pregleda

Duško Trifunović, Pero Zubac - TEMPO SEKONDO


Cena:
499 din
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

alenemigrant (3852)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 7898

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: 2010
ISBN: 978-86-7564-556-6
Autor: Domaći
Jezik: Srpski

Autor - osoba Trifunović, Duško, 1933-2006
Naslov Tempo sekondo / Duško Trifunović ; [fotografije Damir Malešev, Vladimir Zubac]
Vrsta građe poezija
Jezik srpski
Godina 2010
Izdavanje i proizvodnja Ruma : Srpska knjiga ; Novi Sad : Instel-inženjering, 2010 (Ruma : Srpska knjiga)
Fizički opis 31 str. : fotogr. ; 18 cm
Drugi autori - osoba Malešev, Damir
Zubac, Vladimir
Gutić, Milan
Sadržaj Sadrži i: Tempo secondo : Dušku Trifunoviću / Pero Zubac.
(SK; karton)
Napomene Na oba spojna lista ilustr.
Tiraž 400
Str. 29-30: Za sve ove godine / Milan Gutić.

Duško Trifunović, književnik, pjesnik i televizijski autor, je rođen 13.9. 1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Zasigurno jedan od najvećih književnika južnoslovenskih prostora sa dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama.
Nije bio član sekcija, ni mladi pjesnik pionir. Prvu pesmu napisao je tek po povratku iz vojske, sa 22 godine. „...Sa dvadeset i dvije godine sam počeo da pišem. Svoju prvu zbirku pjesama napisao sam na vratima vagona, jer sam dvanaest godina radio u fabrici kao majstor-bravar. Pravio sam vrata za vagone i nikada nisam zakasnio na posao. Uvijek sam se ponašao po zakonu, nisam vikao: „Dajte mi slobodu“. Sam sam je obezbjeđivao tako što sam bio poslušan. Bojao sam se škole jer su me tamo ispitivali. Profesor te pita, a ti znaš da on to zna. Mislio sam, kako su blesavi, pitaju te ono što već znaju. Onda sam došao do zaključka da jedino ako budem pisao neću morati nikome da polažem račune. ...U početku su piscu najveća inspiracija samoća i nesreća. Posle shvatiš da ne moraš robovati istoriji i teoriji književnosti. Nisam mogao ostati u pjesničkom jeziku koji se sastojao od vjetra, vode i magle. Nisu me interesovale te elementarne nepogode.“
U Sarajevo dolazi sa 24 godine i zanatom bravara, ali već sledeće godine 1958. izdaje prvu knjigu. Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika takozvane estradne, govorne poezije, od svoje prve knjige „Zlatni kuršum“ (1958) kojom je debitovao u književnosti i odmah bio nagrađen Brankovom nagradom, na Stražilovu. Svrstan je u talas nove urbane poezije sarajevskog kruga, gdje je najduže i stvarao. Bio je plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Teorija ga nikada nije zanimala već samo praksa. Mogao je da napiše, i pisao je, pjesme na sve teme, situacije, osjećanja. U obilnoj produkciji za narod, najširu publiku, nije se stidio narudžbina. Od recitala, otvaranja izložbe, do jelovnika, šta i kad zatreba, kako za djecu tako i za odrasle, za pastire i akademike, a žalio je doktorske i doktrinarne pesnike. Pazio je jedino da „ne umre naše/njegovo slovo ljubve, da ne izneveri moć poezije i mesto pesnika“. Smatrao je da je poezija jedina nacionalna umetnost jer je jezik jedini što narod ima i što ga čini svojim. Sve drugo se može donijeti, pa i u vidu humanitarne pomoći.“ Na televiziji je zapamćen kao autor emisija na TV Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rok-en-rol škola. Sarađivao je sa najpoznatijim muzičkim bendom bivše Jugoslavije Bijelim dugmetom u izradi njihovih pjesama. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pjesnik sarađuje sa rok bendom. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Glavo luda“ i mnogi drugi. Sem toga, pisao je tekstove i za „Indekse“, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Gabi Novak, Seida Memića-Vajtu a poslednje poznato estradno ime sa kojim je radio je bio Željko Joksimović („Ima nešto“).
Ukupno je preko 230 njegovih pesama komponovano i snimljeno. Po izbijanju rata 1992. godine prelazi da živi u Novi Sad gdje nastavlja da radi za TV Novi Sad. Preminuo je 28. januara 2006. godine u Novom Sadu. Prema sopstvenoj želji sahranjen je u Sremskim Karlovcima, 30. januara 2006. gdje je imao kućicu u kojoj je boravio i radio.

Pero Zubac (Nevesinje, 30. maj 1945) srpski je i jugoslovenski književnik, pesnik, scenarista, novinar, autor više od pedeset knjiga poezije i dvadeset antologija jugoslovenskog i svetskog pesništva. Član je Udruženja novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije, u kojem je jedno vreme bio i potpredsednik. Počasni je član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, gde se nalazi i njegov legat.
Pero Zubac rođen je 30. maja 1945. godine u Nevesinju, u Republici Srpskoj, BiH. U rodnom mestu završio je osnovnu školu, a eksperimentalnu gimnaziju pohađao je u Lištici i Zrenjaninu. Nakon završene gimnazije upisao je književnost jugoslovenskih naroda na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Tokom svoje bogate i raznovrsne karijere bavio se, između ostalog, književnošću, novinarstvom, uredništvom, scenaristikom, mentorskim i prevodilačkim radom.
