pregleda

Baranyi Karoly - Baranyi Károly, Retko !!!


Cena:
1.690 din
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

Askeza (5958)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 10875

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Oblast: Ostalo
ISBN: Ostalo
Godina izdanja: 227
Jezik: Mađarski
Autor: Strani

Spoljašnjost kao na fotografijama, unutrašnjost u dobrom i urednom stanju!

Madjarski jezik!

Kipar Károly Baranyi (srpski: Karlo Baranji) (Novi Sad, 3. studenog 1894. - Novi Sad, 13. ožujka 1978.)

Rođen je u Novom Sadu 3. studenog 1894. godine u obitelji željezničara. I djetinjstvo je proveo ovdje u Novom Sadu i Karlóci. Prvih osam razreda u potonjem naselju. Gimnaziju je započeo u Novom Sadu, a završio u Újverbászu. Studirao je prirodne znanosti i geografiju tri semestra na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Budimpešti, želio je postati učitelj [2] - i tu se približio umjetnosti. Prve lekcije slikanja uzeo je kod Józsefa Pechána i Sándora Oláha. Početkom Prvog svjetskog rata prekinuo je studij i vratio se u Verbas. Ali do tada je želio biti kipar.

Njegova prva izložba bila je u Nacionalnom salonu u Budimpešti 1919., gdje je uvršten u izložbu sa svojim kipom. Učio je kiparstvo kod Bele Farkaša Pankotaija. Međutim, kako nije vidio načina za rasplet, pobjegao je natrag u vojvodstvo. U rujnu 1922. u rimokatoličku crkvu u Dunacsébu ​​postavljen je kip apostola Petra i Pavla. Potom je u Subotici otvorio radionicu likovne i primijenjene umjetnosti, no devet mjeseci kasnije morao je zatvoriti. Za to vrijeme, međutim, upoznaje umjetnike s kojima je 1923. osnovao Društvo likovnih umjetnika Vojvodine. Od 1923. do 1925. radio je i nastavio studij u Parizu (kod Camille Garnier).


U spomen na sina kralja Andora, koji je 1926. doživio saobraćajnu nesreću, podigao je spomenik u Mátyásföldu (koji je u potpunosti obnovljen 2019.)
23. studenog 1925. oženio se Zlatom Markov, rođenom u Begaszentgyörgyu u Banatu, o kojoj je tek nekoliko godina kasnije otkrio svoj umjetnički talent. Preselili su se na nekoliko godina u Peštu i sagradili garsonijeru u Mátyásföldu u tadašnjoj Józsefovoj ulici (Aladár Zsélyi iz 1981.). Njegova prva narudžba stigla je iz Pécela, a zatim su ubrzo uslijedile ostale. Živjeli su dobrim društvenim životom, primjerice János Istók ih je posjećivao nekoliko puta.

No 30-ih godina prošlog stoljeća, zbog poteškoća svjetske ekonomske krize, vraćaju se u novosadsku Bácsku, gdje kupuju kuću. Ovdje se već bavio keramikom. Nastavili su živjeti sjajnim društvenim životom i postigli sjajne rezultate.

Uvršten je u službu prvog dana srpnja 1943. godine. Nakon Drugog svjetskog rata vratio se u Budimpeštu iz zatočeništva u Foksányju. Iz Mađarske se nekoliko puta pokušavao `vratiti kući`, ali je tek nakon 1955., nakon popuštanja odnosa dviju država, uspio dobiti putovnicu, pa je uvijek bio deportiran. Već 1946. izlaže se na izložbi i započinje svoj stvaralački rad. U Szegedu se, kako bi bio bliže granici, uključio u rad udruge umjetnika. Osim toga, radio je u lokalnoj srednjoj kemijskoj školi. Ubrzo je postao tehnički upravitelj Zadruge za industriju gline u Hódmezővásárhelyju, a zatim se pridružio poduzeću za ukrašavanje županije Csongrád. No, godinama je redovit na izložbama, kiparstvu i sudjelovanju u besplatnim likovnim edukacijama.

