pregleda

Miloš Crnjanski Sumatra i druge pesme


Cena:
699 din
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Prodavac Pravno lice

Aleksandrijaknjizara (264)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 311

Moj Dućan Moj Dućan

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Miloš Crnjanski Sumatra i druge pesmeTvrdi povezMiloš Crnjanski jedan je od najznačajnijih srpskih pesnika, te najveći srpski ekspresionista 20. veka. Pisao je poeziju i prozu, a dela iz obje grane književnosti bila su mu jednako poznata i priznata. Najpoznatiji romani Miloša Crnjanskog su „Dnevnik o Čarnojeviću“ i ciklus romana „Seobe“, najpoznatija i jedina zbirka pripovedaka mu je „Priče o muškom“, a najpoznatija zbirka pesama „Lirika Itake“, objavljena 1918. godine. To je ujedno i prvo delo koje je Crnjanski objavio.Poezija Miloša Crnjanskog sadržava duh posleratnog Beograda, gde pesnik, kao predstavnik svoje generacije, oseća kao umorni vojnik koji nakon rata nema kamo da se vrati. U domovini ga je dočekao haos i uništenje, a on nema ničemu da se nada. Ta tuga, osećaj samoće i promišljanje nad svojom sudbinom ono je o čemu Crnjanski piše i svojim delima, ali umesto da stavlja naglasak na sebe, on radije propituje etiku društva i opšte čoveka.Crnjanski se u svom životu, ali i poeziji, ne opredeljuje ni za jednu političku stranu. On nije nacionalist, već anarhist koji s tugom gleda na ostatke svoje domovine, pune krvi i blata. Čini se da je zagovaranje socijalizma koje je vršio u mladosti, bio sam privremeni bunt koje je rat ugušio. Nakon rata, Crnjanski je pokušao da doprinese stvaranju novog književnog glasa svoje generacije. Pod time smatramo novi pesnički izraz, nove teme i ideje pesama te novi jezik koji bi one bile opevane. Zato njegove pesme i jesu ogorčeni bunt protiv rata, koji je iskazivao govoreći o besmislu ubijanja i ratovanje uopšte.Ali nije sva poezija Miloša Crnjanskog bila takva. Crnjanski je svojom književnošću učinio još nešto – uveo pojam „sumatraizam“, kao novi književni pokret, karakterističan za posleratnu poeziju. Ovaj pokret ili dio književnosti, započeo je upravo pesmom „Sumatra“ tj. njezinim objašnjenjem.Otok Sumatra, kao motiv, pojavljuje se i u njegovim proznim djelima, ali uvijek ima istu simboliku. Taj daleki indonezijski otok za Crnjanskog je simbol povezanosti u svijetu, jedinstva svega što na njemu prebiva, dakle, sumatraizam nalaže da su svi i sve na svijetu jedno. Zato, kako je sam Crnjanski rekao – ako na Sumatri leptir mahne krilima ili procveta novi cvet, uticaj toga osetit će se diljem Zemlje.Nakon što je Crnjanski napisao i objavio pesmu „Sumatra“, urednik „Srpskog književnog glasila“, Bogdan Popović, zamolio je pesnika da napiše i objašnjenje ove pesme. Tako je nastalo delo „Objašnjenje Sumatre“, koje je na kraju postalo manifest sumatraizma.„Objašnjenje Sumatre“ može da se podeli na dva dela. Prvi deo je teorijsko-programski, gde Crnjanski iznosi svoj opšti pogled na poeziju. Ovaj pojašnjava ideju sumatraizma, posleratnu poeziju uopšte, kao i društvo kome je ta nova poezija namenjena. Drugi deo ovog manifesta je tematski-inspirativan, a u njemu Crnjanski govori o ideji koju je imao na umu stvarajući pesmu „Sumatra“.3/12

Načini plaćanja i preuzimanja:

Knjige se mogu preuzeti lično ili se šalju poštom.
Troškove poštarine snosi kupac prema zvaničnom cenovniku PTT Srbije, osim gde je naglašena besplatna dostava.

