pregleda

Tehnologija piva-dr ing. Mahmud Šemiz


Cena:
6.000 din (Predmet je prodat)
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Limundo Cash
Plaćanje pre slanja (Tekući račun)
Plaćanje pre slanja (Ostalo)
Lično
Grad: Beograd-Voždovac,
Beograd-Voždovac
Prodavac

utrendu (3471)

Pozitivne: 5027

Negativne: 2

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: Ostalo
ISBN: Ostalo
Autor: Domaći
Oblast: Hemija
Jezik: Srpski

Tehnologija piva
Naslov: Tehnologija piva
Autor: dr ing. Mahmud Šemiz
Izdavač: Poslovna zajednica industrije piva i slada Jugoslavije
Mesto: Beograd
Godina: 1979.


Stručna literatura iz oblasti tehnologije piva u našoj zemlji dosta je skromna iako ova grupacija ima dugu tradiciju. Prve pivare su osnovane početkom XVIII-og vijeka (Pančevo i Apatin). U oblasti izdavanja stručne literature i obrazovanja kadrova sve do oslobođenja zemlje vrlo je malo učinjeno. Proizvodnja piva Ijubomorno je čuvana kao „tajna“, a rijetki pivarski stručnjaci sticali su obrazovanje u inostranstvu. Tako je bilo sve do oslobođenja.

Prva srednja pivarska škola u zemlji osnovana je 1946. godine u Zagrebu, dekretom Ministarstva industrije NR Hrvatske. Škola je počela da radi pri Zagrebačkoj pivovari, koja je u to vrijeme bila inicijator i organizator obrazovanja prvih poslijeratnih pivarskih kadrova. Teoretska nastava je bila povezana sa praktičnom obukom u proizvodnji. Ova škola u oslobođenoj zemlji dala je i dvije generacije pivarskih tehničara. Uz njen 30-godišnji jubilej, koji je obilježen 1976. godine, prilikom VII-og Savjetovanja stručnjaka industrije slada i piva, odato je priznanje bivšim profesorima i učenicima za njihov značajni doprinos u razvoju ove grupacije.

Organizovanje srednje-stručnih kadrova, kvalifikovanih radnika i pivarskih tehničara odvijalo se je poslije oslobođenja zemlje u skladu sa potrebama pojedinih pivara i to redovnim školovanjem pri srednjim školama učenika u privredi i pri srednjim poljoprivrednim i tehnološkim školama. Obrazovanje odraslih vršeno je uz rad preko nadležnog radničkog univerziteta. Kod mlađih kadrova postojao je vidljiv interes da se osposobe za budući poziv i da prošire svoja teoretska i praktična znanja. Stručna literatura iz pivarstva, kako smo već napomenuli, bila je oskudna. Sva izdanja mogla su se na prste nabrojati:

1. PIVARSTVO, udžbenik za pivarske tehničare, od prof. dr Marka Mohačeka, Zagreb, 1948. godine.
2. PIVARSTVO, Priručnik za stručno obrazovanje kadrova, od Šemiz Mahmuda, dipl. ing. i Rakić Dragoljuba, dipl. ing., Sarajevo, 1964. godine.

Kako se vidi to su svega dva izdanja na našem jeziku, i, naravno, u skladu sa velikim interesom koji je vladao, bila su rasprodana u godinu dana nakon izlaganja.

Paralelno sa razvojem kapaciteta i tehnologije, treba posmatrati i razvoj kadrova. Modernizacija, rekonstrukcija i proširenje kapaciteta u industriji piva i slada, kao i izgradnja novih tvornica neminovno nameće i pitanje obrazovanja stručnih kadrova, koji će biti u stanju da preuzmu takve tvornice i zadatke u njima, i da ih sa uspjehom obavljaju.