U Novi Sad se vratio u kolovozu 1956. godine i nakon 12 godina ponovo mogao vidjeti svoju suprugu. Od tada do svoje smrti ovdje je živio i radio. Baranyi je 1956. godine zajedno sa Zlatom predavao u Novosadskoj školi primijenjenih umjetnosti, ali ju je napustio zbog ilegalnosti. Umirovljen je, međutim, 1958. kako bi u desetogodišnju tužbu uključio svoj posao u inozemstvu. Godine 1967. on i supruga postaju dostojni umjetnici u Vojvodini, a 1969. godine dobivaju Oktobarsku nagradu.

Preminuo je 13. ožujka 1978. nakon duge bolesti [3] .

Njegov rad
Između dva svjetska rata i nakon drugog, bračni par Baranyi igrao je značajnu ulogu u likovnom životu Vojvodine, kako u mađarskom tako i u srpskom smislu.

Károly Baranyi bavi se kiparstvom od ranih 1920-ih. Najprije je radio portrete, ploče i reljefe, a zatim je radio na arhitektonskim radovima. Također je izradio uzorke nadgrobnih spomenika i likova od terakote [4] . Tada su neka njegova djela još uvijek bila prikazana u znanstveno-realističkom stilu, dok su druga već karakterizirala snažna pojava konstruktivizma i neo- secesije te izrazito deformirana lica. Gipsane poprsje (kao što je Kristova glava) izrađene su 1930-ih godina.

Tijekom svog boravka u Parizu odigrao je značajnu ulogu u uređenju Grand Palais (wd) i u istraživanju u Cluny muzeju (wd). Njegovu kompoziciju The Kissing Faun prihvatilo je Société National des Beaux Arts (Francusko nacionalno društvo likovnih umjetnosti) nakon rigoroznog žirija (gotovo 70 posto prijavljenih prijava), a njegova je skulptura predstavljena u Međunarodnom paviljonu skulptura na Svjetskoj izložbi 1925. Sajam. [5] [6]

Tijekom Mátyásföldovog razdoblja, Baranyi je izabran za člana Udruge nezavisnih umjetnika, koja je na izložbi 1927. predstavila 4 djela. Godine 1928. publika je na Proljetnoj izložbi Umjetničke galerije mogla vidjeti djelo pod naslovom Poljubac. Istodobno je objavljena i knjiga Miklósa Ajtaya kao prva publikacija Mađarske akademije u Parizu, u kojoj se nalazi i ploča o Pirandellu te reprodukcija njegove skulpture Faun koji se ljubi. Također ga je naručila jedna arhitektonska tvrtka za izradu građevinske skulpture, a od druge ga je naručio Rákóenttentm za dekorativni rad škole. U to vrijeme, međutim, kao posljedica globalne ekonomske krize, arhitektonske tvrtke su bankrotirale, pa je Baranyijevo potraživanje od više od 50.000 penga izgubljeno. Prodao je njihovu kuću u Matiji i vratio se u Novi Sad.

Za to vrijeme stvorio je nekoliko skulptura za javne prostore i zgrade. U Újszászu je, primjerice, početkom 1930-ih dobio zadatak da izgradi 8-metarski kip Mercura na zgradi na uglu Mihajla Pupina (tada maršala Tita) – koji je, međutim, morao biti uklonjen 10 godina kasnije jer je krovna konstrukcija mogla ne izdržati opterećenje. Godine 1936., na natječaju za uređenje nove zgrade parlamenta u Beogradu, njegove skulpture kralja Tomislava i cara Dušana osvojile su drugo i treće mjesto među stotinama sudionika. Godine 1937. osvojio je prvu nagradu za svoju skulpturu Ikar. Nalazi se na pročelju Zrakoplovne akademije Zemony. No, budući da šovinizam u to vrijeme nije tolerirao mađarska imena, Baranyi se obično javljao za ime svoje supruge.

U to vrijeme Markov Zlata je bio samostalni kipar i keramičar. S njim je 1934. priredio prvu keramičku izložbu u Jugoslaviji. O njihovom uspjehu svjedoči i činjenica da su svi otkupili više od 400 komada izloženog materijala.

Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine naručio ga je slikar Iván Tabakovics za uređenje jugoslavenskog paviljona. Ovi radovi dobili su Grand Prix i Diplome d`Honneur priznanje.

