pregleda

Druga filipika protiv Marka Antonija - Ciceron


Cena:
1.330 din
Želi ovaj predmet: 1
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Post Express
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
PostNet (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

knjigostroj (205)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 255

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-86525-51-2
Jezik: Srpski
Autor: Strani

***
PAŽNJA! DODATNI POPUST NA VEZANU PRODAJU! – ako ovu knjigu kupite sa ovom knjigom ( https://www.kupindo.com/Istorija/65573257_Istorija-Rima-1-Jun-V-Ideng) dobijate 10% POPUSTA na cijenu obje knjige!

*

Naslov: Druga filipika protiv Marka Antonija
Autor: Marko Tulije Ciceron

Originalni naslov: In M. Antonium Oratio Philippica Secunda

Izdavač: Fedon, Beograd
Prevod: Boris Pendelj
Jezik: b.c.h.s./srpski
Godina izdanja: 2013

Pismo: latinica
Žanr: istorija, retorika

ISBN: 978-86-86525-51-2

POVEZ: broširano, sa zaštitnim omotom
Br. str.: 223
Fizički opis: 21 cm
Masa (u gr):

knjiga je potpuno nova - moja ocjena 5*

[kategorizacija stanja:

5*- potpuno nova knjiga, neotvorena (od 2000. nadalje)
5 - netaknuta, a može biti i starije izdanje
4 - vidljivi vanjski znaci korišćenja, ali knjiga u dobrom stanju
3 - oštećena izvana (korica), unutra bez oštećenja
2 - oštećena izvana, oštećena iznutra - podvlačena grafitnom olovkom ili pohabane stranice
1 - knjiga oštećena izvana i iznutra, podvlačena hemijskom, flomasterima ili bojama, ali čitljiva

- za svaku karakteristiku/oštećenje koje nije obuhvaćeno prethodnim pišem dodatnu napomenu ili ukazujem na fotografiju]

DODATNO UZ KNJIGU:

Posle dvanestogodišnjeg odsustva iz rimske politike Ciceron se na javnu scenu vraća da bi se, javnom besedom (filipikom) – što je bilo njegovo najjače oružje – suprotstavio Marku Antoniju. Ciceron je u Senatu i Skupštini izgovorio ukupno 14 beseda protiv Antonija. Pošto je prva filipika Antonija razbesnela, ovaj je izvređao Cicerona nazivajući ga nezahvalnikom, nesposobnim, upletenim u Klodijevo ubistvo, odgovornim za izbijanje građanskog rata, i optužio ga za učestvovanje u Cezarevom ubistvu. Druga filipika je, utoliko, rekacija na Antonijev izliv besa. To je svojevrsni politički pamflet, ali i zalaganje za ponovno uspostavljanje republike posle ubistva uzurpatora Cezara. U Drugoj filipici se, dakle, uočava svo Ciceronovo besedničko majstorstvo, ali se iščitavaju i njegovi jasni politički stavovi kao političara koji je verovao da je, za Rim, republika najbolje, najslobodnije političko uređenje. To će ga zalaganje, na kraju, koštati života.

*

Za svog druga i sve druge

Da ukratko podsetim. Iako je veliki deo pisama izgubljen, obimna korespodencija Marka Tulija Cicerona sačuvana je. Ona sadrži blizu devet stotina epistola, kao i onih devedesetak koje su razne ličnosti uputile čuvenom govorniku.
To je oko hiljadu i po štampanih stranica savremenog teksta. Najstarije pismo potiče iz godine 68, a poslednje sačuvano od 28. Jula 43. pre n. ere, dakle iz dana neposredno pred Ciceronovu smrt. Imamo zbirke Pisma prijateljima (Epistulae ad familiares, 62-43. g. pre n. e), Atiku (Ad Atticum, 68-43. g.), Bratu Kvintu (Ad Quintum fratrem, 60-54), Brutu (Ad Brutum, samo u odlomcima). Ciceronov lični sekretar Tiron, izumitelj neke vrste stenografije, sredio je i publikovao pisma posle besednikove smrti. U tom poslu pomogao mu je Ciceronov prijatelj i izdavač Atik. Neki naučnici smatraju da Ciceron prepisku nije imao nameru da objavi, drugi misle da jeste, ali u svojoj temeljnoj redakciji. Ciceron je svakako pisao u nadi da će nako, osim adresata, videti epistole.