Pred Drugi svjetski rat u Jugoslaviji je radilo 28 pivara, koje su 1939. godine proizvele 427.000 hektolitara piva. Međutim, 1976. godine radile su 33 pivare, koje su proizvele 8,711.000 hektolitara piva godišnje, što znači da se koriste samo sa 63%. Neosporno je da će trend porasta proizvodnje i potrošnje piva u Jugoslaviji biti u stalnom porastu. Potrošnja od prosječnog 42 litra po stanovniku u 1976. godini je ispod nivoa situacije što je osobito vidljivo ako se uporedi sa potrošnjom piva po glavi stanovnika u drugim zemljama. U 1976. godini potrošnja je u SR Nemačkoj iznosila 151, Belgiji 141, SAD 89, čehoslovačkoj 103, Italiji 14, Grčkoj 18, Rumuniji 38, Bugarskoj 30 i SSSR-u 36 litara po glavi stanovnika. Ovi statistički podaci jasno nam ilustruju razlike među pojedinim zemljama u potrošnji piva. Diferencije u potrošnji vezane su za tradiciju, navike stanovništva, životni standard, potrošnju sokova i drugih bezalkoholnih pića, klimatske uslove i slično. Ovo je, svakako, predmet širih naučnih analiza i radova, o čemu se ovdje i ovom prilikom ne može govoriti. Ali, treba naglasiti da u Jugoslaviji postoje znatne mogućnosti da se poveća potrošnja iznad današnje obzirom na tržište i ugrađene kapacitete, što je i zacrtano u srednjoročnom planu razvoja do 1980. godine.

Osnivanjem Poslovnog udruženja industrije piva i slada 1958. godine, sa sjedištem u Beogradu udareni su temelji šire međupivarske saradnje, a u kojoj je i izdavačka djelatnost zauzela istaknuto mjesto. Udruženje je preko stručnih savjeta, izabranih u OOUR-u iz redova istaknutih stručnjaka, postalo centar aktivnosti. Ono je organizator seminara, savjetovanja i simpozijuma, te izdavač stručnog časopisa PIVARSTVO, koji je prošle godine navršio deceniju izlaženja. Osim toga, preko izdavanja edicija, udžbenika, priručnika, i časopisa obezbjeđena je odgovarajuća stručna literatura, koja je namijenjena srednjim školama i fakultetima, gdje se izvodi nastava iz ovog predmeta, te zaposlenim u industriji slada i piva, tako da su danas uslovi za obrazovanje radnika daleko povoljniji nego prije decenije.

Bilans izdavačke djelatnosti Udruženja dat je u časopisu PIVARSTVO broj 1/77. Međutim, nakon reforme srednjeg obrazovanja, a na prijedlog Savjeta za izdavačku djelatnost Sekretarijat za obrazovanje usvojio je nastavni plan i program za zanimanje kvalifikovanih radnika pivarske struke. Pošto se već duže osjeća potreba za udžbenikom Tehnologija piva za obrazovanje kvalifikovanih radnika i pivarskih tehničara, koji bi bio napisan u skladu sa usvojenim konceptom nastavnog plana i programa, to je, u skladu sa dosadašnjom izdavačkom politikom, Udruženje putem konkursa povjerilo autoru izvršenje ovog obimnog i odgovornog zadatka.

Obzirom da je prema nastavnom planu i programu obuhvaćeno izučavanje sirovina i tehnološkog postupka proizvodnje slada u okviru posebnog predmeta, ova nastavna materija je obrađena u nedavno izdatom udžbeniku Tehnologija slada, koju je napisao dr ing. Slobodan Gaćeša, profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Međutim, u okviru ovog udžbenika data su osnovna znanja iz tehnologije piva. Materija je određena na bazi vlastitih iskustava iz prakse, te domaće i strane stručne literature. Uz tehnološke postupke koji se danas primjenjuju u jugoslovenskoj praksi obrađeni su i moderni postupci kontinuirane proizvodnje piva. Radi boljeg razumijevanja složenosti tehnološkog postupka i rukovanja određenim postrojenjima dat je prikaz konstrukcije tehnološke opreme za pripremu slada, varenje, vrenje i punjenje piva.

U nedostatku odgovarajućeg udžbenika za hlađenje i grijanje, obuhvaćena je i ova nastavna materija u okviru udžbenika Tehnologija piva i to u širem obimu, kako bi mogla poslužiti i za obrazovanje kvalifikovanih radnika kod polaganja ispita ložača i strojara-kompresorista. Osim ovoga, obrađena je šire i tehnološka oprema u procesu proizvodnje jer je dosadašnja praksa pokazala da pivarski kadrovi bez znanja iz ove oblasti ne mogu racionalno i stručno rukovati opremom i voditi tehnološki proces.

