pregleda

Kako se boriti protiv d4? - Knjiga druga


Cena:
1.800 din
Želi ovaj predmet: 5
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: BEX
Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Niš-Crveni Krst,
Niš-Crveni Krst
Prodavac

zika67 (105)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 129

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Godina izdanja: Ostalo
Oblast: Šah
Jezik: Srpski
Autor: Strani

Kako se boriti protiv d4? Knjiga druga
Damina indijska odbrana
Nimcovičeva indijska odbrana
Damin gambit
Format: A5
Broj strana: 298
Korice: Tvrd povez
Povezivanje: prošiveni tabaci
Druga knjiga edicije „Kako se boriti protiv 1.d4?“.bavi se Daminom indijskom odbranom (gde je uključeno i nekoliko partija Bogoljubovljeve indijske odbrane) i Nimcovičevom indijskom odbranom, kao i Daminim gambitom.
Kao i u dosadašnjim našim izdanjima, i ovde je naglasak stavljen na savremena teorijska kretanja, što istovremeno znači da se ne teži sveobuhvatnosti niti iscrpnosti: ne ide se preterano niti u dubinu, niti u širinu, jer bi to mnogostruko prevazilazilo okvire i namenu ovih knjiga. Čitalac će zapaziti da u njima nema mnogih sistema i varijanata koji su nekad važili za glavne linije pojedinih otvaranja, zauzimajući najveće delove starih udžbenika otvaranja (kao npr. „Enciklopedije šahovskih otvaranja“ u 5 tomova). Razlog tome je što se ti sistemi i varijante danas naprosto ne igraju na elitnom nivou, pa se, samim tim, nisu ni mogli naći među koricama naših izdanja.
Videćemo da nema Tarrascheve i Tartakowerove odbrane, kao ni glavnih linija daminog gambita (npr. Kapablankinog rasteretnog sistema). Na mestu onoga što se nekada smatralo glavnim varijantama Damine i Nimcovičeve indijke, zjapi ogromna praznina…
Teorija otvaranja je fleksibilna tvorevina koja se nalazi u neprestanom menjanju, i tako je treba i shvatiti. Iz toga sledi da nam stari udžbenici otvaranja ne mogu mnogo pomoći u izučavanju teorije. Naše knjige predstavljaju pokušaj novog prilaza ovom problemu, koji se bazira na aktuelnim sistemima i varijantama, to jest, onima koje primenjuju najjači šahisti sveta.
Prvi deo
Damina indijska odbrana
U prvom delu knjige biće reči o pozicijama koje nastaju kada nakon 1.d4 Sf6 2.c4 e6 beli igra 3.Sf3, izbegavajući vezivanje daminog skakača posle 3.Sc3 Lb4, posle čega nastaje Nimcovičeva indijska odbrana, čime ćemo se baviti u drugom delu knjige. Pomenuti redosled poteza crni često primenjuje i kada želi da igra određene varijante daminog gambita (1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 d5), jer rano Sf3 nije uvek korisno za belog. Ali, o tome ćemo govoriti u trećem delu. Pored toga, crni ponekad prelaze i u pozicije modernog Ben-Onija putem 3…c5, čime izbegavaju pojedine neugodne varijante.
Generalno, ukoliko ne želi da igra damin gambit (što podrazumeva da se mora poznavati i katalonsko otvaranje) ili Ben-Oni, crni ima dve mogućnosti: 3…Lb4+ (što je uvod u Bogoljubovljevu indijsku odbranu) i 3…b6 (čime nastaje damina indijska odbrana).
PRVA GLAVA. Ređi sistemi: Bogoljubovljeva indijska odbrana
U prvom poglavlju analiziramo Bogoljubovljevu indijsku odbranu, koja se sasvim uslovno (ponajpre zbog malog broja partija) nalazi u okviru damine indijske odbrane.
Drugo poglavlje obrađuje Petrosjanovu varijantu u kojoj beli potezom 4.a3 sprečava razvoj crnog lovca na b4
U trećem poglavlju na osnovu partije analizira se varijanta 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.Sc3 Lb7 5.Lg5.
