pregleda

Halifman PČELE


Cena:
1.890 din
Želi ovaj predmet: 2
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: BEX
Pošta
DExpress
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

H.C.E (5803)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

99,84% pozitivnih ocena

Pozitivne: 9668

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: Ostalo
ISBN: Ostalo
Oblast: Pčelarstvo
Jezik: Srpski
Autor: Strani

Lepo očuvano


Naslov: Pčele
Autor: J. halifman
Izdavač: Narodna knjiga
Mesto: Beograd
Godina: 1958
Broj strana: 364

„Čovečji um otkrio je mnoge čudne stvari u prirodi i još će ih više otkriti, uveličavajući time svoju vlast nad njom . ..“
V. I. LENјIN

Predgovor

Više puta i na raznim stranama za pčelarstvo je rečeno da je ono poezija polјske privrede. I s pravom je to rečeno, jer biti pčelar i baviti se pčelama ma u kom cilјu znači ustvari sroditi se sa životom jedne vrste insekata i usto steći izvesne navike, koje nas kasnije svesno ili nesvesno nagone da se prema ovim sitnim, neumornim životinjicama ponašamo sa naročitim poštovanjem i da se na njima učimo duboko ulaziti u tajne žive prirode, što nam to tada pričinjava naročito zadovolјstvo. Drugim rečima živeti zajedno sa pčelama i slediti njihove tragove po cvetnim polјima ili šumama, ili možda na nekom malom pojilu, koje je pčelar naročito podesio za gajenje pčela, ili pak u samoj košnici, — u onom vanrednom složenom lavirintu. u kome živi u harmoniji po nekoliko desetina hilјada krilatih stanovnika u zajednici sa svojom materom, — znači u pravom smislu uživati sve pogodnosti, da se bude pesnik kao jedan Materlink, ili naučnik kao jedan Friš, ili da se u isti mah bude i pesnik i naučnik i ideolog kao Josif Aronovič Halifman, poznati sovjetski biolog mičurinac, autor ove divne knjige o pčelama.

Po mome mišlјenju ova knjiga pretstavlјa najlepše i najpopularnije delo o pčelama, ne samo u sovjetskoj nego i u svetskoj literaturi. Našoj publici već je odavna poznata knjiga „Život pčela“ od Morisa Materlinka, koja je najpre izišla na hrvatskom jeziku, a kasnije i u izdanju Matice srpske. Poznato nam je da je Materlink pisao o pčelama uglavnom kab pesnik i da je pojedine momente iz pčelpnjeg života uvijao u mistiku, zbog čega se njegova knjiga po ozbilјnosti problematike ne može ni upoređivati sa knjigom „Pčele“ od Josifa Aronoviča Halifmana. Isto tako poznata nam je knjiga „Iz života pčela“ od Karla Friša, prof. univerziteta u Minhenu. U svojoj knjizi Friš je na majstorski način izneo mnoge momente iz pčelinjeg života, i to na osnovu svojih vlastitih naučnih ispitivanja i ispitivanja svojih učenika. Naročito je u ovoj knjizi zanimlјivo poglavlјe koje opisuje način na koji se pčele međusobno sporazumevaju, tj. kakav je njihov „govor“. U čitavom svetu Friš je postao slavan kao ispitivač pčela. Šteta je što ta njegova knjiga nije prevedena na srpskohrvatski jezik.

Knjiga Josifa Aronoviča Halifmana obuhvata mnogo širu problematiku iz života pčela i pčelarske prakse. Mi u njoj nalazimo na jedinstven način izložene najnovije tekovine pčelarske nauke i prakse. Pčelarska teorija i praksa u njoj su upravo idealno povezane jedna s drugom.

Važno je istaknuti da se u ovoj knjizi mogu naći i kritike raznih pogrešnih shvatanja, koja su se javlјala u pčelarskoj literaturi u prošlosti i sadašnjosti. Halifman je pokazao veliki uspeh u kritikovanju ovih, mahom idealističkih ehvatanja. U tome poslu on se pokazao kao odličan dijalektičar materijalista. Koliko je meni poznato, u pčelarstvu socijalističkih zemalјa nema nijednog popularnog pčelarskog dela koje bi se u ovom pogledu moglo takmičiti s ovom knjigom. Josifu Aronoviču Halifmanu je za ovaj naučno-popularni rad „Pčele“ dodelјena rešenjem Saveta ministara SSSR od 15 marta 1951 godine visoka nagrada.

