pregleda

PERO SIMIĆ - SVETAC I MAGLE


Cena:
690 din
Želi ovaj predmet: 4
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: AKS
BEX
City Express
Pošta
DExpress
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Lično
Grad: Beograd-Stari grad,
Beograd-Stari grad
Prodavac

DjepetoPinokijevCale (4218)

PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 7114

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-355-0673-1
Autor: Domaći
Jezik: Srpski

PERO SIMIĆ

SVETAC I MAGLE - Tito i njegovo vreme u novim dokumentima Moskve i Beograda

Predgovor - Ljubodrag Dimić

Izdavač - Službeni list SCG, Beograd

Godina - 2005

442 strana

24 cm

ISBN - 86-355-0673-1

Povez - Broširan

Stanje - Kao na slici, ima pečat prethodnog vlasnika, tekst bez podvlačenja


SADRŽAJ:
LJUBODRAG DIMIĆ – Došlo vreme ozbiljnih istraživanja.

Prolog: Fenomen jednog čoveka
(Bekstvo od ružne prošlosti, Prizor sa Golog otoka, Da li se računalo na besmrtnost?, Oplakivanje sudbine)

Predgovor

І. Misterija jedne karijere
(Deset datuma rođenja, Igre oko identiteta, Nedoumice oko nadimka, Provincijalna pomrčina, Različito o ocu i majci, Prvi nestašluk)

II. Olovne moskovske godine
(Škola za loše đake, Ne drži ga mesto, Ratovanje protiv zemlje koja će ga obožavati, Bežanje od zasluga, Dva venčanja u Rusiji, Prva pohvala Kominterne, Kako je zaslužio poverenje NKVD, Na tajnom zadatku u Španiji, Streljanja onih koji koče razvitak partije, Honorar u brilijantima, Jedino su još njemu verovali, Ćutanje o krahu komunizma, Razlaz sa Staljinom, Mi nemamo nikakvih teškoća ni problema)

III. Popravljanje istorije
(Da svi misle kao ja, Vojevanje protiv sopstvene prošlosti, Sistematsko negiranje činjenica, Polemika o jednom santimetru, Obeležavanje s leve strane, Uzori u prvobitnoj zajednici, Lojalnost važnija od znanja, Impresije za ceo život)

Prvo poglavlje
(1. Prvo predstavljanje Kominterni, 2. U njegovom ličnom životu nisam ništa loše primetio, ali ima jednu poznanicu, ne znam gde, kod koje odlazi dva-tri puta godišnje, 3. Popravio se, ali još nije dobar, 4. Neobrazovani bez poroka: frakcionaštva kod ovog, radnika nije bilo – to se obično primećuje kod intelektualaca, 5. Ranije je grešio, a sada se popravio, b. A sad opet ne valja, 7. O drugome ili o sebi: dobar je jer je i sam radnik, 8. Mana mu je što hoće da bude vođa, 9. Ako ste vi protiv, onda sam i ja, 10. Pre je bio dobar, sad je nezreo, 11. Sumnja je pala: nije poznato kako on sa. znaje neke stvari, a ima i bolesnu ambiciju – hoće da dođe na čelo partije, 12. Drug Krešić je nepopravljiv, 13. Kao što je poznato, ne uliva mi poverenje, 14. Izbegava me, ai on hoće da bude vođa, 15. Ne bi preživeo isključenje iz partije, pa je prvo ubijen i posmrtno isključen iz KPJ, 16. Ako treba još o nekom da dostavim podatke, molim da mi se to napomene, 17. Protokol smrti)

Drugo poglavlje
(1. Sumnjiva biografija, 2. Nezamislivo je raditi bez moralne i materijalne podrške SSSR, 3. Hladan tuš u Moskvi, 4. Da radi s masama, 5. Uradiću sve da opravdam vaše poverenje, 6. Molba da sva uputstva ponese sa sobom, 7. Moj konkurent je đavo, 8. Spasa mu nije bilo, 9. Drugovi ne zaslužuju zvanje člana Partije, 10. Valter za jednog konkurenta kaže da je degenerik, a slično misli i o drugom)

Treće poglavlje
(1. Samo se sila poštuje, 2. Narod se bojao komunista kao kuge, a ni pred kraj rata nije znao kud ga oni vode, 3. Naš razvoj je toliko brz da ne možemo ni pomisliti na neki višepartijski sistem, 4. Onima koji su protiv nas ne može se dozvoliti da nam smetaju, 5. Uloga štetočina u našem samoupravnom razvoju)

Četvrto poglavlje
(1. Klasifikacija mrtvih drugova, 2. Trganje od zaborava, 3. Spisak smrti, 4. Rehabilitacija će doneti zabunu)

Peto poglavlje
(1. Hoćemo li već jedanput poći iz tog Đorsokaka, 2. Jugoslavija troši ono što nije stvorila, 3. Naša ruka u tuđem repu, 4. Dramatično nazadovanje, 5. Govorilo se da ja ne odgovaram za ovo mjesto na kome se nalazim, ali ja se s tim ne slažem, 6. Da li drug Stari zna šta se događa u našoj zemlji?)

