pregleda

Maurice Dobb - Studije o razvoju kapitalizma


Cena:
1.090 din
Želi ovaj predmet: 4
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Ostalo (pre slanja)
Lično
Grad: Novi Sad,
Novi Sad
Prodavac

hrundi (621)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 1048

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Godina izdanja: 1961
Jezik: Srpski
Autor: Strani

Zagreb 1961. Tvrd povez, 461 strana, u vrlo dobrom stanju.

Moris Dob

Ovu knjigu, koja proučava historiju kapitalizma, napisao je ekonomist, i to joj daje obilježje. Maurice Dobb jedan je od rijetkih ekonomista marksista, koji drži akademski položaj u Engleskoj. Dobb predaje ekonomiju na sveučilištu u Cambridgeu, koje zauzima posebno mjesto u Engleskoj ekonomskoj nauci od vremena A. Marshalla. No Dobb se rano odvojio od svoga nekadašnjeg učitelja Keynesa i postao član Komunističke partije Engleske. Poznata su njegova djela o sovjetskoj ekonomici i o kritici kapitalističkog sistema. U studijama o razvoju kapitalizma Dobb se dao na težak zadatak, da u razmjerno maloj knjizi od nekih 400 stranica dade prikaz historijskog razvoj kapitalizma od njegovih početaka do danas. Dati sintetičku sliku tako složene društvene formacije, a da se ne upadne u sheme i popularne generalizacije, nije lako. Dobb je taj zadatak riješio tako, da je u vrlo sažetoj, a jasnoj formi dao historijski pregled propadanja feudalizma i postanka buržoazije, što ide u najbolja poglavlja djela. Razvoj industrijskog kapitala, prvobitna akumulacija u doba merkantilizma, postanak proletarijata i industrijska revolucija daljnja su poglavlja te knjige, koja završava prikazom kapitalizma između dva svjetska rata.

Glavni je rezultat Doibbovih izučavanja u tome, da je period vremena, u kojem je kapitalizam imao progresivnu ulogu, bio veoma kratak. S obzirom na periodizaciju ekonomske historije Dobb pobija njemačke ekonomiste (Buchera, Schmollera, Sombarta), koji vide početak kapitalizma već u pojavama novčanoga gospodarstva u XIII. stoljeću. Za svaku đruštveno-ekonomsku formaciju bitan je način proizvodnje, a ne trgovine. Zato Dobb stavlja početak kapitalizma za Englesku u drugu polovinu XVI. i početak XVII. stoljpća. On se razvio, teik kada je nastupila već znatna dekompozicija feudalizma. A pod feudalizmom Dobb ne razumijeva — kao pravni teoretičari stare škole — vezu između suzerena i vazala; isto tako protiv teorija M. N. Pokrovskoga i dr. Helen Cam Dobb ističe, da nije bitna za feudalizam samo naturalna ekonomija, ili politička sila, već odnos neposrednog proizvođača kao podloge, na kojoj počiva društvo, i feudalnoga gospodina, koji od neposrednog proizvađača kmeta, i protiv njegove volje, istjeruje feudalnu rentu primjenom sile, snagom običaja, zakonom i t. d. Dobb je odlično pokazao na primjerima, kako nesposobnost feudalnog načina proizvodnje da poveća produkciju, u suprotnosti sa sve većom potrebom vlada ju-će klase za novcem, razara feudalnu đruštveno-ekonomsku formaciju.

Što se tiče historijske uloge buržoazije u formaciji kapitalističkog načina proizvodnje, najvredniji je Dobbov prilog isticanje reakcionarne uloge trgovačkoga kapitala. Dobb je prikazao borbe, koje su nastupile između privilegiranih kompanija londonskih trgovaca (i njihovih feudalnih i kraljevskih sudioničara) s organizatorima novog kapitalističkog načina proizvodnje od XVI. st. dalje. Rogati trgovci ekonomski i socijalno se ubrzo vežu s feudalnom klasom, kako bi održali svoj monopolni položaj, koji država garantira silom. Njihov je interes samo u diferenciji cijena između dva mjesta; oni su paraziti, koji ne sudjeluju u proizvodnji. Oni su zainteresirani na velikoj razlici u cijenama, dakle u malom opsegu proizvodnje, a zato u jačanju monopolskog položaja. Industrijski kapital naprotiv je zainteresiran u pronalaženju novih načina proizvodnje, kako bi uvećao volumen proizvodnje i na masi dobara postigao masu profita uz izvjesnu izjednačenu profitnu stopu. Zato trgovački kapital djeluje restriktivno, a industrijski ekspanzivno na proizvodnju. Uglavnom od druge polovine XVI. st. prevladava u Engleskoj kapital nad proizvodnjom. Vremenski je teško točno odrediti tu epohu, jer se radi o prijelazu jednog kvantitetnog odnosa u novi kvalitet: proste robne proizvodnje u kapitalističku. Nova klasa industrijskih kapitalista nisu monopolistički trgovci iz Londona, nego poduzetnici, koji se dižu iz skromnih prilika provincije: mehaničari, izumitelji, obrtnici itd. Premda kapital pretežno dolazi iz trgovine, personal dolazi iz srednjih građanskih slojeva društva.

Knjige šaljem kao tiskovinu nakon uplate, troškovi iznose 50 dinara za običnu i 100 din za preporučenu tiskovinu, za knjige čija zbirna težina ne prelazi 1kg. Od 1 do 2kg ukupna poštarina je 130 din, bez obzira na broj knjiga. U slučaju kad je ponuđena, besplatna dostava podrazumeva slanje običnom poštom.

Da bismo izbegli bilo kakve nesporazume, molim vas da komunikacija ide isključivo preko Kupinda, ne preko SMS-a i poziva. Molim vas da uplatite/preuzmete knjigu u propisanom roku (10 dana), ne želim nikoga da jurim i podsećam više puta. Pod ličnim preuzimanjem podrazumeva se moja adresa blizu Sajma u Novom Sadu, ne nalaženje po gradu i najbolje je da se dogovorimo dan ranije.


Moje ostale knjige:
http://www.kupindo.com/pretraga.php?Prodavac=hrundi&Grupa=1

Predmet: 45038001

LimundoGrad d.o.o. koristi kolačiće koji su potrebni za pružanje usluga u svrhu statistike, sigurnosti, kao i utvrđivanja interesovanja korisnika i može ih deliti sa trećim licima u svrhu analize i marketinga. Više informacija.