pregleda

Tehnologija industrijskog punjenja i pakovanja pića


Cena:
4.000 din
Želi ovaj predmet: 1
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Lično
Grad: Beograd-Voždovac,
Beograd-Voždovac
Prodavac

utrendu (3758)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 5417

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: Ostalo
ISBN: Ostalo
Autor: Domaći
Oblast: Hemija
Jezik: Srpski

Tehnologija industrijskog punjenja i pakovanja pića
Naslov: Tehnologija industrijskog punjenja i pakovanja pića
Autor: Mahmud Semiz
Izdavač: Poslovna zajednica industrije piva i slada Jugoslavije
Mesto: Sarajevo
Godina: 1983.


Stručna literatura iz oblasti tehničke opreme za punjenje i pakovanje boca na jezicima naroda i narodnosti Jugoslavije vrlo je skromna. Ta oblast obrađena je samo u sastavu pojedinih udžbenika tehnologije vina, piva i bezalkoholnih pića. U udžbeniku „Tehnologija piva“ dr. M. Semiza, objavljenom 1979. godine u izdanju Poslovne zajednice industrije piva i slada Jugoslavije obrađeni su osnovni strojevi i tehnologija punjenja pića. Nedostatak stručne literature uslovljen je pored ostalog i činjenicom da je sve do 1981. godine oprema za punjenje boca u Jugoslaviji nabavljana isključivo iz uvoza i to od slijedećih firmi:

Seitz Werke, Bad – Kreuznach
Enzinger — Union – VVerke, Mannheim
Holstein – Kappert – Dortmund
Winterwerb Streng — Mannheim
Rigamonti Villa — Miiano i
Simonazzi — Parma.

Kod pisanja ovog priručnika koristio sam prospekte naprijed navedenih firmi, pa im se ovom prilikom zahvaljujem.

Početkom 1981. godine „Radenska“ — TOZD Tovarna polnilne opreme iz Radenaca, te SOP Krško, sa svojim osnovnim organizacijama u Krškom i Ljubljani, u kooperaciji sa inopernerom pristupili su proizvodnji kompletnih linija za punjenje boca sa svim vrstama alkoholnih i bezalkoholnih pića. Prema tome već su u Jugoslaviji prisutna dva proizvođača opreme za punjenje boca, a prve linije već su isporučene, montirane i nalaze se u redovnoj proizvodnji. Naša domaća mašinogradnja već je stekla određena iskustva u proizvodnji visokoautomatskih strojeva za punjenje i pakovanje boca, koja u cijelosti mogu zadovoljiti tehničke i tehnološke zahtjeve industrije pića.

U posljednje dvije decenije kod nas i u svijetu povećan je obim proizvodnje i potrošnje piva, mineralne vode i drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Danas se u Jugoslaviji preko stotinu tvornica bavi proizvodnjom i punjenjem raznih pića, kako bi mogli zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta, a jedan dio i izvesti. Usljed toga opravdano se postavljaju zahtjevi za kompletniju stručnu obradu opreme za punjenje pića, kako bi se zadovoIjio veliki interes ne samo inženjersko—tehničkih kadrova u proizvodnji, već i studenata na fakultetima tehnološkog smjera gdje se obavlja nastava iz oblasti proizvodnje i punjenja pića.

Razvoj strojeva za punjenje boca u zadnje dvije decenije doživio je veliki tehnički progres. To se ogleda u povećanju kapaciteta i produktivnosti rada za 5 do 10 puta, u smanjenju troškova punjenja po jedinici proizvoda, te u očuvanju kvaliteta proizvoda. Ovaj progres jasno se mogao vidjeti na Međunarodnom sajmu opreme poznatom pod imenom „INTERBRAU“, koji se održava svake sedme godine u Minhenu. Osim toga sve moderno opremljene tvornice pića: pivare, vinarije, punionice sokova, coca—cole i drugih bezalkoholnih pića većinom raspolažu sa visokoautomatskim linijama kapaciteta od 5.000 do 50.000 boca na sat.

