pregleda

ANATOMIJA COVEKA - Marjan S. Boskovic


Cena:
300 din (Predmet je prodat)
Stanje: Polovan sa vidljivim znacima korišćenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Plaćanje pre slanja (Tekući račun)
Lično
Grad: Pančevo,
Pančevo
Prodavac

Maresh (501)

Pozitivne: 716

Negativne: 1

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Godina izdanja: 1984
Oblast: Anatomija
Autor: Domaći
Jezik: Srpski

ANATOMIJA COVEKA - Marjan S. Boskovic

Izdavac: Medicinska knjiga
Godina izdanja: 1984
Povez: Meki
Pismo: Latinica
Ilustrovano sa 266 slika
Format: 24 X 17 cm.
Broj strana: 428
Deskriptivna i funkcionalna. Namenjena studentima medicine i sportske akademije.

Anatomija coveka je nauka o obliku i gradi njegovog tela. Njen naziv potice od grcke reci anatome što znaci rašclanjivanje secenjem, pošto je u to doba jedina metoda proucavanja grade živih bica bila disekcija rasecanje njihovih leševa. Anatomija i fiziologija, koja proucava funkcije covecjeg tela i njegovih organa, predstavljaju biologiju coveka. Biologija coveka, pored anatomije i fiziologije, obuhvata i nauku o razvitku (embryologia), koja proucava ne samo individualno ili ontogenetsko razvice coveka (ontogenesis) vec i njegovu evoluciju ili filogenezu (phylogenesis).

Anatomija proucava telo zdravog coveka, oblik, položaj i strukturu njegovih mnogobrojnih delova, odnosno organa. Ona proucava takode i promene oblika i grade organa, koje se kao neprekidan proces odigravaju u covecjem telu u toku celog života. Ova nestabilnost oblika i grade organa je posledica promena njihovih funkcija, koje bivaju izazvane spoljašnjim uslovima (socijalni, klimatski, uslovi rada). Oblik, grada i funkcija organa su u tesnoj uzajamnoj vezi i zavisnosti. Oni predstavljaju jednu nedeljivu celinu, u kojoj glavnu ulogu ima funkcija. Funkcija, pod uticajem spoljašnjih faktora, teži uvek da sebi stvori formu oblik i strukturu koja ce joj omoguciti optimalne uslove za rad, držeci se, pri tome, uvek principa da s minimumom materijala omoguci sebi maksimalni efekat. Istina, normalno nijedan organ covecjeg tela s odgovarajucim materijalom ne daje maksimum svoje funkcije, vec poseduje rezervnu snagu potencijal, koji dolazi do izražaja samo kod velikih napora ili u slucaju kada treba da preuzme funkciju drugog, uklonjenog organa (osobe s jednim bubregom, s jednim plucnim krilom). Ovo funkcionalno prilagodavanje oblika i grade je suština vitalnosti organa i organizma, osnova za njihovo održavanje i razvitak. Pojacavanjem funkcije organi se povecavaju (hipertrofija) i obratno, smanjenje i prestanak funkcije povlaci za sobom njihovo postepeno propadanje (atrofija) i nestanak. Zbog toga, proucavanje oblika i grade u vezi sa funkcijom svakog organa i sistema organa, tj. proucavanje tela živog i zdravog coveka treba da bude krajnji cilj savremene,funkcionalne anatomije coveka. Anatomske cinjenice, povezane sa životom, sa funkcijom, dobijaju svoju punu naucnu vrednost i svoj prakticki znacaj za sve naucne discipline koje proucavaju coveka. Pored toga, funkcionalna anatomija treba da proucava ljudski organizam i kao celinu, u kojoj se organi i sistemi organa razvijaju i funkcionišu u medusobnoj zavisnosti i uzajamnom dejstvu. Promene jednog organa ili funkcionalnog sistema povlace za sobom manje ili vece promene u celom organizmu (zakon korelacije).

Proucavanje anatomije coveka ima naucni i prakticni znacaj. Kao jedna od biološkihnauka, anatomija ukazuje naputeve i zakonitosti evolucije materije od najprostijeg organizma do najsavršenijeg do coveka. Njen prakticni znacaj je što predstavlja neophodnu osnovu za sve druge naucne discipline koje proucavaju ljudski organizam, bilo zdrav ili bolestan. Za studije fizickog vaspitanja ona je osnova za skoro sve ostale predmete, a narocito za fiziologiju, biomehaniku, kinezi terapiju i vežbe oblikovanja. Pored toga, znanje iz funkcionalne anatomije pribora za kretanje omogucuje strucnjaku za fizicko vaspitanje da u svojoj praksi izvrši anatomsku analizu položaja i pokreta covecjeg tela. Na osnovu tih analiza on se postepeno sve više osposobljava da shvati ne samo suštinu svih pokreta i položaja vec i da primeni izvesne izmene ili dopune u cilju celishodnijeg izvodenja pojedinih pokreta i položaja u cilju poboljšanja umešnosti i povecanja efekta iz bilo kojeg domena fizicke kulture, sporta i rada.

Prema nacinu izlaganja sastava i sklopa covecjeg tela razlikuju se više vrsta anatomije. Sistematska anatomija proucava ljudski organizam, oblik i gradu njegovih organa po funkcionalnim sistemima. Topografska ili mediko-hirurška anatomija, koja je od velikog znacaja za medicinske studije, izucava medusobne odnose organa, njihove projekcije prema skeletu i površini tela, kao i sastavne elemente predela i delova covecjeg tela. Sem sistematske i topografske anatomije postoje i druge vrste anatomija: rendgenska,plasticna, komparativna. Plasticna ili površinska anatomija posvecuje glavnu pažnju spoljašnjem obliku covecjeg tela, kako u miru tako i u pokretu. Komparativna anatomija je, u stvari, sistematska anatomija životinjskog sveta i coveka, koja prikazuje povezanost i postupnost u razvitku i usavršavanju oblika i strukture organizma. Osnova za sve ove vrste je sistematska anatomija, jer da bi se ljudski organizam razumeo ??? celina, neophodno je najpre upoznati njegove sastavne delove, pošto se bez dobre analize ne može izvršiti nikakva sinteza.

Sistematska anatomija u svojim izucavanjima oblika, grade i razvitka covecjeg tela zahteva, pored disekcije, i upotrebu aparata, lupe i mikroskopa, koji povecavaju vidljivost oka. Mikroskop, narocito elektronski ili ultramikroskop, omogucio je da se duboko prodre u suštinu oblika, strukture i funkcije osnovnih jedinica grade živih bica.***Knjiga je mnogo puta procitana, tekstovi podvuceni, listovi lepljeni, ali je kompletna.***

PAZNJA!

Predmete ne saljem pouzecem!
Predmete ne saljem u inostranstvo!
Predmete šaljem isključivo posle uplate na tekuci račun!
Gramofonske ploce saljem post-expresom!
Kontakt preko KUPINDO poruka!
Lično preuzimanje samo uz predhodni dogovor u Pancevu, na kucnoj adresi!

ROBA SE PRODAJE U STANJU PRIKAZANOM NA SLIKAMA, ako niste sigurni u zadovoljavajući kvalitet, NE LICITIRAJTE!


https://www.kupindo.com/Clan/Maresh/SpisakPredmeta


Predmet: 38039875