pregleda

Miroljub Todorović - RECEPT ZA ZAPALJENJE JETRE


Cena:
400 din
Želi ovaj predmet: 9
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Beograd-Čukarica,
Beograd-Čukarica
Prodavac

drinos (10038)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 25514

Moj Dućan Moj Dućan

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Godina izdanja: 1999
Autor: Domaći
Jezik: Srpski

Miroljub Todorović: RECEPT ZA ZAPALJENJE JETRE, GNB Žarko Zrenjanin 1999, tvrdi povez, str. 217.
Poezija, signalizam, avangarda.

Рецепт за запаљење јетре садржи Тодоровићеве вербалне и визуелне песме које су настајале у временском распону од 1969. до 1999. године. Овај временски распон информише читаоца о Тодоровићевом истраживању и експериментима у језику. Дакле, временски распон. Почетак - седамдесете године. Доживљаји и садржаји мог субјективног времена седамдесетих, били су између осталих и холандски фудбал и punk-rock. Асоцијације?! Холандски фудбал, punk-rock и сигнализам? Шта да не! Холанђани су током седамдесетих патентирали и у пракси спровели изум зван `тотални фудбал`, а Мирољуб Тодоровић је створио `тоталну поезију` у оквиру сигналистичког стваралачког покрета, који је он основао. Тодоровић је током своје уметничке праксе товарио голове између статива језичких модела, указујући на семантичку испражњеност језика, превратнички разарајући текућу поезију. Истражујући природу језика, континуирано је негирао традиционалне обрасце. Избор песама у књизи Рецепт за запаљење јетре, пружа увид у Тодоровићеве резултате остварене у језику и језиком. Експериментима у језику, Тодоровић разбија реченицу, редоследне склопове, радикалном праксом истражујући могућности језика врши синтезу супротстављених елемената реалног света, а употребљава и језик технолошке цивилизације. Разградња је омогућила нове конструкције, што је доводило до обнављања језика поезије.

Тодоровић је субверзиван и у свом хумористичко-иронијском односу према стварности, а демистификацијом поетских предмета погубно утиче на језик традиционалне поезије. Холандски фудбалери су техничко-тактичким приступом игри ишли далеко испред свог времена, баш као и Тодоровић, који није постао холандски фудбалски репрезентативац, али зато јесте:

јединствена аеродинамична линија која већ пуних дванаест година пркоси текућој литератури и никада не може застарети. изванредно хидропнеуматско амортизовање имао га је још само владимир мајаковски који је освајао лиценце од пушкина до хлебњикова. (М. Тодоровић: Из циклуса АБЦ о Мирољубу Тодоровићу)

Читајући Тодоровићеве песме стичем утисак да се речи нижу брзином попут флиперске куглице чија путања није унапред предвидљива, због чега и држи пажњу играча-читаоца. Поезија Мирољуба Тодоровића провоцира сарадњу са читаоцем. А и како другачије?

кухињска со је неопходна уз симфонијске вечери да вас подсетимо народи народима балетске ципелице у једној маторој свињи ал`ко кишобран крај трајановог стуба кад викнем пали од јутра до поноћи у шапцу крушевцу и суботици на великом одмору около наоколо са гајгеровим бројачем (М. Тодоровић: Из песме Ако долазите)

Ритмичка силовитост је карактеристика ове поезије, што је карактеристика и жестине исијавања punk састава. Тодоровићеви стихови, искази индивидуе усред друштвеног пејзажа, легли би савршено уз својевремено пржење њујоршких или британских punk група. Поезија без цветних мотива, док песник јури наг за лептирима своје љубавнице и још:

пољубите ме у стражњицу кроз зелену шаргарепу ја сам друштвен у празном аутобусу као и свака животиња која има папке живот тече даље а политичка одговорност можда сова у цркви ко би јео од те лешине са међународном репутацијом (М. Тодоровић: Из циклуса Рецепт за запаљење јетре)

