pregleda

ISTORIČAR-Elizabeth Kostova Povjesničarka-NOVA(5+)


Cena:
3.000 din
Želi ovaj predmet: 3
Stanje: Nekorišćen
Garancija: Ne
Isporuka: Lično preuzimanje
Plaćanje: Lično
Grad: Novi Beograd,
Beograd-Novi Beograd
Prodavac

pig530 (284)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 380

  Pošalji poruku

Svi predmeti članaGodina izdanja: 2005
ISBN: 953-220-300-1
Jezik: Hrvatski
Autor: Strani

NOVA KNJIGA-NEKORISCENA,ORIGINALNO HRVATSKO(postoji i srpsko-identicno izdanje-rasprodato-`Istoricar` Elizabeta Kostova RASPRODATO RETKO)-(FENOMENALAN ROMAN O DRAKULI) IZDANJE-RASPRODATA!!!DOLE-NIZE,IMA DETALJNI OPIS HRVATSKOG ORIGINALNOG I SRPSKOG IZDANJA-IDENTICAN JE SADRZAJ KNJIGA JE KAO NOVA-NEKORISCENA,STANJE KNJIGE:PERFEKTNO:(5+) Napokon da naiđem na roman o Drakuli a da nije moderniziran, sladunjav i prepun pohotnih tinejdžera.
Ovih skoro 640 stranica sam pročitao uz vrlo kratku pauzu za manje od tjedan dana. Moja preporuka svima koji vole ne samo tematiku vampira nego bilo koju vrstu putopisnih romana. Ocjena od mene -10 JEZIK IZDANJA:Hrvatski
Naslov originala: The Historian (FENOMENALAN ROMAN O DRAKULI)
IZDAVAČ / PROIZVOĐAČ
ALGORITAM D.O.O. ZAGREB
FORMAT:664 stranica
POVEZ:TVRDI
PREVEO:DAMIR BILIČIC
ISBN:953-220-300-1
KATEGORIJE
Knjige , Ostali nakladnici , Beletristika , Ljubavni i erotski
Sinopsis-Hrvatskog izdanja-obimniji:`Istoricar`-`Povjesničarka` -Kostova Elizabeth------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------------
Deset godina minucioznog povijesnog istraživanja, mnogo osobnog iskustva i putovanja zemljama o kojima piše bili su potrebni Elizabeth Kostovoj kako bi završila svoj roman prvijenac, za koji je još na sveučilištu u Michiganu dobila nagradu za `roman u nastajanju`. Eruditski stil, potresna ljubavna priča i avantura od koje zastaje dah, Povjesničarku su pretvorili u bestseler.

Kompleksna radnja ovog romana smještena je gotovo čitavim dijelom u područjima istočne Europe, koja su od srednjeg vijeka sve do današnjih dana natapana krvlju i mučena ratovima pa se jedan dio događa i u Zagrebu i Dubrovniku.
Kada šesnaestogodišnjakinja u bogatoj knjižnici svojega oca pronađe dobro skrivenu knjigu i hrpu požutjelih pisama koja počinju riječima `Moj dragi i nesretni nasljedniče`, počet će potraga najopskurnijim putevima povijesti, utemeljena na činjenici toliko apsurdnoj koliko i mogućoj: Drakula, krvožedni Vlad Ţepeş je živ.