Kod postrojenja za punjenje i pakovanje boca razlikujemo mokri i suvi dio linije. Stroj za pranje, punjenje, zatvaranje, pasterizaciju i etiketiranje čini „mokri“ dio koji se obično smješta na spratu. Međutim, stroj za ispakivanje i upakivanje boca, depaletizaciju i paletizaciju sa odgovarajućim transporterima locira se najčešće u prizemlju i čini „suvi“ dio linije. Postoje i druge mogućnosti rasporeda strojeva u savremenoj hali za punjenje boca pićem, ovisno o dispoziciji objekta, lokaciji, saobraćajnicama te urbanističkom i tehničkom rješenju.

Upravo i to će biti predmet razmatranja u ovom priručniku. Osnovni je zahtjev za svaki projekat punionice boca da se postigne potpuno korištenje kapaciteta ugrađenih strojeva u liniji za punjenje. U suprotnom su „investicione greške“ dugoročne. Smatra se da strojevi za punjenje traju 10 do 15 godina u eksploataciji, ovisno o održavanju postrojenja i radu u više smjena tokom sezone. To znači da svaki „investicioni promašaj“ ne može se lako riješiti i donosi duge štetne posljedice. Upravo iz ovih razloga u studij projekta punionice boca treba uključiti projektanta, proizvođača opreme i investitora, i uz svestranu saradnju njihovih predstavnika obezbijediti optimalna tehnička i tehnološka rješenje.

Danas se korištenje ugrađenih kapaciteta punionice boca u Jugoslaviji i u svijetu kreće od 60 do 98%, tako da ovaj pokazatelj možemo uzeti kao dokaz uspješnosti projektantskog rješenja i organizacije rada u svakoj pojedinoj tvornici. Dok se organizacioni propusti mogu lakše riješiti, dotle su tehnički propusti teži i vezani su uz veća naknadna ulaganja i ne mogu se lako otkloniti. Za optimalno korištenje ugrađenog kapaciteta punionice boca neophodno je obezbijediti osim dovoljnih skladišta za praznu ambalažu i gotovu robu i punu usklađenost u istovaru praznih i utovaru punih boca, a što je moguće postići na odvojenim rampama ili prostorima za ovu namjenu. Također, neophodno je racionalno korištenje viIjuškara u unutrašnjem transportu i kamiona u vanjskom saobraćaju do kupaca na tržištu. Svi ovi faktori dosta utiču na korištenje kapaciteta punionice boca i spadaju u studij projektnog rješenja.

Prilikom pisanja ovog priručnika pored obimnog prospektrog materijala sa tehničkim podacima o strojevima pojedinih stranih firmi, te stručne literature inostranih izdanja koja je navedena na kraju priručnika, autor je koristio skripte dipl. ing. Milana Carića, koja sadrže predavanja za kvalifikovane radnike pivarske struke iz predmeta „Otakanje piva i bezalkoholnih pića“. Osim toga autor je dobio od stručne komisije za recenziju više korisnih sugestija. One su poslužile kao dragocjena pomoć da se ova složena materija jasnije predstavi čitaocu i ilustruje odgovarajućim crtežima, šemama i fotografijama. Koristim ovu priliku da se na datim sugestijama zahvalim Dipl. ing. Jadranki Bohunicki, tehničkom direktoru Zagrebačke pivovare, dipl. ing. Miroslavu Mitiću, rukovodiocu održavanja i energetike Sarajevske pivare i dipl. ing. Milanu Cariću, rukovodiocu punionice boca Beogradske industrije piva.

U tehničkoj redakciji ovog rukopisa pružila je veliku pomoć dipl. ing. Nada Todorović, sekretar izdavačkog savjeta, zbog čega joj se zahvaljujem.