Šesto poglavlje
(1. Iznenađenje stiže u ponoć, 2. Posebno osetljiva izgradnja funkcionerskih kuća i stanova, 3. Kako su se skućili, 4. Bilo bi nezgodno da se oštro udari, 5. U Državnom sekretarijatu za inostrane poslove 20 ljudi nervno rastrojeno, 35 bračnih drugova, 22 braće i sestara, 62 bližih i daljih rođaka)

Sedmo poglavlje
(1. Čombe doleće u Kairo, a Sukarno Titu priča o Dari i Mari, 2. Dve trećine birača ne zna za koga glasa, 3. Stariji za SSSR, mlađi za Ameriku, a više od 60 odsto Jugoslovena neće u Titovu partiju, 4. Strah od srbovanja i srpstvovanja)

Osmo poglavlje
(1. Mihajla Mihajlova treba na vrijeme onemogućiti, 2. Lenjin u liciderskom izdanju, 3. Vi ste toga trebali odmah uhapsiti, 4. Da li je Jugoslavija privatno vlasništvo Komunističke partije, 5. Pustite Mihajlova na slobodu)

Deveto poglavlje
(1. Panika od vaskrsavanja cara Lazara, Svetog Save i svih Nemanjića, Lukijana Mušickog i Grčića Milenka, Milutina Bojića i Momčila Nastasijevića, 2. Beogradska omladina je jedan neobično važan problem, 3. Važno je biti odnekuda, a ja ne znam otkuda sam, 4. Mračna, drska i preteća pisma drugu Titu, 5. Iz Srbije samo sedam telegrama podrške, 6. Celishodno zataškavanje, 7. U Zagrebu uništena magnetofonska traka sa Brionskog plenuma)

Deseto poglavlje
(1. Doćiću kod vas, pa makar me ubili, 2. Pokušaj proslave Srpske Nove godine u Prizrenu, 3. Veličaju Rankovića i Bilasa, a vređaju druga Tita, 4. Ko će čistiti ulice u Tirani, 5. Demonstracije počinju tačno u podne, 6. Za haos na Kosmetu najviše ste krivi Vi, druže Tito, 7. Ovo je teže od okupacije, 8. Deca funkcionera kolovođe pobune, 9. Živimo kao da je ponovo povučena granica preko Ristovca, 10. Sin pripadnika SS trupa vođa demonstracija na Kosmetu)

Jedanaesto poglavlje
(1. Jedni grcaju u bogatstvu, drugi u siromaštvu, 2. Brežnjev i Todor okupiraju Čehoslovačku, a Tito na Brionima kaže da je ošamućen, 3. Prekidao sam ga, ali se nije dao iznervirati, 4. Ovo je za mene uvredljivo, ali pođimo putem smirivanja)

Dvanaesto poglavlje
(1. Između glave divokoze i zvezde petokrake, 2. Zastava je samo početak, 3. Simbol Albanije se vije na Kosovu i Metohiji, 4. Skidanje rogova sa Skenderbegove zastave, 5. Brigo moja pređi na drugoga)

Trinaesto poglavlje
(1. Među studentima se opet neki vrag kuva, 2. Kako zaustaviti studente: jedan jak udarac može vrlo homogenu masu da razbije)

Četrnaesto poglavlje
(1. CIA vršnja po Jugoslaviji, 2. Partija popuje i psuje, a slikari moraju da slikaju, reditelji da režiraju, pisci da pišu, 3. Uloga jedne ankete u uznemiravanju naše javnosti, 4. Sloboda proklamovana, nesloboda ostvarena, 5. Poziv na uzbunu, b. U drami se ne vidi ni jedan motiv zbog koga vredi živeti, 7. Gde je bilo više slobode: u obrenovićevskoj Srbiji ili u Titovoj Jugoslaviji)