Priča se istovremeno razvija u tri različita razdoblja. Prvo razdoblje: Tridesetih godina prošlog stoljeća, profesor Bartolomew Rossi, nakon što mu je maštu i povjesničarski duh zaokupila neobična knjiga, krenuo je u potragu za Drakulom. Stravični i krvavi događaji ubrzo će ga natjerati da odustane, sve dok dvadeset godina kasnije istu knjigu ne pronađe Paul, njegov student. Ubrzo nakon toga, Rossi misteriozno nestaje, a Paul i tajanstvena Helen pokušat će riješiti zagonetku. Treći pripovjedni niz počinje dvadeset godina kasnije – nekadašnji student sada je ugledni diplomat, a sudbonosnu je knjigu pronašla njegova kći. Paul je nestao, ostavivši neshvatljivu poruku: `Otišao sam pronaći tvoju majku.` Majku koja je mrtva već dvadeset godina! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sinopsis Srpskog izdanja-O KNJIZI:`Istoricar`-`Povjesničarka` -Kostova
Istražujući mračne sombole, legende i nepoznate tekstove, tumačeći zlokobne šifre nastale u okviru srednjovekovne manastirske tradicije, u nemogućnosti da se suoči sa nevidljivom silom čije se postojanje skriva pod velom zagonetki i zaštitom drevne moći Vlada Drakule, jedna žena se približila tajni sopstvene prošlosti i suprotstavila iskonskom zlu.
Roman Elizabete Kostove je pustolovina monumentalnih razmera, nemilosrdna priča koja meša činjenice i uobrazilju, istoriju i sadašnjost, i odigrava se na širokom planu od Oksforda, Amsterdama, Pirineja do Ljubljane, Dubrovnika, Svete gore, srednjovekovne Srbije, Vizantije i Budimpešte,Transilvanije, Vlaške i bugarskih pravoslavnih manastira; od pada Carigrada, osmanlijskih osvajanja Balkana i hodočasničkih puteva do komunističkih režima iza nekadašnje Gvozdene zavese.
Roman prati Pola, mladog i darovitog istoričara. Kasno jedne noći, dok je radio na svojoj disertaciji u biblioteci, on nalazi neobičnu knjigu. Na prvi pogled to je stari tom povezan u kožu, potpuno prazan, osim središta na kojem otkriva otisak krvožednog zmaja sa zastavom na kojoj piše `Drakula`.
Pol odlučuje da je pokaže svom mentoru, Bartolomeu Rosiju. Kad mu Rosi priznaje da poseduje sličnu knjigu, on Polu poverava priču o svom istraživanju Drakule. Malo posle njihovog razgovora Rosi nestaje. Pol prati Rosijev trag kroz Istanbul, pa preko Dunava u Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku.
Istočnu Evropu ispunjavaju misterija i jeza, a istorija je posvuda. Lanac istorijskih potraga seže do osmanlijskih osvajanja Carigrada i Balkana, od Vizantije i srednjovekovnih pravoslavnih manastira do sedamdesetih godina dvadesetog veka, nekadašnje Jugoslavije i zemalja iza Gvozdene zavese.
Često predstavljan kao neprijatelj hrišćana, Drakula je u `Istoričaru` hrišćanin, a njegov istinski neprijatelj je nasleđe Turaka Osmanlija. Bazirana na sukobu vera i sudaru Istoka i Zapada, priča nas vodi kroz stare dokumente (rukopise, mape, pisma), u drevne manastirske biblioteke, tajne kripte, arhive, upoznaje nas sa ritualima koji sežu do srednjeg veka i monasima zaverenicima.
Iako se `Istoričar` smatra lepom književnošću, veliki deo je zasnovan na stvarnim istorijskim događajima i putovanjima same Kostove, što ovaj roman čini daleko realističnijim nego, sa njom često upređivani Da Vinčijev Kod.
drakula, dracula, vampir, vampire, vlad tepes, bram stoker, brem stoker
Život knjigoholičarke:L