Posebno želim istaći veliku angažovanost Poslovne zajednice industrije piva i slada Jugoslavije na izdavačkom planu. Pored časopisa „Pivarstvo“ koji je već stekao tradiciju od 15 godina, postoji niz objavljenih udžbenika, priručnika i drugih edicija, sa kojima je dat određeni doprinos popularizaciji dostignuća savremene nauke i tehnologije, čija primjena js dala konkretne ekonomske efekte u radu ove grupacije.

Ovaj priručnik „Tehnologija industrijskog punjenja i pakovanja pića“ predstavlja prvu publikaciju ove vrste na našem jeziku. Njegovim objavljivanjem biti će popunjena praznina u stručnoj literaturi iz ove oblasti. Knjiga je namijenjena prvenstveno inžinjersko— tehničkim kadrovima u proizvodnji, kao i projektantima koji se bave planiranjem izgradnje novih objekata punionice boca kao samostalnih tvornica, ili pak u sastavu već postojeće proizvodnje, kada se radi o proširenju kapaciteta. Osim toga knjiga će korisno poslužiti studentima na fakultetima tehnološkog smjera, kako bi se detaljnije upoznali sa tehničkom opremom punionice boca.

Na kraju knjiga će doprinijeti boljem upoznavanju zainteresovanih kadrova sa tehnikom i tehnologijom punjenja boca pivom, mineralnom vodom i drugim pićima, te iznalaženju boljih projektnih rješenja u cilju povećanja produktivnosti rada te smanjenja investicionih pogonskih troškova u proizvodnji.

Sarajevo, juna 1982.
Semiz prof. dr. Mahmud

SADRŽAJ

PREDGOVOR

POGLAVLJE I: RAZVOJ TEHNIČKE OPREME ZA PUNJENJE BOCA PIĆEM
Od primitivnog pretakanja do savremenih visokoautomatskih strojeva

POGLAVLJE II: TEHNIČKI STANDARDI AMBALAŽE I REPROMATERIJALA
Uvođenje standardizacije
Staklo za boce
Standard za grlo boce
Krunski zatvarač za boce
Standard za boce
Standard za pivske boce
Standard za plastične gajbe (nosiljke)
Standardne težine i zapremine ambalaže sa pivom
Standard za palete, pakovanje i paletizaciju
Standard kvaliteta etiketa
Standard ljepila za etikete
Sredstva za pranje i dezinfekciju boca

POGLAVLJE III: PROBLEMATIKA IZBORA OPTIMALNOG PROJEKTNOG RJEŠENJA ZA POGON PUNIONICE BOCA
Izbor optimalnog kapaciteta punionice boca
Problematika projektovanja pogona punionice boca
Projekat pogona punionice boca u pivari
Određenje rasporeda strojeva u punionici boca
Razne varijante projektnog rješenja rasporeda strojeva linija za punjenje piva
Razne varijante projektnog rješenja objekta punionice boca

POGLAVLJE IV:TEHNIČKA OPREMA PUNIONICE BOCA
Strojevi u punionici boca
Stroj za pranje boca
Neutralizacija, dekantacija i regeneracija alkalnog rastvora
Stroj za punjenje i zatvaranje boca (monoblok)
Uređaj za karbonizaciju
Pasterizacija piva sa protočnim i tunel-pasterizatorom
Stroj za etiketiranje
Stroj za ispakivanje i upakivanje boca
Stroj za paletizaciju i depaletizaciju

POGLAVLJE V: METODOLOGIJA IZRAČUNAVANJA KAPACITETA UREĐAJA ZA PUNJENJE PIVA

POGLAVLJE VI: PODACI ZA PROJEKTOVANJE
Tehnički podaci za strojeve firme Seitz-Werke
Tehnički podaci za strojeve firme Enzinger-Union-Werke
Tehnički podaci ze strojeve firme Holstein Kappert
Korištena literatura

Sadržaj
Knjiga je u PERFEKTNOM stanju,nedirnuta.

