pregleda

Karl Poper LEKCIJA OVOG VEKA


Cena:
990 din
Želi ovaj predmet: 8
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: BEX
Pošta
DExpress
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

H.C.E (5804)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

99,84% pozitivnih ocena

Pozitivne: 9669

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Godina izdanja: .
Jezik: Srpski
Autor: Strani

.




Ser Karl Rejmund Poper[4] (nem. Karl Raimund Popper) je bio veliki britanski filozof austrijsko-jevrejskog porekla.[5][6][7] Rodio se 1902. godine u Beču, a preminuo je 1994. u Londonu. Dao je velike doprinose filozofiji nauke (kritika induktivizma, opservacionizma i pozitivizma; hipotetičko-deduktivni metod; falsifikacionizam; evoluciona epistemologija; Poperov eksperiment) i filozofiji politike (koncept i kritika istoricizma; otvoreno društvo; društveni inženjering), a bavio se i filozofijom duha i socijalnom filozofijom. Smatra se osnivačem savremene filozofije nauke i savremene liberalne demokratije.

Karl Poper
Karl Popper2.jpg
Puno ime
Karl Rejmund Poper
Datum rođenja
28. jul 1902.
Mesto rođenja
Beč
Austrougarska
Datum smrti
17. septembar 1994. (92 god.)
Mesto smrti
London
Ujedinjeno Kraljevstvo
Škola
Univerzitet u Beču
Škola filozofije
Kritički recionalizam
Vircburška škola[1]
Metafizički realizam[2]
Korespodentna teorija istine[2]
Socijalni liberalizam[3]
Hipotetičko-deduktivni metod Uredi

Baveći se objašnjavanjem prirode naučnog znanja, Poper u svom glavnom delu Logika naučnog otkrića kritikuje teorije logičkih pozitivista, pre svega induktivizam i opservacionizam.

Vrativši se na Hjumovo objašnjenje problema indukcije, Poper podseća da indukcijom ne možemo doći do pouzdanog znanja i da upravo uopštavanje, kojim se služimo prilikom induktivnog zaključivanja ne garantuje da će slučajevi određene klase koje nismo iskustveno proverili, (a činjenica je da nikada ne možemo sve slučajeve iskustveno proveriti) odgovarati onome što smo zaključili o slučajevima koje smo proverili. Drugim rečima, to što iz višegodišnjeg iskustva znamo da posle noći dolazi dan, ne garantuje nam da sa sigurnošću možemo tvrditi da će sutra svanuti dan.

U vezi sa prethodno rečenim, proizilazi i kritika opservacionističkog stava po kome sve iskaze naučnog jezika možemo svesti na iskaze opažanja. Poper smatra da ne postoje čista posmatranja, već da je svako posmatranje protkano određenim teorijama. Samim tim, hipoteze koje nije moguće odmah proveriti u praksi, nužne su u procesu saznanja i služe kao ideje vodilje. To znači da se i u naučnom saznanju, pre opažanja mora poći od neke pretpostavke, koja će upravo služiti da nam ukaže na nešto što ćemo u daljem procesu istraživanja opažati.

Poper takođe kritikuje probabilizam kao stanovište po kome proizilazi da u procesu saznanja treba tragati ne za izvesnim, tj potpuno proverenim iskazima ili hipotezama, jer do njih ne možemo doći, nego za sve verovatnijim teorijama. Suprotno ovom stanovištu, Poper uvodi teoriju verovatnoće po kojoj ističe da informativni sadržaj jednog stava nije srazmeran logičkoj verovatnoći tog stava. To znači da ako imamo u potpunosti verovatan stav tipa Sutra će biti ili neće biti zemljotres, takav stav neće biti koristan u procesu naučnog istraživanja, s obzirom na to da pomoću njega nećemo dobiti nikakvo korisno saznanje o svetu oko nas. Ukoliko je smisao naučnog istraživanja da dođe do novih saznanja o svetu i čoveku, Poper ističe da će onda za naučno istraživanje biti korisnije što više neverovatne odnosno smele teorije i da ih ne treba tek tako odbaciti kao neosnovane. Iz iskustva velikih naučnika možemo videti da to zaista jeste slučaj, kao i da je to put ka novim naučnim otkrićima.