Za Halifmanovu knjigu je naročito karakteristično još i to što je ona skroz naskroz prožeta učenjem mičurinske biologije, jedinog biološkog pravca u svetu koji dosledno primenjuje dijalektički materijalizam u biološkim oblastima. Velika je veština napisati jednu knjigu ideološki potpuno dosledno. Pogotovo nije tako lako napisati jednu takvu knjigu o pčelama. Drug Halifman je u ovom poslu pokazao najveći uspeh i vanredno veliku veštinu. U podnaslovu svoje knjige on je lepo rekao da je to „Knjiga o biologiji pčelinje porodice i pobedama nauke o pčelama“. ‘Čitaoci će, uostalom, videti koliko sam ja u pravu u oceni ove Halifmanove knjige.

Dalјe hoću da istaknem da je ova knjiga našla velikog odjeka ne samo na teritoriji SSSR nego i u drugim zemlјama. U SSSR ona je izišla prvi put 1950 godine. Za to prvo njeno izdanje autor je bio nagrađen jednom visokom nagradom (premijom). Godine 1952 izišlo je drugo ispravlјeno izdanje, a već godine 1953 pojavilo se treće izdanje, prošireno novim glavama. Najzad je godine 1955 knjiga prevedena na ukrajinski jezik, a takođe i ma litvanski, estonski, tatarski i dr., — sve na teritoriji SSSR. U inostranstvu je takođe imala velikog uspeha. To se vidi po tome što je dosada prevedena na čitav niz stranih jezika, i to na: engleski, francuski, nemački, španjolski, mađarski, polјski (u Polјskoj su već izišla 3 izdanja), češki i japanski.

Ovim izdanjem na srpskom jeziku ona se pojavlјuje prvi put u našoj zemlјi, i ja sam mišlјenja da će uskoro uslediti i njeno drugo izdanje (verovatno latinicom).

Naši jugoslovenski pčelari — to je već poznata činjenica — veoma rado čitaju pčelarske knjige i časopise. To su lјudi koji na pčelarskom polјu mahom samoinicijativno stiču specijalnu pčelarsku kulturu. U tom pogledu oni se mogu staviti u red najnaprednijih pčelara u svetu, o čemu mi piše u jednom svome pismu i sam drug Halifman. Naročito se naši pčelari odlikuju u tome što brzo prihvataju novosti svetskog pčelarstva i isprobavaju ih u svojoj ličnoj praksi. U Halifmanovoj knjizi naši pčelari će naći veliki broj primera koji nam kazuju kako se pčelarska teorija i praksa najintimnije povezuju i kako tako povezane stoje u službi savremenog naprednog pčelarstva i ostale polјske privrede. Ovde moram naglasiti da našem socijalističkom pčelarstvu upravo i jeste glavni cilј da što pre razvije napredno pčelarsko gazdovanje, i time znatno poveća pčelarsku proizvodnju meda i voska, kao i prinos određenih polјoprivrednih kultura pomoću pčela. Drug Halifman nam na sjajan način iznosi kako se to ostvaruje u SSSR.

Korišćenjem iskustava drugih zemalјa pčelarstvo svake pojedinačne države dobiva sve više internacionalni karakter. Specijalno naše, jugoslovensko pčelarstvo čuva ideju internacionalizma već u svojoj tradiciji, što se jasno vidi iz mnogobrojnih napisa naših starih pčelara koji su vešto prenosili iskustva poznatih svetskih pčelara: Prokopoviča, Ćerzona. Langstrota, Ruta, Dadana, Hruške, Berlepša, Kovana, Butlerova, Meringa, Šenfelda, pa čak i slavnoga švajcarskog pčelara, slepoga Ibera, i mnogih drugih pčelarskih teoretičara i praktičara. Od svakoga od njih naši pčelari su ponešto usvojili i time bogatili naše domaće pčelarstvo i udarili mu pečat internacionalizma.

