pregleda

KURT VALDHAJM AUTOGRAM I POSVETA NEMAC NEMACKA NAZI


Cena:
32.500 din
Želi ovaj predmet: 3
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Beograd-Voždovac,
Beograd-Voždovac
Prodavac

topspin (690)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 1331

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina : 1981 - 1990.
Kulturno dobro: Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine
Detaljno stanje: Vrlo dobro

Kurt Waldheim
autogram i posveta
dimenzije fotografije 25 x 20,5 cm plus ram
autentican rukopis Kurta Waldheima.
Na snimku se vidi refleksija u staklu.

EKSKLUZIVNO: Kurt bio sovjetski agent?
Danko VASOVIĆ
Izvršni direktor Svetskog jevrejskog kongresa Ilan Stajnberg: Valdhajm je bio nacista i umešan je u zločine na Kozari - jugoslovenski dosije F-25572 je verodostojan. CIA stalno podzrevala da je on bio sovjetski agent. Nova dokumenta tek otškrinula vrata velike zamračene sobe, ali afera mora biti rasvetljena do kraja 2003. godine
Srodne vesti
IZVRŠNI direktor Svetskog jevrejskog kongresa - Ilan Stajnberg - pre 15 godina je najavio: da će Kurtu Valdhajmu, bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i ekspredsedniku Austrije, zbog nacističke prošlosti, biti zabranjen ulazak u SAD. I: to se, odlukom američkog Ministarstva pravde, ubrzo, zaista, dogodilo.
Gospodin Stajnberg sada, u ekskluzivnom razgovoru za **Novosti**, najavljuje i traži: da se nekadašnji natporučnik Abvera, nemačke vojne obaveštajne službe, zbog učestvovanja u masakrima na Kozari i drugim operacijama na Balkanu, do kraja raskrinka kao nacista i liši 120.000 dolara godišnje specijalne penzije OUN. A njegova reč, s obzirom na autoritet i uticaj organizacije čiji je izvršni direktor, zaista ima težinu. Toliku da je Švajcarska, ubrzo pošto je Stajnberg pre šest godina, u ime Svetskog jevrejskog kongresa, inicirao da ona plati odštetu njegovim sunarodnicima za jevrejsko zlato koje su nacisti držali u trezorima banaka Ženeve i Ciriha, već počela da tu kompenzaciju realno isplaćuje.
Gospodine Stajnberg, kako gledate na najave da bi Kongres SAD mogao uskro zatražiti da se Valdhajmu ukine penzija UN? U svakom slučaju, da bi o tome uskoro mogao raspravljati...
- Radi se o nezavršenom poslu iz prošlog milenijuma za koji verujem da će se završiti u 2003. godini. Valdhajm predstavlja zlo iz Drugog svetskog rata. Lagao je o svojoj prošlosti. Sada su se pojavili nepobitni dokazi o njegovoj umešanosti u zločine. To je za nas veoma važno moralno pitanje.
DOKAZANI LAŽOV
BIVŠI generalni sekretar UN nedavno je ponovo negirao bilo kakvu svoju vezu sa nacizmom, tvrdeći da je sve odavno raščišćeno i da protiv njega ne postoje nikakvi dokazi. Vaše mišljenje?
- Valdhajm je lažov. Dokazani lažov.
O kakvoj inicijativi u Kongresu SAD se radi i kako bi ona mogla da bude tehnički sprovedena?
- Kongresmen Meloni ima već spremnu, u grubim crtama, rezoluciju koju će podneti na usvajanje. Nemam ni najmanjih sumnji da će takva rezolucija čija mi je suština poznata, biti usvojena. Ako se to zaista dogodi, zvanični zahtev Kongresa SAD biće da UN ukinu penziju jednom nacisti.
Šta otkrivaju novopronađeni dokumenti?
- Ti dokumenti jasno svedoče da je Valdhajm bio registrovani nacista i pripadnik Abvera. Takođe, da je to bilo ustanovljeno još pre kraja Drugog svetskog rata.
Kao što se tvrdilo u jugoslovenskom dosijeu F-25572, odnosno Odluci državne komisije FNRJ kojom je nekadašnji oberlajtant Vermahta proglašen ratnim zločincem...
- Baš tako. Ali Odluka državne komisije FNRJ datira iz decembra 1947. godine, a dokumenti koji su sada stavljeni na raspolaganje članovima Kongresa SAD, a dobijeni su konačno iz CIA, napisani su aprila 1945. godine! Dakle, pre kraja Drugog svetskog rata. I apsolutno potvrđuju jugoslovenski dosije na osnovu kojeg je Valdhajm stavljen na listu ratnih zločinaca.
Možete li reći nešto preciznije o tom dokumentu čuvanom u sefovima CIA?
- Radi se o tajnom i poverljivom izveštaju britanske obaveštajne službe koja je bila u uskoj saradnji sa nekadašnjom prethodnicom CIA - OSS. Englezi su, naime, uhvatili oficira nemačke Vojne obaveštajne službe Abver, Jirgena Kirhnera, koji im je detaljno ispričao sve o svojoj jedinici. Među 238 imena nalazi se i ime Kurta Valdhajma.
Zašto dokument sa svedočenja Jirgena Kirhnera nije mogao da bude ranije predočen javnosti?
- Takva su bila pravila CIA koja zabranjuju objavljivanje dokumenta ako je dobijen na sličan način. Zbog toga je dokument o Valdhajmu svih proteklih godina bio nedostupan čak i članovima Kongresa SAD. Uprkos tome što su duže od 20 godina insistirali da im se stavi na uvid. Taj dokument je, iz istog razloga, bio nedostupan čak i američkoj vladi.