O MENI POČETNA PREPORUKE CITATI NOVITETI IZJAVA O PRIVATNOSTI

Više…
ožujka 23, 2016
RECENZIJA: POVJESNIČARKA
AUTOR: ELIZABETH KOSTOVA
IZDAVAČ: ALGORITAM

Dobar vam ovaj kišni dan dragi čitatelji! Vrijeme je baš za pokriti se dekicom i čitati knjigu. Kao što iz naslova vidite za ovaj post odabrala sam Povjesničarku. Knjiga me oduševila! Zaista je posebna i ima jako lijepe opise. I ima puno stranica, tako da se ne morate bojati da ćete ju brzo pročitati. :) Posebna je zbog svoje nesvakidašnje teme koju je autorica uspješno obradila i sastavila prekrasan roman. Elizabeth Kostova je za mene pravo otkriće jer ovo je prva njezina knjiga koju sam čitala, a nadam se da će ih biti još puno. Nadam se da ću kupiti i drugu njezinu knjigu, Kradljivci labudova, jer me Povjesničarka zaista oduševila. Sjećate se Brama Stokera i njegovog Drakule? To je knjiga o poznatom vampiru Drakuli koja ima možda najviše ekranizacija ikad. Svi znamo tko je Drakula, a ovaj roman daje novo nepoznato svjetlo na staru legendu o njemu. Ako ste mislili da sve znate o njemu, varate se. Dok čitate Povjesničarku imate osjećaj da ne znate ništa o liku iz legendi. Ovo je jedna od knjiga koja će vas prikovati uza sebe dok god je ne `progutate` do kraja. Mogu reći da je čak jedna od najboljih knjiga koje sam čitala. Još plus ako volite povijest kao ja, onda ćete zaista provesti sate zadubljeni u Povjesničarku.
Opisi u knjizi su dotjerani do savršenstva, svaki detalj je na svom mjestu. Ovaj roman je onako baš za uključiti mozak i razmišljati. Fascinatni likovi, tajni na pretek, prekrasna mjesta, legende, sve to čini Povjesničarku savršenim romanom.
Pisana je u prvom licu, što je inače teže za čitanje, ima puno ljudi koji ne vole takve knjige, ali Elizabeth Kostova je to odradila maestralno. Imate osjećaj da ste vi Povjesničarka, te da stvarno proživljavate sve njezine trenutke i osjećaje. Da ne duljimo, krenimo sa opisom knjige. :)

