pregleda

časopis UKUS NESTAŠNIH (1994-2002) PUN KOMPLET


Cena:
17.999 din (Predmet nije aktivan)
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Beograd-Savski venac,
Beograd-Savski venac
Prodavac

REX_3x3 (2005)

99,61% pozitivnih ocena

Pozitivne: 22924

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Jezik: Srpski

časopis UKUS NESTAŠNIH (1994-2002) PUN KOMPLET, SVI BROJEVI
Play & Underground Magazine
ukupno objavljeno 12 časopisa + 3 specijala, tj. 15 časopisa.
15 časopisa = 1208 stranica

SVI BROJEVI SU ODLIČNO OČUVANI I ZAŠTIĆENI PLASTIČNIM FOLIMAMA.

Časopis je imao mali tiraž i veliku remitendu (neprodati, vraćeni primerci), pa se komplet od svih 15 brojeva danas veoma teško nalazi, nema ga čak ni Narodna Biblioteka Srbije, niti ijedna druga u Srbiji, ili svetu. Imate priliku da bez puno trošenja vremena, `jednim udarcem` nabavite ceo komplet ovog neobičnog, ali ipak značajnog časopisa.

U ponudi imam i više pojedinačnih primeraka UKUSA NESTAŠNIH (to su mi duplikati, neki malo lošije očuvani), pa ako ne želite da kupite ceo komplet, možete kupiti pojedinačne primerke (br. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, ROCK specijal, FILM specijal)

Kompletan sadržaj svih brojeva možete pročitati nakon kritičkog eseja o ovom muzičkom štampanom glasilu.

Ovaj, kao i svi drugi tekstovi koje pišem kao opis proizvoda na Kupindu su moje lično vlasništvo i zaštićeni su autorskim i drugim pravom, te se ne smeju kopirati bez moje izričite dozvole (koju ću rado dati ako je cilj objavljivanja `u slavu rock`n`rolla) – Branko Rogošić.

UKUS NESTAŠNIH

Ovaj časopis čudnog naziva je pokrenuo Toma Naumovski, vlasnik izdavačke kuće Tom Tom Music, u cilju promocije njegovog glavnog `pulena` – Koje (Disciplina Kičme), ali i drugih muzičkih delatnosti kojima se bavio (koncerti, izdavaštvo...). Toma je bio Kojina leva i desna ruka u Srbiji: organizovao mu je svirke (na kojima je na ulazu cepao karte), objavljivao i prodavao diskove, radio marketing... kamo sreće da su i drugi bendovi imali jednog ovakvog idolopoklonički vernog posvećenika za menadžera! Za one koji ne znaju, i naziv časopisa je uzet po istoimenoj Kojinoj pesmi sa LP-ja `Zeleni Zub na planeti dosade` iz 1989. godine. Inače, u duhu tradicionalnog beogradskog urbanog humora, ovaj časopis je veći deo ekipe zvao NEUKUS USTAŠNIH, a posebno oni poklonici classic i hard rock zvuka koji (uglavnom) nije bio dobrodošao na stranice ovog magazina. Njegov direktor i vlasnik, je takođe iz milja nazivan Toma Bugarin, jer je prečesto cicijašio na promotivnim primercima CD-a i kaseta, kao i besplatnim kartama za koncerte, čak i za predstavnike sedme sile. To cicijašenje, tj. pokušaj da se uštedi tamo gde tome nema mesta, je vidljiv i na štampi časopisa: prečesto je štampan na izuzetno lošem papiru (npr. čik pročitajte uvodnik u br. 6 – sasvim je nečitljiv zbog loše štampe i sitnog fonta na crnoj `fleki`), sa veoma lošim slikama (umesto filmovanja, ploče su rađene sa pausa, da se prištedi), a i sam prelom je... – sve u svemu, postoje časopisi iz 30-ih i 50-ih godina XX veka sa boljom štampom i zanimljivijim prelomom. Naravno, ovo kod muzičkih časopisa nije najbitnije, ali nije ni nebitno, složićemo se. Toma se bavio i `koncertnim turizmom`, tj. kombi prevozom do Budimpešte gde smo u to doba sankcija morali ići da bi videli neki inostrani bend, pa je reklamiranje tih koncerata takođe jedna od svrha pokretanja ovog časopisa. Urednik prva 3 broja (i Rock specijala) je bio Aleksandar Žikić, a nasledila ga je Otporašica Miljana – Milja Jovanović, koja je uredila 10 brojeva UKUSA NESTAŠNIH, dok je filmski specijal potpisao kao gl. urednik Saša Radojević.

Za 8 godina objavljeno je svega 15 brojeva, što ukazuje na neredovnost u izlaženju, koja je primerenija fanzinu (ili semi-prozinu), nego časopisu, tj. magazinu. Takođe, koncepcija gde jedan muzički časopis koji izlazi u Srbiji za 8 godina ne pomene ni jednom Riblju Čorbu, Smak, YU grupu, Deep Purple, Led Zeppelin, Beatles.. – je u najmanju ruku čudna, ali sasvim legitimna. Svako sa svojim parama može da štampa šta god želi. Takođe, može i da neovlašćeno prevodi tekstove iz stranih novina, da nepotpisuje autore tekstova, pa čak i da nigde ne označi ni godinu izlaska pojedinih brojeva, ili da pogrešno odštampa naslovnu stranu. Međutim, tolika neprofesionalnost, u kombinaciji sa neredovnom periodikom, i veoma ograničenom distribucijom ovaj zine iz sekcije magazina premešta u odeljak prozina. No, pošto podela štampanih glasila nije šire poznata, odlučio sam da ovaj štampani medij nazivam časopisom. Pročitaćete brojne kritike i opaske, ali da ovo nije bio značajan časopis, sigurno mu ne bih posvetiuo ovoliki prostor. Njegov najveći značaj je bio u tome što je na najdirektniji način pokazivao kako ne treba izdavati, pisati, uređivati jedan muzički časopis u Srbiji, pa je i to, kao negativan primer, bilo korisno za buduće izdavače, uključujući i mene. Na zadovoljavajući način je pratio dešavanja na domaćoj sceni (istina veoma selektivno), pa i tu nalazimo određeni kvalitet. U prvim brojevima, gde su pisali iskusni rock novinari bilo je i dobrih članaka, dok ih je kasnije – sve manje. No, i odluka da se ukaže prilika neveštim mladim novinarima nije nešto što treba kuditi, naprotiv. Ali čini se da niko od njih nije iskoristio tu priliku, odnosno da nisu imali nekog starijeg u redakciji da ih poduči, usmeri i formira u prave žurnaliste, publiciste, kritičare, reportere...

Karakteristika ovog časopisa su i brojni nepotpisani tekstovi (verovatno su ih pisali urednici ili direktor), što je takođe izraz neprofesionalnosti, koji otežava citiranje, ali i onemogućava današnje i sutrašnje istraživače da utvrde odnos pisca prema nekom bendu ili pojavi, što je često prvi korak u istraživanju relevantnosti i pouzdanosti izvora. Npr. ako se istražuje tema medijskog tretmana nekog benda, npr. DISCIPLINE KIČME, može se steći pogrešan utisak da im je štampa bila naklonjena zbog njihovog kvaliteta. No, ako vidimo da su te hvalospevne tekstove pisali njihovi lični prijatelji ili poslovni partneri, a sve u cilju promocije, tj. što veće prodaje nosača zvuka, karata za koncerte, tj. u krajnjem skoru – para, onda se može steći drugačiji utisak. Naravno, ne pokušavam da osporim kvalitet ovog benda, ali on je upravo toliki kakvi su im bili tiraži i poseta na koncertima. Oni su bili i ostali duboki underground, kome nije bilo mesta na naslovnim stranama časopisa, što je Koji možda i više odmagalo no pomagalo, ali je svakako iskrivljavalo istinu i ometalo normalan razvoj srpske rock scene, o čemu nalazimo brojne dokaze u ovom časopisu. Ono što takođe smeta su i brojne tehničke greške, npr. kod naslovne strane UNUSA NESTAŠNIH br. 5, gde nedostaje `prolaz` crnom bojom, tj. odštampane su samo Cyan, Magenta, i Yellow, ali ko zna zašto, to nije promenjeno, pa je časopis u ovom obliku otišao u prodaju. Ovakvih neprofesionalnosti je bilo još mnogo. Npr. na većini brojeva nema označenog datuma, pa ni meseca izlaska, a na nekima čak ni godine? Ovo je verovatno rađeno da bi časopis što duše bio prodavan na kioscima, tj. da ga čitaoci ne bi smatrali `matorim` i `zastarelim` jer je do narednog broja nekad prolazilo i više od 6, pa i 12 meseci. No, bilo koji da je razlog u pitanju, to nam danas veoma otežava pisanje bibliografije srpske rock štampe, pa ovde izdavač, ali i uredništvo, knjiži jedan ogroman minus.