CIA BIO NEPRIJATNO
ZBOG čega je američka administracija prošle godine odbila zahtev austrijske ministarke spoljnih poslova Benite Ferero-Valder, da se Valdhajm skine sa liste lica kojima je zabranjen ulaz u SAD?
- To smo mi blokirali. Naša je namera sada da konačno završimo sa Valdhajmovim dosijeom. Značajno je zato što on ne može da dođe u SAD, da izađe iz svoje kutije.
Govorite u množini. O kakvim se još dokumentima radi? Šta ona govore?
- Radi se o više dokumenata CIA koja, uz ostalo, nedvosmisleno sugerišu: da Valdhajm nije bio čovek CIA.
Da li ste sigurni u to?
- Ne možemo da budemo apsolutno sigurni ni u šta. Ali, dokumenta koja imam u vidu potvrđuju da on nije bio čovek CIA. Ova okolnost istovremeno sugeriše da je Valdhajm bio sovjetski čovek. Zapravo, nađeni dokumenti otkrivaju da je CIA non-stop sumnjala da je on bio sovjetski agent. O tome je jedan sovjetski agent bio ispitivan. A vidi se i da je CIA bilo jako neprijatno što je istina o Valdhajmovoj prošlosti bila razotkrivena 1986. godine. Međutim, sa punom sigurnošću mogu da kažem jedino: da on nije bio američki agent.
Zar nije malo čudno da sva ta dokumenta tek sada ugledaju svetlo dana?
- Svakako. Tim pre što i ovo do čega smo sada došli - iskreno mislim - znači da smo tek malo odškrinuli vrata u veliku zamračenu sobu.
Zašto pridajete toliki značaj dokumentu britanske obaveštajne službe?
- Veoma je važno što to nije dokument CIA. A još važnije: što upravo on nepobitno identifikuje Kurta Valdhajma kao nemačkog obaveštajnog oficira.
Kako je moguće da neke agencije američke vlade, pa ni sama vlada nisu znale šta se krije u njihovim arhivima i sefovima, odnosno - da su verovale kako nemaju dokaza o Valdhajmovoj nacističkoj prošlosti?
- Došao sam do zaključka da su vladine obaveštajne službe daleko gluplje nego što to obično mislimo. Na nesreću, i u ovom slučaju se to pokazalo.