Не заборавимо да је punk био последњи отпор у времену модернизма, пре него што су постструктуралисти покушали оверити немогућност даљег постојања или јављања авангарди. Чињеница је да mail-art, визуелна поезија и сигнализам, самом уметничком праксом, негирају такво мишљење. Представници постмодерне прогласили су и растанак од политике, али да не бих сада ја био као першун у савременој политици, послужићу се у тексту једним Тодоровићевим рецептом:

говори завод за социјално осигурање то је знате мој врат као ТВ антена и главна идеолошка теза на полицијске снаге једите овчије кисело млеко и куване пендреке (М. Тодоровић: Из збирке Свиња је одличан пливач)

Punk је био социјалан, крајње непожељно огледало друштва, пре него што је асимилован. у музичку индустрију и на тај начин уништен као социјални покрет. Лако је уочљиво да је и Тодоровићева поезија песников грађански поглед на стварност и континуирано супротстављање клишеима и патријархалном моделу. Стварајући такву поезију, Тодоровић је субверзивно деловао наспрам социјалне стварности. Карактеристика сигналистичке стваралачке праксе не своди се на одређење о разарању текућег језика поезије. Битна је и одредница ангажмана према социјалној стварности.

Интересантна је чињеница постојања међуодноса између mail-arta и punka. Карактеристике mail-arta и punka су социјални оквири, а познато је да су неки mail-артисти били чланови punk група у раној фази овог покрета, док се за дистрибуцију punk фанзина често користила мрежа mail-arta. Што се тиче међуодноса између сигнализма и mail-arta, сигналисти су још почетком седамдесетих прихватили mail-art као форму комуникације, што је омогућило да се артефактима-комуникатима превазилазе језичке, националне границе. Шта казује ова чињеница? Казује да је једна од карактеристика сигнализма и будућносна димензија. Последњу деценију карактерише култура глобализације, ток уметничке праксе у бројним међуодносима. Сигнализам је увек тежио планетарној комуникацији, али зачетак планетарне културе није изазвао контрапродуктивне илузије. Јасно је да на глобалном плану једино могућност профита фаворизује уметника, али хвала на питању, неоавангарда се још увек одупире изједначавању с уметничким тржиштем. Једна од карактеристика сигналистичког стваралачког покрета је тежња да се уметничким делом оствари комуникација. Поезија Мирољуба Тодоровића провоцира и претпоставља сарадњу са читаоцем, а ја претпостављам да будући читаоци књиге Рецепт за запаљење јетре неће тежити читању само да би покушали да `схвате` песника Тодоровића, него да би покушали спознати себе.

Традиционалисти и неотрадиционалисти покушали су негирати сигнализам, изједначавајући овај покрет са неким од његових видова, првенствено визуелном и компјутерском поезијом, да би сигнализам на тај начин искључили из литературе. На њихово велико задовољство књига Рецепт за запаљење јетре садржи и циклус Мона Лиза у конзерви, који је састављен од визуелних песама. Шта да се ради, никако да ме обузме илузија идентитета, никако да ме преплави тај осећај припадности апстрактној целини, па да успоставим мостове са традицијом и препустим се лагодном имитирању имитације у илузији.
Očuvanost 4.

Knjige možete preuzeti: 1. Poštom - preporučena tiskovina ili paket, plaća se unapred na račun ili preko postneta. Poštarina je od 138 do 211 rsd za tiskovine , paketi od 200 do 400 rsd.
2. Poštom pouzećem, ova pošiljka se preuzima na šalteru pošte.

3. Postekspresom pouzećem. Poštarina je od 435 dinara pa naviše što zavisi od težine pošiljke.
4. Postekspresom posle uplate unapred, sami plaćate poštarinu pri prijemu od 350 rsd pa naviše, zavisi od težine.

- Ili lično na adresi prodavca Cerak Kadinjača ulica ili ispred obližnjeg Maksija u Jablaničkoj ulici.
- Takođe donosim knjige do Zelenog venca (ulaz u Mek) ili kod pošte u Zmaj Jovinoj u popodnevnim satima u preciznom terminu (osim nedelje).