Časopis je u mnogo čemu bio klon RITMA, koga nije uspeo da stigne, pa čak ni da mu se približi. Kao i kod RITMA, koncepcijski je grešeno jer je nepotrebno davan preveliki prostor filmu, koji je zasebna oblast (umetnost) i u ovakvoj specijalizovanoj štampi ga ne treba mešati i `ukrštati` sa muzikom, jer će podjednako biti nezadovoljni i ljubitelji jedne i druge umetnosti. Rock muzika je oduvek bila dovoljna da, sama za sebe, `popuni` časopis i obezbedi dovoljno čitalaca (npr. Džuboks je nekada imao tiraž od 100.000 primeraka), što očito nisu kapirali brojni urednici muzičkih novina, koji su takvim miksom gubili, umesto da dobiju čitaoce. Kada danas prelistavamo časopise sa sličnom koncepcijom ne možemo da ne opsujemo i pomislimo – koga za Boga miloga danas zanima šta je neki novinar mislio o nekom nemačkom, francuskom pa i američkom filmu iz 1994? A sa druge strane, svaka informacija o nekom tadašnjem garažnom demo bendu je `zlata vredna` jer preko njih prikupljamo podatke za rekonstrukciju naše rock istorije. O srpskim bendovima nema ko da piše osim nas, a informacije o američkim blockbuster filmovima i glumcima poput Klinta Istvuda ili režiserima poput Bertolučija će svako kome su oni potrebni lako naći na milion mesta. I tada a posebno sada. Znači, zamolio bih sve one koji se eventualno drznu da ikada više ovde izdaju papirne novine, da ne mešaju babe i žabe, i da izdaju ili samo muzički ili samo filmski časopis. Ili oba, ali zasebna, a ne u okviru istih korica. Tako da nas broj strana NEUKUSA USTAŠNIH može prevariti. Svega polovina je posvećena muzici, a ako odbijemo i reklame, ostaje 30-ak strana po broju, što ga čini dosta mršavim, ali da ponovim, u to doba bolje nismo imali, pa su i tih 30-40 stranica na lošem papiru bile itekako bitne. No, kako su brojevi odmicali, a Toma sticao iskustvo u izdavaštvu, a posebno nakon filmskog specijala (koji se loše prodao), najzad mu je postajalo jasno da mu broj prodaju tekstovi o rock muzici, a ne filmu, pa u poslednjim brojevima UKUS NESTAŠNIH je postao muzički, a ne `mešano meso` časopis, po sistemu `za svakoga po – ništa`.

Ono što je uvek smetalo u čitanju je preterano forsiranje Discipline Kičme i drugih Tominih bendova (kojima je bio menadžer, promoter ili izdavač), ali kao što rekoh, časopis je pokrenut sa svrhom reklamiranja baš tih bendova, pa neku nepristrasnost ili ravnomeran `medijski tretman` nismo ni mogli očekivati. Ta doza pristrasnosti (gde npr. Toma radi intervju sa Kojom kome je menadžer i izdavač, ili Kole Polzović sa BLOODBATH kojima je takođe menadžer i izdavač i sl. – je donekle degutantna jer se to moglo izbeći, da makar Kole radi sa Kojom, a Toma intervju sa Staćom iz BLOODBATH, čisto da se sačuva makar obris novinarske neutralnosti. Ali dobro, bilo je kako je bilo, a takav nepotizam se uvek obijao o glavu, kako bendovima, tako i ostalim akterima.

No, i pored svih kritika sa kojima ću ovde zastati, časopis je znao da donese i brojne solidne, dobre, pa i odlične tekstove, i nekako je (uz VREME ZABAVE) popunio medijski prostor u domenu rock štampe, od gašenja RITMA pa do osnivanja ROCK EXPRESSA 1997. godine, čime je odigrao svoju ulogu. U startu je izlazio koliko-toliko redovno, a kasnije – kada gazda Toma ima vremena i para da ga štampa. Distribucija je bila... onako, od broja do broja, a poslednji su se uglavnom prodavali samo kod kolpotera u par većih gradova. Za časopis su (u prvih par brojeva) pisala respektabilna pera srpskog rock novinarstva: Kole Polzović, David Vartebedijan, Dinko Tucaković, Pera Janjatović, Ivan Ivačković, Aleksandar Žikić, Dragan Kremer, Voja Pantić, Goran Skrobonja, Ilija Bakić, da bi svi oni napustili reakciju koju zauzimaju klinci i manje poznati novinari Slobodan Vlaketić, Miloš Tomin, Đorđe Tomić, Aleksandar Jevremov, Nebojša Babić i brojni drugi saradnici.

UKUS NESTAŠNIH br. 1 (jul 1994), A4, 96 strana
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru, časopis nema paginaciju (numeraciju brojeva strana, što ukazuje da ga je radila neiskusna ekipa).

Naslovna strana: KUD IDIJOTI
Sadržaj: KUD IDIJOTI (intervju na čak 6 strana, zna se – pisao ga je njihov ovdašnji `reklamni agent` Pera Janjatović), Kurt Cobain (in memoriam na čak 10 strana), PINK FLOYD – za kim zvona zvone (Ivačković); RHCP, SONIC YOUTH, Dr FEELGOOD (Lee Brilleaux In Memoriam, pisao Aleksandar Žikić)
Domaća scena: KAZNA ZA UŠI (intervju sa Ivekom na čak 5 strana), KATARZA (intervju i recenzija s/t MC albuma), INSTANT KARMA – 10 godina posle (intervju by Žikić), BLOODBATH (intervju, naravno radio ga je njihov menadžer – Kole), Balkan Horror Opera turneja (prikaz koncerta gde se na kraju kritikuju Bane Lokner i Jadranka Janković koji se nisu pojavili da podrže ovaj festival u organizaciji Explosive Recordsa i Polzovića, niti su im medijski pomogli kako bi se prodalo što više karata)
Film i književnost: posvećeno mu je skoro pola broja – Clint Eastwood, filmski festival Kan `94, Bernardo Bertolucci, Steven King (filmografija)...
Strip: Zograf – Život pod sankcijama (fenomenalan strip na 12 strana)

UKUS NESTAŠNIH br. 2 (septembar 1994), A4, 100 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: Iggy Pop
Sadržaj: Iggy Pop – Ugriz iguane (intervju radio Ivan Ivačković), 25 godina od Woodstocka, RATM (prevod intervjua iz NME?!), Jumping Flashback: ROLLING STONES za početnike (a ko drugi no Ivačković?, na čak 16 strana, pa ovaj broj možemo smatrati i svojevrsnim `ROLLING STONES specijalom`)...
Domaća scena: PLEJBOJ (intervju), LOVE HUNTERS (intervju), predstavljanje benda SVAROG, intervju sa RAPID FORCE (oba `metalna` teksta potpisuje izvesni `Black Service`, tj. Kole Polzović), recenzije albuma grupa AN FAS, NOVEMBAR, KZU / PRESSING / OVERDOSE, KRISTALI, Vladimir Đurić – Đura, BJESOVI, Voja Vijatov.
Film i književnost: druga polovina časopisa je namenjena filmu, pa možemo čitati (koga to zanima) tekstove o James Cameronu, Edward Wood-u, `najgorem reditelju na svetu`, holivudskim moćnicima, indijskom filmu, ponovo o Bertolučiju...
Strip: nastavak Zografovog stripa `Život pod sankcijama`

UKUS NESTAŠNIH br. 3 (oktobar 1994), A4, 100 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: ROLLING STONES
Sadržaj: AEROSMITH – Zvuk Pandorine kutije (piše David Vartabedijan), Neil Young – Zauvek Young; JESUS & MARY CHAIN, Jamping Jack Flash – nastavak Ivačkovićeve sage o Stonsima, PANTERA...
Domaća scena: DIREKTORI (intervju), BJESOVI (odličan intervju Darka Bulatovića), DEAD IDEAS (intervju), RITAM NEREDA (intervju) recenzije albuma domaćih grupa: DŽUKELE, RAW HIDE, DŽA ILI BU.
Film i književnost: John Waters, Verner Hercog, Road movie, Terry Pratchett,
Strip: Zograf – `Jedan dan u Srbiji` i `Visual Report`.

UKUS NESTAŠNIH, ROCK specijal br. 1 (novembar 1994), A4, 68 strana
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru.
Ovde je započeta praksa neobjavljivanja datuma, pa ni godine izlaska broja, ali pošto je na prvoj unutrašnjoj strani objavljena slika Milana Mladenovića (koji je preminuo 5. novembra 1994), a imajući u vidu reklame za prethodna 3 broja UKUSA NESTAŠNIH, možemo locirati izlazak broja na novembar ili decembar 1994, tj. na period između brojeva 3. i 4.).

Nejasno je šta je izdavač hteo sa pokretanjem rock specijala, a zatim i filmskog specijala?! Da sve bude konfuznije, ovaj Rock specijal nosi oznaku `br. 1`, pa je nejasno, da li se ta numeracija odnosi na neku novu seriju UKUSA NESTAŠNIH, ili na prvi broj svih specijala, ili samo prvi broj rock specijala? Verovatno je izdavač planirao da povremeno objavljuje ove specijale, ali se pojavio samo ovaj jedan, jedini.

Naslovna strana: Chris Cornell (SOUNDGARDEN) koga je, istini za volju, veoma teško prepoznati, a izdavač nije smatrao za shodno ni da ga potpiše na naslovnoj strani, ili u impressumu. I ovaj broj je potpisao i uredio Aleksandar Žikić, pa i ovaj propust ide njemu na dušu.
Sadržaj: SOUNDGARDEN – Ultramega Ok bend (prevod iz `Rolling Stone` časopisa); JOY DIVISION (prevod članka iz časopisa `Mojo`), BEASTIE BOYS – Povratak divljih dečaka (prevod iz `Rolling Stone` časopisa), J. J. CALE – Svoj najbolji prijatelj (prevod članka iz časopisa `Mojo`), Henry Rollins (prevod iz časopisa `N.M.E.`), HELMET – Solidan betonski stub (prevod članka iz časopisa `Spin`), BJORK – Žena koja je pala na zemlju (prevod teksta iz časopisa `Details`), STONE TEMPLE PILOTS – Izlazak gorkog meseca (prevod teksta iz časopisa `Details`), Sly & The Family Stone (prevod članka iz časopisa `Mojo`).