I dandanas svi naši ggčelarski časoggisi redovno iznose razne novosti iz sovjetskog, američkog, nemačkog, francuskog, austriskog i drutog inostranog pčelarstva. Te novosti za naše pčelare pretstavlјaju prave poslastice. Riznicu takvih pčelarskih poslastica nalazimo u knjizi druga Halifmana, koja pretstavlјa dosada najlepše napisano delo o pčelama.

Sima Grozdanić

Sadržaj

Predgovor
Prvo poznanstvo
Priroda i lјudi
Na raznim kontinentima
Pod uveličavajućim staklom
Pčela i njena oruđa
Matica i njena svita
O trutu u pojedinostima i o porodici uopšte Gnezdo četvorokrilaca
Voštana osnova
Preimućstvo stalnog stana
Zimsko klupko
Žuta kitica
Cveće i insekti
Smeša polena
Zavijutak spirale
Smena oblika
Smena obaveza
Doba letenja
Sličnosti i razlike
Put do nektara
Opštinska hranitelјka
„Igre“ pčela
Mirišlјavi svetionici
Glavna berba
Od cveta do leta na košnici
Povratak u gnezdo
Med i otrov
Neprijatelјi
Vreme rojenja
Izlazak roja
Matičino pevanje
Produženje života
Letenje sa zadatkom
Dirigovana košnica
Pčele pod izolatorom
Pčele i sistem smene trava i useva u zemlјoradnji
Pčele na crvenoj detelini
Pčele na lucerki
Krilati pomoćnici
Još o nektarskim pasištima
Pogled u budućnost
Osećaj vremena
Kraj i početak
Mašta i plan

Skuplje knjige možete platiti na rate.

International shipping
Paypal only
(Države Balkana: Uplata može i preko pošte ili Western Union-a)

1 euro = 117.5 din

For international buyers please see instructions below:
To buy an item: Click on the red button KUPI ODMAH
Količina: 1 / Isporuka: Pošta / Plaćanje: Tekući račun
To confirm the purchase click on the orange button: Potvrdi kupovinu (After that we will send our paypal details)
To message us for more information: Click on the blue button POŠALJI PORUKU
To see overview of all our items: Click on Svi predmeti člana

Ako je aktivirana opcija besplatna dostava, ona se odnosi samo na slanje kao preporučena tiskovina ili cc paket na teritoriji Srbije.

Poštarina za knjige je u proseku 133-200 dinara, u slučaju da izaberete opciju plaćanje pre slanja i slanje preko pošte. Postexpress i kurirske službe su skuplje ali imaju opciju plaćanja pouzećem. Ako nije stavljena opcija da je moguće slanje i nekom drugom kurirskom službom pored postexpressa, slobodno kupite knjigu pa nam u poruci napišite koja kurirska služba vam odgovara.

Ukoliko još uvek nemate bar 10 pozitivnih ocena, zbog nekoliko neprijatnih iskustava, molili bi vas da nam uplatite cenu kupljenog predmeta unapred.

Novi Sad lično preuzimanje ili svaki dan ili jednom nedeljno zavisno od lokacije prodatog predmeta.

Našu kompletnu ponudu možete videti preko linka
https://www.kupindo.com/Clan/H.C.E/SpisakPredmeta
Ukoliko tražite još neki naslov koji ne možete da nađete pošaljite nam poruku možda ga imamo u magacinu.
Pogledajte i našu ponudu na limundu https://www.limundo.com/Clan/H.C.E/SpisakAukcija
Slobodno pitajte šta vas zanima preko poruka. Preuzimanje moguce u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici uz prethodni dogovor. (Većina knjiga je u Sremskoj Mitrovici, manji broj u Novom Sadu, tako da se najavite nekoliko dana ranije u slucaju ličnog preuzimanja, da bi knjige bile donete, a ako Vam hitno treba neka knjiga za danas ili sutra, obavezno proverite prvo preko poruke da li je u magacinu da ne bi doslo do neprijatnosti). U krajnjem slučaju mogu biti poslate i poštom u Novi Sad i stižu za jedan dan.