Petnaesto poglavlje
(1. Nemojmo se šaliti, nego da se ozbiljno dogovorimo o popisu stanovništva, 2. Kako je pravljena nova nacija, 3. Muslimani opredeljeni, Jugosloveni neopredeljeni, 4. Pitanje Muslimana u osnovi raščišćeno, 5. Uz bosanske samo srpski muslimani postaju posebna nacija, b. Moguće su zabune, 7. Afera je stvorena: niko ne zna ko je naknadno modifikovao zaključke Izvršnog biroa, 8. Od vere do nacije, 9. Skok sa petog na treće mesto, 10. Vrh BiH ne poznaje „Muslimane u smislu narodnosti`)

Šesnaesto poglavlje
(1. Zašto Sovjeti ne veruju u ono u šta mi verujemo, 2. Lako je, što rekao drug Tito, posle mise ići u crkvu, 3. Muke oko samita nesvrstanih: Indija se povlači, Adis Abebu osvojili Amerikanci, Egipat protiv Alžira, 4. Principijelno razvodnjavanje 5. Svako komanduje po svome, 6. Mogu li komunisti raditi za Amerikance, 7. Postupiti po zakonu, znači zabraniti, 8. Kardelju pozlilo, a Fadilj Hodža tumači Kardeljeve ideje)

Sedamnaesto poglavlje
(1. Borba za policiju: premijer gde god stigne dezavuiše svog ministra, 2. Žao mi je što se na ovaj način rastajemo, 3. Tito mi je govorio: „Drži se Ustava i zakona i ne boj se!”, 4. Drug Tito više nije ono što je bio)

Osamnaesto poglavlje
(1. Podozrenje prema Srbiji, 2. Srbija neće na optuženičku klupu, 3. Predlog da se Tito povuče sa vrha države, 4. Zapad ne veruje Jugoslaviji, 5. On bi da vlada doživotno, 6. Hoće li nas Rusi okupirati, 7. Hapšenje generala Ivana Stipaničića)

Devetnaesto poglavlje
(1. Nikada nisam bio tako zabrinut kao što sam danas, 2. Moramo dati odlučnu izjavu da sprečimo katastrofu, 3. Da počnemo sjeći čvor za koga ne znamo gdje je zavezan, 4. Može nas srušiti i najmanja fraza, 5. Amerikanci kažu da smo se silno razvili, ja rekoh jesam, malo smo se prebrzo razvili, on kaže nije to ništa, izaćićete vi iz toga, 6. Šta znači to Predsedništvo SFRJ?, 7. Ko traži svoja prava taj je šovinista, 8. Srbi hoće ravnopravnost na Kosovu i Metohiji)

Dvadeseto poglavlje
(1. Uhapšeno 11 nacionalista, pretreseno 25 stanova i šest institucija, 2. Krleža je iznenađen odlukom o hapšenju, 3. Moramo biti nosioci politike koja je pomalo prevaziđena, 4. Dogovor sa Amerikom, 5. Ovo društvo je potpuno nesposobno da ozbiljne stvari radi: može nam se ponoviti 6. april 1941, 6. Najava vrućeg leta, 7. Teške borbe stotina pripadnika Službe bezbednosti, teritorijalne odbrane i vojne policije sa 19 jugoslovenskih emigranata, 8. Banda se mesec dana spremala u neposrednoj blizini naše granice, a mi o tome ništa nismo znali)

Dvadeset prvo poglavlje ..
(1. Uloga Izvršnog biroa je da prati Titove mitinge, 2. Da svi rade onako kako mi mislimo, 3. Drug Tito misli da Bilasa treba uhapsiti, 4. Strah od karikatura, 5. Nacionalizam i u JNA, 6. Četvrtina populacije nesposobna, 7. Pukovniku treba reći da više ne napada Mirka Tepavca, jer ćemo mi našeg ministra spoljnih poslova smijeniti čim on obavi još jedan posao za nas, 8. Dogovorio sam se sa Dražom da se oni uhvate za vratove, a onda ću ja zavesti red, 9. Dolanc predlaže hapšenje Bilasa, Tito prihvata, Izvršni biro se slaže, 10. Moramo nešto uzeti i u svoje ruke, 11. Svi se spremaju za posttitovski period, a Jugoslavija uopšte ne zna ko su njeni unutrašnji neprijatelji, 12. Molba Titu da izabere člana Predsedništva SFRJ iz Srbije)

Dvadeset drugo poglavlje ....
(1. Moramo se razjediniti da bismo opet bili ono što nikad nismo bili, jedinstvena država, 2. Balkan je velika nepoznanica, a Jugoslavija je najgori eksplozivni element Balkana, 3. Borba za Jugoslaviju je počela: više puta mi prosto pamet stane, 4. Ono što će označiti početak raspada države ne predstavlja neku opasnost za našu stabilnost i nezavisnost, 5. Naši teroristi imaju jatake u zemlji: poslednju grupu ubačenu u Jugoslaviju da podmeće mine na plažama otkrila jedna Švabica)