Da, dobro ste pročitali! U ovom broju nema nijednog autorskog članka, sve sami prevodi, neovlašćeno uzeti iz poznatih svetskih časopisa. Takve novine, koje donose najzanimljivije TUĐE članke, se nazivaju `Riders Digest` ili nekada u SFRJ `Izbor` i sl. – ali se ti tekstovi plaćaju. Da sve bude zanimljivije, u impressumu je potpisana cela redakcija sa jedno 30-ak novinara, na čelu sa gl. urednikom Žikićem?! Jedino nema potpisa prevodioca koji je ove tekstove preveo. Ovakav `časopis` je antipropaganda rock žurnalistike i predstavlja bruku, a posebno jer je u to vreme itekako bilo novinara koji nisu imali gde da objavljuju svoje tekstove.

Jedina svrha ovog `časopisa` je bila da donese REKLAME za koncerte u Budimpešti, na koje je odlazak iz Beograda organizovao Toma Naumovski, izdavač ovih novina, pa je skarabudženo i prevedeno ono što mu je bilo pod rukom, to je nazvano `rock specijal` i pušteno na kioske rock publici gladnoj bilo kakvih vesti. I danas se sećam gorkog ukusa koji sam imao u ustima kada sam zatvorio poslednju stranicu ovog broja. I danas sam imao isti utisak, kada sam ga prelistavao radio ovog opisivanja.

UKUS NESTAŠNIH br. 4 (januar 1995), A4, 100 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: PEARL JAM
Sadržaj: PUBLIC ENEMY – Život na crnoj planeti, PEARL JAM (piše Aleksandar Stajić), R.E.M.; GREEN DAY. Izbor TOP 50 najboljih albuma u 1994. po izboru ovog časopisa, zaslužuje posebnu pažnju. Na prvom mestu je SOUNDGARDEN – Superunknown, na 2. – ROLLING STONES – Voodoo Lounge, a na 3. – PARTIBREJKERS – Kiselo i slatko?!?!?! Toliko o pristrasnosti i `kritičnosti` ovog časopisa, koji BJESOVE stavlja na 5. mesto, KATARZU na 10. a npr. NIRVANU – Unplugged in NY na 10. mesto, R.E.M. na 20. mesto, OFFSPRING – Smash na 31. mesto, Nick Cave-a na 38. mesto, a Claptona i njegov album `From the Cradle` na 44. mesto. Znači, jedan osrednji album Brejkersa je za novinare UKUSA NESTAŠNIH bolji od skoro celokupne svetske produkcije. Bravo majstori, to ni sam Cane ne bi napisao.
Domaća scena: promocija albuma Milana Mladenovića `Angel`s Breath`, KRISTALI (intervju), DŽUKELE, Zauvek u sećanju: Milan Mladenović...
Film i književnost: Quentin Tarantino, TOP 10 najboljih filmova u 1994, horror literatura
Strip: odličan, ali nepotpisan strip `Mama`.

UKUS NESTAŠNIH, FILM specijal br. 1 (mart 1995), A4, 84 strane
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru.
Nejasno je i kada je izašao ovaj specijal, koji takođe nosi oznaku `br. 1, 1995`, ali po reklamama za ostale brojeve UKUSA NESTAŠNIH možemo utvrditi da je objavljen nakon br. 4 (i ROCK specijala), a pre br. 5, znači u periodu januar – maj, najverovatnije u martu 1995. Ovde je kao gl. urednik potpisan Saša Radojević

Naslovna strana: Bruce Willis
Sadržaj: Živojin Pavlović – Film je san (intervju Vladislave Vojnović), Brus Vilis – Sve mu dobro stoji, Blake Edwards (separat na 30 strana pripremio Rajko Radovanović), Žan Klod Van Dam – Spolja i unutra, Abel Ferrara – Piroman u njujorškoj vatrogasnoj službi, Vrisak na platnu (horror filmovi).Objavljen je i Top 20 – lista filmske kritike Ukusa Nestašnih, gde je nejasno za koji period je data ova `top lista`, jer na njoj ima filmova od 1986-1994?!

Ono što možemo da pohvalimo je razdvajanje muzike i filma. Posle ovog specijala filma gotovo da i nema u sadržaju i koncepciji narednih brojeva UKUSA NESTAŠNIH, pa možemo zaključiti da je ovaj broj prodat očajno, pa se vlasnik najzad uverio da su kupci njegovih novina ljubitelji muzike, pa da zato i zaslužuju da čitaju jedan muzički, a ne `miks` časopis.

UKUS NESTAŠNIH br. 5 (maj 1995), A4, 100 str (nigde nije označen mesec, a kamoli datum izlaska, ali po sećanju i tekstovima, čini se da je to bio maj, možda i juni)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: DARKWOOD DUB
Sadržaj: Toma Naumovski je otišao u London da bi gledao nastup svog prijatelja Koje i njegove Disciplin A Kitchme, pa je uz put napisao i zanimljiv prikaz koncertnih dešavanja tokom marta 1995. u prestonici muzike) i uz put objavio 3 Kojine fotke, kao i još 5-6 na kojima je njegov bend). MACHINE HEAD (dobar intervju koji je radio Milan Mrđen iz `Fast Forward` fanzina), FAITH NO MORE, OASIS, DINOSAURUS Jr., Najbolji metal albumi 1994...
Domaća scena: DARKWOOD DUB (intervju na čak 6 strana je radila Milja Jovanović, koja ih je forsirala kada i gde god je mogla), INSTANT KARMA (intervju), GRU – Mamac je bačen, ELEKTRIČNI ORGAZAM (odličan intervju na 10 strana sa Giletom koji govori o istorijatu benda, iz pera Tome Naumovskog)
Film i književnost: gay film, Leni Rifenštal, 3 boje: Plavo, Belo, Crveno; novi španski film, Vorhol i horror, Vukodlak u modernom horroru...
Strip: `Tao`, ponovo nepotpisan, jedini trag je oznaka `Media Stres Agencia` koja je vlasnik kopirajta.

UKUS NESTAŠNIH, NIRVANA specijal (avgust 1995), A4, 68 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Ideju za izlazak ovog specijala dala je urednica Milja Jovanović, koja je i napisala gro tekstova (ili ceo broj, ali to je u UKUSU NESTAŠNIH uvek bilo teško shvatiti ko je šta napisao, zbog nepotpisivanja tekstova). Pokriven je ceo život Kurt Cobaina (1967-1994) frontmena benda bez koga se nije moglo zamisliti odrastanje generacije rođene 70-ih godina prošlog veka. Biografija je podeljena u tematsko-hronološke celine, koje nose zanimljive naslove: Dostizanje nirvane; Pop above SubPop; Velika rokenrol prevara (i kako je izbeći), Konačno, Nevermind; MTV Bites the Dust; Fuck yeah!; The Love Story, Seks vagine žene `u materici` rođenje smrt; Diskografija; Mir, ljubav, empatija.

Broj je lepo ilustrovan, i da je kojim slučajem izdavač odrešio kesu i štampao ga na glossy papiru, bila bi ovo izuzetno dobra monografija jednog od najznačajnijih bendova sa kraja XX veka., ovako, ostaje žal što odlične fotografije nisu štamapane na boljem, makar belom ofsetnom papiru.

Ovim, trećim po redu specijalom, je završena avantura izdavanja specijala, pa se izdavač vratio objavljivanju `normalnih` brojeva.

UKUS NESTAŠNIH br. 6 (novembar 1995), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o decembru)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: RED HOT CHILLI PEPPERS (RHCP)
Sadržaj: Jamiroquai, AC/DC (piše David Vartebedijan), Prince (piše Darko Bulatović), OFFSPRING – Osveta večitih gubitnika (piše Stevan Gojkov), HUSKER DU, Tricky, Vodič kroz galaksiju za autodensere, techno, Rory Galagher: In Memoriam (dobar tekst Dragana Kremera), Lenny Kravitz, koncert IRON MAIDEN, MOTORHEAD (intervju radio Milan Mrđen)
Domaća scena: ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA (OPO) – intervju, RUŽNE RELIGIOZNE LUTKE (još jedan bend koji je objavio Toma Naumovski i nesrazmerno kvalitetu ga reklamirao u svom časopisu), recenziju je napisao Dragan Kremer, BLOODBATH – Turneja po Rumuniji, DEFINITE CHOICE (intervju), recenzije: SUNSHINE, INSTANT KARMA, KASANDRIN GLAS, LOVE HUNTERS, ROZE POZE, YU GRUPA (piše Dragan Kremer),
Film: Tarantino

U ovom broju nema stripa, a filma gotovo da nema, pa uprkos preteranom uplivu techno muzike, ovo je jedan od rokerskijih brojeva, iako je po broju strana najtanji do sada.