Načini plaćanja:
- POSTNET UPLATA U POŠTI na ime prodavca i broj telefona.
- Uplata na račun: 205-9001005917386-97 NLB Komercijalna banka

--------------------------------------------------
- Knjige su korišćene ili antikvarne u dobrom stanju, ocena očuvanosti 3, 4, 5.
-------------------------------------------------------
- Ako šaljem knjigu na drugu adresu obavestite me odmah po kupovini a svakako pre uplate. Potrebno je da kupac ima preciznu adresu za prijem pošiljke, puno ime, tačan naziv ulice, broj kuće ili zgrade sa brojem stana. Ako se šalje na adresu firme navesti njen naziv.
-------------------------------------------------------------
Za inostranstvo šaljem manje pošiljke, plaća se unapred preko WU , MoneyGram ili Ria Money servisa ili preko međunarodne poštanske uputnice. Poštarina je od 20 evra pa naviše.

Ne šaljem pouzećem kupcima sa 0 ocena ili sa više negativnih.
-------------------------------------------------------------
Postoji problem sa slanjem knjiga na Kosovo i Metohiju pa bih molio kupce sa tog prostora da za sada ne kupuju knjige.

Katalog knjiga:
http://drinos.kupindo.com/kupindo

Predmet: 46102961
Miroljub Todorović: RECEPT ZA ZAPALJENJE JETRE, GNB Žarko Zrenjanin 1999, tvrdi povez, str. 217.
Poezija, signalizam, avangarda.

Рецепт за запаљење јетре садржи Тодоровићеве вербалне и визуелне песме које су настајале у временском распону од 1969. до 1999. године. Овај временски распон информише читаоца о Тодоровићевом истраживању и експериментима у језику. Дакле, временски распон. Почетак - седамдесете године. Доживљаји и садржаји мог субјективног времена седамдесетих, били су између осталих и холандски фудбал и punk-rock. Асоцијације?! Холандски фудбал, punk-rock и сигнализам? Шта да не! Холанђани су током седамдесетих патентирали и у пракси спровели изум зван `тотални фудбал`, а Мирољуб Тодоровић је створио `тоталну поезију` у оквиру сигналистичког стваралачког покрета, који је он основао. Тодоровић је током своје уметничке праксе товарио голове између статива језичких модела, указујући на семантичку испражњеност језика, превратнички разарајући текућу поезију. Истражујући природу језика, континуирано је негирао традиционалне обрасце. Избор песама у књизи Рецепт за запаљење јетре, пружа увид у Тодоровићеве резултате остварене у језику и језиком. Експериментима у језику, Тодоровић разбија реченицу, редоследне склопове, радикалном праксом истражујући могућности језика врши синтезу супротстављених елемената реалног света, а употребљава и језик технолошке цивилизације. Разградња је омогућила нове конструкције, што је доводило до обнављања језика поезије.

Тодоровић је субверзиван и у свом хумористичко-иронијском односу према стварности, а демистификацијом поетских предмета погубно утиче на језик традиционалне поезије. Холандски фудбалери су техничко-тактичким приступом игри ишли далеко испред свог времена, баш као и Тодоровић, који није постао холандски фудбалски репрезентативац, али зато јесте:

јединствена аеродинамична линија која већ пуних дванаест година пркоси текућој литератури и никада не може застарети. изванредно хидропнеуматско амортизовање имао га је још само владимир мајаковски који је освајао лиценце од пушкина до хлебњикова. (М. Тодоровић: Из циклуса АБЦ о Мирољубу Тодоровићу)

Читајући Тодоровићеве песме стичем утисак да се речи нижу брзином попут флиперске куглице чија путања није унапред предвидљива, због чега и држи пажњу играча-читаоца. Поезија Мирољуба Тодоровића провоцира сарадњу са читаоцем. А и како другачије?