Glavni nastavak belog posle 3…b6 je 4.g3. Na to crni može odgovoriti moderno (4…La6, potez Arona Nimcoviča, koji proučavamo u drugoj i trećoj glavi) i klasično (4…Lb7, četvrta glava).
DRUGA GLAVA. Moderna varijanta A.
U drugoj glavi videćemo sve odgovore belog na 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 La6, izuzev 5.b3, čime ćemo se baviti u trećoj glavi.
Prvo poglavlje donosi prilično retko 5.Sbd2 a u drugom poglavlju analiziramo 5.Da4
Treće poglavlje bavi se izuzetno popularnom varijantom (možda je bolje reći – gambitom) koja počinje potezom 5.Dc2.
TREĆA GLAVA. Moderna varijanta B.
U trećoj glavi analizira se najčešći odgovor belog na 4…La6, a to je 5.b3.
Prvo poglavlje istražuje reakciju crnog 5…b5 a u drugom poglavlju radi se o povlačenju lovca na b7 (5…Lb7).
Naredna poglavlja obrađuju najčešći odgovor crnog, a to je 5…Lb4+, kojim se beli lovac izvlači na nepovoljnu poziciju d2 (mnogo prirodnije polje je b2), a zatim se posle 6.Ld2, crni lovac vraća – 6…Le7. Beli je sada na prvoj raskrsnici.
Tako ćemo najpre u trećem poglavlju videti „varijantu Topalova“: 7.Sc3. No, beli ipak najčešće razvija svoje kraljevo krilo: 7.Lg2, na šta crni zatvara dugu dijagonalu potezom 7…c6. U četvrtom poglavlju analiziramo potez belog 8.0-0.
Peto poglavlje posvećeno je glavnoj liniji: 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 La6 5.b3 Lb4+ 6.Ld2 Le7 7.Lg2 c6 8.Lc3 d5 9.Se5 Sfd7 10.Sxd7 Sxd7 11.Sd2 0-0 12.0-0 Tc8.
ČETVRTA GLAVA. Klasična varijanta.
Klasična varijanta nastaje posle 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 Lb7 5.Lg2 Le7.
Drugi deo
Nimcovičeva indijska odbrana
Drugi deo knjige bavi se Nimcovičevom indijskom odbranom. Sistem koji nosi ime velikog šahovskog inovatora prvih decenija prošlog veka, izdržao je sva iskušenja tokom bezmalo stotinu godina. Karakteriše ga prividno odustajanje od borbe za centar (kao i u svim indijskim igrama), to jest, od zauzimanja centra sopstvenim pešacima, što se u eri do Nimcoviča (koju uslovno možemo nazvati Steinitz-Tarrascheva erom) smatralo jedino pravilnim. Nimcovič je došao na ideju da se centralna polja mogu kontrolisati i figurama, što je za ono doba bilo zaista revolucionarno.
No, to je sve poznata istorija, a mi ćemo sada preći na razmatranje pojedinih varijanata. Posle poteza koji nas uvode u Nimcovičevu indijsku odbranu 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 (ovaj sistem se može izbeći uz pomoć 3.Sf3, posle čega nastaju damina indijska odbrana ili damin gambit, odnosno 3.g3, posle čega najčešće dolazimo do katalonskog otvaranja) 3…Lb4, beli na raspolaganju ima čitav niz veoma dobro razrađenih sistema. Najpre, može odgovoriti 4.f3 ili 4.Sf3, o čemu će biti reči u Prvoj i Drugoj glavi. Potom, može izabrati Aljehinov potez (danas ubedljivo najpopularniji) 4.Dc2 (Treća glava). I, na kraju, tu su klasični sistemi koji počinju potezom 4.e3 (Četvrta glava).
PRVA GLAVA. Varijanta 4.f3 i „Nimco-damina indijska odbrana“ 4.Sf3 b6
DRUGA GLAVA. Varijanta Romanišina.
Uvodni potezi varijante Romanišina su 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Sf3 c5 g3. Ovaj sistem je verno oružje mnogih jakih igrača današnjice.
TREĆA GLAVA. Aljehinova varijanta.
Stari Aljehinov potez 4.Dc2 u naše vreme doživljava renesansu. Ovaj sistem danas mnogi smatraju jedinim načinom borbe za prednost u Nimcovičevoj indijskoj odbrani. Potezom 4.Dc2 beli želi da osvoji lovački par (posle a2-a3) bez kvarenja pešačke strukture: na Lb4xc3 spreman je da uzme damom. Cena ove jednostavne ideje je određeno zaostajanje u razvoju, što crni nastoji da iskoristi brzim otvaranjem igre u centru.