Hipotetičko-deduktivni metod, koji Poper uvodi kao alternativu teorijama logičkih pozitivista, pokazuje da priroda ljudskog saznanja nije kumulativna i da se ne može govoriti ni o kakvom ravnomernom rastu znanja, gde će nove teorije da se nadovezuju na stare i samo da ih proširuju. Primeri iz naučne prakse nam pokazuju suprotno, da upravo nove teorije logički protivreče prethodnim i da ih na taj način u potpunosti ili delimično pobijaju. Iz tog razloga možemo zaključiti da je čitavo ljudsko znanje hipotetičkog karaktera. Onog momenta kada pronađemo potvrdu u praksi da neko pravilo ne odgovara određenoj pojavi, onda dolazi do toga da pravilo koje je deduktivnim načinom zaključivanja bilo postavljeno, sada mora biti odbačeno. U tome se ogleda suština hipotetičko- deduktivnog metoda u naučnom istraživanju. U tom kontekstu, Poper naglašava da je upravo mogućnost opovrgavanja, tj ne traganje za izvesnim, nego za lažnim (opovrgljivim) hipotezama, kriterijum njihove naučnosti. Pokušaj opovrgavanja naučne hiopteze zapravo predstavlja pravi put do novih naučnih otkrića. Dužnost naučnika je da traga za smelim hipotezama i na taj način proširuje ljudsko saznanje, a smisao nauke nije u tome da nam da potpuno izvesne odgovore o svetu koji nas okružuje i da stavi tačku na svoja učenja, nego da neprestano postavlja ispred sebe nova pitanja i traga za njihovim odgovorima.[8]

Glavna dela Uredi


Grob Karla Popera u Beču
Logika naučnog metoda (1934)
Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji (1945)
Beda istoricizma (1957)
Pretpostavke i pobijanja - rast naučnog saznanja (1963)
Objektivno znanje - evolucionistički pristup (1972)
Potraga bez kraja (1976)
Sopstvo i njegov mozak - argument za interakcionizam (1977), sa fiziologom Dž. Eklsom
Otvoreni Univerzum - argument za indeterminizam (1982)








logika naucnog dela otvoreno drustvo xx vek filozofija nauke fajerabend protiv metode

Skuplje knjige možete platiti na rate.

International shipping
Paypal only
(Države Balkana: Uplata može i preko pošte ili Western Union-a)

1 euro = 117.5 din

For international buyers please see instructions below:
To buy an item: Click on the red button KUPI ODMAH
Količina: 1 / Isporuka: Pošta / Plaćanje: Tekući račun
To confirm the purchase click on the orange button: Potvrdi kupovinu (After that we will send our paypal details)
To message us for more information: Click on the blue button POŠALJI PORUKU
To see overview of all our items: Click on Svi predmeti člana

Ako je aktivirana opcija besplatna dostava, ona se odnosi samo na slanje kao preporučena tiskovina ili cc paket na teritoriji Srbije.

Poštarina za knjige je u proseku 133-200 dinara, u slučaju da izaberete opciju plaćanje pre slanja i slanje preko pošte. Postexpress i kurirske službe su skuplje ali imaju opciju plaćanja pouzećem. Ako nije stavljena opcija da je moguće slanje i nekom drugom kurirskom službom pored postexpressa, slobodno kupite knjigu pa nam u poruci napišite koja kurirska služba vam odgovara.

Ukoliko još uvek nemate bar 10 pozitivnih ocena, zbog nekoliko neprijatnih iskustava, molili bi vas da nam uplatite cenu kupljenog predmeta unapred.

Novi Sad lično preuzimanje ili svaki dan ili jednom nedeljno zavisno od lokacije prodatog predmeta.

Našu kompletnu ponudu možete videti preko linka
https://www.kupindo.com/Clan/H.C.E/SpisakPredmeta
Ukoliko tražite još neki naslov koji ne možete da nađete pošaljite nam poruku možda ga imamo u magacinu.
Pogledajte i našu ponudu na limundu https://www.limundo.com/Clan/H.C.E/SpisakAukcija
Slobodno pitajte šta vas zanima preko poruka. Preuzimanje moguce u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici uz prethodni dogovor. (Većina knjiga je u Sremskoj Mitrovici, manji broj u Novom Sadu, tako da se najavite nekoliko dana ranije u slucaju ličnog preuzimanja, da bi knjige bile donete, a ako Vam hitno treba neka knjiga za danas ili sutra, obavezno proverite prvo preko poruke da li je u magacinu da ne bi doslo do neprijatnosti). U krajnjem slučaju mogu biti poslate i poštom u Novi Sad i stižu za jedan dan.

