pregleda

Planeta sanjara - Džon D. Makdonald


Cena:
490 din
Želi ovaj predmet: 3
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

Askeza (5958)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 10875

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Godina izdanja: K121 / K138
Jezik: Srpski
Autor: Strani

Spoljasnjost kao na fotografijama, unutrasnjost u dobrom i urednom stanju. Bocne strane tabaka (knjiskog bloka) pozutele od starosti.

Vino sanjara je naučnofantastični roman iz 1951. godine američkog pisca Johna D. MacDonalda. Vino sanjara bio je njegov prvi naučnofantastični roman i jedan od njegovih najranijih objavljenih romana uopšte. [1] Iako je kasnije napisao i naučnofantastične romane Ballroom of the Ski i The Girl, Zlatni sat i sve, MacDonald je pre svega bio pisac misterija. Kasnija verzija objavljena je pod nazivom Planeta snova, pre nego što se na sledećim štampanjima vratila na originalni naslov.

Knjiga je postavljena kako na Zemlji (koja se bavi tajnim vojnim projektom svemirskog leta u zamišljenoj 1975.), tako i na dalekoj planeti ljudi koji bi mogli da utiču na Zemlju dok spavaju, verujući da su planeta i svi njeni stanovnici jednostavno deo njihove snove sa kojima se mogu igrati. MacDonald je knjigu opisao kao `simbolički roman o tome kako kada se zaborave originalne svrhe, upotreba rituala može biti destruktivna.` [1]

Recenzent galaksije Groff Conklin napisao je da su `veština i mašta kojom se priča razvija zaista zadovoljavajuće.` [2] P. Schuiler Miller utvrdio je da je roman `dobro i glatko ispričan, sa simpatičnim likovima malo izvan kartonske bine .

John Dann MacDonald (John D. MacDonald (John Dann MacDonald), 24. jula 1916. - 28. decembra 1986.) - američki pisac. Sredinom 40-tih počeo je da piše uglavnom naučnom fantastikom i detektivskim književnim delima. Njegovi najpoznatiji radovi uključuju seriju Travis McGee i roman o izvršiocima, popularan među običnim čitaocima i kritikovan, zasnovan na filmu Cape of Fear. MacDonald je 1962. godine postavljen za šefa Asocijacije mističnih pisaca Amerike, a 1980. je dobio Američku nagradu za knjigu. Stephen King sa oduševljenjem je govorio o McDonald-u, nazivajući ga `čarobnim pripovedačem`

Rođen u Sharonu, PA, gde je njegov otac radio za Savage Arms. Porodica se 1926. godine preselila u Uticu u Njujorku, gde je njegov otac sada blagajnik podružnice Savage Arms Corporation. 1934. godine, mladi Džon poslan je u Evropu na nekoliko nedelja, što je pobudilo njegovo interesovanje za putovanja i umetnost fotografije. MacDonald je ušao u Vharton poslovnu školu, ali je protjeran kao student za loše škole. Kratko je bio radnik u Njujorku, a potom je primljen na Univerzitet u Sirakuzi. Tamo je upoznao Dorothi Prentiss sa kojom se oženio 1937. godine. Sledeće godine je diplomirao na univerzitetu. 1939. godine završio je Harvard Business School. Kasnije je MacDonald iskoristio svoje poslovno i ekonomsko obrazovanje u mnogim svojim romanima da bi razvio finansijske prevare. 1940. godine MacDonald je primljen za starijeg poručnika u korpusu municije. Kasnije je služio u Centru za strateške studije (kasnije CIA) u vojnom teatru Kina - Mjanmar - Indija tokom Drugog svetskog rata. Službu je završio u septembru 1945. kao potpukovnik.

