pregleda

Tennyson by J.B. Steane; Literature in Perspective


Cena:
890 din
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

Askeza (5964)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 10884

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Jezik: Engleski
Godina izdanja: K183
Autor: Strani

Spoljašnjost kao na fotografijama, unutrašnjost u dobrom i urednom stanju! Eng. Jezik! Na par mesta ima po jedna rec zabelezena na margini, nista strasno!

Alfred Tennyson, 1. barun Tennyson FRS (6. kolovoza 1809. - 6. listopada 1892.) bio je engleski pjesnik. Bio je pjesnički laureat tijekom većeg dijela vladavine kraljice Viktorije i ostao je jedan od najpopularnijih britanskih pjesnika. [Potreban citat] Godine 1829. Tennyson je u Cambridgeu nagrađen kancelarovom zlatnom medaljom za jedno od svojih prvih djela, `Timbuktu`. Svoju prvu samostalnu zbirku pjesama, Pjesme uglavnom lirske, objavio je 1830. godine. `Claribel` i `Mariana`, koje su ostale neke od najslavnijih Tennysonovih pjesama, uključene su u ovaj svezak. Iako su ga neki kritičari opisali kao pretjerano sentimentalne, njegov se stih ubrzo pokazao popularnim i privukao je Tennysona pozornost poznatih tadašnjih pisaca, uključujući Samuela Taylora Coleridgea. Tennysonova rana poezija, sa svojim srednjovjekovljem i moćnim vizualnim slikama, imala je veliki utjecaj na Predrafaelitsko bratstvo.

Tennyson se također istaknuo u pisanju kratkih tekstova, poput `Break, Break, Break`, `The Charge of the Light Brigade`, `Tears, Idle Tears` i `Crossing the Bar`. Većina njegovih stihova temeljila se na klasičnim mitološkim temama, poput `Uliksa`, iako je `In Memoriam A.H.H.` napisana je u spomen na njegovog prijatelja Arthura Hallama, kolegu pjesnika i studenta na Trinity Collegeu u Cambridgeu, nakon što je u 22. godini umro od moždanog udara. [3] Tennyson je također napisao neke značajne prazne stihove uključujući Idile kralja, `Ulysses` i `Tithonus`. Tijekom svoje karijere Tennyson je pokušavao dramatizirati, ali njegove predstave nisu imale uspjeha.

Brojni izrazi iz Tennysonovog djela postali su uobičajeni u engleskom jeziku, uključujući `Priroda, crvena u zubu i kandži` (`In Memoriam AHH`), `Bolje je voljeti i izgubiti / nego nikad uopće ne voljeti` `,` Njihovo ne razumjeti zašto, / Njihovo nego učiniti i umrijeti `,` Moja snaga je kao snaga deset, / Zato što je moje srce čisto `,` Nastojati, tražiti, pronaći i ne popustiti `,` Znanje dolazi, ali mudrost ostaje `, i` Stari poredak se mijenja, ustupajući mjesto novom `. On je deveti pisac koji se najčešće citira u Oxfordskom rječniku citata.


Tennyson je rođen 6. kolovoza 1809. u Somersbyju, Lincolnshire, Engleska. [5] Rođen je u obitelji srednje klase udaljenoj od Johna Savagea, 2. Earl Rivers. [6]


Ilustracija W. E. F. Brittena koja prikazuje Somersby Rectory, gdje je Tennyson odgojen i počeo pisati
Njegov otac, George Clayton Tennyson (1778–1831), bio je anglikanski svećenik koji je služio kao rektor Somersbya (1807–1831), također rektor Benniworth (1802–1831) i Bag Enderby, te vikar u Grimsbyju (1815). Podignuo je veliku obitelj i `bio je čovjek vrhunskih sposobnosti i raznolikih postignuća, koji se okušao u poštenome uspjehu u arhitekturi, slikarstvu, glazbi i poeziji. Bio je ugodno za seoskog svećenika, a njegovo oštroumno upravljanje novcem omogućilo je obitelji ljetovati u Mablethorpeu i Skegnessu na istočnoj obali Engleske `. Majka Alfreda Tennysona, Elizabeth Fytche (1781–1865), bila je kći Stephena Fytchea (1734–1799), vikara crkve St. James, Louth (1764) i rektora Withcalla (1780), malog sela između Horncastlea i Loutha . Tennysonov otac `pažljivo je pratio obrazovanje i obuku svoje djece`.

