Gehry, Fondation Louis Vuitton, Paris
Frank Gehry, Fondation Louis Vuitton, Paris
Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
2014. godine otvorena su dva dugo očekivana muzeja Frenka Gerija – Biomuzej, muzej biodiverziteta u Panami i Fondacija Luj Viton, muzej moderne umetnosti u Parizu.

Većina Gerijevih projekata oslikava duh eksperimentisanja sa poštovanjem zahteva profesionalne prakse. Gerijev rad je u velikoj meri ostao van tokova modernih trendova i pokreta. On je tokom godina prakse uspeo da oformi i – sačuva – sopstveni stil. Konstantno radeći između datih okolnosti i očekivane materijalizacije objekata, Gerijev stil krši sva moguća očekivanja. Iako ponekad deluje nedovršeno i sirovo, ovaj stil kao da prati kalifornijski „fank“ umetnički pokret iz 1960-ih i 70-ih godina. Geri je zbog upotrebe materijala i sistema za građenje nazivan apostolom metalnih panela i modernih čeličnih sistema. Međutim, prateći njegov rad možemo reći da je on takođe i sofisticiran klasični umetnik koji poznaje evropsku istoriju umetnosti i savremenu skulpturu i slikanje.

Piše: Irma Talović, d.i.a.


With the completion of the celebrated Guggenheim Museum in Bilbao, Spain, architect Frank O. Gehry has entered the pantheon of twentieth-century masters. In this wholly unique new book, Gehry himself offers extensive and illuminating commentary on various aspects of the proceses involved in developing his revolutionary designs, including his influences, clients, use of materials, and new technologies.

Gehry Talks: Architecture + Process documents all of his new work of this decade, tracing his evolution from a southern California architect known for his idiosyncratic use of materials and collaboration with local artists, to an international figure whose fluid, hitherto undreamt-of forms surge beyond the aesthetic and technical constraints of the twentieth century. From the titanium-wrapped curves of the Guggenheim Bilbao to the binocular facade of the Chiat-Day Headquarters in California, his innovative structural ideas evoke a sense of freedom and spontaneity while, at the same time, displaying the utmot control. Unbound by guidelines of symmetry or the grid`s delineation, his structures spring forth, engaged in a seemingly limitless play of ideas--ever-changing in both the multitudinous combinations of shapes suggested by the form and the depth of the conceptual associations implied by the design. Fish and snake motifs birl upon his buildings` rippling surfaces, while light follows the asymmetrical trajectories of their metallic folds. Though controversial and daring, his works always possess an elegance that lends warmth and humane scope to each project, regardless of the level of innovation--as evinced in contexts as varying as the complicated, and unrealized, plan of the Lewis House in Lyndhurst, Ohio or the clarity of the idea behind the Üstra office building in Hannover, Germany.

This generously illustrated presentation features thirty-three projects, including the Chiat-Day Headquarters in Venice, California; the Team Disneyland Administration Building in Anaheim, California; the Vitra Furniture Museum and Factory in Weil am Rhein, Germany; the Entertainment Center at Euro-Disney (now called Disneyland Paris); the Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, California; and the Guggenheim Museum in Bilbao, Spain. Editor Mildred Friedman and architecture critic Michael Sorkin provide insightful essays.
About the Author
Mildred Friedman is the editor of Rizzoli`s The Architecture of Frank Gehry (1986) and the curator of the 1986 Gehry exhibition at the Walker Art Center.

Michael Sorkin is a New York-based architecture critic and author of Exquisite Corpse and Michael Sorkin Studio: Wiggle.


Arhitektutra xx veka 20. vek avangarda

Skuplje knjige možete platiti na rate.

International shipping
Paypal only
(Države Balkana: Uplata može i preko pošte ili Western Union-a)

1 euro = 117.5 din

For international buyers please see instructions below:
To buy an item: Click on the red button KUPI ODMAH
Količina: 1 / Isporuka: Pošta / Plaćanje: Tekući račun
To confirm the purchase click on the orange button: Potvrdi kupovinu (After that we will send our paypal details)
To message us for more information: Click on the blue button POŠALJI PORUKU
To see overview of all our items: Click on Svi predmeti člana

Ako je aktivirana opcija besplatna dostava, ona se odnosi samo na slanje kao preporučena tiskovina ili cc paket na teritoriji Srbije.

Poštarina za knjige je u proseku 133-200 dinara, u slučaju da izaberete opciju plaćanje pre slanja i slanje preko pošte. Postexpress i kurirske službe su skuplje ali imaju opciju plaćanja pouzećem. Ako nije stavljena opcija da je moguće slanje i nekom drugom kurirskom službom pored postexpressa, slobodno kupite knjigu pa nam u poruci napišite koja kurirska služba vam odgovara.