Pisarska karijera
Početak karijere
MacDonaldsova književna karijera počela je slučajno, 1945. godine, za vreme vojne službe, kada je napisao priču i poslao ga kući svojoj ženi. Pisanje mu je oduzelo mnogo truda, jer sve što je napisano moralo je da proveri vojni cenzor. Supruga je prvu priču poslala u magazin Eskuire, gde je on odbijen, a potom u magazin Stori. Priča je prihvaćena uz honorar od 25,00 USD. Međutim, MacDonald je za to saznao tek nakon što se vratio kući. Nakon otpuštanja sa službe, naredna četiri meseca proveo je pišući priče, od nekih do 800.000 reči, radeći 14 sati dnevno, sedam dana u nedelji [izvor nije naveden 2036 dana]. Taj mu je posao stotine puta donosio samo neuspjehe, ali peti mjesec uspio je dobiti 40 dolara prodajom svog rada časopisu Dime Detective.

Trileri
U vreme kada je u Sjedinjenim Državama započeo procvat mekog izdanja, MacDonald je uspešno prešao na pisanje romana o naučnoj fantastici, a svoj prvi roman, Brass Cupcake, objavio je 1950. godine Gold Medal Books. MacDonaldsova naučnofantastična dela uključuju priču Kozmetika (1948) i tri romana Vino snova (1951), Lopta u nebesima (1952), i Devojka, Zlatni sat i Sve ostalo (1962), koji su sakupljeni u antologiji Vreme i sutra (1980). U 1953-1964, MacDonald se specijalizovao za zločinačke trilere, od kojih se mnogi danas smatraju remek-delima „cool“ žanra [izvor nije naveden 2036 dana]. Većina ovih romana prvi je put objavljena u mekom obliku, mada su neki kasnije i tiskani u koricama. Novele kao što su The Ekecutioners (1957) (prema filmu The Cape of Fear, 1962. i 1991. godine, snimljene su dva puta) i One Mondai Ve Killed them All (1962) uticale su na psihopatske ubice. Jedan od njegovih romana, Bljesak zelenog, govori o razornom uticaju građevinskog buma na životnu sredinu.

Travis McGee
Junaci MacDonaldsovih romana često su pametni i samosvesni muškarci, ponekad pomalo i cinični. Travis McGee, `spasilac`, `vitez u zahrđalom oklopu`, jedan je od njih. Prvi put se pojavio u romanu „Duboko plava boja“ iz 1964. godine, a poslednji put u „Usamljena srebrna kiša“ 1985. godine. Imena svih knjiga iz serije od 21 sveska uključuju naziv boje (duboko plava, srebrna, ljubičasta, itd.), Poseban trik izdavača koji će učiniti da romani Travisa McGeea budu prepoznatljivi na polici u trgovini.

Smrt
MacDonald je umro u dobi od 70 godina 28. decembra 1986, u bolnici St. Mari u Milvaukeeu (Visconsin), usled komplikacija tokom prethodne operacije srca [3].

Teleadaptacije
Trileri i naučna fantastika
Roman `Mekani dodir` postao je osnova za film iz 1961. `Čovek-zamka`. Zasnovan na romanu `Smaknici` (1957), film `Rt o strahu` snimljen je 1962, u kome su glumili Gregori Peck i Robert Mitchem. Martin Scorsese napravio je istoimeni remake 1991. godine. Roman `Plači teško, plači brzo` adaptiran je u epizodi serije Run for Iour Life novembra 1967. godine. Kratka priča `Linda` snimana je dva puta, 1973. (sa Stelom Stevens u glavnoj ulozi) i 1993 (sa Virdžinijom Madsen). Fantastični roman „Devojka, zlatni sat i sve ostalo“ snimljen je 1980. godine, a 1981. godine pojavio se nastavak „Devojka, zlatni sat i dinamit“. 1980. godine pojavio se televizijski film Condominium zasnovan na MacDonaldsovom romanu, u kojem igraju Dan Haggerti i Barbara Eden. 1984. godine snimljen je film `Bljesak zelenog` sa Edom Harrisom.

Travis McGee
Travis McGee pojavio se na velikom platnu 1970. godine u filmu Mračniji od Amber, u kojem glumi Rod Tailora. Film je dobio povoljne kritike Rogera Eberta i drugih kritičara, za razliku od kasnijih epizoda. 1983. godine objavljen je film Travis McGee: Prazno bakreno more, u kojem glumi Sama Elliotta.