U Novom Sadu lično preuzimanje na Grbavici na našoj adresi ili u okolini po dogovoru. Dostava na kućnu adresu u Novom Sadu putem kurira 350 dinara.
Slanje nakon uplate na račun u Erste banci (ukoliko ne želite da plaćate po preuzimanju). Poštarina za jednu knjigu, zavisno od njene težine, može biti od 133-200 din. Slanje vise knjiga u paketu težem od 2 kg 250-400 din. Za cene postexpressa ili drugih službi se možete informisati na njihovim sajtovima.
http://www.postexpress.rs/struktura/lat/cenovnik/cenovnik-unutrasnji-saobracaj.asp

INOSTRANSTVO: Šaljem po dogovoru, ili po vašim prijateljima/rodbini ili poštom. U Beč idem jednom godišnje pa ako se podudare termini knjige mogu doneti lično. Skuplje pakete mogu poslati i po nekom autobusu, molim vas ne tražite mi da šaljem autobusima knjige manje vrednosti jer mi odlazak na autobusku stanicu i čekanje prevoza pravi veći problem nego što bi koštala poštarina za slanje kao mali paket preko pošte.

Ukoliko kupujete više od jedne knjige javite se porukom možda Vam mogu dati određeni popust na neke naslove.

Sve knjige su detaljno uslikane, ako Vas još nešto interesuje slobodno pitajte porukom. Reklamacije primamo samo ukoliko nam prvo pošaljete knjigu nazad da vidim u čemu je problem pa nakon toga vraćamo novac. Jednom smo prevareni od strane člana koji nam je vratio potpuno drugu knjigu od one koju smo mu mi poslali, tako da više ne vraćamo novac pre nego što vidimo da li se radi o našoj knjizi.
Ukoliko Vam neka pošiljka ne stigne za dva ili tri dana, odmah nas kontaktirajte za broj pošiljke kako bi videli u čemu je problem. Ne čekajte da prođe više vremena, pogotovo ako ste iz inostranstva, jer nakon određenog vremena pošiljke se vraćaju pošiljaocu, tako da bi morali da platimo troškove povratka i ponovnog slanja. Potvrde o slanju čuvamo do 10 dana. U 99% slučajeva sve prolazi glatko, ali nikad se ne zna.

Ukoliko uvažimo vašu reklamaciju ne snosimo troškove poštarine, osim kada je očigledno naša greška u pitanju.

Predmet: 68904769
.




Ser Karl Rejmund Poper[4] (nem. Karl Raimund Popper) je bio veliki britanski filozof austrijsko-jevrejskog porekla.[5][6][7] Rodio se 1902. godine u Beču, a preminuo je 1994. u Londonu. Dao je velike doprinose filozofiji nauke (kritika induktivizma, opservacionizma i pozitivizma; hipotetičko-deduktivni metod; falsifikacionizam; evoluciona epistemologija; Poperov eksperiment) i filozofiji politike (koncept i kritika istoricizma; otvoreno društvo; društveni inženjering), a bavio se i filozofijom duha i socijalnom filozofijom. Smatra se osnivačem savremene filozofije nauke i savremene liberalne demokratije.

Karl Poper
Karl Popper2.jpg
Puno ime
Karl Rejmund Poper
Datum rođenja
28. jul 1902.
Mesto rođenja
Beč
Austrougarska
Datum smrti
17. septembar 1994. (92 god.)
Mesto smrti
London
Ujedinjeno Kraljevstvo
Škola
Univerzitet u Beču
Škola filozofije
Kritički recionalizam
Vircburška škola[1]
Metafizički realizam[2]
Korespodentna teorija istine[2]
Socijalni liberalizam[3]
Hipotetičko-deduktivni metod Uredi

Baveći se objašnjavanjem prirode naučnog znanja, Poper u svom glavnom delu Logika naučnog otkrića kritikuje teorije logičkih pozitivista, pre svega induktivizam i opservacionizam.