Prilozi
Prvo poglavlje
(1. Tvoj gospodin jako želi da te vidi, 2. Očekujem podršku mog crnog druga, 3. Želim da te vidim zdravu i malo deblju, 4. U nadi da ćeš doći, na stolu mi uvek stoji sveže cveće, 5. Velika ljubav postaje velika mrlja u Titovoj karijeri)

Drugo poglavlje
(1. Ako nas pokolju, pozdravite one koji će uživati plodove naših žrtava, 2. Čemu takva dobrodošlica Crnjanskom? 3. Zašto je Đilas Tita sanjao u zatvoru, 4. Više od 40 odsto direktora ima samo osnovnu školu, a neki nemaju ni osnovnu školu, 5. Izveštaj gotov, zahtev odbijen, 6. Borac postao pre nego što se zaratilo, 7. Hrvatska na prvom mestu, 8. Ko plaća mreže protiv komaraca, 9. Povećanje plate dopisniku „Unite”, 10. Privedeno 6.000 ljudi, oduzeto 600 pasoša, proterano preko 60 stranaca, broj krivičnih prijava povećan za deset puta, 11. Ko se kome bogu moli, 12. Neki nisu razumeli koliko je naš sistem napredan)

Indeks imena


Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Mahmut Bakali Vladimir Bakarić Ana Kenig Lucija Bauer Pelagija Denisovna Belousova Džemal Bijedić Srećko Bijelić Dušan Bilandžić Jure Bilić Milutin Bojić Bracan Bracanović Leonid Iljič Brežnjev Marija Javeršek Broz Franjo Broz Franc Jovan Veselinov Marko Veselica Vilko Vinterhalter Veljko Vlahović Josip Brhovec Grgur Vujović Radomir Vujović Svetozar Vukmanović Zdravko Vuković Radovan Vuković Kiro Gligorov Ivan Gošnjak Ivan Gržetić Flaješer Heler Savka Dabčević Kučar Goergi Damnjanov Veli Deva Vladimir Dedijer Ljudevit Dežmar Nijaz Dizdarević Georgi Dimitrov Stane Dolanc Stevan Doronjski Milovan Đilas Todor Živkov Vladimir Iljič Lenjin Jakubovič Ivan Karaivanov Špiner Edvard Kardelj Đorđe Kovačević Josip Kraš Miroslav Krleža Ivan Krndelj Edo Kunštek Braun Krstiina Kusovac Nina Lovro Kuhar Franc Leskošek Antun Kerber Mavrak Jovan Mališić Martinović Miha Marinko Ivan Marić Dragoslav Marković Miloš Sima Miliš Božidar Maslarić Cvijetin Mijatović Petko Miletić Slavko Milosavlevski Ilija Gerogijevič Kuburić Simo Miljuš Dragoljub Mihailović Dragoslav Mihajlo Mihajlov Ivan Mišković Adolf Muk Gamal Abdel Naser Momčilo Nastasijević Marko Nikezić Grujo Novaković Kosta Ante Pavelić Vlatko Pavletić Živojin Pavlović Blagoje Parović Šmit Miroslav Pečujlić Moša Pijade Vilhelm Pik Konstantin Popović Milentije Branko Pribićević Dobrivoje Radosavljević Aleksandar Ranković Mitja Ribičič Marko Ristić Vladimir Rolović Paško Romac Sveti Sava Đurađ Kastrioti Skenderbeg Jože Smole Petar Stambolić Milić Stanković Svetislav Stefanović Radovan Stijačić Ivan Stipničić Mirko Tepavac Mijalko Todorović Vida Tomšič Miko Tripalo Franjo Tuđman Vladimir Ćopić Dobrica Ćosić Filip Filipović Adolf Hitler Vilhelm Belić Milan Horvaj Kamilo Horvatin Fadilj Hodža Lazar Hrebeljanović Nikita Sergejevič Hruščov Karel Hudomalj Đuro Cvijić Stjeapan Andrej Štefek Krste Crvenkovski Miloš Crnjanski Josip Čižinski Milan Gorkić Mladen Čonić Josif Visarionovič Džugašvili Staljin Džemil Šarac Akif Šeremt Berger Ademović Karl Budislav Šoškić

Lično preuzimanje je moguće na 2 načina:

1. Svakog dana, bilo kad, na mojoj adresi sa Limunda/Kupinda.

2. Svakog radnog dana posle 15h na Zelenom vencu ili Trgu kod sata.

Šaljem u inostranstvo, primam uplate preko servisao kao što su Pay Pal, RIA, Western Union (otvoren sam i za druge mogućnosti, javite se pre kupovine i dogovorićemo se).