Uticaj
Bo većina pisaca misterioznih romana sa Floride prepoznaje Mekdonaldsov uticaj: Randi Vaine Vhite, James Hall, Standiford Forest, Jonathan King, Tim Dorsei, da nabrojim samo neke. Travis McGee vrlo je sličan heroju iz Lavrence Blocka Mattheva Scuddera. Stephen King je izjavio u Licama straha: „John D. MacDonald napisao je roman pod nazivom Kraj noći, koji bi, rekao bih, jedan od najvećih američkih romana 20. veka. Izjednačen je sa smrću prodavača i američkom tragedijom. ` Pisac naučne fantastike Spider Robinson jasno je stavio do znanja da je i on jedan od MacDonaldsovih fanova. Popularni mistični pisac Dean Kunz takođe je priznao u intervjuu za Bookreporter.com da je MacDonald „[njegov] omiljeni pisac svih vremena ... Pročitao sam sve što je napisao četiri ili pet puta.“

◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼

☑ Zamolio bih clanove koji zele licno preuzimanje, da ne postavljaju uslove kako, sta, gde... licno preuzimanje je na mojoj adresi na Telepu, ako Vam to ne odgovara kupujte od nekog drugog.


☑ Svi predmeti su fotografisani na prirodnom svetlu, nema nikakvih filtera, efekata ili neceg slicnog !

❗❗❗ NE SALJEM U INOSTRANSTVO ❗❗❗

☑ Dobro pogledajte fotografije, da ne dodje do nekog nesporazuma!

☑ Tu sam za sva pitanja!

☑ Knjige saljem nakon uplate!

☑ POUZECEM SALJEM SAMO CLANOVIMA BEZ NEGATIVNIH OCENA!!!! Takodje ne saljem clanovima koji su novi tj. bez ocena!!!


☑ Filmski plakati:

☑ Molim Vas da ne ocekujete od plakata da izgledaju kao da su sada izasli iz stamparije, ipak neki od plakata imaju godina... i mi se nakon 50 godina zguzvamo :) Trudim se da ih sto bolje fotografisem kako bi ste imali uvid u stanje.

☑ Sto se tice cena plakata, uzmite samo u obzir da su ovo originalni plakati iz perioda filma, i da kada bi ste hteli da napravite (odstampate) bilo kakav filmski plakat sa intereneta kostalo bi Vas verovatno vise od hiljadu dinara...

☑ Antikvarne knjige:

☑ Sto se tice antikvarnih knjiga, molim Vas da ne ocekujete da knjige koje su stare neke i po 150 godina budu u savrsenom stanju, budite srecni sto su uopste pozivele toliko vremena i sto je informacija jos uvek u njima, a stanje kakvo je takvo je, uvek mogu da se odnesu da se prekorice i malo sreda, pa da opet dobiju malo svezine, naravno ko to zeli.




Predmet: 59523199
Spoljasnjost kao na fotografijama, unutrasnjost u dobrom i urednom stanju. Bocne strane tabaka (knjiskog bloka) pozutele od starosti.

Vino sanjara je naučnofantastični roman iz 1951. godine američkog pisca Johna D. MacDonalda. Vino sanjara bio je njegov prvi naučnofantastični roman i jedan od njegovih najranijih objavljenih romana uopšte. [1] Iako je kasnije napisao i naučnofantastične romane Ballroom of the Ski i The Girl, Zlatni sat i sve, MacDonald je pre svega bio pisac misterija. Kasnija verzija objavljena je pod nazivom Planeta snova, pre nego što se na sledećim štampanjima vratila na originalni naslov.