Bio je i jedan od osnivača i predsjednik Saveza likovnih umjetnosti Southern Fine Arts Guild [7], koji je djelovao od 1941. do 1944. godine. Tijekom uspješne inicijative nabavili su radove, organizirali umjetničku koloniju i pokrenuli nekoliko tečajeva. Članovi su išli i na poznate izložbe. Ali došao je Drugi svjetski rat.

Stilizirane figure svojih poslijeratnih skulptura nacrtao je u niz (kocka, stup, cilindar, stožac itd.) s perforacijama. Njegove ljudske i životinjske figure maksimalno su pojednostavljene forme, građene ili podsjećaju na strojeve. Većina njegovih djela nije izrađena u konačnoj veličini i materijalu, jer za njih nije dobivao financijsku potporu. Koristio je uglavnom drvo, šperploču, šamot u boji, ali ukupno tridesetak [3] materijala. U svojim skulpturama ovjekovječio je život i likove Vojvodine.

Godine 1973. organizirana je izložba njegovih skulptura u Ernst muzeju u Budimpešti. Njegova jubilarna izložba pod nazivom 55 godina kiparstva održana je 1974. na Radničkom sveučilištu Radivoj Ćirpanov u Novom Sadu.

Njegove su skulpture tijekom života izlagane u Sovjetskom Savezu, Zapadnoj Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Engleskoj.

◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼

☑ Zamolio bih clanove koji zele licno preuzimanje, da ne postavljaju uslove kako, sta, gde... licno preuzimanje je na mojoj adresi na Telepu, ako Vam to ne odgovara kupujte od nekog drugog.


☑ Svi predmeti su fotografisani na prirodnom svetlu, nema nikakvih filtera, efekata ili neceg slicnog !

❗❗❗ NE SALJEM U INOSTRANSTVO ❗❗❗

☑ Dobro pogledajte fotografije, da ne dodje do nekog nesporazuma!

☑ Tu sam za sva pitanja!

☑ Knjige saljem nakon uplate!

☑ POUZECEM SALJEM SAMO CLANOVIMA BEZ NEGATIVNIH OCENA!!!! Takodje ne saljem clanovima koji su novi tj. bez ocena!!!


☑ Filmski plakati:

☑ Molim Vas da ne ocekujete od plakata da izgledaju kao da su sada izasli iz stamparije, ipak neki od plakata imaju godina... i mi se nakon 50 godina zguzvamo :) Trudim se da ih sto bolje fotografisem kako bi ste imali uvid u stanje.

☑ Sto se tice cena plakata, uzmite samo u obzir da su ovo originalni plakati iz perioda filma, i da kada bi ste hteli da napravite (odstampate) bilo kakav filmski plakat sa intereneta kostalo bi Vas verovatno vise od hiljadu dinara...

☑ Antikvarne knjige:

☑ Sto se tice antikvarnih knjiga, molim Vas da ne ocekujete da knjige koje su stare neke i po 150 godina budu u savrsenom stanju, budite srecni sto su uopste pozivele toliko vremena i sto je informacija jos uvek u njima, a stanje kakvo je takvo je, uvek mogu da se odnesu da se prekorice i malo sreda, pa da opet dobiju malo svezine, naravno ko to zeli.




Predmet: 69314901
Spoljašnjost kao na fotografijama, unutrašnjost u dobrom i urednom stanju!

Madjarski jezik!

Kipar Károly Baranyi (srpski: Karlo Baranji) (Novi Sad, 3. studenog 1894. - Novi Sad, 13. ožujka 1978.)

Rođen je u Novom Sadu 3. studenog 1894. godine u obitelji željezničara. I djetinjstvo je proveo ovdje u Novom Sadu i Karlóci. Prvih osam razreda u potonjem naselju. Gimnaziju je započeo u Novom Sadu, a završio u Újverbászu. Studirao je prirodne znanosti i geografiju tri semestra na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Budimpešti, želio je postati učitelj [2] - i tu se približio umjetnosti. Prve lekcije slikanja uzeo je kod Józsefa Pechána i Sándora Oláha. Početkom Prvog svjetskog rata prekinuo je studij i vratio se u Verbas. Ali do tada je želio biti kipar.