Na jednom mestu (Pisma prijateljima, 2.4) Ciceron kaže da prepiska sadrži tri vrste epistola. To su pisma sa vestima i novostima, intimna i šaljiva i, naposletku ozbiljna pisma. U prvu vrstu spada korespodencija koja je pred nama.

Knjiga „Pisma Atiku II“ opet je plod skladnog timskog rada klasičnih filologa, okupljenih, ovoga puta, oko Dragane Dimitrijević. Njen tekst „Ciceronova pisma Atiku II“ uvodi nas u ovo dvojezično, latinsko-srpsko izdanje. Dimitrijevićeva nas jasno i precizno, kao novinar-analitičar koji piše sa lica mesta, obaveštava o Ciceronovom vremenu. Evo, kao ilustracije, jednog malog odlomka: „Jedna od karakteristika Ciceronovih pisama Atiku je i to što pošiljalac pokušava da adresata „uvuče“ u dijalog. Katkad se taj zamišljeni razgovor sa odsutnim prijateljem proteže kroz čitavo pismo, pa iz pojedinih Ciceronovih pisama možemo da rekonstruišemo ako ne doslovno Atikove reči, ono bar Atikov ugao razmišljanja i njegove stavove.“

Centralni deo knjige, naravno, zauzimaju pisma nastala između 58. I 54. g. pre n.e. Prevodili su ih Jelena Savić, Goran Vidović i Dragana Dimitrijević. Mogu samo da ponovim ono što sam napisao prikazajući „Pisma Atiku I“: lepo je videti kako se tri potpuno različite ličnosti srećno spojile u kreativnoj misiji - i prevod i beleške deluju kao da ih je pisao jedan čovek, vredan i darovit. Posle pisama, čekaju nas Apendix – „(Pred)izborna kampanja u poslednjem veku Rimske Republike“ Dragane Dimitrijević, „Hronološki pregled 68-54 godine p. n. e“, Bibliografija, Indeks i Sadržaj pisama – sadržaj koji je možda mogao biti za nijansu opširniji, kako bismo bili obavešteni o čemu se u određenom pismu radi.

Sve u svemu, ove knjige su okrepa za žedan duh, koji čeka još jedan ugodan misaoni napitak. Velika je radost videti kako vam kolege i sradnici napreduju (jer sa Draganom Dimitrijević i Borisom Pendeljem radio sam 2004. na knjizi Ciceronovih „Beseda“ u izdanju Mono & Manjane), kako raste njihova naučna i prevodilačka moć. Pohvalio sam Draganu Dimitrijević, pohvalu naglašavam kad je reč o Borisu Pendelju. „Drugu Filipiku“ pojasniće nam i približiti ozbiljan i temeljan predgovor, urađen u devet malih poglavlja. Ona nam predstavljaju vreme u kojem je beseda nastala i portretišu nosioce zbivanja – Marka Antonija i samog Cicerona; donose sadržaj ostalih Filipika, raspravljaju o nazivu beseda i objavljivanju „Druge Filipike“, porede Cicerona i Demostena i, najzad, govore o rodu, strukturi i podeli „Druge Filipike“. Sledi tačan i tečan prevod, gde Boris Pendelj vešto upotrebljava kako arhaičnu, tako i sasvim modernu reč, a sve da bi što vernije preneo Ciceronov besednički stil i jezik kroz koji se odražava burno vreme političkih borbi i građanskih ratova. Literarni put nastavlamo uz tri Appendixa: „Datumi i mesta održavanja Ciceronovih Filipika“, „Strateška sredstva za postizanje uverljivosti neizgovorene Druge Filipike“, „Ornatus“ (tropi i figure). Knjigu kraju privode „Literatura i izvori“.