UKUS NESTAŠNIH br. 7 (mart 1996), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o aprilu)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: MADONNA
Sadržaj: Nick Cave, Madonna (pisali Slobodan Vujanović i Milja Jovanović), BEATLES, SEPULTURA – Džangl je masivan (pisala ponovo Milja, koja je uradila pola ovog broja, a ovde je potpisana kao `Milja, luda metalka`), Najbolji metal albumi 1995; Najbolji rap albumi 1995, BLACK GRAPE
Domaća scena: DLM – Oni misle mi nešto, a mi – ništa (dobar intervju Aleksandre Nikšić), FAKE MADONA`S UNDERWEAR (inače, idejni pokretač ovog benda je upravo urednica Milja Jovanović, pa ne čudi ovaj hvalospevni intervju); EVA BRAUN (intervju, pisala Milja), DŽA ILI BU – Kako se kalio čelik (intervju), PUSSYCAT (intervju), ROBIN HOOD (intervju) recenzije: URGH, EYESBURN, DEFINITE CHOICE, BLOODBATH, WULCKDROFF, BASTA, RETRO MIND, LONESOME BOB TILLY, SCARPS, ODVOJENA STVARNOST, MINSTREL, T-ERROR, DEL ARNO BAND, EVA BRAUN, SING SING SINGERS,
Film: naj filmovi 1995, Paul Verhoven – Porno je hladniji od smrti

UKUS NESTAŠNIH br. 8 (jun 1996), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o julu)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna: DISCIPLIN A KITCHME
Sadržaj: OASIS, SEX PISTOLS, James Brown – The Godfather of Soul, Goldie, Iggy Pop, SMASHING PUMPKINS, RATM, Iggy Pop (ponovo o njemu?! – iz pera Davida Vartebedijana)
Domaća scena: DISCIPLIN A KITCHME: intervju sa Kojom, `vođom najbolje jugoslovenske grupe svih vremena` (ovo je odštampan naslov u sadržaju broja; intervju je radio Toma Naumovski – prim. B.R.), ATHEIST RAP, BASTA (intervju), VAN GOGH – Put kojim se stiže u raj (intervju Biljana Bradić), GOBLINI – Naš privatni rat (intervju), ODVOJENA STVARNOST (intervju), DEL ARNO BAND – Dim iz lule moje (intervju), recenzije: DARKWOOD DUB (hvalospevi Milje Jovanović preko cele strane), DŽUKELE, DLM, ATHEIST RAP, KKN, STENTOR, DEAD IDEAS, ARMAGEDON (veoma posprdna recenzija Aleksandra Lazarevića prema bendu Đorđa Letića, kasnije i člana TORNADA i V.I.T.R.I.O.L.-a), UNISON, GRU.

UKUS NESTAŠNIH br. 9 (septembar 1997), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o oktobru, jer se sećam da je ovaj broj bio na kioscima kada i prvi broj mog Rock Expressa)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru sa znatno boljom štampon nego pre, jer je promenjena i štamparija.

Naslovna: PARTIBREJKERS
Sadržaj: PRODIGY, RADIOHEAD, URBAN DANCE SQUAD, MORRISSEY
Domaća scena: PARTIBREJKERS – Kada bih živeo hiljadu godina (odičan retrospektivni intervju sa dosta važnih istorijskih činjenica na čak 18 stranica!!!), DISCIPLIN A KITCHME (prevod intervjua iz jednog holandskog časopisa iz jula 1997), BJESOVI – Povratak sa hodočašća (intervju na 5 strana),

Ovaj broj je izašao posle pauze od čak godinu dana, kada smo već pomislili da se časopis ugasio.

UKUS NESTAŠNIH br. 10 (decembar 1997), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o januaru 1998)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru.

Naslovna: SUNSHINE
Sadržaj: METALLICA – Platinasto punjenje (tekst Davida Vartebedijana povodom izlaska albuma `Reload`, OASIS, Marilyn Manson – Poslednje Hristovo iskušenje, ROLLING STONES, DAFT PUNK, FOO FIGHTERS, Patti Smith,
Domaća scena: SUNSHINE – Letnja žega (intervju radio Aleksandar Stajić), KRISTALI – Sjaj u travi (intervju radio Toma Naumovski), KONTRABANDA, recenzije: BJESOVI.

UKUS NESTAŠNIH br. 11 (mart 2002), A4, 84 strane (najzad je označen datum izlaska!!!)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru.

Nakon više od 4 godine, ničim izazvan, pojavio se ovaj broj sa novim logom časopisa. U stvari, nije `ničim izazvan`, već sa jakom svrhom – reklamiranja CD-a koje je objavila kuća Tom Tom Music, koja je i izdavač ovih novina. Tako da više od pola broja zauzimaju oglasi za CD-e DISCIPLINE KIČME, QRVE-i, ali i interevjui sa bendovima iz kataloga ove etikete (PEŠAČKI PRELAZ) kao i bendova kojima je Toma organizovao koncerte (E-PLAY). Međutim, osnovni razlog izlaska časopisa je reklamiranje koncerta koji je Toma organizovao 18.05.2002. na Tašu, gde je nastupila reggae legenda Lee Scratch Perry, pa je trebalo `edukovati` ovdašnju publiku kako bi ona kupila za ono vreme veoma skupe karte. Zato je i objavljena njegova biografija na čak 8 strana, koja se nastavila i u narednom, inače poslednjem broju. Pošto je na tom koncertu predgrupa bila EYESBURN, i njima je dat prostor, čak i naslovna strana. Znači, ovo je jedan reklamni broj sa svrhom medijske podrške bendova sa kojima je vlasnik časopisa Toma radio, dok su ostali tekstovi tu samo reda radi.

Naslovna: EYESBURN
Sadržaj: John Lee Hooker, ASIAN DUB FONDATION, THE STROKES, EELS, GORILLAZ, Macka B, Mad Professor, Lee Scratch Perry
Domaća scena: EYESBURN (intervju na 5 strana), Nikola Vranković (odličan intervju Tome Naumovskog), E-PLAY (intervju)
Strip: Zograf – Metropolis, na stihove Slobodan Tišme (LUNA, LA STRADA)

UKUS NESTAŠNIH br. 12 (jun 2002), A4, 68 strane (ponovo je označen datum izlaska!!!)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru.

Poslednji broj, nakon čega je časopis netragom nestao sa srpske medijske scene.

Naslovna: LEE SCRATCH PERRY
Sadržaj: Lee Scratch Perry, nastavak biografije iz prošlog broja na još 6 strane, a zatim i izveštaj sa solidnog koncerta, EZ ROLLERS, Rootsman, brazilski drum`n`bass, MANU CHAO,
Domaća scena: KRISTALI (intervju), VROOOM (intervju), Sloba Konjović – Muzika kao način života, Ana Popović (intervju).

OPŠTA PRAVILA – PROČITAJTE PRE KUPOVINE - VAŽE ZA SVE KUPOVINE

*****************************************************************************************************
I DON`T SEND ABROAD.
KUPCI IZ INOSTRANSTVA, PRE KUPOVINE OBAVEZNO ME PRVO KONTAKTIRAJTE !!! TRENUTNO NE ŠALJEM POŠILJKE U INOSTRANSTVO ZBOG NOVE CARINSKE PROCEDURE U SRBIJI.
FOREIGN CUSTOMERS – ALWAYS, ALWAYS, ALWAYS ASK FIRST BEFORE BUYING. AT THIS MOMENT, DUE TO NEW SERBIAN CUSTOMS EXPORT PROCEDURE - I DON`T SEND ABROAD, SORRY.
*****************************************************************************************************

PRVO UPLATA NA RAČUN – ONDA SLANJE: takva je praksa. Beograđani mogu da koriste i mogućnost lične isporuke (tada plaćaju prilikom isporuke, kada se nađemo), a stari kupci i – i pouzeće. Javite se nakon kupovine porukom da vam dostavim broj tekućeg računa za uplatu, i obračun kompletne cene, sa uračunatim ptt troškovima.

POUZEĆEM NE ŠALJEM, osim samo starim kupcima, koji su već kupovali kod mene. Svi ostali - prvi put uplaćuju unapred, a za naredne kupovine moguća je (mada i to ne uvek) i isporuka pouzećem, Post Expressom. Da ponovim, nikad i nikome prvi put ne šaljem pouzećem. Ako vam to ne odgovara, nemojte poručivati kod mene. No, ako sve prođe dobro, od naredne kupovine i to može biti opcija.

ŠALJEM SAMO POST EXPRESSOM (i eventualno kao CC PAKET ako insistirate) i troškove poštarine snosi kupac. Ne šaljem preko drugih kurirskih službi.

NE ŠALJEM OBIČNOM I PREPORUČENOM POŠTOM, jer zbog svega par dinara razlike u ceni poštarine, sigurnost i brzina dostave su znatno lošije, a moj posao pakovanja znatno teži, uz stajanje u redovima pošte. Znači, samo je moguće slanje Post Expressom (i kao CC paket), koji je najbrži i najsigurniji način dostave.

LIČNA ISPORUKA: moguća je manje-više svakog dana, u centru Beograda, iznad Železničke stanice, na uglu Sarajevske (Hajduk Veljkov venac) i Nemanjine (to je jedna raskrsnica ispod one gde Nemanjina seče Kneza Miloša), kod nekadašnje radnje Borovo - Borelli, gde je sada pošta sa paketomatima. Moguća je eventualno i isporuka na drugom mestu u centru grada ili drugde, ali samo eventualno i kada mi odgovara. Ukoliko kojim slučajem ne znate gde se nalazi `moj ćošak`, javite mi se, pa ću vam na email poslati sliku lokacije ili dodatna uputstva.

*********************************************************************

U proteklih nekoliko godina polako postavljam ploče, CD, MC, knjige, fanzine... iz svoje kolekcije, skupljane tokom skoro 50 godina i posebno dopunjavane jedinstvenim primercima tokom godina kada sam bio glavni urednik i časopisa Rock Express, Metal Express, Muzičar i Metal Market i vlasnik izdavačke kuće Rock Express Records.

PLOČE NE TESTIRAM, procene (gradiranje) su date vizuelno i po sećanju, odnosno neke su testirane su davno, pre više od 10-20 ili čak i 30 godina. Nisam u mogućnosti danas da puštam i proveravam ploče (jer me čeka barem 3000 mojih ploča koje nisam preslušao). Isto važi i za ostale nosače zvuka. Sve slike ploča i drugih nosača zvuka su autentične, a procene očuvanosti date na osnovu 45-godišnjeg iskustva, pa se u njih možete sasvim pouzdati.