Ovaj udžbenik može korisno poslužiti za izučavanje ove naučne discipline i na višim školama, razumljivo, uz obaveznu dopunu i proširenje pojedinih poglavlja prilikom izvođenja nastave.
Prezentirani crteži, sheme, dijagrami i fotografije, kao nastavna sredstva doprinijet će boljem shvatanju i usvajanju materije u toku izvođenja procesa nastave.

Na raspoloživom ilustrovanom materijalu, crtežima, skicama i fotografijama, koje su uvrštene u udžbenik, izražavam zahvalnost proizvođačima opreme i to:

– Alfa Lawal, Stockholm
– Seeger, Stuttgart
– Seitz Werke, Bad – Kreuznach
– Holstein – Kappert, Dortmund
– Enzinger-Union-Werke, Mannheim
– Ziemann – Ludwigsburg
– Steinecker – München.

Osim toga autor posebno zahvaljuje tvornicama piva koje su dostavile fotografije svojih moderno opremljenih odjelenja. Fotografije su prikazane u udžbeniku sa namjerom da se kod organizovanja ekskurzija mogu odabrati odjelenja i planski posjetiti u cilju izvođenja očigledne nastave.

Predajući ovaj udžbenik Tehnologija piva u štampu izražavam zahvalnost članicama Poslovnog udruženja industrije slada i piva, koje su pokazale puno razumijevanje i dale moralnu i materijalnu podršku za njegovo štampanje i objavljivanje.

Najzad smatram da će izlaženjem ovog udžbenika biti ispunjena praznina u pivarskoj literaturi na našem jeziku, čime ću ujedno pomoći u obrazovanju mladih stručnih kadrova, koji su prijeko potrebni ovoj industriji.

Sarajevo, jula 1978. godine SEMIZ prof. dr MAHMUD

SADRŽAJ

PREDGOVOR

RAZVOJ PIVARSTVA OD PRIMITVNOG ZANATA DO SAVREMENE INDUSTRIJE

Proizvodnja piva u svijetu
Proizvodnja piva u Jugoslaviji

OSNOVNE KARAKTERISTIKE PROIZVODNJE PIVA

Prvi dio: PROIZVODNJA SLADOVINE

Poglavlje I: KRATAK OPIS POJEDINIH FAZA TEHNOLOŠKOG PROCESA PROIZVODNJE PIVA

1.1. PROIZVODNJA SLADOVINE

1.1.1. Drobljenje slada
1.1.2. Ukomljavanje ili ekstrakcija slada
1.1.3. Filtracija sladovine
1.1.4. Varenje i hmeljenje sladovine
1.1.5. Bistrenje i hlađenje sladovine

1.2. GLAVNO I NAKNADNO VRENJE

1.2.1. Glavno vrenje
1.2.2. Naknadno vrenje

1.3. BISTRENJE I PUNJENJE PIVA

1.3.1. Bistrenje piva
1.3.2. Punjenje piva

Poglavlje II: DROBLJENJE SLADA

2.1. USKLADIŠTENJE, ČIŠĆENJE I VAGANJE SLADA

2.2. DROBLJENJE SLADA

2.2.1. Suvo drobljene slada
2.2.2. Mokro drobljenje slada
Poglavlje III: OPREMA VARIONICE

3.1. PROJEKTOVANJE VARIONICE

3.2. OPREMA VARIONICE

3.2.1. Rezervoar za toplu vodu
3.2.2. Komovnjak
3.2.3. Kotao za kominu
3.2.4. Uređaji za cijeđene komine
3.2.4.1. Bistrenik
3.2.4.2. Filter za kominu
3.2.4.3. Uređaj za bistrenje „Strainmaster“
3.2.4.4. Uporedni pregled nekih karakteristika raznih tipova uređaja za bistrenje
3.2.5. Kotao za kuvanje hmeljne sladovine

