pregleda

Laza Lazarević Sve će to narod pozlatiti


Cena:
299 din
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Pouzećem
Lično
Prodavac Pravno lice

Aleksandrijaknjizara (255)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 299

Moj Dućan Moj Dućan

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Laza Lazarević Sve će to narod pozlatitiTvrdi povezBiblioteka JelenLaza Lazarević je najznačajniji prozni stvaralac 19. veka u srpskoj književnosti. Za njega je stara porodica i pređašnji život bila jedna od bitnih stvari. Tu je on video idealnu i harmoničnu ljudsku zajednicu u kojoj svaki pojedinac može naći sigurnost i zaštitu. U svojim pripovetkama je idealizovao stara vremena i veličao te vrednosti. Porodično osećanje bratstva, solidarnosti, sloge su osnovne vrednosti koje svoje korene pronalaze upravo u ovakvoj porodici.Stege koje su tada mučile i nametale se pojedincu on glorifikuje i stari moral prerasta u diskretnu pobunu protiv takvog režima i života. U takvoj atmosferi upravo nastaje pripovetka „Sve će to narod pozlatiti“. Likovi kod Laze Lazarevića su osećajni i dobri ljudi, ali ipak je radnja drugačija nego obična i pomaknuta je iz prošlosti u sadašnjost. U toj sadašnjosti nestala je briga o pojedincu koja je postojala u tim starim vremenima. Čovek koji se unesrećio u ratu uzalud je tražio mesto u društvu, kako ga nije pronalazio bio je prepušten ulici i prolaznom milosrđu sveta.Bez obzira na to da li je govorio o starim ili novim vremenima, o prostim ljudima ili intelektuacima, Laza Lazarević je na prvom mestu moralista. Idealizacija starog društva i kritika novog date su kod njega isključivo sa etičkog stanovišta. Moralnost u njegovim pripovetkama nije prikrivena, tendenciozna je, što je naročito izraženo u završecima. Ti završeci pripovedaka često nam deluju kao klasično naravoučenije koje bi mogli izvući iz pripovetke. Naročito je isticao psihičko, unutrašnje stanje i preživljavanja svojih junaka kao i pesničku snagu kojom dočarava slike ambijenta i atmosfere i veliku brižljivost kojom je izgrađivao kompoziciju i izraz svojih pripovedaka.Objavljene pripovetke Laze Lazarevića su „Školska ikona“, „Na bunaru“, „Verter“, „Vetar“, „Ona zna sve“, „U dobri čas hajduci“ i dve najpoznatije „Sve će to narod pozlatiti“ i „Prvi put s ocem na jutrenje“. Devetu pripovetku „Švabica“, Lazarević nije htio da objavi jer je bila suviše lična. To je autobiografska pripovetka koja je objavljena tek 1898. godine, nakon Lazarevićeve smrti.Laza Lazarević se smatra tvorcem srpske psihološke pripovetke i jedan je od najboljih stilista u istoriji naše proze.3/19

Načini plaćanja i preuzimanja:

Knjige se mogu preuzeti lično ili se šalju poštom.
Troškove poštarine snosi kupac prema zvaničnom cenovniku PTT Srbije, osim gde je naglašena besplatna dostava.

POST EXPRES
1-3 kg 270 din
3-5 kg 330 din
5-10 kg 380 din

Preporučena tiskovina
0 - 100 gr 137 din
100 - 250 gr 138 din
250 - 500 gr 169 din
500 - 1000 gr 180 din
1000 - 2000 gr 211 din

Način isporuke:
1. Post expres službom pouzećem ili uz predhodnu uplatu na račun(u zavisnosti od dogovora) cena poštarine ostaje ista po cenovniku koji je naznačen, bez dodatnih provizija na prenos novca.
2. Knjige se šalju poštom / Preporučenom tiskovinom uz predhodnu uplatu na račun.

Knjige šaljemo ponedeljkom i četvrtkom nakon čega dobijate broj pošiljke za elektronsko praćenje preko poštanskog sajta.

Knjige ne šaljemo u inostranstvo.

-U slučaju bilo kakvog nesporazuma, moguć je svaki dogovor oko rešavanja istog.

Predmet: 77682825
Laza Lazarević Sve će to narod pozlatitiTvrdi povezBiblioteka JelenLaza Lazarević je najznačajniji prozni stvaralac 19. veka u srpskoj književnosti. Za njega je stara porodica i pređašnji život bila jedna od bitnih stvari. Tu je on video idealnu i harmoničnu ljudsku zajednicu u kojoj svaki pojedinac može naći sigurnost i zaštitu. U svojim pripovetkama je idealizovao stara vremena i veličao te vrednosti. Porodično osećanje bratstva, solidarnosti, sloge su osnovne vrednosti koje svoje korene pronalaze upravo u ovakvoj porodici.Stege koje su tada mučile i nametale se pojedincu on glorifikuje i stari moral prerasta u diskretnu pobunu protiv takvog režima i života. U takvoj atmosferi upravo nastaje pripovetka „Sve će to narod pozlatiti“. Likovi kod Laze Lazarevića su osećajni i dobri ljudi, ali ipak je radnja drugačija nego obična i pomaknuta je iz prošlosti u sadašnjost. U toj sadašnjosti nestala je briga o pojedincu koja je postojala u tim starim vremenima. Čovek koji se unesrećio u ratu uzalud je tražio mesto u društvu, kako ga nije pronalazio bio je prepušten ulici i prolaznom milosrđu sveta.Bez obzira na to da li je govorio o starim ili novim vremenima, o prostim ljudima ili intelektuacima, Laza Lazarević je na prvom mestu moralista. Idealizacija starog društva i kritika novog date su kod njega isključivo sa etičkog stanovišta. Moralnost u njegovim pripovetkama nije prikrivena, tendenciozna je, što je naročito izraženo u završecima. Ti završeci pripovedaka često nam deluju kao klasično naravoučenije koje bi mogli izvući iz pripovetke. Naročito je isticao psihičko, unutrašnje stanje i preživljavanja svojih junaka kao i pesničku snagu kojom dočarava slike ambijenta i atmosfere i veliku brižljivost kojom je izgrađivao kompoziciju i izraz svojih pripovedaka.Objavljene pripovetke Laze Lazarevića su „Školska ikona“, „Na bunaru“, „Verter“, „Vetar“, „Ona zna sve“, „U dobri čas hajduci“ i dve najpoznatije „Sve će to narod pozlatiti“ i „Prvi put s ocem na jutrenje“. Devetu pripovetku „Švabica“, Lazarević nije htio da objavi jer je bila suviše lična. To je autobiografska pripovetka koja je objavljena tek 1898. godine, nakon Lazarevićeve smrti.Laza Lazarević se smatra tvorcem srpske psihološke pripovetke i jedan je od najboljih stilista u istoriji naše proze.3/19 77682825 Laza Lazarević Sve će to narod pozlatiti

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.