OCENE PLOČA: SVAKA PLOČA, KASETA, CD... - IMAJU OCENU OČUVANOSTI, u koje se možete pouzdati. Ocenjujem posebno nosač zvuka (ploča, kaseta, CD...), kao i omot, pa i `dodatne elemente` ako ih ima (inner, poster...). Ocene idu kao u osnovnoj školi, od NEW (5+, neslušana) i MINT (5, perfektna), što je najbolja, do POOR (1), što je najgora ocena. Kod ploča važi ono `koliko para toliko muzike`; tj. cena zavisi od očuvanosti. Ploče koje imaju ocenu VG- (4-) i nižu, kupujete na svoju odgovornost i rizik, i tu ne uvažavam reklamacije. Znači, sve ploče sa ocenama VG- (4-), G+ (3+), G (3), G- (3-), F+ (2+), F (2), F- (2-), P+ (1+) i P (1), imaju određena, manja ili veća oštećenja koja se reflektuju na reprodukciju zvuka. Ploče sa ocenama F i P, su (gotovo) neupotrebljive, one sa G- (3) i G (3) su loše, a one G+ (3+) i VG- (4-) - mogu biti i sasvim ok, ali mogu i da preskaču, pa i zapucavaju, ali se svakako mogu slušati. Za kupljene ploče sa ocenama VG (4) i više (VG+, NM, M), uvažavam sve reklamacije, ako se eventualno desi neka omaška u proceni, što se veoma, veoma retko dešava. Ukoliko vam nešto nije jasno oko ocena, pitajte PRE KUPOVINE, kasnije reklamacije ne uvažavam. Koristim modifikovani `Goldmine standard`, gde je ubačeno nekoliko ocena: NEW (5+), za novu ploču, VG- (4-), G- (3-), F+ (2+), F- (2-), P+ (1+), čime je spektar ocena postao daleko širi, sa čak 14 stepeni očuvanosti.

NE MOŽETE KOD MENE PRESLUŠAVATI PLOČE, osim izuzetno, ali baš izuzetno i to za ploče čija pojedinačna cena prelazi 200 EUR.

Ne donosim ploče na `razgledanje` da bi odlučili da li želite da ih kupite. Ukoliko želite da vidite uživo kako neka ploča izgleda, to se može organizovati prilikom kupovine nekih drugih proizvoda iz moje ponude, kada vam mogu doneti da pogledate i neke druge artikle, da se uverite da su u stanju i boljem od opisanog.

Za gramofonske ploče koje su skupe, prefeririram ličnu isporuku, kako se ploča ne bi oštetila prilikom transporta. Jednostavno, koliko god da je `ušuškana` u karton, uvek su moguće `povrede` (mada mi se to nije desilo vež makar 10 godina), pa se potrudite da je nekako lično preuzmete kod mene, u centru Beograda. Ili ako se opredelite za slanje poštom, preuzimate i pomenuti rizik, uz naravno sve moje angažovanje oko najboljeg mogućeg pakovanja.

Iako je prošlo 20 godina kako sam odlučio da je vreme da Rock Express i Metal Express prestanu da izlaze, i danas me nekadašnji čitaoci često mole da pokrenem neke nove rock novine. Za sada uspešno odolevam tim izazovima (prebacio sam fokus mog delovanja na objavljivanje knjiga o Slobodnom Zidarstvu), ali sam odlučio da ih makar malo obradujem specifičnim kraćim kritikama/recenzijama ploča iz moje lične kolekcije. Zbog smeštajnih problema (čitaj: zatrpao sam stan pločama, CD-ima... i knjigama) odlučio sam da ih polako rasprodajem. Biće tu istinskih rariteta koje sam dobijao od bendova, izdavačkih kuća... – što mi je omogućavala pozicija novinara, urednika časopisa i izdavačke kuće Rock Express Records. Uživajte u čitanju... i javite se ako vas neka od ploča iz ponude zanima.
rokerski pozdrav, Branko Rogošić, ex-glodur Rock Expressa

p.s. Ako ima još onih koji nisu shvatili, čemu ovoliko dugački opisi ploča na Kupindu, da razotkrijem misteriju: ovo su delovi knjige koju pišem, i koju ću objaviti čim bude gotova: `MALE PRIČE O VELIKIM PLOČAMA: vodič za diskofile i kolekcionare kroz muziku SFRJ` (radni naslov). Znači, nemojte ih kopirati, kao opise za svoje ponude ploča, već napišite neke svoje priče.

Svi opisi u mojim oglasima su autorska dela i zaštićena su Zakonom o autorskim i srodnim pravima i drugom pravnom regulativom (copyright by Branko Rogošić), i ne mogu se koristiti bez moje pismene dozvole.


Predmet: 61493849
časopis UKUS NESTAŠNIH (1994-2002) PUN KOMPLET, SVI BROJEVI
Play & Underground Magazine
ukupno objavljeno 12 časopisa + 3 specijala, tj. 15 časopisa.
15 časopisa = 1208 stranica

SVI BROJEVI SU ODLIČNO OČUVANI I ZAŠTIĆENI PLASTIČNIM FOLIMAMA.

Časopis je imao mali tiraž i veliku remitendu (neprodati, vraćeni primerci), pa se komplet od svih 15 brojeva danas veoma teško nalazi, nema ga čak ni Narodna Biblioteka Srbije, niti ijedna druga u Srbiji, ili svetu. Imate priliku da bez puno trošenja vremena, `jednim udarcem` nabavite ceo komplet ovog neobičnog, ali ipak značajnog časopisa.

U ponudi imam i više pojedinačnih primeraka UKUSA NESTAŠNIH (to su mi duplikati, neki malo lošije očuvani), pa ako ne želite da kupite ceo komplet, možete kupiti pojedinačne primerke (br. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, ROCK specijal, FILM specijal)

Kompletan sadržaj svih brojeva možete pročitati nakon kritičkog eseja o ovom muzičkom štampanom glasilu.

Ovaj, kao i svi drugi tekstovi koje pišem kao opis proizvoda na Kupindu su moje lično vlasništvo i zaštićeni su autorskim i drugim pravom, te se ne smeju kopirati bez moje izričite dozvole (koju ću rado dati ako je cilj objavljivanja `u slavu rock`n`rolla) – Branko Rogošić.

UKUS NESTAŠNIH

Ovaj časopis čudnog naziva je pokrenuo Toma Naumovski, vlasnik izdavačke kuće Tom Tom Music, u cilju promocije njegovog glavnog `pulena` – Koje (Disciplina Kičme), ali i drugih muzičkih delatnosti kojima se bavio (koncerti, izdavaštvo...). Toma je bio Kojina leva i desna ruka u Srbiji: organizovao mu je svirke (na kojima je na ulazu cepao karte), objavljivao i prodavao diskove, radio marketing... kamo sreće da su i drugi bendovi imali jednog ovakvog idolopoklonički vernog posvećenika za menadžera! Za one koji ne znaju, i naziv časopisa je uzet po istoimenoj Kojinoj pesmi sa LP-ja `Zeleni Zub na planeti dosade` iz 1989. godine. Inače, u duhu tradicionalnog beogradskog urbanog humora, ovaj časopis je veći deo ekipe zvao NEUKUS USTAŠNIH, a posebno oni poklonici classic i hard rock zvuka koji (uglavnom) nije bio dobrodošao na stranice ovog magazina. Njegov direktor i vlasnik, je takođe iz milja nazivan Toma Bugarin, jer je prečesto cicijašio na promotivnim primercima CD-a i kaseta, kao i besplatnim kartama za koncerte, čak i za predstavnike sedme sile. To cicijašenje, tj. pokušaj da se uštedi tamo gde tome nema mesta, je vidljiv i na štampi časopisa: prečesto je štampan na izuzetno lošem papiru (npr. čik pročitajte uvodnik u br. 6 – sasvim je nečitljiv zbog loše štampe i sitnog fonta na crnoj `fleki`), sa veoma lošim slikama (umesto filmovanja, ploče su rađene sa pausa, da se prištedi), a i sam prelom je... – sve u svemu, postoje časopisi iz 30-ih i 50-ih godina XX veka sa boljom štampom i zanimljivijim prelomom. Naravno, ovo kod muzičkih časopisa nije najbitnije, ali nije ni nebitno, složićemo se. Toma se bavio i `koncertnim turizmom`, tj. kombi prevozom do Budimpešte gde smo u to doba sankcija morali ići da bi videli neki inostrani bend, pa je reklamiranje tih koncerata takođe jedna od svrha pokretanja ovog časopisa. Urednik prva 3 broja (i Rock specijala) je bio Aleksandar Žikić, a nasledila ga je Otporašica Miljana – Milja Jovanović, koja je uredila 10 brojeva UKUSA NESTAŠNIH, dok je filmski specijal potpisao kao gl. urednik Saša Radojević.

Za 8 godina objavljeno je svega 15 brojeva, što ukazuje na neredovnost u izlaženju, koja je primerenija fanzinu (ili semi-prozinu), nego časopisu, tj. magazinu. Takođe, koncepcija gde jedan muzički časopis koji izlazi u Srbiji za 8 godina ne pomene ni jednom Riblju Čorbu, Smak, YU grupu, Deep Purple, Led Zeppelin, Beatles.. – je u najmanju ruku čudna, ali sasvim legitimna. Svako sa svojim parama može da štampa šta god želi. Takođe, može i da neovlašćeno prevodi tekstove iz stranih novina, da nepotpisuje autore tekstova, pa čak i da nigde ne označi ni godinu izlaska pojedinih brojeva, ili da pogrešno odštampa naslovnu stranu. Međutim, tolika neprofesionalnost, u kombinaciji sa neredovnom periodikom, i veoma ograničenom distribucijom ovaj zine iz sekcije magazina premešta u odeljak prozina. No, pošto podela štampanih glasila nije šire poznata, odlučio sam da ovaj štampani medij nazivam časopisom. Pročitaćete brojne kritike i opaske, ali da ovo nije bio značajan časopis, sigurno mu ne bih posvetiuo ovoliki prostor. Njegov najveći značaj je bio u tome što je na najdirektniji način pokazivao kako ne treba izdavati, pisati, uređivati jedan muzički časopis u Srbiji, pa je i to, kao negativan primer, bilo korisno za buduće izdavače, uključujući i mene. Na zadovoljavajući način je pratio dešavanja na domaćoj sceni (istina veoma selektivno), pa i tu nalazimo određeni kvalitet. U prvim brojevima, gde su pisali iskusni rock novinari bilo je i dobrih članaka, dok ih je kasnije – sve manje. No, i odluka da se ukaže prilika neveštim mladim novinarima nije nešto što treba kuditi, naprotiv. Ali čini se da niko od njih nije iskoristio tu priliku, odnosno da nisu imali nekog starijeg u redakciji da ih poduči, usmeri i formira u prave žurnaliste, publiciste, kritičare, reportere...