POZIV NEMAČKOJ
TO otvara mogućnosti i za sasvim nove zaključke...
- Sada je izvesno da je CIA svih proteklih decenija raspolagala dokumentom koji dokazuje Valdhajmovu nacističku prošlost. Druga je stvar da li su u CIA toga bili svesni ili ne, da li je bilo ikoga ko bi mogao da taj dokument ispravno analizira 1980. godine. To je zaista otvoreno pitanje. Da je CIA - pažljivo gledala sopstvene arhive - mogla je izneti istinu o Valdhajmovoj nacističkoj prošlosti, pa on nikada ne bi bio izabran za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, niti kasnije za predsednika Austrije.
Valdhajm ne prestaje da tvrdi kako je jugoslovenski Dosije F-25572 montiran i pun falsifikata...
- Taj dosije je apsolutno tačan. Bilo je ispravno što je Odlukom državne komisije FNRJ Valdhajm stavljen na A listu ratnih zločinaca Komisije za ratne zločince UN. Vašim dosijeom su raspolagale i SAD i sve ostale savezničke vlade. Britanski dokument je, ponovo naglašavam, u apsolutnoj saglasnosti sa onim što taj Dosije govori.
Da li će sada mnogi stavovi i odluke morati da se koriguju, uključujući i Izveštaj Komisije međunarodnih istoričara koja je ispitivala prošlost Kurta Valdhajma?
- Svakako. To očekujem.
Da li očekujete još nešto?
- Očekujem da jugoslovenske vlasti bar sada ustanove ko je odgovoran za falsifikovani dokument objavljen u nemačkom **Špiglu** jer je očigledno da je pravi cilj tog falsifikata bio da se spasi Kurt Valdhajm od odgovornosti za ratne zločine na Kozari. Naravno, i nemačke vlasti morale bi da daju odgovor na isto pitanje. Istina mora da se obelodani.

FALSIFIKAT BEZ KRIVACA
DOSIJE F-25572, koji je Kurta Valdhajma svrstao u A listu ratnih zločinaca, **Novosti** su (25. marta 1986. godine) prve objavile. Bivši generalni sekretar OUN je, međutim, odmah prešao u kontranapad, tvrdeći da nemački zarobljeni oficiri priče o njegovoj nacističkoj prošlosti izmislili pod pritiskom, a da su jugoslovenske vlasti sve montirale da bi ga ucenjivale jer je posle Drugog svetskog rata počeo da radi u austrijskoj diplomatiji. Spasio ga je, ipak, tek falsifikat objavljen istovremeno u **Novostima** i **Špiglu**.
Radilo se o tzv. brzojavki broj 1100 od 22. 7. 1942. godine, tobože poslatoj u 09 časova na adresu Zapovjedništva 1. sdruga, u kojoj se govori da natporučnik Valdhajm iz Štaba generala Štala traži da se 3.514, od ukupno 4.224 zarobljenika sa Kozare, uputi u Grubišno Polje, a 730 u Zemun. Veštačenje, koje je obavljeno u beogradskom Institutu bezbednosti i Kriminološkom institutu Štutgarta zaista je potvrdilo: da je tekst brzojavke pisan mašinom češke proizvodnje koja nikada nije bila u upotrebi pre 1948. godine.
Sve do danas nije ustanovljeno: ko je odgovoran za ovaj falsifikat. Jasno je, međutim, da je to bila akcija sračunata na to da se Valdhajm kao predsednik Austrije spasi od optužbi za ratne zločine. Pažljivo isplanirana obaveštajna akcija u čijem režiranju su učestvovale i ličnosti iz prve posttitovske garniture. Sa namerom da se preko brzojavke, čije su kratke noge lako otkrivene, diskredituje ceo dosije F-25572.

VAŠINGTON (Srna) - Od juče su javnosti u SAD dostupni tajni dosijei koje je američka CIA prikupila o vrhu nacističke Nemačke - Adolfu Hitleru, Jozefu Mengeleu, Adolfu Ajhmanu, Hajnrihu Mileru i drugima, među kojima je i bivši austrijski predsednik Kurt Valdhajm.

Osim dosijea nacističkih vođa, na zahtev američkog istoričara Roberta Hercštajna biće otvoren i dosije bivšeg predsednika Austrije Kurta Valdhajma, koji je obavljao ovu funkciju 1986-1992. godine. Hercštajn, koji je bio naučni savetnik Svetskog kongresa Jevreja za vreme afere oko Valdhajmovog učešća u II svetskom ratu kao oficira Vermahta, još od 80-ih godina zalaže se za otvaranje Valdhajmovog dosijea. Hercštajn, autor knjige `Valdhajm - izgubljene godine`, zastupa tezu da je Valdhajm posle II svetskog rata radio za CIA.