U Novom Sadu lično preuzimanje na Grbavici na našoj adresi ili u okolini po dogovoru. Dostava na kućnu adresu u Novom Sadu putem kurira 350 dinara.
Slanje nakon uplate na račun u Erste banci (ukoliko ne želite da plaćate po preuzimanju). Poštarina za jednu knjigu, zavisno od njene težine, može biti od 133-200 din. Slanje vise knjiga u paketu težem od 2 kg 250-400 din. Za cene postexpressa ili drugih službi se možete informisati na njihovim sajtovima.
http://www.postexpress.rs/struktura/lat/cenovnik/cenovnik-unutrasnji-saobracaj.asp

INOSTRANSTVO: Šaljem po dogovoru, ili po vašim prijateljima/rodbini ili poštom. U Beč idem jednom godišnje pa ako se podudare termini knjige mogu doneti lično. Skuplje pakete mogu poslati i po nekom autobusu, molim vas ne tražite mi da šaljem autobusima knjige manje vrednosti jer mi odlazak na autobusku stanicu i čekanje prevoza pravi veći problem nego što bi koštala poštarina za slanje kao mali paket preko pošte.

Ukoliko kupujete više od jedne knjige javite se porukom možda Vam mogu dati određeni popust na neke naslove.

Sve knjige su detaljno uslikane, ako Vas još nešto interesuje slobodno pitajte porukom. Reklamacije primamo samo ukoliko nam prvo pošaljete knjigu nazad da vidim u čemu je problem pa nakon toga vraćamo novac. Jednom smo prevareni od strane člana koji nam je vratio potpuno drugu knjigu od one koju smo mu mi poslali, tako da više ne vraćamo novac pre nego što vidimo da li se radi o našoj knjizi.
Ukoliko Vam neka pošiljka ne stigne za dva ili tri dana, odmah nas kontaktirajte za broj pošiljke kako bi videli u čemu je problem. Ne čekajte da prođe više vremena, pogotovo ako ste iz inostranstva, jer nakon određenog vremena pošiljke se vraćaju pošiljaocu, tako da bi morali da platimo troškove povratka i ponovnog slanja. Potvrde o slanju čuvamo do 10 dana. U 99% slučajeva sve prolazi glatko, ali nikad se ne zna.

Ukoliko uvažimo vašu reklamaciju ne snosimo troškove poštarine, osim kada je očigledno naša greška u pitanju.

Predmet: 74021481
Lepo očuvano


Naslov: Pčele
Autor: J. halifman
Izdavač: Narodna knjiga
Mesto: Beograd
Godina: 1958
Broj strana: 364

„Čovečji um otkrio je mnoge čudne stvari u prirodi i još će ih više otkriti, uveličavajući time svoju vlast nad njom . ..“
V. I. LENјIN

Predgovor

Više puta i na raznim stranama za pčelarstvo je rečeno da je ono poezija polјske privrede. I s pravom je to rečeno, jer biti pčelar i baviti se pčelama ma u kom cilјu znači ustvari sroditi se sa životom jedne vrste insekata i usto steći izvesne navike, koje nas kasnije svesno ili nesvesno nagone da se prema ovim sitnim, neumornim životinjicama ponašamo sa naročitim poštovanjem i da se na njima učimo duboko ulaziti u tajne žive prirode, što nam to tada pričinjava naročito zadovolјstvo. Drugim rečima živeti zajedno sa pčelama i slediti njihove tragove po cvetnim polјima ili šumama, ili možda na nekom malom pojilu, koje je pčelar naročito podesio za gajenje pčela, ili pak u samoj košnici, — u onom vanrednom složenom lavirintu. u kome živi u harmoniji po nekoliko desetina hilјada krilatih stanovnika u zajednici sa svojom materom, — znači u pravom smislu uživati sve pogodnosti, da se bude pesnik kao jedan Materlink, ili naučnik kao jedan Friš, ili da se u isti mah bude i pesnik i naučnik i ideolog kao Josif Aronovič Halifman, poznati sovjetski biolog mičurinac, autor ove divne knjige o pčelama.