Karakteristika ovog časopisa su i brojni nepotpisani tekstovi (verovatno su ih pisali urednici ili direktor), što je takođe izraz neprofesionalnosti, koji otežava citiranje, ali i onemogućava današnje i sutrašnje istraživače da utvrde odnos pisca prema nekom bendu ili pojavi, što je često prvi korak u istraživanju relevantnosti i pouzdanosti izvora. Npr. ako se istražuje tema medijskog tretmana nekog benda, npr. DISCIPLINE KIČME, može se steći pogrešan utisak da im je štampa bila naklonjena zbog njihovog kvaliteta. No, ako vidimo da su te hvalospevne tekstove pisali njihovi lični prijatelji ili poslovni partneri, a sve u cilju promocije, tj. što veće prodaje nosača zvuka, karata za koncerte, tj. u krajnjem skoru – para, onda se može steći drugačiji utisak. Naravno, ne pokušavam da osporim kvalitet ovog benda, ali on je upravo toliki kakvi su im bili tiraži i poseta na koncertima. Oni su bili i ostali duboki underground, kome nije bilo mesta na naslovnim stranama časopisa, što je Koji možda i više odmagalo no pomagalo, ali je svakako iskrivljavalo istinu i ometalo normalan razvoj srpske rock scene, o čemu nalazimo brojne dokaze u ovom časopisu. Ono što takođe smeta su i brojne tehničke greške, npr. kod naslovne strane UNUSA NESTAŠNIH br. 5, gde nedostaje `prolaz` crnom bojom, tj. odštampane su samo Cyan, Magenta, i Yellow, ali ko zna zašto, to nije promenjeno, pa je časopis u ovom obliku otišao u prodaju. Ovakvih neprofesionalnosti je bilo još mnogo. Npr. na većini brojeva nema označenog datuma, pa ni meseca izlaska, a na nekima čak ni godine? Ovo je verovatno rađeno da bi časopis što duše bio prodavan na kioscima, tj. da ga čitaoci ne bi smatrali `matorim` i `zastarelim` jer je do narednog broja nekad prolazilo i više od 6, pa i 12 meseci. No, bilo koji da je razlog u pitanju, to nam danas veoma otežava pisanje bibliografije srpske rock štampe, pa ovde izdavač, ali i uredništvo, knjiži jedan ogroman minus.

Časopis je u mnogo čemu bio klon RITMA, koga nije uspeo da stigne, pa čak ni da mu se približi. Kao i kod RITMA, koncepcijski je grešeno jer je nepotrebno davan preveliki prostor filmu, koji je zasebna oblast (umetnost) i u ovakvoj specijalizovanoj štampi ga ne treba mešati i `ukrštati` sa muzikom, jer će podjednako biti nezadovoljni i ljubitelji jedne i druge umetnosti. Rock muzika je oduvek bila dovoljna da, sama za sebe, `popuni` časopis i obezbedi dovoljno čitalaca (npr. Džuboks je nekada imao tiraž od 100.000 primeraka), što očito nisu kapirali brojni urednici muzičkih novina, koji su takvim miksom gubili, umesto da dobiju čitaoce. Kada danas prelistavamo časopise sa sličnom koncepcijom ne možemo da ne opsujemo i pomislimo – koga za Boga miloga danas zanima šta je neki novinar mislio o nekom nemačkom, francuskom pa i američkom filmu iz 1994? A sa druge strane, svaka informacija o nekom tadašnjem garažnom demo bendu je `zlata vredna` jer preko njih prikupljamo podatke za rekonstrukciju naše rock istorije. O srpskim bendovima nema ko da piše osim nas, a informacije o američkim blockbuster filmovima i glumcima poput Klinta Istvuda ili režiserima poput Bertolučija će svako kome su oni potrebni lako naći na milion mesta. I tada a posebno sada. Znači, zamolio bih sve one koji se eventualno drznu da ikada više ovde izdaju papirne novine, da ne mešaju babe i žabe, i da izdaju ili samo muzički ili samo filmski časopis. Ili oba, ali zasebna, a ne u okviru istih korica. Tako da nas broj strana NEUKUSA USTAŠNIH može prevariti. Svega polovina je posvećena muzici, a ako odbijemo i reklame, ostaje 30-ak strana po broju, što ga čini dosta mršavim, ali da ponovim, u to doba bolje nismo imali, pa su i tih 30-40 stranica na lošem papiru bile itekako bitne. No, kako su brojevi odmicali, a Toma sticao iskustvo u izdavaštvu, a posebno nakon filmskog specijala (koji se loše prodao), najzad mu je postajalo jasno da mu broj prodaju tekstovi o rock muzici, a ne filmu, pa u poslednjim brojevima UKUS NESTAŠNIH je postao muzički, a ne `mešano meso` časopis, po sistemu `za svakoga po – ništa`.

Ono što je uvek smetalo u čitanju je preterano forsiranje Discipline Kičme i drugih Tominih bendova (kojima je bio menadžer, promoter ili izdavač), ali kao što rekoh, časopis je pokrenut sa svrhom reklamiranja baš tih bendova, pa neku nepristrasnost ili ravnomeran `medijski tretman` nismo ni mogli očekivati. Ta doza pristrasnosti (gde npr. Toma radi intervju sa Kojom kome je menadžer i izdavač, ili Kole Polzović sa BLOODBATH kojima je takođe menadžer i izdavač i sl. – je donekle degutantna jer se to moglo izbeći, da makar Kole radi sa Kojom, a Toma intervju sa Staćom iz BLOODBATH, čisto da se sačuva makar obris novinarske neutralnosti. Ali dobro, bilo je kako je bilo, a takav nepotizam se uvek obijao o glavu, kako bendovima, tako i ostalim akterima.

No, i pored svih kritika sa kojima ću ovde zastati, časopis je znao da donese i brojne solidne, dobre, pa i odlične tekstove, i nekako je (uz VREME ZABAVE) popunio medijski prostor u domenu rock štampe, od gašenja RITMA pa do osnivanja ROCK EXPRESSA 1997. godine, čime je odigrao svoju ulogu. U startu je izlazio koliko-toliko redovno, a kasnije – kada gazda Toma ima vremena i para da ga štampa. Distribucija je bila... onako, od broja do broja, a poslednji su se uglavnom prodavali samo kod kolpotera u par većih gradova. Za časopis su (u prvih par brojeva) pisala respektabilna pera srpskog rock novinarstva: Kole Polzović, David Vartebedijan, Dinko Tucaković, Pera Janjatović, Ivan Ivačković, Aleksandar Žikić, Dragan Kremer, Voja Pantić, Goran Skrobonja, Ilija Bakić, da bi svi oni napustili reakciju koju zauzimaju klinci i manje poznati novinari Slobodan Vlaketić, Miloš Tomin, Đorđe Tomić, Aleksandar Jevremov, Nebojša Babić i brojni drugi saradnici.

UKUS NESTAŠNIH br. 1 (jul 1994), A4, 96 strana
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru, časopis nema paginaciju (numeraciju brojeva strana, što ukazuje da ga je radila neiskusna ekipa).

Naslovna strana: KUD IDIJOTI
Sadržaj: KUD IDIJOTI (intervju na čak 6 strana, zna se – pisao ga je njihov ovdašnji `reklamni agent` Pera Janjatović), Kurt Cobain (in memoriam na čak 10 strana), PINK FLOYD – za kim zvona zvone (Ivačković); RHCP, SONIC YOUTH, Dr FEELGOOD (Lee Brilleaux In Memoriam, pisao Aleksandar Žikić)
Domaća scena: KAZNA ZA UŠI (intervju sa Ivekom na čak 5 strana), KATARZA (intervju i recenzija s/t MC albuma), INSTANT KARMA – 10 godina posle (intervju by Žikić), BLOODBATH (intervju, naravno radio ga je njihov menadžer – Kole), Balkan Horror Opera turneja (prikaz koncerta gde se na kraju kritikuju Bane Lokner i Jadranka Janković koji se nisu pojavili da podrže ovaj festival u organizaciji Explosive Recordsa i Polzovića, niti su im medijski pomogli kako bi se prodalo što više karata)
Film i književnost: posvećeno mu je skoro pola broja – Clint Eastwood, filmski festival Kan `94, Bernardo Bertolucci, Steven King (filmografija)...
Strip: Zograf – Život pod sankcijama (fenomenalan strip na 12 strana)

UKUS NESTAŠNIH br. 2 (septembar 1994), A4, 100 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: Iggy Pop
Sadržaj: Iggy Pop – Ugriz iguane (intervju radio Ivan Ivačković), 25 godina od Woodstocka, RATM (prevod intervjua iz NME?!), Jumping Flashback: ROLLING STONES za početnike (a ko drugi no Ivačković?, na čak 16 strana, pa ovaj broj možemo smatrati i svojevrsnim `ROLLING STONES specijalom`)...
Domaća scena: PLEJBOJ (intervju), LOVE HUNTERS (intervju), predstavljanje benda SVAROG, intervju sa RAPID FORCE (oba `metalna` teksta potpisuje izvesni `Black Service`, tj. Kole Polzović), recenzije albuma grupa AN FAS, NOVEMBAR, KZU / PRESSING / OVERDOSE, KRISTALI, Vladimir Đurić – Đura, BJESOVI, Voja Vijatov.
Film i književnost: druga polovina časopisa je namenjena filmu, pa možemo čitati (koga to zanima) tekstove o James Cameronu, Edward Wood-u, `najgorem reditelju na svetu`, holivudskim moćnicima, indijskom filmu, ponovo o Bertolučiju...
Strip: nastavak Zografovog stripa `Život pod sankcijama`

UKUS NESTAŠNIH br. 3 (oktobar 1994), A4, 100 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: ROLLING STONES
Sadržaj: AEROSMITH – Zvuk Pandorine kutije (piše David Vartabedijan), Neil Young – Zauvek Young; JESUS & MARY CHAIN, Jamping Jack Flash – nastavak Ivačkovićeve sage o Stonsima, PANTERA...
Domaća scena: DIREKTORI (intervju), BJESOVI (odličan intervju Darka Bulatovića), DEAD IDEAS (intervju), RITAM NEREDA (intervju) recenzije albuma domaćih grupa: DŽUKELE, RAW HIDE, DŽA ILI BU.
Film i književnost: John Waters, Verner Hercog, Road movie, Terry Pratchett,
Strip: Zograf – `Jedan dan u Srbiji` i `Visual Report`.