3.3. MODERNA VARIONICA

3.3.1. Hidroautomatska varionica
3.3.2. Vertikalna blok-varionica

3.4. OBRAČUN KAPACITETA VARIONICE

3.5. UTROŠAK SIROVINA KOD PROIZVODNJE SLADOVINE ZA RAZNE VRSTE PIVA

Poglavlje IV: UKOMLJAVANJE SLADA

4.1. TEORIJA UKOMLJAVANJA

4.1.1. Razgradnja škroba
4.1.2. Razgradnja bjelančevina
4.1.3. Razgradnja drugih materija u toku ukomljavanja
4.1.4. Kiselost komine i njen uticaj na aktivnost enzima
4.1.5. Ostali sastojci usipka

4.2. OSNOVNI POSTUPCI UKOMLJAVANJA
4.3. INFUZIONl POSTUPCI UKOMLJAVANJA
4.4. DEKOKCIONI POSTUPCI UKOMLJAVANJA

4.4.1. Klasična dekokcija sa tri odvarka
4.4.2. Dekokcija sa dva odvarka
4.4.3. Dekokcija sa jednim odvarkom

4.5. KONTROLA PROCESA UKOMLJAVANJA

Poglavlje V: FILTRACIJA SLADOVINE

5.1. OSNOVI FILTRACIJE SLADOVINE
5.2. FILTRACIJA SLADOVINE PRIMJENOM BISTRENIKA
5.3. FILTRACIJA SLADOVINE PRIMJENOM FILTERA
5.4. FILTRACIJA SLADOVINE PRIMJENOM „STRAINMASTERA“
5.5. SASTAV PIVSKOG TREBERA

Poglavlje VI: KUVANJE SLADOVINE SA HMELJOM

6.1. DODAVANJE HMELJA
6.2. ODVAJANJE SLADOVINE OD HMELJNOG TROPA

Poglavlje VII: ISKORIŠTENJE SLADA U VARIONICI

7.1. METOD IZRAČUNAVANJA ISKORIŠTENJA EKSTRAKTA
7.2. POREĐENJE POGONSKOG I LABORATORIJSKOG ISKORIŠTENJA SIROVINA

Poglavlje VIII: HLAĐENJE I BISTRENJE SLADOVINE

8.1. VRUĆI TALOG
8.2. HLADNI TALOG
8.3. OKSIDACIJA SLADOVINE
8.4. APARATI ZA HLAĐENJE SLADOVINE

Drugi dio: GLAVNO I NAKNADNO VRENJE

Poglavlje IX: SAVREMENA TEHNOLOŠKA OPREMA ZA VRENJE I ZRENJE PIVA

9.1. KLASIČNA KONCEPCIJA OPREME ZA VRENJE I ZRENJE PIVA
9.1.1. Klasična oprema za vrenje i zrenje piva
9.2. MODERNA OPREMA ZA VRENJE I ZRENJE PIVA
9.2.1. Tipovi moderne opreme
9.2.2. Položeni cilindrični tank
9.2.3. Uspravni cilindrični tank
9.2.4. Cilindrokonusni tank
9.2.5. Sferokonusnin tank
9.2.6. Asahi – tank
9.2.7. Uni – tank
9.3. IZBOR TIPA TANKA (FERMENTORA)
9.4. IZBOR MATERIJALA I ZAPREMINE ZA TANKOVE
9.5. AUTOMATSKO PRANJE I DEZINFEKCIJA
9.5.1. Razvoj metoda pranja i dezinfekcije u pivarstvu
9.5.2. Oprema i sistemi za pranje i dezinfekciju

Poglavlje X: ALKOHOLNO VRENJE

10.1. UZROCNICI VRENJA
10.1.1. Izdvajanje i razmnožavanje čiste kulture u laboratoriju
10.1.2. Razmnožavanje čiste kulture u pogonskim uslovima
10.2. TEHNIKA VRENJA I KARAKTERISTIKE PROIZVODNOG PROCESA
10.2.1. Karakteristike vrenja
10.2.2. Vođenje vrenja
10.2.3. Određivanje završetka glavnog vrenja
10.2.4. Obračun stepena prevrenja
10.2.5. Obračun kapaciteta odjelenja za glavno vrenje
10.3. VOĐENJE VRENJA U CILINDRO-KONUSNIM TANKOVIMA
10.3.1. Tehničke karakteristike cilindro-konusnih tankova
10.3.2. Hlađenje cilindrokonusnih tankova
10.3.3. Automatsko pranje tankova
10.3.4. Rezultati ispitivanja vrenja u cilindrokonusnim tankovima
10.3.5. Analiza piva
10.4. NAKNADNO VRENJE I ZRENJE
10.4.1. Vođenje naknadnog vrenja
10.4.2. Određivanje kapaciteta odjelenja za naknadno vrenje i zrenje piva