Po mome mišlјenju ova knjiga pretstavlјa najlepše i najpopularnije delo o pčelama, ne samo u sovjetskoj nego i u svetskoj literaturi. Našoj publici već je odavna poznata knjiga „Život pčela“ od Morisa Materlinka, koja je najpre izišla na hrvatskom jeziku, a kasnije i u izdanju Matice srpske. Poznato nam je da je Materlink pisao o pčelama uglavnom kab pesnik i da je pojedine momente iz pčelpnjeg života uvijao u mistiku, zbog čega se njegova knjiga po ozbilјnosti problematike ne može ni upoređivati sa knjigom „Pčele“ od Josifa Aronoviča Halifmana. Isto tako poznata nam je knjiga „Iz života pčela“ od Karla Friša, prof. univerziteta u Minhenu. U svojoj knjizi Friš je na majstorski način izneo mnoge momente iz pčelinjeg života, i to na osnovu svojih vlastitih naučnih ispitivanja i ispitivanja svojih učenika. Naročito je u ovoj knjizi zanimlјivo poglavlјe koje opisuje način na koji se pčele međusobno sporazumevaju, tj. kakav je njihov „govor“. U čitavom svetu Friš je postao slavan kao ispitivač pčela. Šteta je što ta njegova knjiga nije prevedena na srpskohrvatski jezik.

Knjiga Josifa Aronoviča Halifmana obuhvata mnogo širu problematiku iz života pčela i pčelarske prakse. Mi u njoj nalazimo na jedinstven način izložene najnovije tekovine pčelarske nauke i prakse. Pčelarska teorija i praksa u njoj su upravo idealno povezane jedna s drugom.

Važno je istaknuti da se u ovoj knjizi mogu naći i kritike raznih pogrešnih shvatanja, koja su se javlјala u pčelarskoj literaturi u prošlosti i sadašnjosti. Halifman je pokazao veliki uspeh u kritikovanju ovih, mahom idealističkih ehvatanja. U tome poslu on se pokazao kao odličan dijalektičar materijalista. Koliko je meni poznato, u pčelarstvu socijalističkih zemalјa nema nijednog popularnog pčelarskog dela koje bi se u ovom pogledu moglo takmičiti s ovom knjigom. Josifu Aronoviču Halifmanu je za ovaj naučno-popularni rad „Pčele“ dodelјena rešenjem Saveta ministara SSSR od 15 marta 1951 godine visoka nagrada.

Za Halifmanovu knjigu je naročito karakteristično još i to što je ona skroz naskroz prožeta učenjem mičurinske biologije, jedinog biološkog pravca u svetu koji dosledno primenjuje dijalektički materijalizam u biološkim oblastima. Velika je veština napisati jednu knjigu ideološki potpuno dosledno. Pogotovo nije tako lako napisati jednu takvu knjigu o pčelama. Drug Halifman je u ovom poslu pokazao najveći uspeh i vanredno veliku veštinu. U podnaslovu svoje knjige on je lepo rekao da je to „Knjiga o biologiji pčelinje porodice i pobedama nauke o pčelama“. ‘Čitaoci će, uostalom, videti koliko sam ja u pravu u oceni ove Halifmanove knjige.

Dalјe hoću da istaknem da je ova knjiga našla velikog odjeka ne samo na teritoriji SSSR nego i u drugim zemlјama. U SSSR ona je izišla prvi put 1950 godine. Za to prvo njeno izdanje autor je bio nagrađen jednom visokom nagradom (premijom). Godine 1952 izišlo je drugo ispravlјeno izdanje, a već godine 1953 pojavilo se treće izdanje, prošireno novim glavama. Najzad je godine 1955 knjiga prevedena na ukrajinski jezik, a takođe i ma litvanski, estonski, tatarski i dr., — sve na teritoriji SSSR. U inostranstvu je takođe imala velikog uspeha. To se vidi po tome što je dosada prevedena na čitav niz stranih jezika, i to na: engleski, francuski, nemački, španjolski, mađarski, polјski (u Polјskoj su već izišla 3 izdanja), češki i japanski.