Njegova prva izložba bila je u Nacionalnom salonu u Budimpešti 1919., gdje je uvršten u izložbu sa svojim kipom. Učio je kiparstvo kod Bele Farkaša Pankotaija. Međutim, kako nije vidio načina za rasplet, pobjegao je natrag u vojvodstvo. U rujnu 1922. u rimokatoličku crkvu u Dunacsébu ​​postavljen je kip apostola Petra i Pavla. Potom je u Subotici otvorio radionicu likovne i primijenjene umjetnosti, no devet mjeseci kasnije morao je zatvoriti. Za to vrijeme, međutim, upoznaje umjetnike s kojima je 1923. osnovao Društvo likovnih umjetnika Vojvodine. Od 1923. do 1925. radio je i nastavio studij u Parizu (kod Camille Garnier).


U spomen na sina kralja Andora, koji je 1926. doživio saobraćajnu nesreću, podigao je spomenik u Mátyásföldu (koji je u potpunosti obnovljen 2019.)
23. studenog 1925. oženio se Zlatom Markov, rođenom u Begaszentgyörgyu u Banatu, o kojoj je tek nekoliko godina kasnije otkrio svoj umjetnički talent. Preselili su se na nekoliko godina u Peštu i sagradili garsonijeru u Mátyásföldu u tadašnjoj Józsefovoj ulici (Aladár Zsélyi iz 1981.). Njegova prva narudžba stigla je iz Pécela, a zatim su ubrzo uslijedile ostale. Živjeli su dobrim društvenim životom, primjerice János Istók ih je posjećivao nekoliko puta.

No 30-ih godina prošlog stoljeća, zbog poteškoća svjetske ekonomske krize, vraćaju se u novosadsku Bácsku, gdje kupuju kuću. Ovdje se već bavio keramikom. Nastavili su živjeti sjajnim društvenim životom i postigli sjajne rezultate.

Uvršten je u službu prvog dana srpnja 1943. godine. Nakon Drugog svjetskog rata vratio se u Budimpeštu iz zatočeništva u Foksányju. Iz Mađarske se nekoliko puta pokušavao `vratiti kući`, ali je tek nakon 1955., nakon popuštanja odnosa dviju država, uspio dobiti putovnicu, pa je uvijek bio deportiran. Već 1946. izlaže se na izložbi i započinje svoj stvaralački rad. U Szegedu se, kako bi bio bliže granici, uključio u rad udruge umjetnika. Osim toga, radio je u lokalnoj srednjoj kemijskoj školi. Ubrzo je postao tehnički upravitelj Zadruge za industriju gline u Hódmezővásárhelyju, a zatim se pridružio poduzeću za ukrašavanje županije Csongrád. No, godinama je redovit na izložbama, kiparstvu i sudjelovanju u besplatnim likovnim edukacijama.

U Novi Sad se vratio u kolovozu 1956. godine i nakon 12 godina ponovo mogao vidjeti svoju suprugu. Od tada do svoje smrti ovdje je živio i radio. Baranyi je 1956. godine zajedno sa Zlatom predavao u Novosadskoj školi primijenjenih umjetnosti, ali ju je napustio zbog ilegalnosti. Umirovljen je, međutim, 1958. kako bi u desetogodišnju tužbu uključio svoj posao u inozemstvu. Godine 1967. on i supruga postaju dostojni umjetnici u Vojvodini, a 1969. godine dobivaju Oktobarsku nagradu.

Preminuo je 13. ožujka 1978. nakon duge bolesti [3] .

Njegov rad
Između dva svjetska rata i nakon drugog, bračni par Baranyi igrao je značajnu ulogu u likovnom životu Vojvodine, kako u mađarskom tako i u srpskom smislu.

Károly Baranyi bavi se kiparstvom od ranih 1920-ih. Najprije je radio portrete, ploče i reljefe, a zatim je radio na arhitektonskim radovima. Također je izradio uzorke nadgrobnih spomenika i likova od terakote [4] . Tada su neka njegova djela još uvijek bila prikazana u znanstveno-realističkom stilu, dok su druga već karakterizirala snažna pojava konstruktivizma i neo- secesije te izrazito deformirana lica. Gipsane poprsje (kao što je Kristova glava) izrađene su 1930-ih godina.