POST EXPRES
1-3 kg 270 din
3-5 kg 330 din
5-10 kg 380 din

Preporučena tiskovina
0 - 100 gr 137 din
100 - 250 gr 138 din
250 - 500 gr 169 din
500 - 1000 gr 180 din
1000 - 2000 gr 211 din

Način isporuke:
1. Post expres službom pouzećem ili uz predhodnu uplatu na račun(u zavisnosti od dogovora) cena poštarine ostaje ista po cenovniku koji je naznačen, bez dodatnih provizija na prenos novca.
2. Knjige se šalju poštom / Preporučenom tiskovinom uz predhodnu uplatu na račun.

Knjige šaljemo ponedeljkom i četvrtkom nakon čega dobijate broj pošiljke za elektronsko praćenje preko poštanskog sajta.

Knjige ne šaljemo u inostranstvo.

-U slučaju bilo kakvog nesporazuma, moguć je svaki dogovor oko rešavanja istog.

Predmet: 77623353
Miloš Crnjanski Sumatra i druge pesmeTvrdi povezMiloš Crnjanski jedan je od najznačajnijih srpskih pesnika, te najveći srpski ekspresionista 20. veka. Pisao je poeziju i prozu, a dela iz obje grane književnosti bila su mu jednako poznata i priznata. Najpoznatiji romani Miloša Crnjanskog su „Dnevnik o Čarnojeviću“ i ciklus romana „Seobe“, najpoznatija i jedina zbirka pripovedaka mu je „Priče o muškom“, a najpoznatija zbirka pesama „Lirika Itake“, objavljena 1918. godine. To je ujedno i prvo delo koje je Crnjanski objavio.Poezija Miloša Crnjanskog sadržava duh posleratnog Beograda, gde pesnik, kao predstavnik svoje generacije, oseća kao umorni vojnik koji nakon rata nema kamo da se vrati. U domovini ga je dočekao haos i uništenje, a on nema ničemu da se nada. Ta tuga, osećaj samoće i promišljanje nad svojom sudbinom ono je o čemu Crnjanski piše i svojim delima, ali umesto da stavlja naglasak na sebe, on radije propituje etiku društva i opšte čoveka.Crnjanski se u svom životu, ali i poeziji, ne opredeljuje ni za jednu političku stranu. On nije nacionalist, već anarhist koji s tugom gleda na ostatke svoje domovine, pune krvi i blata. Čini se da je zagovaranje socijalizma koje je vršio u mladosti, bio sam privremeni bunt koje je rat ugušio. Nakon rata, Crnjanski je pokušao da doprinese stvaranju novog književnog glasa svoje generacije. Pod time smatramo novi pesnički izraz, nove teme i ideje pesama te novi jezik koji bi one bile opevane. Zato njegove pesme i jesu ogorčeni bunt protiv rata, koji je iskazivao govoreći o besmislu ubijanja i ratovanje uopšte.Ali nije sva poezija Miloša Crnjanskog bila takva. Crnjanski je svojom književnošću učinio još nešto – uveo pojam „sumatraizam“, kao novi književni pokret, karakterističan za posleratnu poeziju. Ovaj pokret ili dio književnosti, započeo je upravo pesmom „Sumatra“ tj. njezinim objašnjenjem.Otok Sumatra, kao motiv, pojavljuje se i u njegovim proznim djelima, ali uvijek ima istu simboliku. Taj daleki indonezijski otok za Crnjanskog je simbol povezanosti u svijetu, jedinstva svega što na njemu prebiva, dakle, sumatraizam nalaže da su svi i sve na svijetu jedno. Zato, kako je sam Crnjanski rekao – ako na Sumatri leptir mahne krilima ili procveta novi cvet, uticaj toga osetit će se diljem Zemlje.Nakon što je Crnjanski napisao i objavio pesmu „Sumatra“, urednik „Srpskog književnog glasila“, Bogdan Popović, zamolio je pesnika da napiše i objašnjenje ove pesme. Tako je nastalo delo „Objašnjenje Sumatre“, koje je na kraju postalo manifest sumatraizma.„Objašnjenje Sumatre“ može da se podeli na dva dela. Prvi deo je teorijsko-programski, gde Crnjanski iznosi svoj opšti pogled na poeziju. Ovaj pojašnjava ideju sumatraizma, posleratnu poeziju uopšte, kao i društvo kome je ta nova poezija namenjena. Drugi deo ovog manifesta je tematski-inspirativan, a u njemu Crnjanski govori o ideji koju je imao na umu stvarajući pesmu „Sumatra“.3/12 77623353 Miloš Crnjanski Sumatra i druge pesme

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.