Kao način slanja stavio sam samo Poštu i Postexpress jer sam s njima najviše sarađivao i vrlo sam zadovoljan, ali na Vaš zahtev mogu da šaljem i drugim službama.

Besplatna dostava na knjigama koje su obeležene tako se odnosi samo na slanje preporučenom tiskovinom.

Predmet: 63793845
PERO SIMIĆ

SVETAC I MAGLE - Tito i njegovo vreme u novim dokumentima Moskve i Beograda

Predgovor - Ljubodrag Dimić

Izdavač - Službeni list SCG, Beograd

Godina - 2005

442 strana

24 cm

ISBN - 86-355-0673-1

Povez - Broširan

Stanje - Kao na slici, ima pečat prethodnog vlasnika, tekst bez podvlačenja


SADRŽAJ:
LJUBODRAG DIMIĆ – Došlo vreme ozbiljnih istraživanja.

Prolog: Fenomen jednog čoveka
(Bekstvo od ružne prošlosti, Prizor sa Golog otoka, Da li se računalo na besmrtnost?, Oplakivanje sudbine)

Predgovor

І. Misterija jedne karijere
(Deset datuma rođenja, Igre oko identiteta, Nedoumice oko nadimka, Provincijalna pomrčina, Različito o ocu i majci, Prvi nestašluk)

II. Olovne moskovske godine
(Škola za loše đake, Ne drži ga mesto, Ratovanje protiv zemlje koja će ga obožavati, Bežanje od zasluga, Dva venčanja u Rusiji, Prva pohvala Kominterne, Kako je zaslužio poverenje NKVD, Na tajnom zadatku u Španiji, Streljanja onih koji koče razvitak partije, Honorar u brilijantima, Jedino su još njemu verovali, Ćutanje o krahu komunizma, Razlaz sa Staljinom, Mi nemamo nikakvih teškoća ni problema)

III. Popravljanje istorije
(Da svi misle kao ja, Vojevanje protiv sopstvene prošlosti, Sistematsko negiranje činjenica, Polemika o jednom santimetru, Obeležavanje s leve strane, Uzori u prvobitnoj zajednici, Lojalnost važnija od znanja, Impresije za ceo život)

Prvo poglavlje
(1. Prvo predstavljanje Kominterni, 2. U njegovom ličnom životu nisam ništa loše primetio, ali ima jednu poznanicu, ne znam gde, kod koje odlazi dva-tri puta godišnje, 3. Popravio se, ali još nije dobar, 4. Neobrazovani bez poroka: frakcionaštva kod ovog, radnika nije bilo – to se obično primećuje kod intelektualaca, 5. Ranije je grešio, a sada se popravio, b. A sad opet ne valja, 7. O drugome ili o sebi: dobar je jer je i sam radnik, 8. Mana mu je što hoće da bude vođa, 9. Ako ste vi protiv, onda sam i ja, 10. Pre je bio dobar, sad je nezreo, 11. Sumnja je pala: nije poznato kako on sa. znaje neke stvari, a ima i bolesnu ambiciju – hoće da dođe na čelo partije, 12. Drug Krešić je nepopravljiv, 13. Kao što je poznato, ne uliva mi poverenje, 14. Izbegava me, ai on hoće da bude vođa, 15. Ne bi preživeo isključenje iz partije, pa je prvo ubijen i posmrtno isključen iz KPJ, 16. Ako treba još o nekom da dostavim podatke, molim da mi se to napomene, 17. Protokol smrti)

Drugo poglavlje
(1. Sumnjiva biografija, 2. Nezamislivo je raditi bez moralne i materijalne podrške SSSR, 3. Hladan tuš u Moskvi, 4. Da radi s masama, 5. Uradiću sve da opravdam vaše poverenje, 6. Molba da sva uputstva ponese sa sobom, 7. Moj konkurent je đavo, 8. Spasa mu nije bilo, 9. Drugovi ne zaslužuju zvanje člana Partije, 10. Valter za jednog konkurenta kaže da je degenerik, a slično misli i o drugom)

Treće poglavlje
(1. Samo se sila poštuje, 2. Narod se bojao komunista kao kuge, a ni pred kraj rata nije znao kud ga oni vode, 3. Naš razvoj je toliko brz da ne možemo ni pomisliti na neki višepartijski sistem, 4. Onima koji su protiv nas ne može se dozvoliti da nam smetaju, 5. Uloga štetočina u našem samoupravnom razvoju)

Četvrto poglavlje
(1. Klasifikacija mrtvih drugova, 2. Trganje od zaborava, 3. Spisak smrti, 4. Rehabilitacija će doneti zabunu)

Peto poglavlje
(1. Hoćemo li već jedanput poći iz tog Đorsokaka, 2. Jugoslavija troši ono što nije stvorila, 3. Naša ruka u tuđem repu, 4. Dramatično nazadovanje, 5. Govorilo se da ja ne odgovaram za ovo mjesto na kome se nalazim, ali ja se s tim ne slažem, 6. Da li drug Stari zna šta se događa u našoj zemlji?)