Poglavlje XI: POSEBNI POSTUPCI UBRZANE I KONTINUIRANE FERMENTACIJE

11.1. SEMIKONTINUIRANA FERMENTACIJA
11.2. KONTINUIRANA FERMENTACIJA
Treći dio: BISTRENJE I ISTAKANJE PIVA.

GOTOVO PIVO

Poglavlje XII: FILTRACIJA PIVA

12.1. SEPARACIJA PIVA
12.2. OSNOVI FILTRACIJE PIVA
12.3. KARAKTERISTIKE KISELGURA
12.4. KARAKTERISTIKE FILTRACIONIH ULOŽAKA
12.5. UREĐAJI ZA FILTRIRANJE

12.5.1. Kiselgur-filter sa pločama i okvirima
12.5.2. Vertikalni filteri sa okruglim pločama
12.5.3. Vertikalni filter sa svijećama
12.6. AUTOMATSKA KONTROLA PROCESA FILTRACIJE

Poglavlje XIII: PUNJENJE PIVA

13.1. PUNJENJE PIVA U BOCE
13.1.1. Osnovni principi projektovanja punioce boca
13.1.2. Definisanje rasporeda strojeva linije za punjenje piva u boce
13.1.3. Linijski raspored strojeva
13.1.4. Kružni raspored strojeva
13.2. STROJEVI U PUNIONICI BOCA
13.2.1. Stroj za pranje boca
13.2.2. Stroj za punjenje i zatvaranje boca (monoblok)
13.2.3. Stroj za etiketiranje boca
13.2.4. Manipulacija sa ambalažom
13.3. PUNJENJE PIVA U BURAD
13.3.1. KEG – sistem
13.3.2. Cisterna za transport piva

Poglavlje XIV: RASTUR U PROIZVODNOM PROCESU

Poglavlje XV: KEMIJSKI SASTAV I OSOBINE PIVA

15.1. SVJETSKI TIPOVI PIVA
15.2. HRANIDBENO – FIZIOLOŠKA VRTJEDNOST PIVA

Poglavlje XVI: STABTLNOST PIVA

16.1. BIOLOŠKA STABILNOST PIVA
16.1.1 Vještački postupci biološke stabilizacije
16.1.2. Pasterizacija
16.1.3. Pločasti pasterizator
16.1.4. Pasterizacija piva u bocama
16.1.5. Vruće punjenje
16.1.6. EK filtracija
16.2. KOLOIDNA STABILNOST PIVA
16.2.1. Općenito o koloidima
16.2.2. Koloidni sistem piva
16.2.3. Faktori koji utiču na stvaranje koloidne mutnoće
16.2.4. Vrste koloidne mutnoće
16.2.5. Sastav koloidnih mutnoća
16.3. SUZBIJANJE KOLOIDNE MUTNOĆE
16.3.1. Adsorpciona sredstva
16.3.2. Stabifix
16.3.3. Kemijska sredstva
16.3.4. Tanin
16.3.5. Enzimatski preparati
16.3.6. Askorbinska kiselina
Četvrti dio: RASHLADNA I PARNA POSTROJENJA U PIVARSTVU

Poglavlje XVII: RASHLADNA POSTROJENJA

17.1. PRINCIPI ZA POSTIZANJE RASHLADNOG EFEKTA
17.2. VRSTE HLAĐENJA
17.3. GLAVNE OSOBINE AMONIJAKA
17.4. KOMPRESORSKE RASHLADNE MAŠINE
17.4.1. Način rada
17.4.2. Kompresor
17.4.3 Kondenzator
17.4.4. Regulacioni (ekspanzioni) ventil)
17.4.4.1. Ventil sa plovkom
17.4.4.2. Ventil sa membranom
17.4.5. Isparivači
17.4.5.1. Isparivač za vazduh
17.4.5.2. Isparivač za hlađenje tečnosti
17.5. HLAĐENJE U PIVARAMA

