pregleda

KPS u istočnoj Srbiji Oblasni komitet 1949 - 1952


Cena:
899 din
Stanje: Novo
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Prodavac Pravno lice

Aleksandrijaknjizara (240)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 279

Moj Dućan Moj Dućan

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

KPS u istočnoj Srbiji: Oblasni komitet 1949-1952. / priredili Momčilo Mitrović, Strahinja PopovićBeograd 2012. Mek povez, ćirilica, 708 strana.Zbornik dokumenata koji predajemo čitaocima predstavlja pokušaj priredivača da arhivskom građom jednog regiona dočara vreme koje se sigurno razlikovalo i od onog pre njega, i od onog koje je posle njega usledilo. Hronološki, radi se o periodu 1949-1952, poznatih u istoriografiji kao vreme decentralizacije i deetatizacije, na jednoj strani, i odbrane nezavisnosti zemlje, na drugoj.Ako je 1948. godina (sukob sa SSSR-om i Kominformom) bila prekretnica u društveno-ekonomskom razvitku zemlje, onda je sigurno 1952. to bila u partijskom životu. Vreme unutar tih godina svakako je za KPJ bilo bremenito. Trebalo je odbraniti zemlju, preispitati sebe i svoju prošlost, preispitati druge i pronaći nova rešenja za budućnost. U društveno-ekonomskom razvoju, od administrativnog centralizma trebalo je naći puteve ka samoupravnom socijalizmu, od formalne demokratije do demokratije dublje sadržine, od ekonomije vezane za istočne zemlje do privrede okrenute sopstvenim snagama. Čitalac sve ove promene, iskazane u teoretskom i praktičnom vidu, neće naći u sadržaju zbornika. Ali će zato naći odraz svih tih promena na partijski život istočne Srbije. Naći će niz podataka, činjenica i istina o organizacionom razvoju Partije u Istočnoj Srbiji, podatke o sveukupnom privrednom i društvenom razvoju regiona: razvoj industrije, rudarstva, poljoprivrede, organa vlasti, društveno-političkih organizacija, školstva, zdravstva, društvenih organizacija. Bilo je to vreme kada je neposredno rukovodenje i uticaj Partije bio prisutan u svim oblastima života.Vreme koje ilustruje grada u administrativno-teritorijalnom i organizacionom smislu vezano je za postojanje oblasti. Inicijativa o stvaranju oblasti kao administrativno-teritorijalnih jedinica potekla je sa sednice CK KPS 19. oktobra 1948. godine. Tad se došlo do zaključka da CK KPS ne može da ima tačan uvid u rad sredskih komiteta, zbog njihove mnogobrojnosti, „pa zbog toga CK KPS ne obuhvata dovoljno rad Vojvodine i Kosova i Metohije, jer je preopterećen radom sa sreskim komitetima Srbije”. Identičan slučaj bio je i sa državnom linijom, pa su pojedina ministarstva sama za sebe stvarala centre koji su obuhvatili više srezova.8/9

Načini plaćanja i preuzimanja:

Knjige se mogu preuzeti lično ili se šalju poštom.
Troškove poštarine snosi kupac prema zvaničnom cenovniku PTT Srbije, osim gde je naglašena besplatna dostava.

POST EXPRES
1-3 kg 270 din
3-5 kg 330 din
5-10 kg 380 din

Preporučena tiskovina
0 - 100 gr 137 din
100 - 250 gr 138 din
250 - 500 gr 169 din
500 - 1000 gr 180 din
1000 - 2000 gr 211 din

Način isporuke:
1. Post expres službom pouzećem ili uz predhodnu uplatu na račun(u zavisnosti od dogovora) cena poštarine ostaje ista po cenovniku koji je naznačen, bez dodatnih provizija na prenos novca.
2. Knjige se šalju poštom / Preporučenom tiskovinom uz predhodnu uplatu na račun.

Knjige šaljemo ponedeljkom i četvrtkom nakon čega dobijate broj pošiljke za elektronsko praćenje preko poštanskog sajta.

Knjige ne šaljemo u inostranstvo.

-U slučaju bilo kakvog nesporazuma, moguć je svaki dogovor oko rešavanja istog.

Predmet: 76020069
KPS u istočnoj Srbiji: Oblasni komitet 1949-1952. / priredili Momčilo Mitrović, Strahinja PopovićBeograd 2012. Mek povez, ćirilica, 708 strana.Zbornik dokumenata koji predajemo čitaocima predstavlja pokušaj priredivača da arhivskom građom jednog regiona dočara vreme koje se sigurno razlikovalo i od onog pre njega, i od onog koje je posle njega usledilo. Hronološki, radi se o periodu 1949-1952, poznatih u istoriografiji kao vreme decentralizacije i deetatizacije, na jednoj strani, i odbrane nezavisnosti zemlje, na drugoj.Ako je 1948. godina (sukob sa SSSR-om i Kominformom) bila prekretnica u društveno-ekonomskom razvitku zemlje, onda je sigurno 1952. to bila u partijskom životu. Vreme unutar tih godina svakako je za KPJ bilo bremenito. Trebalo je odbraniti zemlju, preispitati sebe i svoju prošlost, preispitati druge i pronaći nova rešenja za budućnost. U društveno-ekonomskom razvoju, od administrativnog centralizma trebalo je naći puteve ka samoupravnom socijalizmu, od formalne demokratije do demokratije dublje sadržine, od ekonomije vezane za istočne zemlje do privrede okrenute sopstvenim snagama. Čitalac sve ove promene, iskazane u teoretskom i praktičnom vidu, neće naći u sadržaju zbornika. Ali će zato naći odraz svih tih promena na partijski život istočne Srbije. Naći će niz podataka, činjenica i istina o organizacionom razvoju Partije u Istočnoj Srbiji, podatke o sveukupnom privrednom i društvenom razvoju regiona: razvoj industrije, rudarstva, poljoprivrede, organa vlasti, društveno-političkih organizacija, školstva, zdravstva, društvenih organizacija. Bilo je to vreme kada je neposredno rukovodenje i uticaj Partije bio prisutan u svim oblastima života.Vreme koje ilustruje grada u administrativno-teritorijalnom i organizacionom smislu vezano je za postojanje oblasti. Inicijativa o stvaranju oblasti kao administrativno-teritorijalnih jedinica potekla je sa sednice CK KPS 19. oktobra 1948. godine. Tad se došlo do zaključka da CK KPS ne može da ima tačan uvid u rad sredskih komiteta, zbog njihove mnogobrojnosti, „pa zbog toga CK KPS ne obuhvata dovoljno rad Vojvodine i Kosova i Metohije, jer je preopterećen radom sa sreskim komitetima Srbije”. Identičan slučaj bio je i sa državnom linijom, pa su pojedina ministarstva sama za sebe stvarala centre koji su obuhvatili više srezova.8/9 76020069 KPS u istočnoj Srbiji Oblasni komitet 1949 - 1952

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.