Knjiga je postavljena kako na Zemlji (koja se bavi tajnim vojnim projektom svemirskog leta u zamišljenoj 1975.), tako i na dalekoj planeti ljudi koji bi mogli da utiču na Zemlju dok spavaju, verujući da su planeta i svi njeni stanovnici jednostavno deo njihove snove sa kojima se mogu igrati. MacDonald je knjigu opisao kao `simbolički roman o tome kako kada se zaborave originalne svrhe, upotreba rituala može biti destruktivna.` [1]

Recenzent galaksije Groff Conklin napisao je da su `veština i mašta kojom se priča razvija zaista zadovoljavajuće.` [2] P. Schuiler Miller utvrdio je da je roman `dobro i glatko ispričan, sa simpatičnim likovima malo izvan kartonske bine .

John Dann MacDonald (John D. MacDonald (John Dann MacDonald), 24. jula 1916. - 28. decembra 1986.) - američki pisac. Sredinom 40-tih počeo je da piše uglavnom naučnom fantastikom i detektivskim književnim delima. Njegovi najpoznatiji radovi uključuju seriju Travis McGee i roman o izvršiocima, popularan među običnim čitaocima i kritikovan, zasnovan na filmu Cape of Fear. MacDonald je 1962. godine postavljen za šefa Asocijacije mističnih pisaca Amerike, a 1980. je dobio Američku nagradu za knjigu. Stephen King sa oduševljenjem je govorio o McDonald-u, nazivajući ga `čarobnim pripovedačem`

Rođen u Sharonu, PA, gde je njegov otac radio za Savage Arms. Porodica se 1926. godine preselila u Uticu u Njujorku, gde je njegov otac sada blagajnik podružnice Savage Arms Corporation. 1934. godine, mladi Džon poslan je u Evropu na nekoliko nedelja, što je pobudilo njegovo interesovanje za putovanja i umetnost fotografije. MacDonald je ušao u Vharton poslovnu školu, ali je protjeran kao student za loše škole. Kratko je bio radnik u Njujorku, a potom je primljen na Univerzitet u Sirakuzi. Tamo je upoznao Dorothi Prentiss sa kojom se oženio 1937. godine. Sledeće godine je diplomirao na univerzitetu. 1939. godine završio je Harvard Business School. Kasnije je MacDonald iskoristio svoje poslovno i ekonomsko obrazovanje u mnogim svojim romanima da bi razvio finansijske prevare. 1940. godine MacDonald je primljen za starijeg poručnika u korpusu municije. Kasnije je služio u Centru za strateške studije (kasnije CIA) u vojnom teatru Kina - Mjanmar - Indija tokom Drugog svetskog rata. Službu je završio u septembru 1945. kao potpukovnik.

Pisarska karijera
Početak karijere
MacDonaldsova književna karijera počela je slučajno, 1945. godine, za vreme vojne službe, kada je napisao priču i poslao ga kući svojoj ženi. Pisanje mu je oduzelo mnogo truda, jer sve što je napisano moralo je da proveri vojni cenzor. Supruga je prvu priču poslala u magazin Eskuire, gde je on odbijen, a potom u magazin Stori. Priča je prihvaćena uz honorar od 25,00 USD. Međutim, MacDonald je za to saznao tek nakon što se vratio kući. Nakon otpuštanja sa službe, naredna četiri meseca proveo je pišući priče, od nekih do 800.000 reči, radeći 14 sati dnevno, sedam dana u nedelji [izvor nije naveden 2036 dana]. Taj mu je posao stotine puta donosio samo neuspjehe, ali peti mjesec uspio je dobiti 40 dolara prodajom svog rada časopisu Dime Detective.