Poglavlje XVIII: PARNA POSTROJENJA

18.1. PARNI KOTAO
18.1.1. Kotao sa plamenim cijevima
18.1.2. Strmocijevni kotlovi
18.2. KOTLOVSKA ARMATURA I APARATURA
18.2.1. Kotlovska armatura
18.2.2. Kotlovska aparatura
18.3. GORIVO I NAPOJNA VODA
KORIŠTENA LITERATURA
Prilog: PRAVILNIK O KVALITETU ALKOHOLNIH I BEZALKOHOLNIH PIĆA, LEDA I SIRĆETA
Knjiga je NOVA,retka

1k

Knjige ISPORUČUJEM (Lično preuzimanje) SVAKI DAN✔️

KUPCIMA kojim je pored naslova knjige bitan KVALITET knjige na PRAVOM SU MESTU.utrendu


⭐️LIČNO PREUZIMANJE NA ADRESI U Beogradu (adresa sa Kupinda,
SVAKI DAN od 12 h - 22 h, kupac bira sam VREME).


Plaćanje/Slanje predmeta

POSLE uplate kupca na tekuci račun u Banci Intesa, ili preko Limundo Cash-a.

-----------------------------------------------------------------

Šaljem preporucenom tiskovinom ili PostExpress-om, posle uplate na tekuci račun.

-----------------------------------------------------------------

POUZEĆE: Plaćanje pouzecem (PostExpress) moguce uz dogovor, PRE KUPOVINE, za sve knjige.
-----------------------
Kontakt:Viber
Uplata; Pay Pal-om
Slanje:Državna POŠTA
--------Ceo SVET
✔️ ✔️
-----------------------


Sve slike su VISOKE REZOLUCIJE,slikane iz neposredne blizine, možete ih lepo UVEĆATI i videti sve što Vas interesuje.

Na taj način Vam je omoguceno da se uverite dodatno u KVALITET KNJIGA.

KNJIGE se SLIKAJU VERODOSTOJNO,da bih KUPAC video šta kupuje.

***ISPORUKA U INOSTRANSTVO***

UPLATA preko Pay Pal-a ✔️

KNJIGE ŠALJEM U INOSTRANSTVO!

Okruženje, EVROPA, ceo svet.

Kontakt može preko VIBERA ,zainteresovanim KUPCIMA prosledim broj.
Uplata preko Pay PAL-a, WESTERN UNIONA,
ili na racun Intesa Banca.

U svakoj varijanti isporuke KUPAC ce se ispoštovati.


Iz tehnickih razloga nisam u mogucnosti da šaljem knjige na teritoriju Kosova bez dogovora pre izvršene kupovine, pa Vas molim da me kontaktirate da se dogovorimo.

*******
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️WE ARE SHIPPING ALL BOOKS INTERNATIONALLY AND RECEIVING PAYMENTS BY PAYPAL OR WESTERN UNION TRANSFERS ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Moje ostale knjige možete videti na: https://www.kupindo.com/Clan/utrendu/SpisakPredmeta
⭐️Knjige;Žanrovi ✔️


Akcioni
Antologije i monografije
Arhitektura i dizajn
Autobiografije i biografije
Avanturistički
Biznis i ekonomija
Domaći pisci
Drama
Edukativni
Ekologija
Enciklopedije
Epska fantastika
Erotski
Esejistika
Ezoterija
Fantastika
Film
Filozofija
Horor
Hrana i piće
Istorija
Istorijski
Klasična književnost
Knjige za decu
Komedije
Komična fantastika
Kompjuteri i internet
Ljubavni
Marketing i menadžment
Muzika
Nagrađene knjige
Naučna fantastika
Poezija
Politika
Popularna nauka
Popularna psihologija
Potpisane knjige
Pravo
Priče
Psihologija
Putopisi
Religija i mitologija
Rečnici
Slikovnice
Sociologija
Stripovi i grafičke novele
Teologija
Tinejdž
Trileri
Udžbenici i priručnici
Umetnost
Vodiči i mape
Za poklon
Zdravlje, sport i lepota
░P░O░G░L░E░D░A░J░T░E░░░S░V░E░░░░M░O░J░E░░░O░G░L░A░S░E░░

Predmet: 40849243