Tennyson i dva njegova starije braće pisali su poeziju u tinejdžerskim godinama, a zbirka sva trojica objavljena je lokalno kada je Alfred imao samo 17 godina. Jedan od te braće, Charles Tennyson Turner, kasnije se oženio Louisom Sellwood, mlađom sestrom Alfredove budućnosti žena; drugi je bio Frederick Tennyson. Još jedan od Tennysonove braće, Edward Tennyson, institucionaliziran je u privatnom azilu.

Obrazovanje i prvo objavljivanje
Tennyson je bio učenik gimnazije kralja Edwarda VI, Louth od 1816. do 1820. [7] U Trinity College, Cambridge, ušao je 1827. godine, gdje se pridružio tajnom društvu zvanom Cambridge Apostles. [8] Tennysonov portret Georgea Frederica Wattsa nalazi se u Trinityjevoj zbirci. [9]

Na Cambridgeu je Tennyson upoznao Arthura Hallama i Williama Henryja Brookfielda, koji su mu postali najbliži prijatelji. Njegova prva publikacija bila je zbirka `njegovih dječačkih rima i onih njegova starijeg brata Charlesa` pod naslovom Pjesme dvojice braće, objavljena 1827. [7]

Godine 1829. Tennyson je nagrađen kancelarovom zlatnom medaljom u Cambridgeu za jedno od svojih prvih djela, `Timbuktu`. [10] [11] Navodno se `smatralo da nije mlada osoba od dvadeset godina osvojiti kancelarkovu zlatnu medalju`. [7] Svoju prvu samostalnu zbirku pjesama, Pjesme uglavnom lirske, objavio je 1830. U ovaj su svezak uvrštene `Claribel` i `Mariana`, koje su kasnije zauzele svoje mjesto među najslavnijim Tennysonovim pjesmama. Iako su ga neki kritičari osudili kao pretjerano sentimentalne, njegov se stih ubrzo pokazao popularnim i privukao je Tennysona pozornost poznatih tadašnjih pisaca, uključujući Samuela Taylora Coleridgea.

Povratak u Lincolnshire, druga publikacija, Epping Forest
U proljeće 1831. Tennysonov otac je umro, pa je morao napustiti Cambridge prije no što je diplomirao. Vratio se u župni dom, gdje mu je dopušteno živjeti još šest godina i podijelio odgovornost za svoju majku udovicu i obitelj. Arthur Hallam došao je boraviti s obitelji tijekom ljeta i zaručio se s Tennysonovom sestrom, Emilijom Tennyson.


The Lady of Shalott, John William Waterhouse, 1888 (Tate Britain, London)
Godine 1833. Tennyson je objavio svoju drugu knjigu poezije, koja je osobito uključivala prvu verziju `The Lady of Shalott`. Svezak je naišao na teške kritike, koje su toliko obeshrabrile Tennysona da nije objavio više deset godina, iako je nastavio pisati. Iste godine, Hallam je iznenada i neočekivano umro nakon što je na odmoru u Beču pretrpio moždano krvarenje. Hallamova smrt imala je dubok utjecaj na Tennysona i inspirirala je nekoliko pjesama, uključujući `U dolini Cauteretz` i `In Memoriam A.H.H.`, dugačku pjesmu koja detaljno opisuje `Put duše`. [12]

Tennysonu i njegovoj obitelji bilo je dopušteno da ostanu u parohiji neko vrijeme, ali su se kasnije preselili u Beech Hill Park, High Beach, duboko u Epping Forest, Essex, oko 1837. Tennysonov se sin prisjetio: „u parku je bilo jezerce zimi bi mog oca mogli vidjeti kako klizi, kako u svom dugom plavom ogrtaču plovi po ledu. Svidjela mu se blizina Londona, kamo je odlazio da vidi svoje prijatelje, ali nije mogao ostati u gradu ni jednu noć, jer mu je majka bila u toliko nervoznom stanju da je nije volio napustiti ... `. [12 ] Tennyson se sprijateljio s dr. Allenom, koji je vodio obližnji azil čiji su pacijenti tada bili i pjesnik John Clare. [13] Nepametno ulaganje u crkveno poduzeće dr. Allena u duborezu ubrzo je dovelo do gubitka velikog obiteljskog bogatstva i dovelo do napada ozbiljne depresije. [12] Tennyson se 1840. preselio u London i neko vrijeme živio u Chapel Houseu u Twickenhamu.