Predmet: 46252273
Kurt Waldheim
autogram i posveta
dimenzije fotografije 25 x 20,5 cm plus ram
autentican rukopis Kurta Waldheima.
Na snimku se vidi refleksija u staklu.

EKSKLUZIVNO: Kurt bio sovjetski agent?
Danko VASOVIĆ
Izvršni direktor Svetskog jevrejskog kongresa Ilan Stajnberg: Valdhajm je bio nacista i umešan je u zločine na Kozari - jugoslovenski dosije F-25572 je verodostojan. CIA stalno podzrevala da je on bio sovjetski agent. Nova dokumenta tek otškrinula vrata velike zamračene sobe, ali afera mora biti rasvetljena do kraja 2003. godine
Srodne vesti
IZVRŠNI direktor Svetskog jevrejskog kongresa - Ilan Stajnberg - pre 15 godina je najavio: da će Kurtu Valdhajmu, bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i ekspredsedniku Austrije, zbog nacističke prošlosti, biti zabranjen ulazak u SAD. I: to se, odlukom američkog Ministarstva pravde, ubrzo, zaista, dogodilo.
Gospodin Stajnberg sada, u ekskluzivnom razgovoru za **Novosti**, najavljuje i traži: da se nekadašnji natporučnik Abvera, nemačke vojne obaveštajne službe, zbog učestvovanja u masakrima na Kozari i drugim operacijama na Balkanu, do kraja raskrinka kao nacista i liši 120.000 dolara godišnje specijalne penzije OUN. A njegova reč, s obzirom na autoritet i uticaj organizacije čiji je izvršni direktor, zaista ima težinu. Toliku da je Švajcarska, ubrzo pošto je Stajnberg pre šest godina, u ime Svetskog jevrejskog kongresa, inicirao da ona plati odštetu njegovim sunarodnicima za jevrejsko zlato koje su nacisti držali u trezorima banaka Ženeve i Ciriha, već počela da tu kompenzaciju realno isplaćuje.
Gospodine Stajnberg, kako gledate na najave da bi Kongres SAD mogao uskro zatražiti da se Valdhajmu ukine penzija UN? U svakom slučaju, da bi o tome uskoro mogao raspravljati...
- Radi se o nezavršenom poslu iz prošlog milenijuma za koji verujem da će se završiti u 2003. godini. Valdhajm predstavlja zlo iz Drugog svetskog rata. Lagao je o svojoj prošlosti. Sada su se pojavili nepobitni dokazi o njegovoj umešanosti u zločine. To je za nas veoma važno moralno pitanje.
DOKAZANI LAŽOV
BIVŠI generalni sekretar UN nedavno je ponovo negirao bilo kakvu svoju vezu sa nacizmom, tvrdeći da je sve odavno raščišćeno i da protiv njega ne postoje nikakvi dokazi. Vaše mišljenje?
- Valdhajm je lažov. Dokazani lažov.
O kakvoj inicijativi u Kongresu SAD se radi i kako bi ona mogla da bude tehnički sprovedena?
- Kongresmen Meloni ima već spremnu, u grubim crtama, rezoluciju koju će podneti na usvajanje. Nemam ni najmanjih sumnji da će takva rezolucija čija mi je suština poznata, biti usvojena. Ako se to zaista dogodi, zvanični zahtev Kongresa SAD biće da UN ukinu penziju jednom nacisti.
Šta otkrivaju novopronađeni dokumenti?
- Ti dokumenti jasno svedoče da je Valdhajm bio registrovani nacista i pripadnik Abvera. Takođe, da je to bilo ustanovljeno još pre kraja Drugog svetskog rata.
Kao što se tvrdilo u jugoslovenskom dosijeu F-25572, odnosno Odluci državne komisije FNRJ kojom je nekadašnji oberlajtant Vermahta proglašen ratnim zločincem...
- Baš tako. Ali Odluka državne komisije FNRJ datira iz decembra 1947. godine, a dokumenti koji su sada stavljeni na raspolaganje članovima Kongresa SAD, a dobijeni su konačno iz CIA, napisani su aprila 1945. godine! Dakle, pre kraja Drugog svetskog rata. I apsolutno potvrđuju jugoslovenski dosije na osnovu kojeg je Valdhajm stavljen na listu ratnih zločinaca.
Možete li reći nešto preciznije o tom dokumentu čuvanom u sefovima CIA?
- Radi se o tajnom i poverljivom izveštaju britanske obaveštajne službe koja je bila u uskoj saradnji sa nekadašnjom prethodnicom CIA - OSS. Englezi su, naime, uhvatili oficira nemačke Vojne obaveštajne službe Abver, Jirgena Kirhnera, koji im je detaljno ispričao sve o svojoj jedinici. Među 238 imena nalazi se i ime Kurta Valdhajma.
Zašto dokument sa svedočenja Jirgena Kirhnera nije mogao da bude ranije predočen javnosti?
- Takva su bila pravila CIA koja zabranjuju objavljivanje dokumenta ako je dobijen na sličan način. Zbog toga je dokument o Valdhajmu svih proteklih godina bio nedostupan čak i članovima Kongresa SAD. Uprkos tome što su duže od 20 godina insistirali da im se stavi na uvid. Taj dokument je, iz istog razloga, bio nedostupan čak i američkoj vladi.

