pregleda

Prokleta avlija - Ivo Andrić


Cena:
880 din
Želi ovaj predmet: 1
Stanje: Novo
Garancija: Ne
Isporuka: DExpress
Post Express
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Pouzećem
Prodavac Pravno lice

sridsigma (3168)

98,13% pozitivnih ocena

Pozitivne: 4528

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

"Prokleta avlija" je remek-delo Iva Andrića, koje je započeto između dva svetska rata, a dovršeno i objavljeno 1954. godine. Roman je komponovan narativnim postupkom "upričavanja priče" u formi prstenaste, okvirne strukture, sa više pripovedača koji preuzimaju kazivačku poziciju jedan od drugoga. Andrić je uspeo da isplete priču kroz sliku koncentričnih krugova koji se skupljaju do samog jezgra priče. "Prokleta avlija" je knjiga okrenuta istoriji na specifičan način, smirenim i nepristrasnim tonom, težeći objektivizaciji, što je već običaj i pravilo kod Andrića. Centralna priča iz XI veka o tragičnoj sudbini Džem-sultana ispripovedana je posredno, kroz priču mladog polu-Turčina Ćamila, kojeg toliko fascinira Džem-sultan da u njemu vidi svog sudbinskog srodnika i preteču. S druge strane, o Ćamilu pripoveda prestravljeni Jevrejin Haim, dok je sve to zapravo samo uspomena fra Petra na dane provedene u stambolskom zatvoru, "prokletoj avliji". Svi protagonisti, ma koliko različiti, čuvaju u sebi iskustvo sužnja, i svet osećaju kao ograničen, teskoban prostor. "Prokleta avlija" postaje simbol za zamenu sveta koji traje u vremenu i ne obazire se na pojedinačne ljudske sudbine koje ga tvore. Avlija živi sama za sebe, sa stotinu promena, i uvek ista, beleži Andrić. Ovaj roman je duboka i slojevita studija ljudske prirode, moralnih dilema i univerzalnih tema kao što su sloboda, sudbina i sužanjstvo. Andrićev izuzetni pripovedački dar oživljava likove i događaje na način koji ostavlja neizbrisiv trag u svesti čitaoca.

Ne šaljemo u inostranstvo.
Članovima sa negativnim ocenama i bez ocene šaljemo isključivo posle uplate na račun.
Na Kosovo šaljemo samo pre uplate za knjigu i poštarinu, na vašu odgovornost.Ne garantujemo da će pošiljka stići.
Za pošiljke koje su poslate kao tiskovina ne garantujemo da će pošiljka stići i shodno tome ukoliko pošiljka ne stigne na šaljemo ponovo pošiljku i ne vraćamo novac.
Za ostale pošiljke garantujemo isporuku.

Cena poštarine Dexpress: 420.00 din




Predmet: 70660741
"Prokleta avlija" je remek-delo Iva Andrića, koje je započeto između dva svetska rata, a dovršeno i objavljeno 1954. godine. Roman je komponovan narativnim postupkom "upričavanja priče" u formi prstenaste, okvirne strukture, sa više pripovedača koji preuzimaju kazivačku poziciju jedan od drugoga. Andrić je uspeo da isplete priču kroz sliku koncentričnih krugova koji se skupljaju do samog jezgra priče. "Prokleta avlija" je knjiga okrenuta istoriji na specifičan način, smirenim i nepristrasnim tonom, težeći objektivizaciji, što je već običaj i pravilo kod Andrića. Centralna priča iz XI veka o tragičnoj sudbini Džem-sultana ispripovedana je posredno, kroz priču mladog polu-Turčina Ćamila, kojeg toliko fascinira Džem-sultan da u njemu vidi svog sudbinskog srodnika i preteču. S druge strane, o Ćamilu pripoveda prestravljeni Jevrejin Haim, dok je sve to zapravo samo uspomena fra Petra na dane provedene u stambolskom zatvoru, "prokletoj avliji". Svi protagonisti, ma koliko različiti, čuvaju u sebi iskustvo sužnja, i svet osećaju kao ograničen, teskoban prostor. "Prokleta avlija" postaje simbol za zamenu sveta koji traje u vremenu i ne obazire se na pojedinačne ljudske sudbine koje ga tvore. Avlija živi sama za sebe, sa stotinu promena, i uvek ista, beleži Andrić. Ovaj roman je duboka i slojevita studija ljudske prirode, moralnih dilema i univerzalnih tema kao što su sloboda, sudbina i sužanjstvo. Andrićev izuzetni pripovedački dar oživljava likove i događaje na način koji ostavlja neizbrisiv trag u svesti čitaoca. 70660741 Prokleta avlija - Ivo Andrić

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.