pregleda

Boris Tomanić, Gornja Jasenica u Drugom svetskom ratu


Cena:
1.000 din
Želi ovaj predmet: 1
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Lično
Grad: Novi Beograd,
Beograd-Novi Beograd
Prodavac

kajmak1 (39)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 44

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: 2019
ISBN: 978-86-7403-233-6
Autor: Domaći
Jezik: Srpski

Монографија се састоји од делова који су сложени по принципима историјске науке. Предговор садржи предмет научног истраживања, методе истраживања, кратки критички осврт на коришћене изворе и досадашњу објављену литературу у раду. У уводу аутор се осврће на топографију Горње Јасенице, доминантне антропогеографске и демографске одлике. У првом делу, који је заснован на хронолошкој основи, поред кратког осврта на међуратна збивања (1919–1941) анализира са период 1941–1944. и догађаји који су се дешавали у месецима након ослобођења Аранђеловца и Тополе. Апострофиране су војне јединице које су деловале у Горњој Јасеници, веће борбе, друштвене и политичке одлике, свакодневни живот под окупацијом и др. Првенствено на основу необјављене архивске грађе описани су дејство и рад Првог шумадијског партизанског одреда, Прве и Друге шумадијске партизанске бригаде, Горске гарде њ. в. краља Петра Другог и других јединица. На такав начин добијена је нова представа о операцијама, акцијама и борбама које су вођене на овом простору. Други део монографије, који је сложен по тематском принципу, доноси злочине које су чиниле зараћене стране. Кроз сложеност ове проблематике аутор се успешно изборио стварајући поглавља: масовно убијање становништва, хапшење и убијање талаца, злочини у логорима, злочини над ратним заробљеницима, принудни рад грађана итд.


Predmet: 76889037
Монографија се састоји од делова који су сложени по принципима историјске науке. Предговор садржи предмет научног истраживања, методе истраживања, кратки критички осврт на коришћене изворе и досадашњу објављену литературу у раду. У уводу аутор се осврће на топографију Горње Јасенице, доминантне антропогеографске и демографске одлике. У првом делу, који је заснован на хронолошкој основи, поред кратког осврта на међуратна збивања (1919–1941) анализира са период 1941–1944. и догађаји који су се дешавали у месецима након ослобођења Аранђеловца и Тополе. Апострофиране су војне јединице које су деловале у Горњој Јасеници, веће борбе, друштвене и политичке одлике, свакодневни живот под окупацијом и др. Првенствено на основу необјављене архивске грађе описани су дејство и рад Првог шумадијског партизанског одреда, Прве и Друге шумадијске партизанске бригаде, Горске гарде њ. в. краља Петра Другог и других јединица. На такав начин добијена је нова представа о операцијама, акцијама и борбама које су вођене на овом простору. Други део монографије, који је сложен по тематском принципу, доноси злочине које су чиниле зараћене стране. Кроз сложеност ове проблематике аутор се успешно изборио стварајући поглавља: масовно убијање становништва, хапшење и убијање талаца, злочини у логорима, злочини над ратним заробљеницима, принудни рад грађана итд. 76889037 Boris Tomanić, Gornja Jasenica u Drugom svetskom ratu

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.