U prvom poglavlju analiziramo direktnu reakciju crnog u centru: 4…d5. U narednim poglavljima videćemo najčešći potez 4…0-0.
U drugom poglavlju imamo posla s veoma retkim 5.e4, kao u partiji Vallejo – Leko (Morellia-Linares 2006).
Treće poglavlje posvećeno je normalnom 5.a3
U četvrtom poglavlju videćemo moderniji nastavak 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Dc2 0-0 5.a3 Lxc3+ 6.Dxc3 d5
ČETVRTA GLAVA. Rubinsteinova varijanta. Klasična varijanta.
Nekad glavne varijante, danas se veoma retko sreću na velikim turnirima. Šahovska moda ili prezasićenost klasikom?
U prvom poglavlju analiziramo Rubinsteinovu varijantu 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.e3 0-0 5.Sge2
Drugo poglavlje posvećeno je klasičnoj varijanti koja nastaje nakon poteza 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.e3 0-0 5.Sf3 d5 6.Ld3 c5 7.0-0 Sc6.
Treći deo
Damin gambit
U Trećem delu knjige analiziramo damin gambit, otvaranje čije se postojanje proteže kroz tri stoleća i u kome se čini da je sve davno rečeno. Partije iz ove knjige pokazaće da ni izbliza nije tako.
PRVA GLAVA. Ređi sistemi.
Igra daminog pešaka. Albinov protivgambit.
Primljeni damin gambit. Sistemi s Lf4. Varijanta izmene.
Beli uglavnom ne igra ovako od svoje volje, već ga često crni primorava svojim redosledom poteza. Tako posle 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 crni može igrati lukavo 3…Le7 i beli nema boljeg od 4.Sf3, dok mu je u „normalnom“ redosledu poteza 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 najjače da igra 4.Lg5 (umesto 4.Sf3), ne izjašnjavajući se o razvoju kraljevog skakača, što često zna biti neprijatno po crnog.
Čitalac će primetiti da crni najčešće u pozicije daminog gambita ulazi iz damine indijske odbrana, dakle, kada beli nakon 1.d4 Sf6 2.c4 e6 odigra 3.Sf3. Tada crni vuče 3…d5, čime eliminiše čitav niz neprijatnih varijanata. A na 3.Sc3, dakako, spreman je da uđe u Nimcovičevu indijsku odbranu, što mu je mnogo bolja solucija od nezgodnih varijanata daminog gambita bez ranog Sg1-f3.
DRUGA GLAVA. Westfalska varijanta.
U ovoj glavi analiziramo westfalsku varijantu, koju Rusi vole da zovu Ragozinovom odbranom (mada tu postoje i izvesne razlike, u šta ovog puta nećemo ulaziti), a sreće se i termin Manhattan-varijanta. Radi se o sistemu koji su evropski šahisti spremali za turnir u New Yorku (na Manhattanu) 1924. godine, putujući preko Atlantika brodom „Westfalia“. Ovaj sistem karakteriše izlazak crnog lovca na b4, što mu daje izvesne odlike Nimcovičeve indijske odbrane.
TREĆA GLAVA. Bečka varijanta.
U narednim poglavljima upoznaćemo se sa bečkom varijantom koja nastaje posle 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 dxc4. Prvo poglavlje posvećeno je ređim linijama ove varijante U drugom poglavlju analiziramo jednu od najmlađih varijanata u teoriji otvaranja uopšte, rođenu 2009. godine: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 dxc4 5.e4 Lb4 6.Lg5 h6. Treće poglavlje razmatra glavne linije bečke varijante, koje nastaju nakon 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 dxc4 5.e4 Lb4 6.Lg5 c5 7.Lxc4 cxd4 8.Sxd4.
ČETVRTA GLAVA. Varijanta Cambridge-Springs. Laskerova varijanta.
Time se završava pregled daminog gambita. Iskusniji čitalac primetiće da tu mena Tartakowerove varijante, oteretnog sistema Capablance i drugih glavnih linija. Jednostavno, poslednjih godina elita tako ne igra…