Kao književnik i pesnik, prvi put je zapažen krajem svoje devetnaeste godine, kada je objavio „Mostarske kiše”, ljubavnu poemu koja važi za jednu od najlepših na srpskim prostorima.[1] Tokom svog višedecenijskog književnog rada, Zubac je objavio 50 knjiga poezije, kao i 20 knjiga pesama za decu, jednu knjigu eseja („Ti dani“, Stražilovo, Novi Sad, 1976), lirsku studiju o Lenki Dunđerskoj, tri knjige parodija na jugoslovensko pesništvo („Pantologija nova”, „Smejuljci”, „Perodije”), ali i 16 antologija jugoslovenskog i stranog pesništva. Objavio je više tekstova o jugoslovenskoj periodici na teme iz sovjetske i ruske umetnosti.
Na strane jezike prevedeno mu je 7 knjiga (dve knjige na makedonski, dve na albanski, jedna na mađarski, jedna na italijanski jezik i jedna na rumunski jezik), a njegove pesme prevođene su na dvadeset svetskih jezika. Poemu „Mostarske kiše”, u prevodu Irine Čivalihine, objavio je moskovski časopis Rabotnica u tiražu od čak 19.750.000 primeraka. Zubac se i sam bavio prevodilačkim radom, a pesme je prevodio sa ruskog, mađarskog, makedonskog i slovenačkog jezika, i prepevao sa turskog, holandskog i nemačkog jezika.
Njegova poezija nalazi se u desetak stranih i preko tri stotine domaćih antologija pesnika i pesništva za decu. Osim toga, zastupljen je u čitankama i lektiri u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Na njegove stihove komponovano je više kantata, solo pesama, oratorijuma, a za stihove je dobio najznačajnije nagrade na jugoslovenskim festivalima u Opatiji, Beogradu, Podgorici, Nišu, Donjem Milanovcu, Pančevu, Rožajama i Nikšiću.
Osam godina bio je mentor najtalentovanijih literata u Vojvodini u Centru za talente Republike Srbije.
Novinarstvo
Pero Zubac je, kao novinar, imao svoje kolumne i feljtone u časopisima Borba i Naša Borba (Beograd), Pobjeda (Podgorica), Svetu, Uni i Nedelji (Sarajevo), Oku (Zagreb), Paradoksu, (Zagreb), Dnevniku (Novi Sad), Poletu (Zagreb), Radu (Beograd), Glasu omladine (Novi Sad), NS nedeljniku (Novi Sad), Slobodnoj Dalmaciji (Split) i Subotičkim novinama (Subotica).
Bio je glavni urednik studentskog lista Indeks, glavni i odgovorni urednik časopisa za kulturu Polja u Novom Sadu, urednik zagrebačke revije Polet, urednik skopske Misle, časopisa Detinjstvo Zmajevih dečjih igara i časopisa za djecu Vitez iz Beograda, ali i saradnik brojnih jugoslovenskih revija, časopisa i listova. Trenutno je urednik nekoliko edicija izdavačke kuće „Srpska knjiga M“ iz Rume i član redakcije časopisa za kulturu „Krovovi“ u Sremskim Karlovcima.
Scenaristika
Kao televizijski autor i urednik, Zubac je napisao i realizovao preko četiri stotine scenarija za dokumentarne, muzičke, zabavne, umetničke i emisije za decu i mlade. Bio je zaposlen na Televiziji Novi Sad više od trideset godina, a u Radio-televiziji Srbije bio je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa, urednik programa za decu i mlade, koordinator Programa za decu, kao i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Zabavno-rekreativnog i sportskog programa. Bio je i urednik popularnih jugoslovenskih serijala za decu „Muzički tobogan” i „Fazoni i fore”, kao i serije klasične muzike Radio-televizije Srbije „Harmonija sfera“. U ovim medijskim kućama radio je sve do penzionisanja 2008. godine.
Napisao je scenarija za 8 dokumentarnih filmova za „Neoplanta film“ Novi Sad i celovečernji film „Centar filma” iz Beograda o Jovanu Jovanoviću Zmaju. Napisao je scenario i igrao naratora u dokumentarno-igranom filmu „Doba Dunđerskih” u proizvodnji „Košutnjak filma` iz Beograda koji je premijerno prikazan u Novom Sadu juna 2014. godine.Takođe, autor je i koautor brojnih multimedijalnih spektakala (Dani mladosti, logorske vatre, otvaranja olimpijskih takmičenja).
Za scenario filma Karolja Višeka „Pinki” dobio je Zlatnu povelju međunarodnog Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Sedamdesetih godina dvadesetog veka Zubac je bio, u dva četverogodišnja mandata, član Izvršnog odbora Republičke zajednice kulture. Član je Udruženja novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije, u kojem je jedno vreme bio i potpredsednik, a od 2003. godine je redovni član Akademije prirodnih i humanitarnih nauka Kneževa Ščerbatovih, Moskva, Ruska Federacija. U avgustu 2013. godine izabran je za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU). Centar za mir i multietničku saradnju Mostar izabrao ga je 2005. godine za počasnog člana Centra. Takođe, počasni je član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, u kojem se nalazi i njegov legat.
Trenutno živi i stvara u Novom Sadu, a počasni je građanin srpskih sela Mrčajevaca, Panonije i Krčedina.
Nagrade i priznanja
Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su:
„Nagrada punoletstva” OK SSO Novi Sad,
„Goranov vijenac”,
„Goranova plaketa” za književnost za djecu,
Nagrada „Jovan Popović”,
Nagrada „Žarko Vasiljev”,
Oktobarska nagrada Novog Sada,
Povelja Novog Sada,
Nagrada oslobođenja Mostara,
Zlatna plaketa grada Vukovara,
Velika povelja grada Kraljeva,
Nagrada oslobođenja Kikinde,
„Zlatna kap sunca Mostara”,
„Stražilovo”,
„Zmajev štap”,
Nagrada Sremskih Karlovaca
„Pavle Adamov”,
Godišnja nagrada Radio Beograda,
Nagrada „Zmajevih dečjih igara” za književnost za decu,
Nagrada „Stara maslina” za književnost za decu,
„Gašino pero”, za životno delo u književnosti za decu,
„Zlatni ključić” Smederevske pesničke jeseni za književnost za decu,
Zlatna čaša manifestacije „Čaša vode sa izvora”,
Nagrada oslobođenja Vojvodine.
