Amarilis/Hipeastrum


Cena:
450 din (Predmet nije aktivan)
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Plaćanje pre slanja (Tekući račun)
Lično
Grad: Vrnjačka Banja,
Vrnjačka Banja
Prodavac


Amarilis/Hippeastrum je lukovičasta ukrasna biljka, poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Zbog interesantnog i izuzetno lepog cveta koji podseća na trubu, ova biljka spada u najlepše i najtraženije sobno cveće.

Pravi naziv ove cvetnice je Hippeastrum, mada je kod nas (a i šire) često mešaju sa vrstama iz roda Amaryllidaceae i nazivaju Amarilisom, što je pogrešno ali se odomaćilo. Zapravo lukovice amarilisa koje se prodaju u jesen su vrlo često Hipeastrum-i. Obe vrste imaju krupne lukovice iz kojih se razvijaju debela cvetna stabla sa nekoliko cvetova na vrhu. Međutim, cvetovi amarilisa su sitniji, a stabljike nisu šuplje kao kod hipeastruma. Takođe, amarilis cveta nakon što se listovi osuše. Pored toga, za razliku od Hipeastruma, amarilis je poreklom iz Južne Afrike.

Uspeva na sunčanom mestu, ali ga treba zaštititi od jakog podnevnog sunca. Iz jedne lukovice mogu se pojaviti dve do četiri cvetne stabljike sa nekoliko krupnih, levkastih cvetova u beloj, ružičastoj, crvenoj boji, dvobojni ili šatirani. Cveta od decembra do marta, ili na proleće u aprilu i maju, ako se zasadi u februaru ili martu. Ukoliko se biljka gaji u kući, cvetovi traju dve do tri nedelje.

Sadnja lukovica - U zimu, najbolje početkom februara ili u rano proleće biljku treba zasaditi plitko u saksiju. Lukovica se sadi u saksiju koja mora biti toliko velika da od ivice posude do lukovice ostane razmak 2 do 3 cm. Na dno saksije stavite šljunak ili hidrokulturu i saksiju napunite dobro propusnom zemljom (najbolje mešavinom humusa i perlita). Amarilis zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom i odmah je zalijte s malo vode. Saksiju držite nedelju dana na tamnom mestu, da bi počeo da se razvija koren, a zatim je premestite na toplo mesto (na 20 stepeni). Prve nedelje posle sadnje biljku ne treba zalivati, a posle desetak dana, kada se pojave izbojci dužine 10 cm, zalivajte je svaki drugi dan. Saksiju prenesite na svetlo i ne previše toplo mesto (na temperaturu od 15 do 18°C). Iz lukovice će se prvo pojaviti stabljika sa cvetovima, a zatim list. Kada se pojavi cvetni pupoljak, biljku počnite da prihranjujete tečnim đubrivom za cvetnice. Amarilis zalivajte na tri do šest dana, ali sa manjom količinom vode, zemlja ne sme da bude natopljena vodom, jer će doći do truljenja lukovice ili do razvoja gljivica koje će prouzrokovati pegavost lukovice ili lista. Kada biljka procveta potrebno je da je orošavate da bi cvet duže trajao.

Posebni zahtevi - Posle precvetavanja odsecite cvetnu dršku na visinu od 10 cm. Lukovice
ostavite do proleća na umereno toplom mestu (10 do 15 stepeni), gde ima dovoljno svetlosti. Lukovice iz saksije u maju premestite u baštu, jer će se bolje razvijati. Bitno je da tokom proleća i leta amarilisi isteraju što više listova i da lukovice što više porastu kako bi imale dovoljno energije za naredno cvetanje. Ako nemate baštu, lukovice na proleće presadite u veću saksiju sa bogatim supstratom i držite ih na terasi. U oktobru lukovice izvadite iz bašte i ostavite da se listovi sasuše da bi svi hranjivi sastojci iz listova prešli u lukovicu. Sasušene listove i koren skratite na dužinu od 4 cm, lukovice smestite u kutiju i držite na tamnom i hladnom mestu (gde treba da ostanu najmanje osam nedelja).
Ukoliko se lukovice amarilisa tokom cele godine drže u saksiji u kojoj su i cvetale (bez presađivanja), lukovice će se vremenom smanjivati umesto da se povećavaju.


Razmnožavaju se vegetativno – mladim lukovicama koje se formiraju oko matične lukovice ili generativno – putem semena. Formiranje mladih lukovica kod nekih hibrida može i da izostane. U svakom slučaju, te mlade biljke ne treba odmah odvajati od matične lukovice, najbolje je ostaviti ih uz nju još jednu sezonu kako bi formirale sopstveni koren, tek ih tada treba odvojiti i posaditi zasebno. Ove mlade biljke treba tokom cele godine čuvati na toplom i svetlom mestu uz redovno zalivanje naredne 2-3 godine, kako bi se formirale lepe krupne i jedre lukovice.

Greške pri gajenju - Ukoliko produžite zalivanje u jesen ili ako držite na temperaturi nižoj od četiri stepena, biljka će kasnije cvetati ili uopšte neće cvetati. Lukovice neće zametnuti cvet u slučaju ako je premlada, ako joj je koren suv ili natruo, ako lukovica nije dovoljno sazrela, ako nije imala period mirovanja na niskim temperaturama ili ako su preduboko posađene, ako je zemljište-supstrat ispod pH 5 (prekiseo) ili ako je obolela.

*Ocekujem kupce da mi se jave

*Troskovi transporta padaju na teret kupca

*Trudicu se da upakujem najbolje sto mogu, ali ukoliko dodje do ostecenja, NE snosim odgovornost

*USLED POTENCIJALNIH MRAZEVA, UKOLIKO DODJE DO IZMRZAVANJA BILJKE NE SNOSIM ODGOVORNOST

Predmet: 43248429