Ukoliko još uvek nemate bar 10 pozitivnih ocena, zbog nekoliko neprijatnih iskustava, molili bi vas da nam uplatite cenu kupljenog predmeta unapred.

Novi Sad lično preuzimanje ili svaki dan ili jednom nedeljno zavisno od lokacije prodatog predmeta.

Našu kompletnu ponudu možete videti preko linka
https://www.kupindo.com/Clan/H.C.E/SpisakPredmeta
Ukoliko tražite još neki naslov koji ne možete da nađete pošaljite nam poruku možda ga imamo u magacinu.
Pogledajte i našu ponudu na limundu https://www.limundo.com/Clan/H.C.E/SpisakAukcija
Slobodno pitajte šta vas zanima preko poruka. Preuzimanje moguce u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici uz prethodni dogovor. (Većina knjiga je u Sremskoj Mitrovici, manji broj u Novom Sadu, tako da se najavite nekoliko dana ranije u slucaju ličnog preuzimanja, da bi knjige bile donete, a ako Vam hitno treba neka knjiga za danas ili sutra, obavezno proverite prvo preko poruke da li je u magacinu da ne bi doslo do neprijatnosti). U krajnjem slučaju mogu biti poslate i poštom u Novi Sad i stižu za jedan dan.

U Novom Sadu lično preuzimanje na Grbavici na našoj adresi ili u okolini po dogovoru. Dostava na kućnu adresu u Novom Sadu putem kurira 350 dinara.
Slanje nakon uplate na račun u Erste banci (ukoliko ne želite da plaćate po preuzimanju). Poštarina za jednu knjigu, zavisno od njene težine, može biti od 133-200 din. Slanje vise knjiga u paketu težem od 2 kg 250-400 din. Za cene postexpressa ili drugih službi se možete informisati na njihovim sajtovima.
http://www.postexpress.rs/struktura/lat/cenovnik/cenovnik-unutrasnji-saobracaj.asp

INOSTRANSTVO: Šaljem po dogovoru, ili po vašim prijateljima/rodbini ili poštom. U Beč idem jednom godišnje pa ako se podudare termini knjige mogu doneti lično. Skuplje pakete mogu poslati i po nekom autobusu, molim vas ne tražite mi da šaljem autobusima knjige manje vrednosti jer mi odlazak na autobusku stanicu i čekanje prevoza pravi veći problem nego što bi koštala poštarina za slanje kao mali paket preko pošte.

Ukoliko kupujete više od jedne knjige javite se porukom možda Vam mogu dati određeni popust na neke naslove.

Sve knjige su detaljno uslikane, ako Vas još nešto interesuje slobodno pitajte porukom. Reklamacije primamo samo ukoliko nam prvo pošaljete knjigu nazad da vidim u čemu je problem pa nakon toga vraćamo novac. Jednom smo prevareni od strane člana koji nam je vratio potpuno drugu knjigu od one koju smo mu mi poslali, tako da više ne vraćamo novac pre nego što vidimo da li se radi o našoj knjizi.
Ukoliko Vam neka pošiljka ne stigne za dva ili tri dana, odmah nas kontaktirajte za broj pošiljke kako bi videli u čemu je problem. Ne čekajte da prođe više vremena, pogotovo ako ste iz inostranstva, jer nakon određenog vremena pošiljke se vraćaju pošiljaocu, tako da bi morali da platimo troškove povratka i ponovnog slanja. Potvrde o slanju čuvamo do 10 dana. U 99% slučajeva sve prolazi glatko, ali nikad se ne zna.

Ukoliko uvažimo vašu reklamaciju ne snosimo troškove poštarine, osim kada je očigledno naša greška u pitanju.

Predmet: 67255597
First Edition (December 17, 1999)
Language ‎ English
Hardcover ‎ 300 pages

Odlično
Kao nova


Frenk Geri (Frank Gehry) – rođen Frenk Oven Goldberg (Frank Owen Goldberg) je jedan od najvažnijih arhitekata današnjice. Njegove građevine su zahvaljujući svojoj smelosti postale ikonične strukture i predstavlju svetski poznate atrakcije. Njegova arhitektura karakteriše se prepoznatljivim zakrivljenim formama koje izgledaju poput skulptura koje predstavljaju tkaninu u pokretu.

Frank Gehry arhitekta
Frank Gehry arhitekta
Frenk Geri je američki arhitekta rođen 1929. godine u Kanadi. Danas živi u Los Anđelesu. Iako ima 88 godina, Frenk Geri se još uvek bavi arhitekturom.