Završio bih jednim manjim odlomkom iz „Druge Filipike“. Njime će se prevod Borisa Pendelja sam preporučiti, pa će stari i novi ljubitelji Cicerona požuriti u knjižare. I kupiti obe knjige: „Osvrni se, napokon, Marko Antonije, molim te! Razmisli o svojim precima, umesto o onima sa kojima živiš. Sa mnom – kako ti volja, ali sa državom se pomiri. A šta češ i kako ćeš, na tebi je da odlučiš; što se mene tiče, sam ću otvoreno zboriti. Državu sam branio u mladosti, u starosti joj leđa neću okrenuti. Za Katilinine mačeve nisam mario, neću se plašiti ni tvojih.“

Gordan Maričić

***

Epistola / Rim / istorija rima / govorniptvo / retorika / Ciceron / Kikeron / Pisma Atiku / javna politika / politika Rima / rimska politika / javni život / beseda / besedništvo / filipike / filipika / politika / etika / moral / pravo / rimsko pravo / Stari Rim / republika / rimska republika / prvi vek pre nove ere / Italija / antika / antički pisci /

***
UNOS:201208
Šifra:

Šaljem i u inostranstvo, ali uz prethodni dogovor i plaćanje unaprijed; prilikom svake kupoprodaje nužan je dodatni kontakt putem kupindo-poruka pošto se zna desiti da otputujem van grada, tako da to ne prouzrokoje nesporazume oko kašnjenja i rokova propisanih kupindo-pravilima; sve knjige pakujem u najlon i karton sa otvorom kako bi zadovoljile uslove slanja poštom kao (po mogućnosti preporučena) TISKOVINA; moguće su i sve druge vrste slanja - dogovor.

VAŽNA NAPOMENA: uglavnom šaljem poštom (uvijek kao preporučenu tiskovinu) i postexpressom, ali u obzir mogu doći i ostale kurirske službe - sve izuzev AKS (zbog velikog broja pritužbi na njihov rad, a i komplikacija koje sam i sam sa njima imao) - s tim što se oko toga moramo dogovoriti. Ukoliko kupac insistira na nekoj od preostalih službi (BEX, City Express, DExpress) to mora biti uz prethodni dogovor.

PAŽNJA: uz neke ponude, prije detaljnijeg opisa predmeta može da stoji napomena da je predmet ponuđen kao VEZANA PONUDA. To znači da odobravam dodatni popust od 10 ili više % (uvijek će pisati koliko), ili besplatnu dostavu, UKOLIKO SE PREDMET KUPI SKUPA SA CILJANIM/POVEZANIM PREDMETOM - predmeti su najčešće povezani po sličnosti (autora ili teme).

LIČNO PREUZIMANJE odnosi se na područje Novog Sada.

Ukoliko stavljam oznaku BESPLATNA DOSTAVA, to podrazumijeva najefikasniji ali i najjeftiniji način isporuke - uglavnom kao preporučena tiskovina ili paket (što ovisi o težini konkretnog predmeta). BESPLATNA DOSTAVA NE ODNOSI SE NA POTENCIJALNO SLANJE ZA INOSTRANSTVO!
sve moje PREDMETE (kupindo), na jednom mjestu možete pogledati aktiviranjem linka:

https://www.kupindo.com/Clan/knjigostroj/SpisakPredmeta

sve moje AUKCIJE (limundo), na jednom mjestu možete pogledati aktiviranjem linka:

https://www.limundo.com/Clan/knjigostroj/SpisakAukcija

Predmet: 64383133
***
PAŽNJA! DODATNI POPUST NA VEZANU PRODAJU! – ako ovu knjigu kupite sa ovom knjigom ( https://www.kupindo.com/Istorija/65573257_Istorija-Rima-1-Jun-V-Ideng) dobijate 10% POPUSTA na cijenu obje knjige!