Dela (bibliografija)
Književna dela
Tišina govori o ljudima (sa M. Milenković Šum, V. Tucić, S. Mitić, M. Pavlov), Klub mladih pisaca, Zrenjanin, 1964.
Nevermore, Matica srpska, Novi Sad, 1967.
Razgovori sa Gospodinom, Kulturni centar Radničkog univerziteta, Novi Sad, 1971.
Hoću: neću, pesme za decu, Opštinska zajednica kulture i Društvo književnih stvaralaca Zrenjanin, 1972.
Triptih (sa M. Antić, M. Nastasijević), Opštinska zajednica kulture, Novi Sad, 1973.
Zakasnela pisma, „Stražilovo”, Novi Sad, 1973.
Mostarske kiše, Radnički univerzitet „Radivoj Ćirpanov“, Novi Sad, 1974.
Razlog blagosti. „Bratstvo-jedinstvo”, Novi Sad, 1975.
Uzmorje, Matica srpska Novi Sad, 1978.
Tito je naš drug, „Dečje novine” Gornji Milanovac, 1979.
Što se Darja na me ljuti, pesme za decu, „Jež”, Beograd, 1979, 1980. drugo izdanje,
Neko drugi, Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 1980
Ljuvene, „Mostarska komuna”, Mostar, 1980.
Otvoreni san, „Minerva”, Subotica- Beograd, 1980.
San im čuva istorija, poema za kragujevački Veliki školski čas, Spomen park Kragujevački oktobar, Kragujevac, 1980.
Mostarske kiše i neko drugo more, izbor i pogovor Miroslav Antić, „Mladost”, Zagreb, 1980, 1981. drugo izdanje,
Pisma poverljiva, pesme za decu, „Jež”, Beograd, 1981.
Tito je naš drug, „Veselin Masleša” Sarajevo, 1982.
Ram za sliku leta, „Mladost”, Zagreb, 1983.
Vukovarski uspomenar, poema za svetilište u Dudiku, „OK SSRNH Vukovar”, 1984.
Da ne čuje neko, pesme za decu, Detinjstvo, „Dnevnik”, Novi Sad, 1984.
Dečje srce, pesme za decu, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 1984.
Miris bejturana, „BIGZ”, Beograd, 1984.
Pero Zubac o…, pesme za decu, Gradska biblioteka Zrenjanin, 1985.
Postoji vatra, poema za svetilište u Sremskoj Mitrovici, Sremske novine Sremska Mitrovica, 1985.
Pesmar, Znanje, Zagreb, 1986, Podešavanje čula, Forum marketprint, Novi Sad, 1988.
Duša dečja, pesme za decu, Zrinski, Čakovec, Crvena zvezda-Agencija, Beograd, 1989.
Doba kiša. Zrinski, Čakovec, Crvena zvezda – Agencija Beograd, 1989.
Knjiga šutnje, Zrinski Čakovec, Crvena zvezda – Agencija, Beograd, 1989.
Kiše, „Beletra”, Beograd, 1989.
Mostarske kiše ili žeđ za jugom, „Dnevnik”, Novi Sad, 1989.
Nokturno, Zrinski Čakovec, Crvena zvezda – Agencija, Beograd, 1989.
Sat srca, Zrinski, Čakovec, Crvena zvezda- Agencija, Beograd, 1989.
U modrom vrtu, Zrinski Čakovec, Crvena zvezda – Agencija, Beograd, 1989.
A šta ću ja, pesme za decu, Dragan Laković, Saraorci, 1991.
Mostarske kiše i nove pesme, „Beletra”, Beograd, 1993.
Porodična večera, „Unireks”, Nikšić, 1993.
Deca rastu kao kuće, pesme za decu, „Unireks”, Podgorica, 1996.
Deca mogu nemoguće, pesme za decu, „Unireks”, Podgorica, 1996.
Budi prijatelj vetru, pesme za decu i izbor fotografija, „Dečja literatura”, Beograd, 1996.
Zmajevci, pesme za decu, „Slovo”, Vrbas, 1997.
Ovo sam ja, „BMG”, Beograd, 1997.
Let iznad detinjstva, izbor iz poezije za decu, „Smederevska pesnička jesen”, Smederevo, 1998.
Ne šalji kišu, izbor iz poezije, „KZ V. Mijušković”, Nikšić, „Oktoih”, Podgorica, „Libertas”, Bijelo Polje, 1999.
Ptice u grudima, pesme za decu, „Srpska knjiga” Ruma i „Nolit” Beograd, 2001.
Tamne rime, „Čigoja”, Beograd, 2001.
Mostarske kiše, izabrane pesme, „Srpska knjiga”, Ruma, 2002.
Molitva za Slađanu Đorđević, „Stojkov”, Novi Sad,2002.
Pesme iz šezdesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Pesme iz sedamdesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Pesme iz osamdesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Pesme iz devedesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Nove pesme, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Kako se raste, izbor pesama za decu sačinio Milutin Ž. Pavlov, „Portal”, Beograd, 2004
Najlepše pesme Pera Zubca u izboru dr Draška Ređepa, „Prosveta” Beograd, 2004.
Baštovite pesme, „Srpska knjiga”, Ruma, 2004.
Razlog blagosti, izbor iz poezije, sačinio Selimir Radulović, „Orpheus”, Novi Sad, 2005.
Povratak Mostaru, „Art Rabic”, Sarajevo, 2005.