Treća publikacija
Dana 14. svibnja 1842., dok je skromno živio u Londonu, Tennyson je objavio dvije sveske pjesama, od kojih je prva uključivala već objavljena djela, a druga je bila gotovo u potpunosti sastavljena od novih pjesama. Naišli su na trenutni uspjeh; pjesme iz ova zbirka, kao što su `Locksley Hall`, `Break, Break, Break` i `Ulysses`, te nova verzija `The Lady of Shalott`, naišle su na trajnu slavu. `Princeza: Medley`, satira o ženskom obrazovanju koja je izašla 1847. godine, također je bila popularna zbog svojih stihova. W. S. Gilbert kasnije je djelo adaptirao i parodirao dva puta: u Princezi (1870) i ​​u Princezi Idi (1884).

Godine 1850. Tennyson je dosegao vrhunac svoje karijere, napokon objavljujući svoje remek -djelo `In Memoriam A.H.H.`, posvećeno Hallamu. Kasnije iste godine imenovan je pjesnikom, koji je naslijedio Williama Wordswortha. Iste godine (13. lipnja), Tennyson se oženio s Emily Sellwood, koju je poznavao od djetinjstva, u selu Shiplake. Imali su dva sina, Hallama Tennysona (r. 11. kolovoza 1852) - nazvanog po njegovu prijatelju - i Lionela (r. 16. ožujka 1854).

Tennyson je 1853. iznajmio Farringford House na otoku Wight, da bi ga na kraju kupio 1856. [14] Na kraju je otkrio da ga je u Farringfordu gnjavilo previše zvjezdanih turista, pa se preselio u Aldworth, u Zapadni Sussex 1869. [15] Međutim, zadržao je Farringford i redovito se vraćao tamo provoditi zime....

◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼◻◼

☑ Zamolio bih clanove koji zele licno preuzimanje, da ne postavljaju uslove kako, sta, gde... licno preuzimanje je na mojoj adresi na Telepu, ako Vam to ne odgovara kupujte od nekog drugog.


☑ Svi predmeti su fotografisani na prirodnom svetlu, nema nikakvih filtera, efekata ili neceg slicnog !

❗❗❗ NE SALJEM U INOSTRANSTVO ❗❗❗

☑ Dobro pogledajte fotografije, da ne dodje do nekog nesporazuma!

☑ Tu sam za sva pitanja!

☑ Knjige saljem nakon uplate!

☑ POUZECEM SALJEM SAMO CLANOVIMA BEZ NEGATIVNIH OCENA!!!! Takodje ne saljem clanovima koji su novi tj. bez ocena!!!


☑ Filmski plakati:

☑ Molim Vas da ne ocekujete od plakata da izgledaju kao da su sada izasli iz stamparije, ipak neki od plakata imaju godina... i mi se nakon 50 godina zguzvamo :) Trudim se da ih sto bolje fotografisem kako bi ste imali uvid u stanje.

☑ Sto se tice cena plakata, uzmite samo u obzir da su ovo originalni plakati iz perioda filma, i da kada bi ste hteli da napravite (odstampate) bilo kakav filmski plakat sa intereneta kostalo bi Vas verovatno vise od hiljadu dinara...

☑ Antikvarne knjige:

☑ Sto se tice antikvarnih knjiga, molim Vas da ne ocekujete da knjige koje su stare neke i po 150 godina budu u savrsenom stanju, budite srecni sto su uopste pozivele toliko vremena i sto je informacija jos uvek u njima, a stanje kakvo je takvo je, uvek mogu da se odnesu da se prekorice i malo sreda, pa da opet dobiju malo svezine, naravno ko to zeli.




Predmet: 68303849
Spoljašnjost kao na fotografijama, unutrašnjost u dobrom i urednom stanju! Eng. Jezik! Na par mesta ima po jedna rec zabelezena na margini, nista strasno!

Alfred Tennyson, 1. barun Tennyson FRS (6. kolovoza 1809. - 6. listopada 1892.) bio je engleski pjesnik. Bio je pjesnički laureat tijekom većeg dijela vladavine kraljice Viktorije i ostao je jedan od najpopularnijih britanskih pjesnika. [Potreban citat] Godine 1829. Tennyson je u Cambridgeu nagrađen kancelarovom zlatnom medaljom za jedno od svojih prvih djela, `Timbuktu`. Svoju prvu samostalnu zbirku pjesama, Pjesme uglavnom lirske, objavio je 1830. godine. `Claribel` i `Mariana`, koje su ostale neke od najslavnijih Tennysonovih pjesama, uključene su u ovaj svezak. Iako su ga neki kritičari opisali kao pretjerano sentimentalne, njegov se stih ubrzo pokazao popularnim i privukao je Tennysona pozornost poznatih tadašnjih pisaca, uključujući Samuela Taylora Coleridgea. Tennysonova rana poezija, sa svojim srednjovjekovljem i moćnim vizualnim slikama, imala je veliki utjecaj na Predrafaelitsko bratstvo.