Neke od najpoznatijih građevina Frenka Gerija su Muzej „Gugenhajm“ u Bilbaou, u Španiji, koncertna dvorana „Volt Dizni“ u centru Los Anđelesa, Fondacija „Luj Viton“ u Parizu, „Vonc“ centar za molekularne studije Universiteta Sinsinati, muzej pop kulture u Sijetlu, „Novi svetski centar“ u Majami biču, “Plešuća kuća“ u Pragu i mnoge druge.
Frank Gehry, Guggenheim Museum in Bilbao, Spain
Frank Gehry, Guggenheim Museum in Bilbao, Spain
Frenk Geri je rođen u Kanadi međutim njegova porodica je 1947. godine emigrirala u SAD i nastanila se u Kaliforniji. Gerijev život u Kaliforniji nije bio nimalo glamurozan. Osećao se neprijatno kao Jevrejin (zbog čega je kasnije i promenio prezime iz Goldberg u Geri), radio je kao vozač kamiona, a kada je došlo vreme da upiše studije nije mogao da se odluči i pronađe u bilo kom predmetu. Tako se na studijama okušao u telekomunikacijama, što mu nije baš išlo od ruke. Posle telekomunikacija Geri se zainteresovao za hemijski inžinjering međutim ispostavilo se da ne samo da mu je ova oblast išla loše, već mu se nije ni dopadala. Posle izvesnog vremena lutanja Geri se zapitao šta bi to njega interesovalo i sledeći instinkt bio je upis arhitekture.

Posle osnovnih studija Geri je proveo dve godine udaljen od arhitekture i radio je nekoliko poslova uključujući i služenje tada obaveznog vojnog roka. Na jesen 1956. godine preselio se u Kembridž gde je pohađao studije urbanog planiranja na Harvardskoj školi dizajna. Međutim, Geri je bio duboko razočaran studijama koje je napustio nikada ne diplomirajući.

Frank Gehry, Dancing House ili Fred and Ginger Building, Prague, Czech Republic
Frank Gehry, Dancing House ili Fred and Ginger Building, Prague, Czech Republic
1957. godine Geri se vraća u Los Anđeles gde se opet počinje baviti arhitekturom i u 28. godini on dizajnira svoju prvu privatnu rezidenciju – letnjikovac za svog komšiju. 1961. godine Frenk Geri se seli u Pariz gde provodi godinu dana radeći kao arhitekta. Po povratku u SAD Geri osniva sopstveni studio. U ovo vreme najviše je radio u južnoj Kaliforniji gde je dizajnirao i gradio komercijalne strukture i privatne kuće. Neke od privatnih kuća koje je Geri u ovom periodu projektovao bile su prilično ekscentrične, a najvažnija građevina iz ovog perioda njegove karijere je upravo rekonstrukcija njegove sopstvene kuće u kojoj se naslućuje začetak njegovog budućeg stila. Tokom 1980-ih Geri je radio na mnogobrojnim objektima uključujući Muzej za svemirska istraživanja u Kaliforniji i Muzej nauke i industrije, takođe u Kaliforniji, u Los Anđelesu.

Frank Gehry, Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, California
Frank Gehry, Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, California
Godina 1989. bila je veoma važna za Gerija – dobio je najvažnije priznanje za rad u arhitekturi – Prickerovu nagradu. Žiri je svoju odluku objasnio karakterišući Gerija kao arhitektu koji je uvek spreman za eksperimentisanje. Prickerova nagrada je Geriju donela i međunarodnu slavu tako da je i broj projekata koje je Geri počeo raditi van granica SAD-a postao veći. Njegov prvi projekat u Evropi bio je Dizajn muzej „Vitra“ u Nemačkoj 1989. godine. Ubrzo posle ovog projekta usledili su projekti poput „Plešuće kuće“ u Pragu i Francuske kinoteke.

Kada je izgrađen Gugenhajmov muzej u Bilbaou, 1997. godine, Geri je dosegao novi nivo međunarodne slave. Ova građevina nosi u potpunosti prepoznatljiv Gerijev pečat – fasadu koja je istovremeno i fasada i zid i krov i ovojnica koja pleše oko objekta. Građevinu su mnogi arhitekti današnjice nazivali „najvećom građevinom našeg vremena“. Sam muzej je postao slavan zbog svog impresivnog i estetski veoma privlačnog dizajna kao i zbog ekonomskog efekta koji je imao na grad.

Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
Ovaj projekat bio je prekretnica u Gerijevoj karijeri. Od tada, on je dobijao monumentalne narudžbine za građevine i dalje je utvrdio svoj položaj na arhitektonskoj sceni današnjice kao jedan od najvažnijih arhitekata. Njegovi najbolji objekti iz perioda neposredno posle Bilbaoa uključuju nekoliko koncertnih dvorana na čelu sa Volt dizni koncertnom dvoranom u centru Los Anđelesa.
Osim ovih objekata Geri je dizajnirao i projektovao i akademske objekte koji su se arhitektonski takođe istakli kao što je biblioteka na Univerzitetu Prinston i Statistički centar koji je projektovao za MIT. Osim obrazovnih objekata Geri je u ovom periodu projektovao i izradio i nekoliko muzeja (Muzej pop kulture u Sijetlu se može izdvojiti)) i komercijalnih građevina.