Lijepo ponašanje, ilustrovani bonton za djecu (prepevi ruskog pesništva za decu), „Dis”, Čačak, 2005.
Molitvenik sna, izbor iz poezije, sačinio Milan Gutić, „Instel” Novi Sad i „Srska knjiga” Ruma, 2007.
Kraljević i pesnik, roman za djecu, „Bookland”, Beograd, 2007.
Povratak Mostaru (i Mostarske kiše), sa objavljenim odjecima promocija u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci, „Media invent”, Novi Sad, 2006.
Mostarske kiše, pedeset i pet ljubavnih i tri posebne pesme, izbor Hadži Dragan Todorović, „Žiravac”, Požega, 2007.
Mostarske kiše, „Media invent” Novi Sad i „Srpska knjiga” Ruma, 2006, 2008, 2009.
Mostarske kiše, sa novim ilustracijama, latinično izdanje, „Admiral book”, Beograd, 2009.
Mostarske kiše, pesma, dokumenti i izbor tekstova o poemi, „Media invent”, Novi Sad, 2005, 2006, 2008, 2010.
Lenka Dunđerska, lirska studija, dva izdanja, „Media invent” Novi Sad i „Tiski cvet” Novi Sad, 2010, 2011.
Perodije, „Vuk”, Loznica, 2011.
Hor bečkih dečaka u sinagogi, izbor pesama u odabiru dr Draška Ređepa, „Prosveta”, Beograd, 2012.

Mostarske kiše, jubilarno izdanje sa prevodima na 14 jezika, „Admiral book“, Beograd, 2015.
Pesmarica za Milenu, pesme za decu, Gradska bibioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 2016.
Glasovi u tišini, pesme, „Art Rabic“, Sarajevo 2017.
Mostarske kiše, izbor poezije na španskom jeziku u prevodu Silvije Monros Stojaković, „Smederevski pesnički festival”, 2018.
Izabrane pesme, izbor Goran Labudović Šarlo, „ Gramatik“ Beograd, 2018.
Knjiga koja se još piše, 57 pesama, „Krovovi”, br. 96-100, Sremski Karlovci, 2018.
Pisma D.T. Na nebesku adresu, „Prometej” – „ Instel“ Novi Sad, 2019.
Klupko života, „Art Rabic“, Sarajevo, 2019.
Mostarske kiše i neka druga zemlja, izbor iz poezije i proze, priredio Miloš Zubac, „Art Rabic” – „Mikulić knjige”, Sarajevo, 2020.
Antologije
20 pripovedača, dvadeset vojvođanskih pripovedača, Društvo književnih stvaralaca Zrenjanin, 1972.
Romor ravnice, poezija pesnika Vojvodine, Centar za kulturu, Zrenjanin, 1974.
Vojvodina peva Titu, pesme o Josipu Brozu Titu vojvođanskih pesnika, „Bratstvo jedinstvo”, Novi Sad, 1977.
Slovo ljubve, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Uzalud je budim, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Pohvala ljubavi, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Velika tajna, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Pelud sveta, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Kao da sam te sanjao, antologija svetske ljubavne poezije, Gradska biblioteka, Zrenjanin, 1988.
Ptica detinjstva, srpska poezija za decu, „Jefimija”, Kragujevac, 1997.
Zlatni stihovi, najlepše poeme o ljubavi, „Verzal pres”, Beograd, 1998.
Knjiga nežnosti, najlepše poeme o ljubavi svetskih pesnika, „Verzal pres”, Beograd, 1999.
Među javom i med snom, „Srpska knjiga”, Ruma, srpsko pesništvo 19. i 20. veka, 2004.
Sa one strane duge, antologija srpskog pesništva za decu, srpska poezija za decu i mlade, „Srpska knjiga”, Ruma, 2006.
Pod jednom drukčijom zvezdom, vojvođanski pesnici o Vojvodini, „Srpska knjiga”, Ruma, 2008.
Kad srce zasvetluca, antologija srpskog pesništva za decu, srpska poezija za decu i mlade, drugi tom, „Srpska knjiga”, Ruma, 2009.
Prirodopis, pesme za decu, „Bookland“, Beograd, 2013.
Drame
Mudbol, sa Goranom Babićem, Lukom Paljetkom i Vladimirom Nikolićem, 1968.
Izbacivač, TV drama, 1979.
Vratio se Nikoletina, pozorišni komad, sa Draganom Jerkovićem i Tomom Kuruzovićem, 2000.
Rodino dete, pozorišni komad za novosadsko pozorište „Kliker“ 2001.
Libreto
Banović Strahinja, libreto za balet Stevana Divjakovića, 2001.
Lenka Dunđerska, libreto za operu Miroslava Štatkića, 2001.
Milica SS, kći bregova, libreto za kamernu operu, 2012.
Priredio
Izbor pesama za decu za školsku lektiru Desanke Maksimović „Vetrova uspavanka“, Zavod za udžbenike, Beograd-Novi Sad, 1988.
Izbor pesama za decu „Zlatni pojas“ Miroslava Antića, edicija Detinjstvo, „Dnevnik”, Novi Sad, 1989.
Izabrane pesme Duška Trifunovića u dva toma („Časna dokolica“ i „Udvarač na velikom odmoru“) sa studijom o pesniku, „Stylos”, Novi Sad, 2006.
Sabrana dela Milice Stojadinović Srpkinje, sa studijom o pesnikinji, u dva toma, „Logos“, Bačka Palanka, 2008.
Izabrane pesme za decu i mlade Slobodana Pavićevića (Kočije vilinog konjica), „Jefimija”, Kragujevac, 2010.