CIA BIO NEPRIJATNO
ZBOG čega je američka administracija prošle godine odbila zahtev austrijske ministarke spoljnih poslova Benite Ferero-Valder, da se Valdhajm skine sa liste lica kojima je zabranjen ulaz u SAD?
- To smo mi blokirali. Naša je namera sada da konačno završimo sa Valdhajmovim dosijeom. Značajno je zato što on ne može da dođe u SAD, da izađe iz svoje kutije.
Govorite u množini. O kakvim se još dokumentima radi? Šta ona govore?
- Radi se o više dokumenata CIA koja, uz ostalo, nedvosmisleno sugerišu: da Valdhajm nije bio čovek CIA.
Da li ste sigurni u to?
- Ne možemo da budemo apsolutno sigurni ni u šta. Ali, dokumenta koja imam u vidu potvrđuju da on nije bio čovek CIA. Ova okolnost istovremeno sugeriše da je Valdhajm bio sovjetski čovek. Zapravo, nađeni dokumenti otkrivaju da je CIA non-stop sumnjala da je on bio sovjetski agent. O tome je jedan sovjetski agent bio ispitivan. A vidi se i da je CIA bilo jako neprijatno što je istina o Valdhajmovoj prošlosti bila razotkrivena 1986. godine. Međutim, sa punom sigurnošću mogu da kažem jedino: da on nije bio američki agent.
Zar nije malo čudno da sva ta dokumenta tek sada ugledaju svetlo dana?
- Svakako. Tim pre što i ovo do čega smo sada došli - iskreno mislim - znači da smo tek malo odškrinuli vrata u veliku zamračenu sobu.
Zašto pridajete toliki značaj dokumentu britanske obaveštajne službe?
- Veoma je važno što to nije dokument CIA. A još važnije: što upravo on nepobitno identifikuje Kurta Valdhajma kao nemačkog obaveštajnog oficira.
Kako je moguće da neke agencije američke vlade, pa ni sama vlada nisu znale šta se krije u njihovim arhivima i sefovima, odnosno - da su verovale kako nemaju dokaza o Valdhajmovoj nacističkoj prošlosti?
- Došao sam do zaključka da su vladine obaveštajne službe daleko gluplje nego što to obično mislimo. Na nesreću, i u ovom slučaju se to pokazalo.