1k

Knjige ISPORUČUJEM (Lično preuzimanje) SVAKI DAN✔️

KUPCIMA kojim je pored naslova knjige bitan KVALITET knjige na PRAVOM SU MESTU.utrendu

⭐️LIČNO PREUZIMANJE NA ADRESI U Beogradu (adresa sa Kupinda,)
SVAKI DAN od 10 h - 20 h,

kupac bira sam VREME.

Plaćanje/Slanje predmeta

POSLE uplate kupca na tekuci račun u Banci Intesa.

-----------------------------------------------------------------

Šaljem preporucenom tiskovinom ili PostExpress-om, posle uplate na tekuci račun.
Kupac bira način slanja i snosi odgovornost za slanje robe od momenta kad je predam u POŠTU! Moja je garancija slanja i kvalitetnog pakovanja je 100% do momenta kada preuzme POŠTA ili kada pređe u druge ruke, posle toga odgovornost je na drugome!!!
Za oštećenja u transportu ne snosim odgovornost.
-----------------------------------------------------------------

POUZEĆE: Plaćanje pouzecem (PostExpress) moguce uz dogovor, PRE KUPOVINE, za sve knjige.
-----------------------
Kontakt:Viber
Uplata; Pay Pal-om
Slanje:Državna POŠTA
--------Ceo SVET
✔️ ✔️
-----------------------


Sve slike su VISOKE REZOLUCIJE,slikane iz neposredne blizine, možete ih lepo UVEĆATI i videti sve što Vas interesuje.

Na taj način Vam je omoguceno da se uverite dodatno u KVALITET KNJIGA.

KNJIGE se SLIKAJU VERODOSTOJNO,da bih KUPAC video šta kupuje.

***ISPORUKA U INOSTRANSTVO***

UPLATA preko Pay Pal-a ✔️

KNJIGE ŠALJEM U INOSTRANSTVO!

Okruženje, EVROPA, ceo svet.

Kontakt može preko VIBERA ,zainteresovanim KUPCIMA prosledim broj.
Uplata preko Pay PAL-a, WESTERN UNIONA,
ili na racun Intesa Banca.

U svakoj varijanti isporuke KUPAC ce se ispoštovati.


Iz tehnickih razloga nisam u mogucnosti da šaljem knjige na teritoriju Kosova bez dogovora pre izvršene kupovine, pa Vas molim da me kontaktirate da se dogovorimo.

*******
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️WE ARE SHIPPING ALL BOOKS INTERNATIONALLY AND RECEIVING PAYMENTS BY PAYPAL OR WESTERN UNION TRANSFERS ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Moje ostale knjige možete videti na: https://www.kupindo.com/Clan/utrendu/SpisakPredmeta
⭐️Knjige;Žanrovi ✔️


Akcioni
Antologije i monografije
Arhitektura i dizajn
Autobiografije i biografije
Avanturistički
Biznis i ekonomija
Domaći pisci
Drama
Edukativni
Ekologija
Enciklopedije
Epska fantastika
Erotski
Esejistika
Ezoterija
Fantastika
Film
Filozofija
Horor
Hrana i piće
Istorija
Istorijski
Klasična književnost
Knjige za decu
Komedije
Komična fantastika
Kompjuteri i internet
Ljubavni
Marketing i menadžment
Muzika
Nagrađene knjige
Naučna fantastika
Poezija
Politika
Popularna nauka
Popularna psihologija
Potpisane knjige
Pravo
Priče
Psihologija
Putopisi
Religija i mitologija
Rečnici
Slikovnice
Sociologija
Stripovi i grafičke novele
Teologija
Tinejdž
Trileri
Udžbenici i priručnici
Umetnost
Vodiči i mape
Za poklon
Zdravlje, sport i lepota
░P░O░G░L░E░D░A░J░T░E░░░S░V░E░░░░M░O░J░E░░░O░G░L░A░S░E░░

Predmet: 40849255

LimundoGrad d.o.o. koristi kolačiće koji su potrebni za pružanje usluga u svrhu statistike, sigurnosti, kao i utvrđivanja interesovanja korisnika i može ih deliti sa trećim licima u svrhu analize i marketinga. Više informacija.