Trileri
U vreme kada je u Sjedinjenim Državama započeo procvat mekog izdanja, MacDonald je uspešno prešao na pisanje romana o naučnoj fantastici, a svoj prvi roman, Brass Cupcake, objavio je 1950. godine Gold Medal Books. MacDonaldsova naučnofantastična dela uključuju priču Kozmetika (1948) i tri romana Vino snova (1951), Lopta u nebesima (1952), i Devojka, Zlatni sat i Sve ostalo (1962), koji su sakupljeni u antologiji Vreme i sutra (1980). U 1953-1964, MacDonald se specijalizovao za zločinačke trilere, od kojih se mnogi danas smatraju remek-delima „cool“ žanra [izvor nije naveden 2036 dana]. Većina ovih romana prvi je put objavljena u mekom obliku, mada su neki kasnije i tiskani u koricama. Novele kao što su The Ekecutioners (1957) (prema filmu The Cape of Fear, 1962. i 1991. godine, snimljene su dva puta) i One Mondai Ve Killed them All (1962) uticale su na psihopatske ubice. Jedan od njegovih romana, Bljesak zelenog, govori o razornom uticaju građevinskog buma na životnu sredinu.

Travis McGee
Junaci MacDonaldsovih romana često su pametni i samosvesni muškarci, ponekad pomalo i cinični. Travis McGee, `spasilac`, `vitez u zahrđalom oklopu`, jedan je od njih. Prvi put se pojavio u romanu „Duboko plava boja“ iz 1964. godine, a poslednji put u „Usamljena srebrna kiša“ 1985. godine. Imena svih knjiga iz serije od 21 sveska uključuju naziv boje (duboko plava, srebrna, ljubičasta, itd.), Poseban trik izdavača koji će učiniti da romani Travisa McGeea budu prepoznatljivi na polici u trgovini.

Smrt
MacDonald je umro u dobi od 70 godina 28. decembra 1986, u bolnici St. Mari u Milvaukeeu (Visconsin), usled komplikacija tokom prethodne operacije srca [3].

Teleadaptacije
Trileri i naučna fantastika
Roman `Mekani dodir` postao je osnova za film iz 1961. `Čovek-zamka`. Zasnovan na romanu `Smaknici` (1957), film `Rt o strahu` snimljen je 1962, u kome su glumili Gregori Peck i Robert Mitchem. Martin Scorsese napravio je istoimeni remake 1991. godine. Roman `Plači teško, plači brzo` adaptiran je u epizodi serije Run for Iour Life novembra 1967. godine. Kratka priča `Linda` snimana je dva puta, 1973. (sa Stelom Stevens u glavnoj ulozi) i 1993 (sa Virdžinijom Madsen). Fantastični roman „Devojka, zlatni sat i sve ostalo“ snimljen je 1980. godine, a 1981. godine pojavio se nastavak „Devojka, zlatni sat i dinamit“. 1980. godine pojavio se televizijski film Condominium zasnovan na MacDonaldsovom romanu, u kojem igraju Dan Haggerti i Barbara Eden. 1984. godine snimljen je film `Bljesak zelenog` sa Edom Harrisom.

Travis McGee
Travis McGee pojavio se na velikom platnu 1970. godine u filmu Mračniji od Amber, u kojem glumi Rod Tailora. Film je dobio povoljne kritike Rogera Eberta i drugih kritičara, za razliku od kasnijih epizoda. 1983. godine objavljen je film Travis McGee: Prazno bakreno more, u kojem glumi Sama Elliotta.

Uticaj
Bo većina pisaca misterioznih romana sa Floride prepoznaje Mekdonaldsov uticaj: Randi Vaine Vhite, James Hall, Standiford Forest, Jonathan King, Tim Dorsei, da nabrojim samo neke. Travis McGee vrlo je sličan heroju iz Lavrence Blocka Mattheva Scuddera. Stephen King je izjavio u Licama straha: „John D. MacDonald napisao je roman pod nazivom Kraj noći, koji bi, rekao bih, jedan od najvećih američkih romana 20. veka. Izjednačen je sa smrću prodavača i američkom tragedijom. ` Pisac naučne fantastike Spider Robinson jasno je stavio do znanja da je i on jedan od MacDonaldsovih fanova. Popularni mistični pisac Dean Kunz takođe je priznao u intervjuu za Bookreporter.com da je MacDonald „[njegov] omiljeni pisac svih vremena ... Pročitao sam sve što je napisao četiri ili pet puta.“
59523199 Planeta sanjara -  Džon D. Makdonald

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.