Tijekom svog boravka u Parizu odigrao je značajnu ulogu u uređenju Grand Palais (wd) i u istraživanju u Cluny muzeju (wd). Njegovu kompoziciju The Kissing Faun prihvatilo je Société National des Beaux Arts (Francusko nacionalno društvo likovnih umjetnosti) nakon rigoroznog žirija (gotovo 70 posto prijavljenih prijava), a njegova je skulptura predstavljena u Međunarodnom paviljonu skulptura na Svjetskoj izložbi 1925. Sajam. [5] [6]

Tijekom Mátyásföldovog razdoblja, Baranyi je izabran za člana Udruge nezavisnih umjetnika, koja je na izložbi 1927. predstavila 4 djela. Godine 1928. publika je na Proljetnoj izložbi Umjetničke galerije mogla vidjeti djelo pod naslovom Poljubac. Istodobno je objavljena i knjiga Miklósa Ajtaya kao prva publikacija Mađarske akademije u Parizu, u kojoj se nalazi i ploča o Pirandellu te reprodukcija njegove skulpture Faun koji se ljubi. Također ga je naručila jedna arhitektonska tvrtka za izradu građevinske skulpture, a od druge ga je naručio Rákóenttentm za dekorativni rad škole. U to vrijeme, međutim, kao posljedica globalne ekonomske krize, arhitektonske tvrtke su bankrotirale, pa je Baranyijevo potraživanje od više od 50.000 penga izgubljeno. Prodao je njihovu kuću u Matiji i vratio se u Novi Sad.

Za to vrijeme stvorio je nekoliko skulptura za javne prostore i zgrade. U Újszászu je, primjerice, početkom 1930-ih dobio zadatak da izgradi 8-metarski kip Mercura na zgradi na uglu Mihajla Pupina (tada maršala Tita) – koji je, međutim, morao biti uklonjen 10 godina kasnije jer je krovna konstrukcija mogla ne izdržati opterećenje. Godine 1936., na natječaju za uređenje nove zgrade parlamenta u Beogradu, njegove skulpture kralja Tomislava i cara Dušana osvojile su drugo i treće mjesto među stotinama sudionika. Godine 1937. osvojio je prvu nagradu za svoju skulpturu Ikar. Nalazi se na pročelju Zrakoplovne akademije Zemony. No, budući da šovinizam u to vrijeme nije tolerirao mađarska imena, Baranyi se obično javljao za ime svoje supruge.

U to vrijeme Markov Zlata je bio samostalni kipar i keramičar. S njim je 1934. priredio prvu keramičku izložbu u Jugoslaviji. O njihovom uspjehu svjedoči i činjenica da su svi otkupili više od 400 komada izloženog materijala.

Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1937. godine naručio ga je slikar Iván Tabakovics za uređenje jugoslavenskog paviljona. Ovi radovi dobili su Grand Prix i Diplome d`Honneur priznanje.

Bio je i jedan od osnivača i predsjednik Saveza likovnih umjetnosti Southern Fine Arts Guild [7], koji je djelovao od 1941. do 1944. godine. Tijekom uspješne inicijative nabavili su radove, organizirali umjetničku koloniju i pokrenuli nekoliko tečajeva. Članovi su išli i na poznate izložbe. Ali došao je Drugi svjetski rat.

Stilizirane figure svojih poslijeratnih skulptura nacrtao je u niz (kocka, stup, cilindar, stožac itd.) s perforacijama. Njegove ljudske i životinjske figure maksimalno su pojednostavljene forme, građene ili podsjećaju na strojeve. Većina njegovih djela nije izrađena u konačnoj veličini i materijalu, jer za njih nije dobivao financijsku potporu. Koristio je uglavnom drvo, šperploču, šamot u boji, ali ukupno tridesetak [3] materijala. U svojim skulpturama ovjekovječio je život i likove Vojvodine.

Godine 1973. organizirana je izložba njegovih skulptura u Ernst muzeju u Budimpešti. Njegova jubilarna izložba pod nazivom 55 godina kiparstva održana je 1974. na Radničkom sveučilištu Radivoj Ćirpanov u Novom Sadu.

Njegove su skulpture tijekom života izlagane u Sovjetskom Savezu, Zapadnoj Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Belgiji i Engleskoj.
69314901 Baranyi Karoly - Baranyi Károly, Retko !!!

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.