MG102


Predmet: 77296461
Autor - osoba Trifunović, Duško, 1933-2006
Naslov Tempo sekondo / Duško Trifunović ; [fotografije Damir Malešev, Vladimir Zubac]
Vrsta građe poezija
Jezik srpski
Godina 2010
Izdavanje i proizvodnja Ruma : Srpska knjiga ; Novi Sad : Instel-inženjering, 2010 (Ruma : Srpska knjiga)
Fizički opis 31 str. : fotogr. ; 18 cm
Drugi autori - osoba Malešev, Damir
Zubac, Vladimir
Gutić, Milan
Sadržaj Sadrži i: Tempo secondo : Dušku Trifunoviću / Pero Zubac.
(SK; karton)
Napomene Na oba spojna lista ilustr.
Tiraž 400
Str. 29-30: Za sve ove godine / Milan Gutić.

Duško Trifunović, književnik, pjesnik i televizijski autor, je rođen 13.9. 1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Zasigurno jedan od najvećih književnika južnoslovenskih prostora sa dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama.
Nije bio član sekcija, ni mladi pjesnik pionir. Prvu pesmu napisao je tek po povratku iz vojske, sa 22 godine. „...Sa dvadeset i dvije godine sam počeo da pišem. Svoju prvu zbirku pjesama napisao sam na vratima vagona, jer sam dvanaest godina radio u fabrici kao majstor-bravar. Pravio sam vrata za vagone i nikada nisam zakasnio na posao. Uvijek sam se ponašao po zakonu, nisam vikao: „Dajte mi slobodu“. Sam sam je obezbjeđivao tako što sam bio poslušan. Bojao sam se škole jer su me tamo ispitivali. Profesor te pita, a ti znaš da on to zna. Mislio sam, kako su blesavi, pitaju te ono što već znaju. Onda sam došao do zaključka da jedino ako budem pisao neću morati nikome da polažem račune. ...U početku su piscu najveća inspiracija samoća i nesreća. Posle shvatiš da ne moraš robovati istoriji i teoriji književnosti. Nisam mogao ostati u pjesničkom jeziku koji se sastojao od vjetra, vode i magle. Nisu me interesovale te elementarne nepogode.“
U Sarajevo dolazi sa 24 godine i zanatom bravara, ali već sledeće godine 1958. izdaje prvu knjigu. Bio je jedan od najznačajnijih predstavnika takozvane estradne, govorne poezije, od svoje prve knjige „Zlatni kuršum“ (1958) kojom je debitovao u književnosti i odmah bio nagrađen Brankovom nagradom, na Stražilovu. Svrstan je u talas nove urbane poezije sarajevskog kruga, gdje je najduže i stvarao. Bio je plodan stvaralac koji je stvorio dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama. Teorija ga nikada nije zanimala već samo praksa. Mogao je da napiše, i pisao je, pjesme na sve teme, situacije, osjećanja. U obilnoj produkciji za narod, najširu publiku, nije se stidio narudžbina. Od recitala, otvaranja izložbe, do jelovnika, šta i kad zatreba, kako za djecu tako i za odrasle, za pastire i akademike, a žalio je doktorske i doktrinarne pesnike. Pazio je jedino da „ne umre naše/njegovo slovo ljubve, da ne izneveri moć poezije i mesto pesnika“. Smatrao je da je poezija jedina nacionalna umetnost jer je jezik jedini što narod ima i što ga čini svojim. Sve drugo se može donijeti, pa i u vidu humanitarne pomoći.“ Na televiziji je zapamćen kao autor emisija na TV Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Smatra se zaslužnim za kreiranje nečega što je kasnije nazvano sarajevska rok-en-rol škola. Sarađivao je sa najpoznatijim muzičkim bendom bivše Jugoslavije Bijelim dugmetom u izradi njihovih pjesama. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pjesnik sarađuje sa rok bendom. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“, „Glavo luda“ i mnogi drugi. Sem toga, pisao je tekstove i za „Indekse“, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Gabi Novak, Seida Memića-Vajtu a poslednje poznato estradno ime sa kojim je radio je bio Željko Joksimović („Ima nešto“).
Ukupno je preko 230 njegovih pesama komponovano i snimljeno. Po izbijanju rata 1992. godine prelazi da živi u Novi Sad gdje nastavlja da radi za TV Novi Sad. Preminuo je 28. januara 2006. godine u Novom Sadu. Prema sopstvenoj želji sahranjen je u Sremskim Karlovcima, 30. januara 2006. gdje je imao kućicu u kojoj je boravio i radio.

Pero Zubac (Nevesinje, 30. maj 1945) srpski je i jugoslovenski književnik, pesnik, scenarista, novinar, autor više od pedeset knjiga poezije i dvadeset antologija jugoslovenskog i svetskog pesništva. Član je Udruženja novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije, u kojem je jedno vreme bio i potpredsednik. Počasni je član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, gde se nalazi i njegov legat.
Pero Zubac rođen je 30. maja 1945. godine u Nevesinju, u Republici Srpskoj, BiH. U rodnom mestu završio je osnovnu školu, a eksperimentalnu gimnaziju pohađao je u Lištici i Zrenjaninu. Nakon završene gimnazije upisao je književnost jugoslovenskih naroda na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.
Tokom svoje bogate i raznovrsne karijere bavio se, između ostalog, književnošću, novinarstvom, uredništvom, scenaristikom, mentorskim i prevodilačkim radom.
Kao književnik i pesnik, prvi put je zapažen krajem svoje devetnaeste godine, kada je objavio „Mostarske kiše”, ljubavnu poemu koja važi za jednu od najlepših na srpskim prostorima.[1] Tokom svog višedecenijskog književnog rada, Zubac je objavio 50 knjiga poezije, kao i 20 knjiga pesama za decu, jednu knjigu eseja („Ti dani“, Stražilovo, Novi Sad, 1976), lirsku studiju o Lenki Dunđerskoj, tri knjige parodija na jugoslovensko pesništvo („Pantologija nova”, „Smejuljci”, „Perodije”), ali i 16 antologija jugoslovenskog i stranog pesništva. Objavio je više tekstova o jugoslovenskoj periodici na teme iz sovjetske i ruske umetnosti.