Nekoliko tekućih projekata na kojima Geri radi poslednjih godina uključuju krilo univerziteta u Sidneju, Gugenhajm muzej u Abu Dabiju, Mirviš kule u Torontu i projekat koji traje više decenija – renoviranje muzeja umetnosti u Filadelfiji.
Poslednjih godina neki od Gerijevih projekata su naišli na zid i stali dok je rad na drugim projektim potpuno obustavljen. Ipak, pojedini projekti su istovremeno pokazali progres i njihov dizajn je posle više godina peripetija odobren.

Frank Gehry, Fondation Louis Vuitton, Paris
Frank Gehry, Fondation Louis Vuitton, Paris
Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
Frank Gehry, Marques de Riscal Hotel, Alava, Spain
2014. godine otvorena su dva dugo očekivana muzeja Frenka Gerija – Biomuzej, muzej biodiverziteta u Panami i Fondacija Luj Viton, muzej moderne umetnosti u Parizu.

Većina Gerijevih projekata oslikava duh eksperimentisanja sa poštovanjem zahteva profesionalne prakse. Gerijev rad je u velikoj meri ostao van tokova modernih trendova i pokreta. On je tokom godina prakse uspeo da oformi i – sačuva – sopstveni stil. Konstantno radeći između datih okolnosti i očekivane materijalizacije objekata, Gerijev stil krši sva moguća očekivanja. Iako ponekad deluje nedovršeno i sirovo, ovaj stil kao da prati kalifornijski „fank“ umetnički pokret iz 1960-ih i 70-ih godina. Geri je zbog upotrebe materijala i sistema za građenje nazivan apostolom metalnih panela i modernih čeličnih sistema. Međutim, prateći njegov rad možemo reći da je on takođe i sofisticiran klasični umetnik koji poznaje evropsku istoriju umetnosti i savremenu skulpturu i slikanje.

Piše: Irma Talović, d.i.a.


With the completion of the celebrated Guggenheim Museum in Bilbao, Spain, architect Frank O. Gehry has entered the pantheon of twentieth-century masters. In this wholly unique new book, Gehry himself offers extensive and illuminating commentary on various aspects of the proceses involved in developing his revolutionary designs, including his influences, clients, use of materials, and new technologies.

Gehry Talks: Architecture + Process documents all of his new work of this decade, tracing his evolution from a southern California architect known for his idiosyncratic use of materials and collaboration with local artists, to an international figure whose fluid, hitherto undreamt-of forms surge beyond the aesthetic and technical constraints of the twentieth century. From the titanium-wrapped curves of the Guggenheim Bilbao to the binocular facade of the Chiat-Day Headquarters in California, his innovative structural ideas evoke a sense of freedom and spontaneity while, at the same time, displaying the utmot control. Unbound by guidelines of symmetry or the grid`s delineation, his structures spring forth, engaged in a seemingly limitless play of ideas--ever-changing in both the multitudinous combinations of shapes suggested by the form and the depth of the conceptual associations implied by the design. Fish and snake motifs birl upon his buildings` rippling surfaces, while light follows the asymmetrical trajectories of their metallic folds. Though controversial and daring, his works always possess an elegance that lends warmth and humane scope to each project, regardless of the level of innovation--as evinced in contexts as varying as the complicated, and unrealized, plan of the Lewis House in Lyndhurst, Ohio or the clarity of the idea behind the Üstra office building in Hannover, Germany.

This generously illustrated presentation features thirty-three projects, including the Chiat-Day Headquarters in Venice, California; the Team Disneyland Administration Building in Anaheim, California; the Vitra Furniture Museum and Factory in Weil am Rhein, Germany; the Entertainment Center at Euro-Disney (now called Disneyland Paris); the Walt Disney Concert Hall in Los Angeles, California; and the Guggenheim Museum in Bilbao, Spain. Editor Mildred Friedman and architecture critic Michael Sorkin provide insightful essays.
About the Author
Mildred Friedman is the editor of Rizzoli`s The Architecture of Frank Gehry (1986) and the curator of the 1986 Gehry exhibition at the Walker Art Center.

Michael Sorkin is a New York-based architecture critic and author of Exquisite Corpse and Michael Sorkin Studio: Wiggle.


Arhitektutra xx veka 20. vek avangarda
67255597 Frank GEHRY TALKS Architecture + Process

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.