Tennyson se također istaknuo u pisanju kratkih tekstova, poput `Break, Break, Break`, `The Charge of the Light Brigade`, `Tears, Idle Tears` i `Crossing the Bar`. Većina njegovih stihova temeljila se na klasičnim mitološkim temama, poput `Uliksa`, iako je `In Memoriam A.H.H.` napisana je u spomen na njegovog prijatelja Arthura Hallama, kolegu pjesnika i studenta na Trinity Collegeu u Cambridgeu, nakon što je u 22. godini umro od moždanog udara. [3] Tennyson je također napisao neke značajne prazne stihove uključujući Idile kralja, `Ulysses` i `Tithonus`. Tijekom svoje karijere Tennyson je pokušavao dramatizirati, ali njegove predstave nisu imale uspjeha.

Brojni izrazi iz Tennysonovog djela postali su uobičajeni u engleskom jeziku, uključujući `Priroda, crvena u zubu i kandži` (`In Memoriam AHH`), `Bolje je voljeti i izgubiti / nego nikad uopće ne voljeti` `,` Njihovo ne razumjeti zašto, / Njihovo nego učiniti i umrijeti `,` Moja snaga je kao snaga deset, / Zato što je moje srce čisto `,` Nastojati, tražiti, pronaći i ne popustiti `,` Znanje dolazi, ali mudrost ostaje `, i` Stari poredak se mijenja, ustupajući mjesto novom `. On je deveti pisac koji se najčešće citira u Oxfordskom rječniku citata.


Tennyson je rođen 6. kolovoza 1809. u Somersbyju, Lincolnshire, Engleska. [5] Rođen je u obitelji srednje klase udaljenoj od Johna Savagea, 2. Earl Rivers. [6]


Ilustracija W. E. F. Brittena koja prikazuje Somersby Rectory, gdje je Tennyson odgojen i počeo pisati
Njegov otac, George Clayton Tennyson (1778–1831), bio je anglikanski svećenik koji je služio kao rektor Somersbya (1807–1831), također rektor Benniworth (1802–1831) i Bag Enderby, te vikar u Grimsbyju (1815). Podignuo je veliku obitelj i `bio je čovjek vrhunskih sposobnosti i raznolikih postignuća, koji se okušao u poštenome uspjehu u arhitekturi, slikarstvu, glazbi i poeziji. Bio je ugodno za seoskog svećenika, a njegovo oštroumno upravljanje novcem omogućilo je obitelji ljetovati u Mablethorpeu i Skegnessu na istočnoj obali Engleske `. Majka Alfreda Tennysona, Elizabeth Fytche (1781–1865), bila je kći Stephena Fytchea (1734–1799), vikara crkve St. James, Louth (1764) i rektora Withcalla (1780), malog sela između Horncastlea i Loutha . Tennysonov otac `pažljivo je pratio obrazovanje i obuku svoje djece`.

Tennyson i dva njegova starije braće pisali su poeziju u tinejdžerskim godinama, a zbirka sva trojica objavljena je lokalno kada je Alfred imao samo 17 godina. Jedan od te braće, Charles Tennyson Turner, kasnije se oženio Louisom Sellwood, mlađom sestrom Alfredove budućnosti žena; drugi je bio Frederick Tennyson. Još jedan od Tennysonove braće, Edward Tennyson, institucionaliziran je u privatnom azilu.

Obrazovanje i prvo objavljivanje
Tennyson je bio učenik gimnazije kralja Edwarda VI, Louth od 1816. do 1820. [7] U Trinity College, Cambridge, ušao je 1827. godine, gdje se pridružio tajnom društvu zvanom Cambridge Apostles. [8] Tennysonov portret Georgea Frederica Wattsa nalazi se u Trinityjevoj zbirci. [9]

Na Cambridgeu je Tennyson upoznao Arthura Hallama i Williama Henryja Brookfielda, koji su mu postali najbliži prijatelji. Njegova prva publikacija bila je zbirka `njegovih dječačkih rima i onih njegova starijeg brata Charlesa` pod naslovom Pjesme dvojice braće, objavljena 1827. [7]

Godine 1829. Tennyson je nagrađen kancelarovom zlatnom medaljom u Cambridgeu za jedno od svojih prvih djela, `Timbuktu`. [10] [11] Navodno se `smatralo da nije mlada osoba od dvadeset godina osvojiti kancelarkovu zlatnu medalju`. [7] Svoju prvu samostalnu zbirku pjesama, Pjesme uglavnom lirske, objavio je 1830. U ovaj su svezak uvrštene `Claribel` i `Mariana`, koje su kasnije zauzele svoje mjesto među najslavnijim Tennysonovim pjesmama. Iako su ga neki kritičari osudili kao pretjerano sentimentalne, njegov se stih ubrzo pokazao popularnim i privukao je Tennysona pozornost poznatih tadašnjih pisaca, uključujući Samuela Taylora Coleridgea.