Na strane jezike prevedeno mu je 7 knjiga (dve knjige na makedonski, dve na albanski, jedna na mađarski, jedna na italijanski jezik i jedna na rumunski jezik), a njegove pesme prevođene su na dvadeset svetskih jezika. Poemu „Mostarske kiše”, u prevodu Irine Čivalihine, objavio je moskovski časopis Rabotnica u tiražu od čak 19.750.000 primeraka. Zubac se i sam bavio prevodilačkim radom, a pesme je prevodio sa ruskog, mađarskog, makedonskog i slovenačkog jezika, i prepevao sa turskog, holandskog i nemačkog jezika.
Njegova poezija nalazi se u desetak stranih i preko tri stotine domaćih antologija pesnika i pesništva za decu. Osim toga, zastupljen je u čitankama i lektiri u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Na njegove stihove komponovano je više kantata, solo pesama, oratorijuma, a za stihove je dobio najznačajnije nagrade na jugoslovenskim festivalima u Opatiji, Beogradu, Podgorici, Nišu, Donjem Milanovcu, Pančevu, Rožajama i Nikšiću.
Osam godina bio je mentor najtalentovanijih literata u Vojvodini u Centru za talente Republike Srbije.
Novinarstvo
Pero Zubac je, kao novinar, imao svoje kolumne i feljtone u časopisima Borba i Naša Borba (Beograd), Pobjeda (Podgorica), Svetu, Uni i Nedelji (Sarajevo), Oku (Zagreb), Paradoksu, (Zagreb), Dnevniku (Novi Sad), Poletu (Zagreb), Radu (Beograd), Glasu omladine (Novi Sad), NS nedeljniku (Novi Sad), Slobodnoj Dalmaciji (Split) i Subotičkim novinama (Subotica).
Bio je glavni urednik studentskog lista Indeks, glavni i odgovorni urednik časopisa za kulturu Polja u Novom Sadu, urednik zagrebačke revije Polet, urednik skopske Misle, časopisa Detinjstvo Zmajevih dečjih igara i časopisa za djecu Vitez iz Beograda, ali i saradnik brojnih jugoslovenskih revija, časopisa i listova. Trenutno je urednik nekoliko edicija izdavačke kuće „Srpska knjiga M“ iz Rume i član redakcije časopisa za kulturu „Krovovi“ u Sremskim Karlovcima.
Scenaristika
Kao televizijski autor i urednik, Zubac je napisao i realizovao preko četiri stotine scenarija za dokumentarne, muzičke, zabavne, umetničke i emisije za decu i mlade. Bio je zaposlen na Televiziji Novi Sad više od trideset godina, a u Radio-televiziji Srbije bio je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa, urednik programa za decu i mlade, koordinator Programa za decu, kao i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika Zabavno-rekreativnog i sportskog programa. Bio je i urednik popularnih jugoslovenskih serijala za decu „Muzički tobogan” i „Fazoni i fore”, kao i serije klasične muzike Radio-televizije Srbije „Harmonija sfera“. U ovim medijskim kućama radio je sve do penzionisanja 2008. godine.
Napisao je scenarija za 8 dokumentarnih filmova za „Neoplanta film“ Novi Sad i celovečernji film „Centar filma” iz Beograda o Jovanu Jovanoviću Zmaju. Napisao je scenario i igrao naratora u dokumentarno-igranom filmu „Doba Dunđerskih” u proizvodnji „Košutnjak filma` iz Beograda koji je premijerno prikazan u Novom Sadu juna 2014. godine.Takođe, autor je i koautor brojnih multimedijalnih spektakala (Dani mladosti, logorske vatre, otvaranja olimpijskih takmičenja).
Za scenario filma Karolja Višeka „Pinki” dobio je Zlatnu povelju međunarodnog Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Sedamdesetih godina dvadesetog veka Zubac je bio, u dva četverogodišnja mandata, član Izvršnog odbora Republičke zajednice kulture. Član je Udruženja novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije, u kojem je jedno vreme bio i potpredsednik, a od 2003. godine je redovni član Akademije prirodnih i humanitarnih nauka Kneževa Ščerbatovih, Moskva, Ruska Federacija. U avgustu 2013. godine izabran je za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU). Centar za mir i multietničku saradnju Mostar izabrao ga je 2005. godine za počasnog člana Centra. Takođe, počasni je član osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, u kojem se nalazi i njegov legat.
Trenutno živi i stvara u Novom Sadu, a počasni je građanin srpskih sela Mrčajevaca, Panonije i Krčedina.
Nagrade i priznanja
Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su:
„Nagrada punoletstva” OK SSO Novi Sad,
„Goranov vijenac”,
„Goranova plaketa” za književnost za djecu,
Nagrada „Jovan Popović”,
Nagrada „Žarko Vasiljev”,
Oktobarska nagrada Novog Sada,
Povelja Novog Sada,
Nagrada oslobođenja Mostara,
Zlatna plaketa grada Vukovara,
Velika povelja grada Kraljeva,
Nagrada oslobođenja Kikinde,
„Zlatna kap sunca Mostara”,
„Stražilovo”,
„Zmajev štap”,
Nagrada Sremskih Karlovaca
„Pavle Adamov”,
Godišnja nagrada Radio Beograda,
Nagrada „Zmajevih dečjih igara” za književnost za decu,
Nagrada „Stara maslina” za književnost za decu,
„Gašino pero”, za životno delo u književnosti za decu,
„Zlatni ključić” Smederevske pesničke jeseni za književnost za decu,
Zlatna čaša manifestacije „Čaša vode sa izvora”,
Nagrada oslobođenja Vojvodine.