*

Naslov: Druga filipika protiv Marka Antonija
Autor: Marko Tulije Ciceron

Originalni naslov: In M. Antonium Oratio Philippica Secunda

Izdavač: Fedon, Beograd
Prevod: Boris Pendelj
Jezik: b.c.h.s./srpski
Godina izdanja: 2013

Pismo: latinica
Žanr: istorija, retorika

ISBN: 978-86-86525-51-2

POVEZ: broširano, sa zaštitnim omotom
Br. str.: 223
Fizički opis: 21 cm
Masa (u gr):

knjiga je potpuno nova - moja ocjena 5*

[kategorizacija stanja:

5*- potpuno nova knjiga, neotvorena (od 2000. nadalje)
5 - netaknuta, a može biti i starije izdanje
4 - vidljivi vanjski znaci korišćenja, ali knjiga u dobrom stanju
3 - oštećena izvana (korica), unutra bez oštećenja
2 - oštećena izvana, oštećena iznutra - podvlačena grafitnom olovkom ili pohabane stranice
1 - knjiga oštećena izvana i iznutra, podvlačena hemijskom, flomasterima ili bojama, ali čitljiva

- za svaku karakteristiku/oštećenje koje nije obuhvaćeno prethodnim pišem dodatnu napomenu ili ukazujem na fotografiju]

DODATNO UZ KNJIGU:

Posle dvanestogodišnjeg odsustva iz rimske politike Ciceron se na javnu scenu vraća da bi se, javnom besedom (filipikom) – što je bilo njegovo najjače oružje – suprotstavio Marku Antoniju. Ciceron je u Senatu i Skupštini izgovorio ukupno 14 beseda protiv Antonija. Pošto je prva filipika Antonija razbesnela, ovaj je izvređao Cicerona nazivajući ga nezahvalnikom, nesposobnim, upletenim u Klodijevo ubistvo, odgovornim za izbijanje građanskog rata, i optužio ga za učestvovanje u Cezarevom ubistvu. Druga filipika je, utoliko, rekacija na Antonijev izliv besa. To je svojevrsni politički pamflet, ali i zalaganje za ponovno uspostavljanje republike posle ubistva uzurpatora Cezara. U Drugoj filipici se, dakle, uočava svo Ciceronovo besedničko majstorstvo, ali se iščitavaju i njegovi jasni politički stavovi kao političara koji je verovao da je, za Rim, republika najbolje, najslobodnije političko uređenje. To će ga zalaganje, na kraju, koštati života.

*

Za svog druga i sve druge

Da ukratko podsetim. Iako je veliki deo pisama izgubljen, obimna korespodencija Marka Tulija Cicerona sačuvana je. Ona sadrži blizu devet stotina epistola, kao i onih devedesetak koje su razne ličnosti uputile čuvenom govorniku.
To je oko hiljadu i po štampanih stranica savremenog teksta. Najstarije pismo potiče iz godine 68, a poslednje sačuvano od 28. Jula 43. pre n. ere, dakle iz dana neposredno pred Ciceronovu smrt. Imamo zbirke Pisma prijateljima (Epistulae ad familiares, 62-43. g. pre n. e), Atiku (Ad Atticum, 68-43. g.), Bratu Kvintu (Ad Quintum fratrem, 60-54), Brutu (Ad Brutum, samo u odlomcima). Ciceronov lični sekretar Tiron, izumitelj neke vrste stenografije, sredio je i publikovao pisma posle besednikove smrti. U tom poslu pomogao mu je Ciceronov prijatelj i izdavač Atik. Neki naučnici smatraju da Ciceron prepisku nije imao nameru da objavi, drugi misle da jeste, ali u svojoj temeljnoj redakciji. Ciceron je svakako pisao u nadi da će nako, osim adresata, videti epistole.

Na jednom mestu (Pisma prijateljima, 2.4) Ciceron kaže da prepiska sadrži tri vrste epistola. To su pisma sa vestima i novostima, intimna i šaljiva i, naposletku ozbiljna pisma. U prvu vrstu spada korespodencija koja je pred nama.