Šesto poglavlje
(1. Iznenađenje stiže u ponoć, 2. Posebno osetljiva izgradnja funkcionerskih kuća i stanova, 3. Kako su se skućili, 4. Bilo bi nezgodno da se oštro udari, 5. U Državnom sekretarijatu za inostrane poslove 20 ljudi nervno rastrojeno, 35 bračnih drugova, 22 braće i sestara, 62 bližih i daljih rođaka)

Sedmo poglavlje
(1. Čombe doleće u Kairo, a Sukarno Titu priča o Dari i Mari, 2. Dve trećine birača ne zna za koga glasa, 3. Stariji za SSSR, mlađi za Ameriku, a više od 60 odsto Jugoslovena neće u Titovu partiju, 4. Strah od srbovanja i srpstvovanja)

Osmo poglavlje
(1. Mihajla Mihajlova treba na vrijeme onemogućiti, 2. Lenjin u liciderskom izdanju, 3. Vi ste toga trebali odmah uhapsiti, 4. Da li je Jugoslavija privatno vlasništvo Komunističke partije, 5. Pustite Mihajlova na slobodu)

Deveto poglavlje
(1. Panika od vaskrsavanja cara Lazara, Svetog Save i svih Nemanjića, Lukijana Mušickog i Grčića Milenka, Milutina Bojića i Momčila Nastasijevića, 2. Beogradska omladina je jedan neobično važan problem, 3. Važno je biti odnekuda, a ja ne znam otkuda sam, 4. Mračna, drska i preteća pisma drugu Titu, 5. Iz Srbije samo sedam telegrama podrške, 6. Celishodno zataškavanje, 7. U Zagrebu uništena magnetofonska traka sa Brionskog plenuma)

Deseto poglavlje
(1. Doćiću kod vas, pa makar me ubili, 2. Pokušaj proslave Srpske Nove godine u Prizrenu, 3. Veličaju Rankovića i Bilasa, a vređaju druga Tita, 4. Ko će čistiti ulice u Tirani, 5. Demonstracije počinju tačno u podne, 6. Za haos na Kosmetu najviše ste krivi Vi, druže Tito, 7. Ovo je teže od okupacije, 8. Deca funkcionera kolovođe pobune, 9. Živimo kao da je ponovo povučena granica preko Ristovca, 10. Sin pripadnika SS trupa vođa demonstracija na Kosmetu)

Jedanaesto poglavlje
(1. Jedni grcaju u bogatstvu, drugi u siromaštvu, 2. Brežnjev i Todor okupiraju Čehoslovačku, a Tito na Brionima kaže da je ošamućen, 3. Prekidao sam ga, ali se nije dao iznervirati, 4. Ovo je za mene uvredljivo, ali pođimo putem smirivanja)

Dvanaesto poglavlje
(1. Između glave divokoze i zvezde petokrake, 2. Zastava je samo početak, 3. Simbol Albanije se vije na Kosovu i Metohiji, 4. Skidanje rogova sa Skenderbegove zastave, 5. Brigo moja pređi na drugoga)

Trinaesto poglavlje
(1. Među studentima se opet neki vrag kuva, 2. Kako zaustaviti studente: jedan jak udarac može vrlo homogenu masu da razbije)

Četrnaesto poglavlje
(1. CIA vršnja po Jugoslaviji, 2. Partija popuje i psuje, a slikari moraju da slikaju, reditelji da režiraju, pisci da pišu, 3. Uloga jedne ankete u uznemiravanju naše javnosti, 4. Sloboda proklamovana, nesloboda ostvarena, 5. Poziv na uzbunu, b. U drami se ne vidi ni jedan motiv zbog koga vredi živeti, 7. Gde je bilo više slobode: u obrenovićevskoj Srbiji ili u Titovoj Jugoslaviji)