Vrativši se na Hjumovo objašnjenje problema indukcije, Poper podseća da indukcijom ne možemo doći do pouzdanog znanja i da upravo uopštavanje, kojim se služimo prilikom induktivnog zaključivanja ne garantuje da će slučajevi određene klase koje nismo iskustveno proverili, (a činjenica je da nikada ne možemo sve slučajeve iskustveno proveriti) odgovarati onome što smo zaključili o slučajevima koje smo proverili. Drugim rečima, to što iz višegodišnjeg iskustva znamo da posle noći dolazi dan, ne garantuje nam da sa sigurnošću možemo tvrditi da će sutra svanuti dan.

U vezi sa prethodno rečenim, proizilazi i kritika opservacionističkog stava po kome sve iskaze naučnog jezika možemo svesti na iskaze opažanja. Poper smatra da ne postoje čista posmatranja, već da je svako posmatranje protkano određenim teorijama. Samim tim, hipoteze koje nije moguće odmah proveriti u praksi, nužne su u procesu saznanja i služe kao ideje vodilje. To znači da se i u naučnom saznanju, pre opažanja mora poći od neke pretpostavke, koja će upravo služiti da nam ukaže na nešto što ćemo u daljem procesu istraživanja opažati.

Poper takođe kritikuje probabilizam kao stanovište po kome proizilazi da u procesu saznanja treba tragati ne za izvesnim, tj potpuno proverenim iskazima ili hipotezama, jer do njih ne možemo doći, nego za sve verovatnijim teorijama. Suprotno ovom stanovištu, Poper uvodi teoriju verovatnoće po kojoj ističe da informativni sadržaj jednog stava nije srazmeran logičkoj verovatnoći tog stava. To znači da ako imamo u potpunosti verovatan stav tipa Sutra će biti ili neće biti zemljotres, takav stav neće biti koristan u procesu naučnog istraživanja, s obzirom na to da pomoću njega nećemo dobiti nikakvo korisno saznanje o svetu oko nas. Ukoliko je smisao naučnog istraživanja da dođe do novih saznanja o svetu i čoveku, Poper ističe da će onda za naučno istraživanje biti korisnije što više neverovatne odnosno smele teorije i da ih ne treba tek tako odbaciti kao neosnovane. Iz iskustva velikih naučnika možemo videti da to zaista jeste slučaj, kao i da je to put ka novim naučnim otkrićima.

Hipotetičko-deduktivni metod, koji Poper uvodi kao alternativu teorijama logičkih pozitivista, pokazuje da priroda ljudskog saznanja nije kumulativna i da se ne može govoriti ni o kakvom ravnomernom rastu znanja, gde će nove teorije da se nadovezuju na stare i samo da ih proširuju. Primeri iz naučne prakse nam pokazuju suprotno, da upravo nove teorije logički protivreče prethodnim i da ih na taj način u potpunosti ili delimično pobijaju. Iz tog razloga možemo zaključiti da je čitavo ljudsko znanje hipotetičkog karaktera. Onog momenta kada pronađemo potvrdu u praksi da neko pravilo ne odgovara određenoj pojavi, onda dolazi do toga da pravilo koje je deduktivnim načinom zaključivanja bilo postavljeno, sada mora biti odbačeno. U tome se ogleda suština hipotetičko- deduktivnog metoda u naučnom istraživanju. U tom kontekstu, Poper naglašava da je upravo mogućnost opovrgavanja, tj ne traganje za izvesnim, nego za lažnim (opovrgljivim) hipotezama, kriterijum njihove naučnosti. Pokušaj opovrgavanja naučne hiopteze zapravo predstavlja pravi put do novih naučnih otkrića. Dužnost naučnika je da traga za smelim hipotezama i na taj način proširuje ljudsko saznanje, a smisao nauke nije u tome da nam da potpuno izvesne odgovore o svetu koji nas okružuje i da stavi tačku na svoja učenja, nego da neprestano postavlja ispred sebe nova pitanja i traga za njihovim odgovorima.[8]

Glavna dela Uredi


Grob Karla Popera u Beču
Logika naučnog metoda (1934)
Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji (1945)
Beda istoricizma (1957)
Pretpostavke i pobijanja - rast naučnog saznanja (1963)
Objektivno znanje - evolucionistički pristup (1972)
Potraga bez kraja (1976)
Sopstvo i njegov mozak - argument za interakcionizam (1977), sa fiziologom Dž. Eklsom
Otvoreni Univerzum - argument za indeterminizam (1982)








logika naucnog dela otvoreno drustvo xx vek filozofija nauke fajerabend protiv metode
68904769 Karl Poper LEKCIJA OVOG VEKA

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.