Valja na kraju reći da ova knjiga nije kasična knjiga iz teorije otvaranja, s bezbroj varijanata i različitih grananja. Ali, 80 komentarisanih partija u ovoj knjizi mogu biti dobar način da čitalac stekne uvid u načine tretiranja određenih pozicija. Knjiga može poslužiti i kao putokaz za dalji produbljeniji rad na pojedinim varijantama.

Za Niš i okolinu moguće lično preuzimanje.

Predmet: 52533413
Kako se boriti protiv d4? Knjiga druga
Damina indijska odbrana
Nimcovičeva indijska odbrana
Damin gambit
Format: A5
Broj strana: 298
Korice: Tvrd povez
Povezivanje: prošiveni tabaci
Druga knjiga edicije „Kako se boriti protiv 1.d4?“.bavi se Daminom indijskom odbranom (gde je uključeno i nekoliko partija Bogoljubovljeve indijske odbrane) i Nimcovičevom indijskom odbranom, kao i Daminim gambitom.
Kao i u dosadašnjim našim izdanjima, i ovde je naglasak stavljen na savremena teorijska kretanja, što istovremeno znači da se ne teži sveobuhvatnosti niti iscrpnosti: ne ide se preterano niti u dubinu, niti u širinu, jer bi to mnogostruko prevazilazilo okvire i namenu ovih knjiga. Čitalac će zapaziti da u njima nema mnogih sistema i varijanata koji su nekad važili za glavne linije pojedinih otvaranja, zauzimajući najveće delove starih udžbenika otvaranja (kao npr. „Enciklopedije šahovskih otvaranja“ u 5 tomova). Razlog tome je što se ti sistemi i varijante danas naprosto ne igraju na elitnom nivou, pa se, samim tim, nisu ni mogli naći među koricama naših izdanja.
Videćemo da nema Tarrascheve i Tartakowerove odbrane, kao ni glavnih linija daminog gambita (npr. Kapablankinog rasteretnog sistema). Na mestu onoga što se nekada smatralo glavnim varijantama Damine i Nimcovičeve indijke, zjapi ogromna praznina…
Teorija otvaranja je fleksibilna tvorevina koja se nalazi u neprestanom menjanju, i tako je treba i shvatiti. Iz toga sledi da nam stari udžbenici otvaranja ne mogu mnogo pomoći u izučavanju teorije. Naše knjige predstavljaju pokušaj novog prilaza ovom problemu, koji se bazira na aktuelnim sistemima i varijantama, to jest, onima koje primenjuju najjači šahisti sveta.
Prvi deo
Damina indijska odbrana
U prvom delu knjige biće reči o pozicijama koje nastaju kada nakon 1.d4 Sf6 2.c4 e6 beli igra 3.Sf3, izbegavajući vezivanje daminog skakača posle 3.Sc3 Lb4, posle čega nastaje Nimcovičeva indijska odbrana, čime ćemo se baviti u drugom delu knjige. Pomenuti redosled poteza crni često primenjuje i kada želi da igra određene varijante daminog gambita (1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 d5), jer rano Sf3 nije uvek korisno za belog. Ali, o tome ćemo govoriti u trećem delu. Pored toga, crni ponekad prelaze i u pozicije modernog Ben-Onija putem 3…c5, čime izbegavaju pojedine neugodne varijante.
Generalno, ukoliko ne želi da igra damin gambit (što podrazumeva da se mora poznavati i katalonsko otvaranje) ili Ben-Oni, crni ima dve mogućnosti: 3…Lb4+ (što je uvod u Bogoljubovljevu indijsku odbranu) i 3…b6 (čime nastaje damina indijska odbrana).
PRVA GLAVA. Ređi sistemi: Bogoljubovljeva indijska odbrana
U prvom poglavlju analiziramo Bogoljubovljevu indijsku odbranu, koja se sasvim uslovno (ponajpre zbog malog broja partija) nalazi u okviru damine indijske odbrane.
Drugo poglavlje obrađuje Petrosjanovu varijantu u kojoj beli potezom 4.a3 sprečava razvoj crnog lovca na b4
U trećem poglavlju na osnovu partije analizira se varijanta 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.Sc3 Lb7 5.Lg5.
Glavni nastavak belog posle 3…b6 je 4.g3. Na to crni može odgovoriti moderno (4…La6, potez Arona Nimcoviča, koji proučavamo u drugoj i trećoj glavi) i klasično (4…Lb7, četvrta glava).