Petnaesto poglavlje
(1. Nemojmo se šaliti, nego da se ozbiljno dogovorimo o popisu stanovništva, 2. Kako je pravljena nova nacija, 3. Muslimani opredeljeni, Jugosloveni neopredeljeni, 4. Pitanje Muslimana u osnovi raščišćeno, 5. Uz bosanske samo srpski muslimani postaju posebna nacija, b. Moguće su zabune, 7. Afera je stvorena: niko ne zna ko je naknadno modifikovao zaključke Izvršnog biroa, 8. Od vere do nacije, 9. Skok sa petog na treće mesto, 10. Vrh BiH ne poznaje „Muslimane u smislu narodnosti`)

Šesnaesto poglavlje
(1. Zašto Sovjeti ne veruju u ono u šta mi verujemo, 2. Lako je, što rekao drug Tito, posle mise ići u crkvu, 3. Muke oko samita nesvrstanih: Indija se povlači, Adis Abebu osvojili Amerikanci, Egipat protiv Alžira, 4. Principijelno razvodnjavanje 5. Svako komanduje po svome, 6. Mogu li komunisti raditi za Amerikance, 7. Postupiti po zakonu, znači zabraniti, 8. Kardelju pozlilo, a Fadilj Hodža tumači Kardeljeve ideje)

Sedamnaesto poglavlje
(1. Borba za policiju: premijer gde god stigne dezavuiše svog ministra, 2. Žao mi je što se na ovaj način rastajemo, 3. Tito mi je govorio: „Drži se Ustava i zakona i ne boj se!”, 4. Drug Tito više nije ono što je bio)

Osamnaesto poglavlje
(1. Podozrenje prema Srbiji, 2. Srbija neće na optuženičku klupu, 3. Predlog da se Tito povuče sa vrha države, 4. Zapad ne veruje Jugoslaviji, 5. On bi da vlada doživotno, 6. Hoće li nas Rusi okupirati, 7. Hapšenje generala Ivana Stipaničića)

Devetnaesto poglavlje
(1. Nikada nisam bio tako zabrinut kao što sam danas, 2. Moramo dati odlučnu izjavu da sprečimo katastrofu, 3. Da počnemo sjeći čvor za koga ne znamo gdje je zavezan, 4. Može nas srušiti i najmanja fraza, 5. Amerikanci kažu da smo se silno razvili, ja rekoh jesam, malo smo se prebrzo razvili, on kaže nije to ništa, izaćićete vi iz toga, 6. Šta znači to Predsedništvo SFRJ?, 7. Ko traži svoja prava taj je šovinista, 8. Srbi hoće ravnopravnost na Kosovu i Metohiji)

Dvadeseto poglavlje
(1. Uhapšeno 11 nacionalista, pretreseno 25 stanova i šest institucija, 2. Krleža je iznenađen odlukom o hapšenju, 3. Moramo biti nosioci politike koja je pomalo prevaziđena, 4. Dogovor sa Amerikom, 5. Ovo društvo je potpuno nesposobno da ozbiljne stvari radi: može nam se ponoviti 6. april 1941, 6. Najava vrućeg leta, 7. Teške borbe stotina pripadnika Službe bezbednosti, teritorijalne odbrane i vojne policije sa 19 jugoslovenskih emigranata, 8. Banda se mesec dana spremala u neposrednoj blizini naše granice, a mi o tome ništa nismo znali)

Dvadeset prvo poglavlje ..
(1. Uloga Izvršnog biroa je da prati Titove mitinge, 2. Da svi rade onako kako mi mislimo, 3. Drug Tito misli da Bilasa treba uhapsiti, 4. Strah od karikatura, 5. Nacionalizam i u JNA, 6. Četvrtina populacije nesposobna, 7. Pukovniku treba reći da više ne napada Mirka Tepavca, jer ćemo mi našeg ministra spoljnih poslova smijeniti čim on obavi još jedan posao za nas, 8. Dogovorio sam se sa Dražom da se oni uhvate za vratove, a onda ću ja zavesti red, 9. Dolanc predlaže hapšenje Bilasa, Tito prihvata, Izvršni biro se slaže, 10. Moramo nešto uzeti i u svoje ruke, 11. Svi se spremaju za posttitovski period, a Jugoslavija uopšte ne zna ko su njeni unutrašnji neprijatelji, 12. Molba Titu da izabere člana Predsedništva SFRJ iz Srbije)