Dela (bibliografija)
Književna dela
Tišina govori o ljudima (sa M. Milenković Šum, V. Tucić, S. Mitić, M. Pavlov), Klub mladih pisaca, Zrenjanin, 1964.
Nevermore, Matica srpska, Novi Sad, 1967.
Razgovori sa Gospodinom, Kulturni centar Radničkog univerziteta, Novi Sad, 1971.
Hoću: neću, pesme za decu, Opštinska zajednica kulture i Društvo književnih stvaralaca Zrenjanin, 1972.
Triptih (sa M. Antić, M. Nastasijević), Opštinska zajednica kulture, Novi Sad, 1973.
Zakasnela pisma, „Stražilovo”, Novi Sad, 1973.
Mostarske kiše, Radnički univerzitet „Radivoj Ćirpanov“, Novi Sad, 1974.
Razlog blagosti. „Bratstvo-jedinstvo”, Novi Sad, 1975.
Uzmorje, Matica srpska Novi Sad, 1978.
Tito je naš drug, „Dečje novine” Gornji Milanovac, 1979.
Što se Darja na me ljuti, pesme za decu, „Jež”, Beograd, 1979, 1980. drugo izdanje,
Neko drugi, Gradska biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 1980
Ljuvene, „Mostarska komuna”, Mostar, 1980.
Otvoreni san, „Minerva”, Subotica- Beograd, 1980.
San im čuva istorija, poema za kragujevački Veliki školski čas, Spomen park Kragujevački oktobar, Kragujevac, 1980.
Mostarske kiše i neko drugo more, izbor i pogovor Miroslav Antić, „Mladost”, Zagreb, 1980, 1981. drugo izdanje,
Pisma poverljiva, pesme za decu, „Jež”, Beograd, 1981.
Tito je naš drug, „Veselin Masleša” Sarajevo, 1982.
Ram za sliku leta, „Mladost”, Zagreb, 1983.
Vukovarski uspomenar, poema za svetilište u Dudiku, „OK SSRNH Vukovar”, 1984.
Da ne čuje neko, pesme za decu, Detinjstvo, „Dnevnik”, Novi Sad, 1984.
Dečje srce, pesme za decu, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 1984.
Miris bejturana, „BIGZ”, Beograd, 1984.
Pero Zubac o…, pesme za decu, Gradska biblioteka Zrenjanin, 1985.
Postoji vatra, poema za svetilište u Sremskoj Mitrovici, Sremske novine Sremska Mitrovica, 1985.
Pesmar, Znanje, Zagreb, 1986, Podešavanje čula, Forum marketprint, Novi Sad, 1988.
Duša dečja, pesme za decu, Zrinski, Čakovec, Crvena zvezda-Agencija, Beograd, 1989.
Doba kiša. Zrinski, Čakovec, Crvena zvezda – Agencija Beograd, 1989.
Knjiga šutnje, Zrinski Čakovec, Crvena zvezda – Agencija, Beograd, 1989.
Kiše, „Beletra”, Beograd, 1989.
Mostarske kiše ili žeđ za jugom, „Dnevnik”, Novi Sad, 1989.
Nokturno, Zrinski Čakovec, Crvena zvezda – Agencija, Beograd, 1989.
Sat srca, Zrinski, Čakovec, Crvena zvezda- Agencija, Beograd, 1989.
U modrom vrtu, Zrinski Čakovec, Crvena zvezda – Agencija, Beograd, 1989.
A šta ću ja, pesme za decu, Dragan Laković, Saraorci, 1991.
Mostarske kiše i nove pesme, „Beletra”, Beograd, 1993.
Porodična večera, „Unireks”, Nikšić, 1993.
Deca rastu kao kuće, pesme za decu, „Unireks”, Podgorica, 1996.
Deca mogu nemoguće, pesme za decu, „Unireks”, Podgorica, 1996.
Budi prijatelj vetru, pesme za decu i izbor fotografija, „Dečja literatura”, Beograd, 1996.
Zmajevci, pesme za decu, „Slovo”, Vrbas, 1997.
Ovo sam ja, „BMG”, Beograd, 1997.
Let iznad detinjstva, izbor iz poezije za decu, „Smederevska pesnička jesen”, Smederevo, 1998.
Ne šalji kišu, izbor iz poezije, „KZ V. Mijušković”, Nikšić, „Oktoih”, Podgorica, „Libertas”, Bijelo Polje, 1999.
Ptice u grudima, pesme za decu, „Srpska knjiga” Ruma i „Nolit” Beograd, 2001.
Tamne rime, „Čigoja”, Beograd, 2001.
Mostarske kiše, izabrane pesme, „Srpska knjiga”, Ruma, 2002.
Molitva za Slađanu Đorđević, „Stojkov”, Novi Sad,2002.
Pesme iz šezdesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Pesme iz sedamdesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Pesme iz osamdesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Pesme iz devedesetih, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Nove pesme, „Stylos”, Novi Sad, 2003.
Kako se raste, izbor pesama za decu sačinio Milutin Ž. Pavlov, „Portal”, Beograd, 2004
Najlepše pesme Pera Zubca u izboru dr Draška Ređepa, „Prosveta” Beograd, 2004.
Baštovite pesme, „Srpska knjiga”, Ruma, 2004.
Razlog blagosti, izbor iz poezije, sačinio Selimir Radulović, „Orpheus”, Novi Sad, 2005.
Povratak Mostaru, „Art Rabic”, Sarajevo, 2005.
Lijepo ponašanje, ilustrovani bonton za djecu (prepevi ruskog pesništva za decu), „Dis”, Čačak, 2005.