Ovim izdanjem na srpskom jeziku ona se pojavlјuje prvi put u našoj zemlјi, i ja sam mišlјenja da će uskoro uslediti i njeno drugo izdanje (verovatno latinicom).

Naši jugoslovenski pčelari — to je već poznata činjenica — veoma rado čitaju pčelarske knjige i časopise. To su lјudi koji na pčelarskom polјu mahom samoinicijativno stiču specijalnu pčelarsku kulturu. U tom pogledu oni se mogu staviti u red najnaprednijih pčelara u svetu, o čemu mi piše u jednom svome pismu i sam drug Halifman. Naročito se naši pčelari odlikuju u tome što brzo prihvataju novosti svetskog pčelarstva i isprobavaju ih u svojoj ličnoj praksi. U Halifmanovoj knjizi naši pčelari će naći veliki broj primera koji nam kazuju kako se pčelarska teorija i praksa najintimnije povezuju i kako tako povezane stoje u službi savremenog naprednog pčelarstva i ostale polјske privrede. Ovde moram naglasiti da našem socijalističkom pčelarstvu upravo i jeste glavni cilј da što pre razvije napredno pčelarsko gazdovanje, i time znatno poveća pčelarsku proizvodnju meda i voska, kao i prinos određenih polјoprivrednih kultura pomoću pčela. Drug Halifman nam na sjajan način iznosi kako se to ostvaruje u SSSR.

Korišćenjem iskustava drugih zemalјa pčelarstvo svake pojedinačne države dobiva sve više internacionalni karakter. Specijalno naše, jugoslovensko pčelarstvo čuva ideju internacionalizma već u svojoj tradiciji, što se jasno vidi iz mnogobrojnih napisa naših starih pčelara koji su vešto prenosili iskustva poznatih svetskih pčelara: Prokopoviča, Ćerzona. Langstrota, Ruta, Dadana, Hruške, Berlepša, Kovana, Butlerova, Meringa, Šenfelda, pa čak i slavnoga švajcarskog pčelara, slepoga Ibera, i mnogih drugih pčelarskih teoretičara i praktičara. Od svakoga od njih naši pčelari su ponešto usvojili i time bogatili naše domaće pčelarstvo i udarili mu pečat internacionalizma.

I dandanas svi naši ggčelarski časoggisi redovno iznose razne novosti iz sovjetskog, američkog, nemačkog, francuskog, austriskog i drutog inostranog pčelarstva. Te novosti za naše pčelare pretstavlјaju prave poslastice. Riznicu takvih pčelarskih poslastica nalazimo u knjizi druga Halifmana, koja pretstavlјa dosada najlepše napisano delo o pčelama.

Sima Grozdanić

Sadržaj

Predgovor
Prvo poznanstvo
Priroda i lјudi
Na raznim kontinentima
Pod uveličavajućim staklom
Pčela i njena oruđa
Matica i njena svita
O trutu u pojedinostima i o porodici uopšte Gnezdo četvorokrilaca
Voštana osnova
Preimućstvo stalnog stana
Zimsko klupko
Žuta kitica
Cveće i insekti
Smeša polena
Zavijutak spirale
Smena oblika
Smena obaveza
Doba letenja
Sličnosti i razlike
Put do nektara
Opštinska hranitelјka
„Igre“ pčela
Mirišlјavi svetionici
Glavna berba
Od cveta do leta na košnici
Povratak u gnezdo
Med i otrov
Neprijatelјi
Vreme rojenja
Izlazak roja
Matičino pevanje
Produženje života
Letenje sa zadatkom
Dirigovana košnica
Pčele pod izolatorom
Pčele i sistem smene trava i useva u zemlјoradnji
Pčele na crvenoj detelini
Pčele na lucerki
Krilati pomoćnici
Još o nektarskim pasištima
Pogled u budućnost
Osećaj vremena
Kraj i početak
Mašta i plan

74021481 Halifman PČELE

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.