Dvadeset drugo poglavlje ....
(1. Moramo se razjediniti da bismo opet bili ono što nikad nismo bili, jedinstvena država, 2. Balkan je velika nepoznanica, a Jugoslavija je najgori eksplozivni element Balkana, 3. Borba za Jugoslaviju je počela: više puta mi prosto pamet stane, 4. Ono što će označiti početak raspada države ne predstavlja neku opasnost za našu stabilnost i nezavisnost, 5. Naši teroristi imaju jatake u zemlji: poslednju grupu ubačenu u Jugoslaviju da podmeće mine na plažama otkrila jedna Švabica)

Prilozi
Prvo poglavlje
(1. Tvoj gospodin jako želi da te vidi, 2. Očekujem podršku mog crnog druga, 3. Želim da te vidim zdravu i malo deblju, 4. U nadi da ćeš doći, na stolu mi uvek stoji sveže cveće, 5. Velika ljubav postaje velika mrlja u Titovoj karijeri)

Drugo poglavlje
(1. Ako nas pokolju, pozdravite one koji će uživati plodove naših žrtava, 2. Čemu takva dobrodošlica Crnjanskom? 3. Zašto je Đilas Tita sanjao u zatvoru, 4. Više od 40 odsto direktora ima samo osnovnu školu, a neki nemaju ni osnovnu školu, 5. Izveštaj gotov, zahtev odbijen, 6. Borac postao pre nego što se zaratilo, 7. Hrvatska na prvom mestu, 8. Ko plaća mreže protiv komaraca, 9. Povećanje plate dopisniku „Unite”, 10. Privedeno 6.000 ljudi, oduzeto 600 pasoša, proterano preko 60 stranaca, broj krivičnih prijava povećan za deset puta, 11. Ko se kome bogu moli, 12. Neki nisu razumeli koliko je naš sistem napredan)

Indeks imena


Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Mahmut Bakali Vladimir Bakarić Ana Kenig Lucija Bauer Pelagija Denisovna Belousova Džemal Bijedić Srećko Bijelić Dušan Bilandžić Jure Bilić Milutin Bojić Bracan Bracanović Leonid Iljič Brežnjev Marija Javeršek Broz Franjo Broz Franc Jovan Veselinov Marko Veselica Vilko Vinterhalter Veljko Vlahović Josip Brhovec Grgur Vujović Radomir Vujović Svetozar Vukmanović Zdravko Vuković Radovan Vuković Kiro Gligorov Ivan Gošnjak Ivan Gržetić Flaješer Heler Savka Dabčević Kučar Goergi Damnjanov Veli Deva Vladimir Dedijer Ljudevit Dežmar Nijaz Dizdarević Georgi Dimitrov Stane Dolanc Stevan Doronjski Milovan Đilas Todor Živkov Vladimir Iljič Lenjin Jakubovič Ivan Karaivanov Špiner Edvard Kardelj Đorđe Kovačević Josip Kraš Miroslav Krleža Ivan Krndelj Edo Kunštek Braun Krstiina Kusovac Nina Lovro Kuhar Franc Leskošek Antun Kerber Mavrak Jovan Mališić Martinović Miha Marinko Ivan Marić Dragoslav Marković Miloš Sima Miliš Božidar Maslarić Cvijetin Mijatović Petko Miletić Slavko Milosavlevski Ilija Gerogijevič Kuburić Simo Miljuš Dragoljub Mihailović Dragoslav Mihajlo Mihajlov Ivan Mišković Adolf Muk Gamal Abdel Naser Momčilo Nastasijević Marko Nikezić Grujo Novaković Kosta Ante Pavelić Vlatko Pavletić Živojin Pavlović Blagoje Parović Šmit Miroslav Pečujlić Moša Pijade Vilhelm Pik Konstantin Popović Milentije Branko Pribićević Dobrivoje Radosavljević Aleksandar Ranković Mitja Ribičič Marko Ristić Vladimir Rolović Paško Romac Sveti Sava Đurađ Kastrioti Skenderbeg Jože Smole Petar Stambolić Milić Stanković Svetislav Stefanović Radovan Stijačić Ivan Stipničić Mirko Tepavac Mijalko Todorović Vida Tomšič Miko Tripalo Franjo Tuđman Vladimir Ćopić Dobrica Ćosić Filip Filipović Adolf Hitler Vilhelm Belić Milan Horvaj Kamilo Horvatin Fadilj Hodža Lazar Hrebeljanović Nikita Sergejevič Hruščov Karel Hudomalj Đuro Cvijić Stjeapan Andrej Štefek Krste Crvenkovski Miloš Crnjanski Josip Čižinski Milan Gorkić Mladen Čonić Josif Visarionovič Džugašvili Staljin Džemil Šarac Akif Šeremt Berger Ademović Karl Budislav Šoškić
63793845 PERO SIMIĆ - SVETAC I MAGLE

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.