Knjiga „Pisma Atiku II“ opet je plod skladnog timskog rada klasičnih filologa, okupljenih, ovoga puta, oko Dragane Dimitrijević. Njen tekst „Ciceronova pisma Atiku II“ uvodi nas u ovo dvojezično, latinsko-srpsko izdanje. Dimitrijevićeva nas jasno i precizno, kao novinar-analitičar koji piše sa lica mesta, obaveštava o Ciceronovom vremenu. Evo, kao ilustracije, jednog malog odlomka: „Jedna od karakteristika Ciceronovih pisama Atiku je i to što pošiljalac pokušava da adresata „uvuče“ u dijalog. Katkad se taj zamišljeni razgovor sa odsutnim prijateljem proteže kroz čitavo pismo, pa iz pojedinih Ciceronovih pisama možemo da rekonstruišemo ako ne doslovno Atikove reči, ono bar Atikov ugao razmišljanja i njegove stavove.“

Centralni deo knjige, naravno, zauzimaju pisma nastala između 58. I 54. g. pre n.e. Prevodili su ih Jelena Savić, Goran Vidović i Dragana Dimitrijević. Mogu samo da ponovim ono što sam napisao prikazajući „Pisma Atiku I“: lepo je videti kako se tri potpuno različite ličnosti srećno spojile u kreativnoj misiji - i prevod i beleške deluju kao da ih je pisao jedan čovek, vredan i darovit. Posle pisama, čekaju nas Apendix – „(Pred)izborna kampanja u poslednjem veku Rimske Republike“ Dragane Dimitrijević, „Hronološki pregled 68-54 godine p. n. e“, Bibliografija, Indeks i Sadržaj pisama – sadržaj koji je možda mogao biti za nijansu opširniji, kako bismo bili obavešteni o čemu se u određenom pismu radi.

Sve u svemu, ove knjige su okrepa za žedan duh, koji čeka još jedan ugodan misaoni napitak. Velika je radost videti kako vam kolege i sradnici napreduju (jer sa Draganom Dimitrijević i Borisom Pendeljem radio sam 2004. na knjizi Ciceronovih „Beseda“ u izdanju Mono & Manjane), kako raste njihova naučna i prevodilačka moć. Pohvalio sam Draganu Dimitrijević, pohvalu naglašavam kad je reč o Borisu Pendelju. „Drugu Filipiku“ pojasniće nam i približiti ozbiljan i temeljan predgovor, urađen u devet malih poglavlja. Ona nam predstavljaju vreme u kojem je beseda nastala i portretišu nosioce zbivanja – Marka Antonija i samog Cicerona; donose sadržaj ostalih Filipika, raspravljaju o nazivu beseda i objavljivanju „Druge Filipike“, porede Cicerona i Demostena i, najzad, govore o rodu, strukturi i podeli „Druge Filipike“. Sledi tačan i tečan prevod, gde Boris Pendelj vešto upotrebljava kako arhaičnu, tako i sasvim modernu reč, a sve da bi što vernije preneo Ciceronov besednički stil i jezik kroz koji se odražava burno vreme političkih borbi i građanskih ratova. Literarni put nastavlamo uz tri Appendixa: „Datumi i mesta održavanja Ciceronovih Filipika“, „Strateška sredstva za postizanje uverljivosti neizgovorene Druge Filipike“, „Ornatus“ (tropi i figure). Knjigu kraju privode „Literatura i izvori“.

Završio bih jednim manjim odlomkom iz „Druge Filipike“. Njime će se prevod Borisa Pendelja sam preporučiti, pa će stari i novi ljubitelji Cicerona požuriti u knjižare. I kupiti obe knjige: „Osvrni se, napokon, Marko Antonije, molim te! Razmisli o svojim precima, umesto o onima sa kojima živiš. Sa mnom – kako ti volja, ali sa državom se pomiri. A šta češ i kako ćeš, na tebi je da odlučiš; što se mene tiče, sam ću otvoreno zboriti. Državu sam branio u mladosti, u starosti joj leđa neću okrenuti. Za Katilinine mačeve nisam mario, neću se plašiti ni tvojih.“

Gordan Maričić

***

Epistola / Rim / istorija rima / govorniptvo / retorika / Ciceron / Kikeron / Pisma Atiku / javna politika / politika Rima / rimska politika / javni život / beseda / besedništvo / filipike / filipika / politika / etika / moral / pravo / rimsko pravo / Stari Rim / republika / rimska republika / prvi vek pre nove ere / Italija / antika / antički pisci /

***
UNOS:201208
Šifra:
64383133 Druga filipika protiv Marka Antonija - Ciceron

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.