Molitvenik sna, izbor iz poezije, sačinio Milan Gutić, „Instel” Novi Sad i „Srska knjiga” Ruma, 2007.
Kraljević i pesnik, roman za djecu, „Bookland”, Beograd, 2007.
Povratak Mostaru (i Mostarske kiše), sa objavljenim odjecima promocija u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci, „Media invent”, Novi Sad, 2006.
Mostarske kiše, pedeset i pet ljubavnih i tri posebne pesme, izbor Hadži Dragan Todorović, „Žiravac”, Požega, 2007.
Mostarske kiše, „Media invent” Novi Sad i „Srpska knjiga” Ruma, 2006, 2008, 2009.
Mostarske kiše, sa novim ilustracijama, latinično izdanje, „Admiral book”, Beograd, 2009.
Mostarske kiše, pesma, dokumenti i izbor tekstova o poemi, „Media invent”, Novi Sad, 2005, 2006, 2008, 2010.
Lenka Dunđerska, lirska studija, dva izdanja, „Media invent” Novi Sad i „Tiski cvet” Novi Sad, 2010, 2011.
Perodije, „Vuk”, Loznica, 2011.
Hor bečkih dečaka u sinagogi, izbor pesama u odabiru dr Draška Ređepa, „Prosveta”, Beograd, 2012.

Mostarske kiše, jubilarno izdanje sa prevodima na 14 jezika, „Admiral book“, Beograd, 2015.
Pesmarica za Milenu, pesme za decu, Gradska bibioteka „Žarko Zrenjanin“, Zrenjanin, 2016.
Glasovi u tišini, pesme, „Art Rabic“, Sarajevo 2017.
Mostarske kiše, izbor poezije na španskom jeziku u prevodu Silvije Monros Stojaković, „Smederevski pesnički festival”, 2018.
Izabrane pesme, izbor Goran Labudović Šarlo, „ Gramatik“ Beograd, 2018.
Knjiga koja se još piše, 57 pesama, „Krovovi”, br. 96-100, Sremski Karlovci, 2018.
Pisma D.T. Na nebesku adresu, „Prometej” – „ Instel“ Novi Sad, 2019.
Klupko života, „Art Rabic“, Sarajevo, 2019.
Mostarske kiše i neka druga zemlja, izbor iz poezije i proze, priredio Miloš Zubac, „Art Rabic” – „Mikulić knjige”, Sarajevo, 2020.
Antologije
20 pripovedača, dvadeset vojvođanskih pripovedača, Društvo književnih stvaralaca Zrenjanin, 1972.
Romor ravnice, poezija pesnika Vojvodine, Centar za kulturu, Zrenjanin, 1974.
Vojvodina peva Titu, pesme o Josipu Brozu Titu vojvođanskih pesnika, „Bratstvo jedinstvo”, Novi Sad, 1977.
Slovo ljubve, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Uzalud je budim, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Pohvala ljubavi, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Velika tajna, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Pelud sveta, srpsko ljubavno pesništvo, „BMG”, Beograd, 1987.
Kao da sam te sanjao, antologija svetske ljubavne poezije, Gradska biblioteka, Zrenjanin, 1988.
Ptica detinjstva, srpska poezija za decu, „Jefimija”, Kragujevac, 1997.
Zlatni stihovi, najlepše poeme o ljubavi, „Verzal pres”, Beograd, 1998.
Knjiga nežnosti, najlepše poeme o ljubavi svetskih pesnika, „Verzal pres”, Beograd, 1999.
Među javom i med snom, „Srpska knjiga”, Ruma, srpsko pesništvo 19. i 20. veka, 2004.
Sa one strane duge, antologija srpskog pesništva za decu, srpska poezija za decu i mlade, „Srpska knjiga”, Ruma, 2006.
Pod jednom drukčijom zvezdom, vojvođanski pesnici o Vojvodini, „Srpska knjiga”, Ruma, 2008.
Kad srce zasvetluca, antologija srpskog pesništva za decu, srpska poezija za decu i mlade, drugi tom, „Srpska knjiga”, Ruma, 2009.
Prirodopis, pesme za decu, „Bookland“, Beograd, 2013.
Drame
Mudbol, sa Goranom Babićem, Lukom Paljetkom i Vladimirom Nikolićem, 1968.
Izbacivač, TV drama, 1979.
Vratio se Nikoletina, pozorišni komad, sa Draganom Jerkovićem i Tomom Kuruzovićem, 2000.
Rodino dete, pozorišni komad za novosadsko pozorište „Kliker“ 2001.
Libreto
Banović Strahinja, libreto za balet Stevana Divjakovića, 2001.
Lenka Dunđerska, libreto za operu Miroslava Štatkića, 2001.
Milica SS, kći bregova, libreto za kamernu operu, 2012.
Priredio
Izbor pesama za decu za školsku lektiru Desanke Maksimović „Vetrova uspavanka“, Zavod za udžbenike, Beograd-Novi Sad, 1988.
Izbor pesama za decu „Zlatni pojas“ Miroslava Antića, edicija Detinjstvo, „Dnevnik”, Novi Sad, 1989.
Izabrane pesme Duška Trifunovića u dva toma („Časna dokolica“ i „Udvarač na velikom odmoru“) sa studijom o pesniku, „Stylos”, Novi Sad, 2006.
Sabrana dela Milice Stojadinović Srpkinje, sa studijom o pesnikinji, u dva toma, „Logos“, Bačka Palanka, 2008.
Izabrane pesme za decu i mlade Slobodana Pavićevića (Kočije vilinog konjica), „Jefimija”, Kragujevac, 2010.
MG102
77296461 Duško Trifunović, Pero Zubac - TEMPO SEKONDO

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.