UKUS NESTAŠNIH, ROCK specijal br. 1 (novembar 1994), A4, 68 strana
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru.
Ovde je započeta praksa neobjavljivanja datuma, pa ni godine izlaska broja, ali pošto je na prvoj unutrašnjoj strani objavljena slika Milana Mladenovića (koji je preminuo 5. novembra 1994), a imajući u vidu reklame za prethodna 3 broja UKUSA NESTAŠNIH, možemo locirati izlazak broja na novembar ili decembar 1994, tj. na period između brojeva 3. i 4.).

Nejasno je šta je izdavač hteo sa pokretanjem rock specijala, a zatim i filmskog specijala?! Da sve bude konfuznije, ovaj Rock specijal nosi oznaku `br. 1`, pa je nejasno, da li se ta numeracija odnosi na neku novu seriju UKUSA NESTAŠNIH, ili na prvi broj svih specijala, ili samo prvi broj rock specijala? Verovatno je izdavač planirao da povremeno objavljuje ove specijale, ali se pojavio samo ovaj jedan, jedini.

Naslovna strana: Chris Cornell (SOUNDGARDEN) koga je, istini za volju, veoma teško prepoznati, a izdavač nije smatrao za shodno ni da ga potpiše na naslovnoj strani, ili u impressumu. I ovaj broj je potpisao i uredio Aleksandar Žikić, pa i ovaj propust ide njemu na dušu.
Sadržaj: SOUNDGARDEN – Ultramega Ok bend (prevod iz `Rolling Stone` časopisa); JOY DIVISION (prevod članka iz časopisa `Mojo`), BEASTIE BOYS – Povratak divljih dečaka (prevod iz `Rolling Stone` časopisa), J. J. CALE – Svoj najbolji prijatelj (prevod članka iz časopisa `Mojo`), Henry Rollins (prevod iz časopisa `N.M.E.`), HELMET – Solidan betonski stub (prevod članka iz časopisa `Spin`), BJORK – Žena koja je pala na zemlju (prevod teksta iz časopisa `Details`), STONE TEMPLE PILOTS – Izlazak gorkog meseca (prevod teksta iz časopisa `Details`), Sly & The Family Stone (prevod članka iz časopisa `Mojo`).

Da, dobro ste pročitali! U ovom broju nema nijednog autorskog članka, sve sami prevodi, neovlašćeno uzeti iz poznatih svetskih časopisa. Takve novine, koje donose najzanimljivije TUĐE članke, se nazivaju `Riders Digest` ili nekada u SFRJ `Izbor` i sl. – ali se ti tekstovi plaćaju. Da sve bude zanimljivije, u impressumu je potpisana cela redakcija sa jedno 30-ak novinara, na čelu sa gl. urednikom Žikićem?! Jedino nema potpisa prevodioca koji je ove tekstove preveo. Ovakav `časopis` je antipropaganda rock žurnalistike i predstavlja bruku, a posebno jer je u to vreme itekako bilo novinara koji nisu imali gde da objavljuju svoje tekstove.

Jedina svrha ovog `časopisa` je bila da donese REKLAME za koncerte u Budimpešti, na koje je odlazak iz Beograda organizovao Toma Naumovski, izdavač ovih novina, pa je skarabudženo i prevedeno ono što mu je bilo pod rukom, to je nazvano `rock specijal` i pušteno na kioske rock publici gladnoj bilo kakvih vesti. I danas se sećam gorkog ukusa koji sam imao u ustima kada sam zatvorio poslednju stranicu ovog broja. I danas sam imao isti utisak, kada sam ga prelistavao radio ovog opisivanja.

UKUS NESTAŠNIH br. 4 (januar 1995), A4, 100 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: PEARL JAM
Sadržaj: PUBLIC ENEMY – Život na crnoj planeti, PEARL JAM (piše Aleksandar Stajić), R.E.M.; GREEN DAY. Izbor TOP 50 najboljih albuma u 1994. po izboru ovog časopisa, zaslužuje posebnu pažnju. Na prvom mestu je SOUNDGARDEN – Superunknown, na 2. – ROLLING STONES – Voodoo Lounge, a na 3. – PARTIBREJKERS – Kiselo i slatko?!?!?! Toliko o pristrasnosti i `kritičnosti` ovog časopisa, koji BJESOVE stavlja na 5. mesto, KATARZU na 10. a npr. NIRVANU – Unplugged in NY na 10. mesto, R.E.M. na 20. mesto, OFFSPRING – Smash na 31. mesto, Nick Cave-a na 38. mesto, a Claptona i njegov album `From the Cradle` na 44. mesto. Znači, jedan osrednji album Brejkersa je za novinare UKUSA NESTAŠNIH bolji od skoro celokupne svetske produkcije. Bravo majstori, to ni sam Cane ne bi napisao.
Domaća scena: promocija albuma Milana Mladenovića `Angel`s Breath`, KRISTALI (intervju), DŽUKELE, Zauvek u sećanju: Milan Mladenović...
Film i književnost: Quentin Tarantino, TOP 10 najboljih filmova u 1994, horror literatura
Strip: odličan, ali nepotpisan strip `Mama`.

UKUS NESTAŠNIH, FILM specijal br. 1 (mart 1995), A4, 84 strane
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru.
Nejasno je i kada je izašao ovaj specijal, koji takođe nosi oznaku `br. 1, 1995`, ali po reklamama za ostale brojeve UKUSA NESTAŠNIH možemo utvrditi da je objavljen nakon br. 4 (i ROCK specijala), a pre br. 5, znači u periodu januar – maj, najverovatnije u martu 1995. Ovde je kao gl. urednik potpisan Saša Radojević

Naslovna strana: Bruce Willis
Sadržaj: Živojin Pavlović – Film je san (intervju Vladislave Vojnović), Brus Vilis – Sve mu dobro stoji, Blake Edwards (separat na 30 strana pripremio Rajko Radovanović), Žan Klod Van Dam – Spolja i unutra, Abel Ferrara – Piroman u njujorškoj vatrogasnoj službi, Vrisak na platnu (horror filmovi).Objavljen je i Top 20 – lista filmske kritike Ukusa Nestašnih, gde je nejasno za koji period je data ova `top lista`, jer na njoj ima filmova od 1986-1994?!

Ono što možemo da pohvalimo je razdvajanje muzike i filma. Posle ovog specijala filma gotovo da i nema u sadržaju i koncepciji narednih brojeva UKUSA NESTAŠNIH, pa možemo zaključiti da je ovaj broj prodat očajno, pa se vlasnik najzad uverio da su kupci njegovih novina ljubitelji muzike, pa da zato i zaslužuju da čitaju jedan muzički, a ne `miks` časopis.

UKUS NESTAŠNIH br. 5 (maj 1995), A4, 100 str (nigde nije označen mesec, a kamoli datum izlaska, ali po sećanju i tekstovima, čini se da je to bio maj, možda i juni)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: DARKWOOD DUB
Sadržaj: Toma Naumovski je otišao u London da bi gledao nastup svog prijatelja Koje i njegove Disciplin A Kitchme, pa je uz put napisao i zanimljiv prikaz koncertnih dešavanja tokom marta 1995. u prestonici muzike) i uz put objavio 3 Kojine fotke, kao i još 5-6 na kojima je njegov bend). MACHINE HEAD (dobar intervju koji je radio Milan Mrđen iz `Fast Forward` fanzina), FAITH NO MORE, OASIS, DINOSAURUS Jr., Najbolji metal albumi 1994...
Domaća scena: DARKWOOD DUB (intervju na čak 6 strana je radila Milja Jovanović, koja ih je forsirala kada i gde god je mogla), INSTANT KARMA (intervju), GRU – Mamac je bačen, ELEKTRIČNI ORGAZAM (odličan intervju na 10 strana sa Giletom koji govori o istorijatu benda, iz pera Tome Naumovskog)
Film i književnost: gay film, Leni Rifenštal, 3 boje: Plavo, Belo, Crveno; novi španski film, Vorhol i horror, Vukodlak u modernom horroru...
Strip: `Tao`, ponovo nepotpisan, jedini trag je oznaka `Media Stres Agencia` koja je vlasnik kopirajta.