POZIV NEMAČKOJ
TO otvara mogućnosti i za sasvim nove zaključke...
- Sada je izvesno da je CIA svih proteklih decenija raspolagala dokumentom koji dokazuje Valdhajmovu nacističku prošlost. Druga je stvar da li su u CIA toga bili svesni ili ne, da li je bilo ikoga ko bi mogao da taj dokument ispravno analizira 1980. godine. To je zaista otvoreno pitanje. Da je CIA - pažljivo gledala sopstvene arhive - mogla je izneti istinu o Valdhajmovoj nacističkoj prošlosti, pa on nikada ne bi bio izabran za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, niti kasnije za predsednika Austrije.
Valdhajm ne prestaje da tvrdi kako je jugoslovenski Dosije F-25572 montiran i pun falsifikata...
- Taj dosije je apsolutno tačan. Bilo je ispravno što je Odlukom državne komisije FNRJ Valdhajm stavljen na A listu ratnih zločinaca Komisije za ratne zločince UN. Vašim dosijeom su raspolagale i SAD i sve ostale savezničke vlade. Britanski dokument je, ponovo naglašavam, u apsolutnoj saglasnosti sa onim što taj Dosije govori.
Da li će sada mnogi stavovi i odluke morati da se koriguju, uključujući i Izveštaj Komisije međunarodnih istoričara koja je ispitivala prošlost Kurta Valdhajma?
- Svakako. To očekujem.
Da li očekujete još nešto?
- Očekujem da jugoslovenske vlasti bar sada ustanove ko je odgovoran za falsifikovani dokument objavljen u nemačkom **Špiglu** jer je očigledno da je pravi cilj tog falsifikata bio da se spasi Kurt Valdhajm od odgovornosti za ratne zločine na Kozari. Naravno, i nemačke vlasti morale bi da daju odgovor na isto pitanje. Istina mora da se obelodani.

FALSIFIKAT BEZ KRIVACA
DOSIJE F-25572, koji je Kurta Valdhajma svrstao u A listu ratnih zločinaca, **Novosti** su (25. marta 1986. godine) prve objavile. Bivši generalni sekretar OUN je, međutim, odmah prešao u kontranapad, tvrdeći da nemački zarobljeni oficiri priče o njegovoj nacističkoj prošlosti izmislili pod pritiskom, a da su jugoslovenske vlasti sve montirale da bi ga ucenjivale jer je posle Drugog svetskog rata počeo da radi u austrijskoj diplomatiji. Spasio ga je, ipak, tek falsifikat objavljen istovremeno u **Novostima** i **Špiglu**.
Radilo se o tzv. brzojavki broj 1100 od 22. 7. 1942. godine, tobože poslatoj u 09 časova na adresu Zapovjedništva 1. sdruga, u kojoj se govori da natporučnik Valdhajm iz Štaba generala Štala traži da se 3.514, od ukupno 4.224 zarobljenika sa Kozare, uputi u Grubišno Polje, a 730 u Zemun. Veštačenje, koje je obavljeno u beogradskom Institutu bezbednosti i Kriminološkom institutu Štutgarta zaista je potvrdilo: da je tekst brzojavke pisan mašinom češke proizvodnje koja nikada nije bila u upotrebi pre 1948. godine.
Sve do danas nije ustanovljeno: ko je odgovoran za ovaj falsifikat. Jasno je, međutim, da je to bila akcija sračunata na to da se Valdhajm kao predsednik Austrije spasi od optužbi za ratne zločine. Pažljivo isplanirana obaveštajna akcija u čijem režiranju su učestvovale i ličnosti iz prve posttitovske garniture. Sa namerom da se preko brzojavke, čije su kratke noge lako otkrivene, diskredituje ceo dosije F-25572.

VAŠINGTON (Srna) - Od juče su javnosti u SAD dostupni tajni dosijei koje je američka CIA prikupila o vrhu nacističke Nemačke - Adolfu Hitleru, Jozefu Mengeleu, Adolfu Ajhmanu, Hajnrihu Mileru i drugima, među kojima je i bivši austrijski predsednik Kurt Valdhajm.

Osim dosijea nacističkih vođa, na zahtev američkog istoričara Roberta Hercštajna biće otvoren i dosije bivšeg predsednika Austrije Kurta Valdhajma, koji je obavljao ovu funkciju 1986-1992. godine. Hercštajn, koji je bio naučni savetnik Svetskog kongresa Jevreja za vreme afere oko Valdhajmovog učešća u II svetskom ratu kao oficira Vermahta, još od 80-ih godina zalaže se za otvaranje Valdhajmovog dosijea. Hercštajn, autor knjige `Valdhajm - izgubljene godine`, zastupa tezu da je Valdhajm posle II svetskog rata radio za CIA.
46252273 KURT VALDHAJM AUTOGRAM I POSVETA NEMAC NEMACKA NAZI

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.