Povratak u Lincolnshire, druga publikacija, Epping Forest
U proljeće 1831. Tennysonov otac je umro, pa je morao napustiti Cambridge prije no što je diplomirao. Vratio se u župni dom, gdje mu je dopušteno živjeti još šest godina i podijelio odgovornost za svoju majku udovicu i obitelj. Arthur Hallam došao je boraviti s obitelji tijekom ljeta i zaručio se s Tennysonovom sestrom, Emilijom Tennyson.


The Lady of Shalott, John William Waterhouse, 1888 (Tate Britain, London)
Godine 1833. Tennyson je objavio svoju drugu knjigu poezije, koja je osobito uključivala prvu verziju `The Lady of Shalott`. Svezak je naišao na teške kritike, koje su toliko obeshrabrile Tennysona da nije objavio više deset godina, iako je nastavio pisati. Iste godine, Hallam je iznenada i neočekivano umro nakon što je na odmoru u Beču pretrpio moždano krvarenje. Hallamova smrt imala je dubok utjecaj na Tennysona i inspirirala je nekoliko pjesama, uključujući `U dolini Cauteretz` i `In Memoriam A.H.H.`, dugačku pjesmu koja detaljno opisuje `Put duše`. [12]

Tennysonu i njegovoj obitelji bilo je dopušteno da ostanu u parohiji neko vrijeme, ali su se kasnije preselili u Beech Hill Park, High Beach, duboko u Epping Forest, Essex, oko 1837. Tennysonov se sin prisjetio: „u parku je bilo jezerce zimi bi mog oca mogli vidjeti kako klizi, kako u svom dugom plavom ogrtaču plovi po ledu. Svidjela mu se blizina Londona, kamo je odlazio da vidi svoje prijatelje, ali nije mogao ostati u gradu ni jednu noć, jer mu je majka bila u toliko nervoznom stanju da je nije volio napustiti ... `. [12 ] Tennyson se sprijateljio s dr. Allenom, koji je vodio obližnji azil čiji su pacijenti tada bili i pjesnik John Clare. [13] Nepametno ulaganje u crkveno poduzeće dr. Allena u duborezu ubrzo je dovelo do gubitka velikog obiteljskog bogatstva i dovelo do napada ozbiljne depresije. [12] Tennyson se 1840. preselio u London i neko vrijeme živio u Chapel Houseu u Twickenhamu.

Treća publikacija
Dana 14. svibnja 1842., dok je skromno živio u Londonu, Tennyson je objavio dvije sveske pjesama, od kojih je prva uključivala već objavljena djela, a druga je bila gotovo u potpunosti sastavljena od novih pjesama. Naišli su na trenutni uspjeh; pjesme iz ova zbirka, kao što su `Locksley Hall`, `Break, Break, Break` i `Ulysses`, te nova verzija `The Lady of Shalott`, naišle su na trajnu slavu. `Princeza: Medley`, satira o ženskom obrazovanju koja je izašla 1847. godine, također je bila popularna zbog svojih stihova. W. S. Gilbert kasnije je djelo adaptirao i parodirao dva puta: u Princezi (1870) i ​​u Princezi Idi (1884).

Godine 1850. Tennyson je dosegao vrhunac svoje karijere, napokon objavljujući svoje remek -djelo `In Memoriam A.H.H.`, posvećeno Hallamu. Kasnije iste godine imenovan je pjesnikom, koji je naslijedio Williama Wordswortha. Iste godine (13. lipnja), Tennyson se oženio s Emily Sellwood, koju je poznavao od djetinjstva, u selu Shiplake. Imali su dva sina, Hallama Tennysona (r. 11. kolovoza 1852) - nazvanog po njegovu prijatelju - i Lionela (r. 16. ožujka 1854).

Tennyson je 1853. iznajmio Farringford House na otoku Wight, da bi ga na kraju kupio 1856. [14] Na kraju je otkrio da ga je u Farringfordu gnjavilo previše zvjezdanih turista, pa se preselio u Aldworth, u Zapadni Sussex 1869. [15] Međutim, zadržao je Farringford i redovito se vraćao tamo provoditi zime....

68303849 Tennyson by J.B. Steane; Literature in Perspective

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.