кухињска со је неопходна уз симфонијске вечери да вас подсетимо народи народима балетске ципелице у једној маторој свињи ал`ко кишобран крај трајановог стуба кад викнем пали од јутра до поноћи у шапцу крушевцу и суботици на великом одмору около наоколо са гајгеровим бројачем (М. Тодоровић: Из песме Ако долазите)

Ритмичка силовитост је карактеристика ове поезије, што је карактеристика и жестине исијавања punk састава. Тодоровићеви стихови, искази индивидуе усред друштвеног пејзажа, легли би савршено уз својевремено пржење њујоршких или британских punk група. Поезија без цветних мотива, док песник јури наг за лептирима своје љубавнице и још:

пољубите ме у стражњицу кроз зелену шаргарепу ја сам друштвен у празном аутобусу као и свака животиња која има папке живот тече даље а политичка одговорност можда сова у цркви ко би јео од те лешине са међународном репутацијом (М. Тодоровић: Из циклуса Рецепт за запаљење јетре)

Не заборавимо да је punk био последњи отпор у времену модернизма, пре него што су постструктуралисти покушали оверити немогућност даљег постојања или јављања авангарди. Чињеница је да mail-art, визуелна поезија и сигнализам, самом уметничком праксом, негирају такво мишљење. Представници постмодерне прогласили су и растанак од политике, али да не бих сада ја био као першун у савременој политици, послужићу се у тексту једним Тодоровићевим рецептом:

говори завод за социјално осигурање то је знате мој врат као ТВ антена и главна идеолошка теза на полицијске снаге једите овчије кисело млеко и куване пендреке (М. Тодоровић: Из збирке Свиња је одличан пливач)

Punk је био социјалан, крајње непожељно огледало друштва, пре него што је асимилован. у музичку индустрију и на тај начин уништен као социјални покрет. Лако је уочљиво да је и Тодоровићева поезија песников грађански поглед на стварност и континуирано супротстављање клишеима и патријархалном моделу. Стварајући такву поезију, Тодоровић је субверзивно деловао наспрам социјалне стварности. Карактеристика сигналистичке стваралачке праксе не своди се на одређење о разарању текућег језика поезије. Битна је и одредница ангажмана према социјалној стварности.

Интересантна је чињеница постојања међуодноса између mail-arta и punka. Карактеристике mail-arta и punka су социјални оквири, а познато је да су неки mail-артисти били чланови punk група у раној фази овог покрета, док се за дистрибуцију punk фанзина често користила мрежа mail-arta. Што се тиче међуодноса између сигнализма и mail-arta, сигналисти су још почетком седамдесетих прихватили mail-art као форму комуникације, што је омогућило да се артефактима-комуникатима превазилазе језичке, националне границе. Шта казује ова чињеница? Казује да је једна од карактеристика сигнализма и будућносна димензија. Последњу деценију карактерише култура глобализације, ток уметничке праксе у бројним међуодносима. Сигнализам је увек тежио планетарној комуникацији, али зачетак планетарне културе није изазвао контрапродуктивне илузије. Јасно је да на глобалном плану једино могућност профита фаворизује уметника, али хвала на питању, неоавангарда се још увек одупире изједначавању с уметничким тржиштем. Једна од карактеристика сигналистичког стваралачког покрета је тежња да се уметничким делом оствари комуникација. Поезија Мирољуба Тодоровића провоцира и претпоставља сарадњу са читаоцем, а ја претпостављам да будући читаоци књиге Рецепт за запаљење јетре неће тежити читању само да би покушали да `схвате` песника Тодоровића, него да би покушали спознати себе.

Традиционалисти и неотрадиционалисти покушали су негирати сигнализам, изједначавајући овај покрет са неким од његових видова, првенствено визуелном и компјутерском поезијом, да би сигнализам на тај начин искључили из литературе. На њихово велико задовољство књига Рецепт за запаљење јетре садржи и циклус Мона Лиза у конзерви, који је састављен од визуелних песама. Шта да се ради, никако да ме обузме илузија идентитета, никако да ме преплави тај осећај припадности апстрактној целини, па да успоставим мостове са традицијом и препустим се лагодном имитирању имитације у илузији.
Očuvanost 4.
46102961 Miroljub Todorović - RECEPT ZA ZAPALJENJE JETRE

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.