DRUGA GLAVA. Moderna varijanta A.
U drugoj glavi videćemo sve odgovore belog na 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 La6, izuzev 5.b3, čime ćemo se baviti u trećoj glavi.
Prvo poglavlje donosi prilično retko 5.Sbd2 a u drugom poglavlju analiziramo 5.Da4
Treće poglavlje bavi se izuzetno popularnom varijantom (možda je bolje reći – gambitom) koja počinje potezom 5.Dc2.
TREĆA GLAVA. Moderna varijanta B.
U trećoj glavi analizira se najčešći odgovor belog na 4…La6, a to je 5.b3.
Prvo poglavlje istražuje reakciju crnog 5…b5 a u drugom poglavlju radi se o povlačenju lovca na b7 (5…Lb7).
Naredna poglavlja obrađuju najčešći odgovor crnog, a to je 5…Lb4+, kojim se beli lovac izvlači na nepovoljnu poziciju d2 (mnogo prirodnije polje je b2), a zatim se posle 6.Ld2, crni lovac vraća – 6…Le7. Beli je sada na prvoj raskrsnici.
Tako ćemo najpre u trećem poglavlju videti „varijantu Topalova“: 7.Sc3. No, beli ipak najčešće razvija svoje kraljevo krilo: 7.Lg2, na šta crni zatvara dugu dijagonalu potezom 7…c6. U četvrtom poglavlju analiziramo potez belog 8.0-0.
Peto poglavlje posvećeno je glavnoj liniji: 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 La6 5.b3 Lb4+ 6.Ld2 Le7 7.Lg2 c6 8.Lc3 d5 9.Se5 Sfd7 10.Sxd7 Sxd7 11.Sd2 0-0 12.0-0 Tc8.
ČETVRTA GLAVA. Klasična varijanta.
Klasična varijanta nastaje posle 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sf3 b6 4.g3 Lb7 5.Lg2 Le7.
Drugi deo
Nimcovičeva indijska odbrana
Drugi deo knjige bavi se Nimcovičevom indijskom odbranom. Sistem koji nosi ime velikog šahovskog inovatora prvih decenija prošlog veka, izdržao je sva iskušenja tokom bezmalo stotinu godina. Karakteriše ga prividno odustajanje od borbe za centar (kao i u svim indijskim igrama), to jest, od zauzimanja centra sopstvenim pešacima, što se u eri do Nimcoviča (koju uslovno možemo nazvati Steinitz-Tarrascheva erom) smatralo jedino pravilnim. Nimcovič je došao na ideju da se centralna polja mogu kontrolisati i figurama, što je za ono doba bilo zaista revolucionarno.
No, to je sve poznata istorija, a mi ćemo sada preći na razmatranje pojedinih varijanata. Posle poteza koji nas uvode u Nimcovičevu indijsku odbranu 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 (ovaj sistem se može izbeći uz pomoć 3.Sf3, posle čega nastaju damina indijska odbrana ili damin gambit, odnosno 3.g3, posle čega najčešće dolazimo do katalonskog otvaranja) 3…Lb4, beli na raspolaganju ima čitav niz veoma dobro razrađenih sistema. Najpre, može odgovoriti 4.f3 ili 4.Sf3, o čemu će biti reči u Prvoj i Drugoj glavi. Potom, može izabrati Aljehinov potez (danas ubedljivo najpopularniji) 4.Dc2 (Treća glava). I, na kraju, tu su klasični sistemi koji počinju potezom 4.e3 (Četvrta glava).
PRVA GLAVA. Varijanta 4.f3 i „Nimco-damina indijska odbrana“ 4.Sf3 b6
DRUGA GLAVA. Varijanta Romanišina.
Uvodni potezi varijante Romanišina su 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Sf3 c5 g3. Ovaj sistem je verno oružje mnogih jakih igrača današnjice.
TREĆA GLAVA. Aljehinova varijanta.
Stari Aljehinov potez 4.Dc2 u naše vreme doživljava renesansu. Ovaj sistem danas mnogi smatraju jedinim načinom borbe za prednost u Nimcovičevoj indijskoj odbrani. Potezom 4.Dc2 beli želi da osvoji lovački par (posle a2-a3) bez kvarenja pešačke strukture: na Lb4xc3 spreman je da uzme damom. Cena ove jednostavne ideje je određeno zaostajanje u razvoju, što crni nastoji da iskoristi brzim otvaranjem igre u centru.
U prvom poglavlju analiziramo direktnu reakciju crnog u centru: 4…d5. U narednim poglavljima videćemo najčešći potez 4…0-0.
U drugom poglavlju imamo posla s veoma retkim 5.e4, kao u partiji Vallejo – Leko (Morellia-Linares 2006).