UKUS NESTAŠNIH, NIRVANA specijal (avgust 1995), A4, 68 str
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Ideju za izlazak ovog specijala dala je urednica Milja Jovanović, koja je i napisala gro tekstova (ili ceo broj, ali to je u UKUSU NESTAŠNIH uvek bilo teško shvatiti ko je šta napisao, zbog nepotpisivanja tekstova). Pokriven je ceo život Kurt Cobaina (1967-1994) frontmena benda bez koga se nije moglo zamisliti odrastanje generacije rođene 70-ih godina prošlog veka. Biografija je podeljena u tematsko-hronološke celine, koje nose zanimljive naslove: Dostizanje nirvane; Pop above SubPop; Velika rokenrol prevara (i kako je izbeći), Konačno, Nevermind; MTV Bites the Dust; Fuck yeah!; The Love Story, Seks vagine žene `u materici` rođenje smrt; Diskografija; Mir, ljubav, empatija.

Broj je lepo ilustrovan, i da je kojim slučajem izdavač odrešio kesu i štampao ga na glossy papiru, bila bi ovo izuzetno dobra monografija jednog od najznačajnijih bendova sa kraja XX veka., ovako, ostaje žal što odlične fotografije nisu štamapane na boljem, makar belom ofsetnom papiru.

Ovim, trećim po redu specijalom, je završena avantura izdavanja specijala, pa se izdavač vratio objavljivanju `normalnih` brojeva.

UKUS NESTAŠNIH br. 6 (novembar 1995), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o decembru)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: RED HOT CHILLI PEPPERS (RHCP)
Sadržaj: Jamiroquai, AC/DC (piše David Vartebedijan), Prince (piše Darko Bulatović), OFFSPRING – Osveta večitih gubitnika (piše Stevan Gojkov), HUSKER DU, Tricky, Vodič kroz galaksiju za autodensere, techno, Rory Galagher: In Memoriam (dobar tekst Dragana Kremera), Lenny Kravitz, koncert IRON MAIDEN, MOTORHEAD (intervju radio Milan Mrđen)
Domaća scena: ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA (OPO) – intervju, RUŽNE RELIGIOZNE LUTKE (još jedan bend koji je objavio Toma Naumovski i nesrazmerno kvalitetu ga reklamirao u svom časopisu), recenziju je napisao Dragan Kremer, BLOODBATH – Turneja po Rumuniji, DEFINITE CHOICE (intervju), recenzije: SUNSHINE, INSTANT KARMA, KASANDRIN GLAS, LOVE HUNTERS, ROZE POZE, YU GRUPA (piše Dragan Kremer),
Film: Tarantino

U ovom broju nema stripa, a filma gotovo da nema, pa uprkos preteranom uplivu techno muzike, ovo je jedan od rokerskijih brojeva, iako je po broju strana najtanji do sada.

UKUS NESTAŠNIH br. 7 (mart 1996), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o aprilu)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna strana: MADONNA
Sadržaj: Nick Cave, Madonna (pisali Slobodan Vujanović i Milja Jovanović), BEATLES, SEPULTURA – Džangl je masivan (pisala ponovo Milja, koja je uradila pola ovog broja, a ovde je potpisana kao `Milja, luda metalka`), Najbolji metal albumi 1995; Najbolji rap albumi 1995, BLACK GRAPE
Domaća scena: DLM – Oni misle mi nešto, a mi – ništa (dobar intervju Aleksandre Nikšić), FAKE MADONA`S UNDERWEAR (inače, idejni pokretač ovog benda je upravo urednica Milja Jovanović, pa ne čudi ovaj hvalospevni intervju); EVA BRAUN (intervju, pisala Milja), DŽA ILI BU – Kako se kalio čelik (intervju), PUSSYCAT (intervju), ROBIN HOOD (intervju) recenzije: URGH, EYESBURN, DEFINITE CHOICE, BLOODBATH, WULCKDROFF, BASTA, RETRO MIND, LONESOME BOB TILLY, SCARPS, ODVOJENA STVARNOST, MINSTREL, T-ERROR, DEL ARNO BAND, EVA BRAUN, SING SING SINGERS,
Film: naj filmovi 1995, Paul Verhoven – Porno je hladniji od smrti

UKUS NESTAŠNIH br. 8 (jun 1996), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o julu)
kolor korice, unutrašnjost c/b na jeftinom novinskom roto papiru

Naslovna: DISCIPLIN A KITCHME
Sadržaj: OASIS, SEX PISTOLS, James Brown – The Godfather of Soul, Goldie, Iggy Pop, SMASHING PUMPKINS, RATM, Iggy Pop (ponovo o njemu?! – iz pera Davida Vartebedijana)
Domaća scena: DISCIPLIN A KITCHME: intervju sa Kojom, `vođom najbolje jugoslovenske grupe svih vremena` (ovo je odštampan naslov u sadržaju broja; intervju je radio Toma Naumovski – prim. B.R.), ATHEIST RAP, BASTA (intervju), VAN GOGH – Put kojim se stiže u raj (intervju Biljana Bradić), GOBLINI – Naš privatni rat (intervju), ODVOJENA STVARNOST (intervju), DEL ARNO BAND – Dim iz lule moje (intervju), recenzije: DARKWOOD DUB (hvalospevi Milje Jovanović preko cele strane), DŽUKELE, DLM, ATHEIST RAP, KKN, STENTOR, DEAD IDEAS, ARMAGEDON (veoma posprdna recenzija Aleksandra Lazarevića prema bendu Đorđa Letića, kasnije i člana TORNADA i V.I.T.R.I.O.L.-a), UNISON, GRU.

UKUS NESTAŠNIH br. 9 (septembar 1997), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o oktobru, jer se sećam da je ovaj broj bio na kioscima kada i prvi broj mog Rock Expressa)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru sa znatno boljom štampon nego pre, jer je promenjena i štamparija.

Naslovna: PARTIBREJKERS
Sadržaj: PRODIGY, RADIOHEAD, URBAN DANCE SQUAD, MORRISSEY
Domaća scena: PARTIBREJKERS – Kada bih živeo hiljadu godina (odičan retrospektivni intervju sa dosta važnih istorijskih činjenica na čak 18 stranica!!!), DISCIPLIN A KITCHME (prevod intervjua iz jednog holandskog časopisa iz jula 1997), BJESOVI – Povratak sa hodočašća (intervju na 5 strana),

Ovaj broj je izašao posle pauze od čak godinu dana, kada smo već pomislili da se časopis ugasio.

UKUS NESTAŠNIH br. 10 (decembar 1997), A4, 68 str (ovde nije označena ni godina izlaska?!, pa datum objavljivanja moramo da rekonstruišemo po sećanju, kao i po prikazima albuma i koncerata, možda je reč i o januaru 1998)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru.

Naslovna: SUNSHINE
Sadržaj: METALLICA – Platinasto punjenje (tekst Davida Vartebedijana povodom izlaska albuma `Reload`, OASIS, Marilyn Manson – Poslednje Hristovo iskušenje, ROLLING STONES, DAFT PUNK, FOO FIGHTERS, Patti Smith,
Domaća scena: SUNSHINE – Letnja žega (intervju radio Aleksandar Stajić), KRISTALI – Sjaj u travi (intervju radio Toma Naumovski), KONTRABANDA, recenzije: BJESOVI.

UKUS NESTAŠNIH br. 11 (mart 2002), A4, 84 strane (najzad je označen datum izlaska!!!)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru.

Nakon više od 4 godine, ničim izazvan, pojavio se ovaj broj sa novim logom časopisa. U stvari, nije `ničim izazvan`, već sa jakom svrhom – reklamiranja CD-a koje je objavila kuća Tom Tom Music, koja je i izdavač ovih novina. Tako da više od pola broja zauzimaju oglasi za CD-e DISCIPLINE KIČME, QRVE-i, ali i interevjui sa bendovima iz kataloga ove etikete (PEŠAČKI PRELAZ) kao i bendova kojima je Toma organizovao koncerte (E-PLAY). Međutim, osnovni razlog izlaska časopisa je reklamiranje koncerta koji je Toma organizovao 18.05.2002. na Tašu, gde je nastupila reggae legenda Lee Scratch Perry, pa je trebalo `edukovati` ovdašnju publiku kako bi ona kupila za ono vreme veoma skupe karte. Zato je i objavljena njegova biografija na čak 8 strana, koja se nastavila i u narednom, inače poslednjem broju. Pošto je na tom koncertu predgrupa bila EYESBURN, i njima je dat prostor, čak i naslovna strana. Znači, ovo je jedan reklamni broj sa svrhom medijske podrške bendova sa kojima je vlasnik časopisa Toma radio, dok su ostali tekstovi tu samo reda radi.

Naslovna: EYESBURN
Sadržaj: John Lee Hooker, ASIAN DUB FONDATION, THE STROKES, EELS, GORILLAZ, Macka B, Mad Professor, Lee Scratch Perry
Domaća scena: EYESBURN (intervju na 5 strana), Nikola Vranković (odličan intervju Tome Naumovskog), E-PLAY (intervju)
Strip: Zograf – Metropolis, na stihove Slobodan Tišme (LUNA, LA STRADA)

UKUS NESTAŠNIH br. 12 (jun 2002), A4, 68 strane (ponovo je označen datum izlaska!!!)
kolor korice, unutrašnjost c/b na belom ofset papiru.

Poslednji broj, nakon čega je časopis netragom nestao sa srpske medijske scene.

Naslovna: LEE SCRATCH PERRY
Sadržaj: Lee Scratch Perry, nastavak biografije iz prošlog broja na još 6 strane, a zatim i izveštaj sa solidnog koncerta, EZ ROLLERS, Rootsman, brazilski drum`n`bass, MANU CHAO,
Domaća scena: KRISTALI (intervju), VROOOM (intervju), Sloba Konjović – Muzika kao način života, Ana Popović (intervju).

61493849 časopis UKUS NESTAŠNIH (1994-2002) PUN KOMPLET

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.