Treće poglavlje posvećeno je normalnom 5.a3
U četvrtom poglavlju videćemo moderniji nastavak 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Dc2 0-0 5.a3 Lxc3+ 6.Dxc3 d5
ČETVRTA GLAVA. Rubinsteinova varijanta. Klasična varijanta.
Nekad glavne varijante, danas se veoma retko sreću na velikim turnirima. Šahovska moda ili prezasićenost klasikom?
U prvom poglavlju analiziramo Rubinsteinovu varijantu 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.e3 0-0 5.Sge2
Drugo poglavlje posvećeno je klasičnoj varijanti koja nastaje nakon poteza 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.e3 0-0 5.Sf3 d5 6.Ld3 c5 7.0-0 Sc6.
Treći deo
Damin gambit
U Trećem delu knjige analiziramo damin gambit, otvaranje čije se postojanje proteže kroz tri stoleća i u kome se čini da je sve davno rečeno. Partije iz ove knjige pokazaće da ni izbliza nije tako.
PRVA GLAVA. Ređi sistemi.
Igra daminog pešaka. Albinov protivgambit.
Primljeni damin gambit. Sistemi s Lf4. Varijanta izmene.
Beli uglavnom ne igra ovako od svoje volje, već ga često crni primorava svojim redosledom poteza. Tako posle 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 crni može igrati lukavo 3…Le7 i beli nema boljeg od 4.Sf3, dok mu je u „normalnom“ redosledu poteza 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 najjače da igra 4.Lg5 (umesto 4.Sf3), ne izjašnjavajući se o razvoju kraljevog skakača, što često zna biti neprijatno po crnog.
Čitalac će primetiti da crni najčešće u pozicije daminog gambita ulazi iz damine indijske odbrana, dakle, kada beli nakon 1.d4 Sf6 2.c4 e6 odigra 3.Sf3. Tada crni vuče 3…d5, čime eliminiše čitav niz neprijatnih varijanata. A na 3.Sc3, dakako, spreman je da uđe u Nimcovičevu indijsku odbranu, što mu je mnogo bolja solucija od nezgodnih varijanata daminog gambita bez ranog Sg1-f3.
DRUGA GLAVA. Westfalska varijanta.
U ovoj glavi analiziramo westfalsku varijantu, koju Rusi vole da zovu Ragozinovom odbranom (mada tu postoje i izvesne razlike, u šta ovog puta nećemo ulaziti), a sreće se i termin Manhattan-varijanta. Radi se o sistemu koji su evropski šahisti spremali za turnir u New Yorku (na Manhattanu) 1924. godine, putujući preko Atlantika brodom „Westfalia“. Ovaj sistem karakteriše izlazak crnog lovca na b4, što mu daje izvesne odlike Nimcovičeve indijske odbrane.
TREĆA GLAVA. Bečka varijanta.
U narednim poglavljima upoznaćemo se sa bečkom varijantom koja nastaje posle 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 dxc4. Prvo poglavlje posvećeno je ređim linijama ove varijante U drugom poglavlju analiziramo jednu od najmlađih varijanata u teoriji otvaranja uopšte, rođenu 2009. godine: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 dxc4 5.e4 Lb4 6.Lg5 h6. Treće poglavlje razmatra glavne linije bečke varijante, koje nastaju nakon 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 dxc4 5.e4 Lb4 6.Lg5 c5 7.Lxc4 cxd4 8.Sxd4.
ČETVRTA GLAVA. Varijanta Cambridge-Springs. Laskerova varijanta.
Time se završava pregled daminog gambita. Iskusniji čitalac primetiće da tu mena Tartakowerove varijante, oteretnog sistema Capablance i drugih glavnih linija. Jednostavno, poslednjih godina elita tako ne igra…

Valja na kraju reći da ova knjiga nije kasična knjiga iz teorije otvaranja, s bezbroj varijanata i različitih grananja. Ali, 80 komentarisanih partija u ovoj knjizi mogu biti dobar način da čitalac stekne uvid u načine tretiranja određenih pozicija. Knjiga može poslužiti i kao putokaz za dalji produbljeniji rad na pojedinim varijantama.

52533413 Kako se boriti protiv d4? -  Knjiga druga

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.