Na početku romana, Povjesničarka opisuje svoj život kao šesnaestogodišnjakinja. Njezin otac se također bavio diplomacijom, često je putovao i izbivao iz kuće, a majku nije imala. Posljednja u nizu domaćica, gospođa Clay brinula se o njima, kuhala im i čistila. Povjesničarka je oca obožavala i jedva je čekala njegove povratke kući. Slušala bi potom sve njegove priče i upijala to što je bolje mogla.
Jednog dana zatekla se u očevoj ogromnoj knjižnici. Otac je smatrao da je knjižnica bitnija od dnevne sobe. Dopuštao joj je da pregledava knjige i čita ih, mogla je slobodno uzeti bilo što. Taj dan kao da ju je nešto vuklo, popne se na vrh police i tamo nađe nekakve spise i nekakvu neobičnu knjižicu. Zašto je to bilo na vrhu police, dobro skriveno da nitko ne može do toga? Odlučila je pitati oca o tome. Počela je čitati pismo koje je počinjalo sa `Dragi moj nesretni naslijedniče`, datirano 12. prosinca 1930. Pročitala je nekoliko redaka, ali je uhvati neugoda što čita očeve spise i brže je tutnula pismo natrag u omotnicu.
No, nije mogla zaboraviti na to što je pročitala i vidjela. Mučilo ju je to i htjela je što prije saznati nešto o tome. Kad je napokon priznala ocu što je pronašla, on je ostao zatečen. Lice mu je bilo puno boli.
Nije očekivala da će ti papiri što ih je pronašla izazvati nemir u očevim očima. Usprkos tome, otac joj započne pričati priču koju je najradije htio izbrisati iz svojeg života. Pisma koja je pronašla na vrhu police, njezinom ocu u naslijedstvo je ostavio njegov mentor Rossi, prekrasan čovjek i još bolji profesor.
Otac joj je počeo pričati bolnu priču i svoja sjećanja. Sve to je dugo zatomio u sebi ne želeći misliti na to. Godine su prolazile, a sad je njegova ljubljena kćer pronašla to. Priča seže u njegovu prošlost, u doba dok je još bio student i pisao disertaciju. Jednog dana na stolu mu se našla čudna knjiga sa likom zmaja u sredini. Nije znao tko je stavio tu knjigu na njegov stol i zašto. Listao ju je, ali u njoj se nije nalazilo ništa osim zmaja prijetećeg izgleda. Bilo je toliko čudno da je osjetio kao strah prožima njegovo biće. Odlučio je knjigu pokazati profesoru Rossiju, njegovom mentoru. Rossi je znao puno detalja i davao je cijelog sebe u istraživanja. Možda će on znati kakva je to neobična knjiga. Kad ju je pokazao Rossiju i on je problijedio jednako kao i on sada kada je njegova kćer na pragu da otkrije tu bolnu tajnu koju je čuvao godinama.
Rossi je ustuknuo, ali mu je odlučio pomoći. Znao je o čemu se radi. I u njegovim očima ocrtavala se bol kakvu on sada nosi. Sad zna što je profesor proživljavao onda kada mu je otkrio tajnu. Tajnu veću od njih samih. Koliko god to uvjerljivo zvučalo, Paul nije želio priznati sebi da je Rossi možda u pravu. Ali knjiga ga je kopkala. Kao da ga je vukla da istražuje još o onome što mu je Rossi rekao.
Okultna povijest nije ga baš previše zanimala, više je bio realist. Ali ovo nije moglo biti realno. Knjiga koja mu se pojavila na stolu nije bila mašta. Bila je stvarnost. Surova stvarnost koje se on bojao.
Sada njegova jedinica želi znati cijelu priču i vidio je u njezinim očima koliko je željna sve čuti. Ispričat će joj sve. Malo po malo. Dan po dan. Ne smije od njega tražiti da odjednom sve ispriča. Za takvo nešto još nije spreman. I ona je to shvatila. Shvatila je da oca treba pustiti da sam priča koliko i kad želi. Pustila ga je.
Uvidjela je da joj on svaki put priča tu svoju tešku životnu priču jedino kad su na putovanju. Njihov dom kao da nije želio okaljati tim zlom. Sve to što joj je otac pričao imalo je veze s jednim bićem iz legendi. Čula je za njega, ali nikad u svjetlu u kojem joj je otac to predstavio. Bio je to Vlad Tepeš, zvani Drakula.
Okrutni knez Vlaške iz srednjeg vijeka poznat po borbama protiv Osmanlija. Bio je toliko zao, da je slušati o njegovim okrutnostima bilo bolno za uši. No, Povjesničarku to nije obeshrabrilo. Uz očeve priče počela je i sama proučavati o Drakuli i njegovoj vladavini. Kao da ju je vukla nevidljiva sila da otkrije što više.
Želja za saznanjem o okrutnom vladaru odvest će je u nezamisliva putovanja i bolna otkrića. Jer ona još uvijek nije u potpunosti svjesna jedne činjenice koju njezin otac zna jako dobro. Vlad Tepeš je još uvijek živ.

Ostale tajne ove knjige otkrivajte sami čitajući ovu odličnu knjigu. Iako krajnje neobična, ova knjiga je stvarno jako dobro napisana. Spisateljica piše kao da je sve to osobno proživjela. Povjesničarka je pustolovina koja se ne zaboravlja. Taj efekt je još jači ako se niste prije zanimali za ovu temu. Zato je ovo nešto potpuno novo i ispričano na sasvim drugačiji način. Nadam se da vam se svidio ovaj osvrt, te da ste uživali čitajući ga. Uživajte! :) Elizabeth Kostova - Povjesničarka (Istoricar)

Iz najmračnijeg doba europske povijesti potječe legenda o najokrutnijem vladaru srednjovjekovne Europe, legenda koja već stoljećima u jednakoj mjeri intrigira povjesničare, pisce i filmske redatelje, ona o vlaskom tiraninu Vladu Tepešu. S povijesnog gledišta Vlad Tepeš kriv je za smrt više od dvadeset tisuća stanovnika Vlaške i Transilvanije, u okviru pregovora završio je kao turski talac, poginuo je u bitci protiv Turaka, ili ga je pak slučajno ubio netko od njegovih ljudi. No Vlad Tepeš sasvim sigurno nije bio vampir. To, dakako, tvrde povjesničari. Praznovjerna vjerovanja, narodne pjesme i pučka predaja stanovnika zemalja istočne Europe govore naravno, nešto posve drukčije.

Deset godina minucioznog povijesnog istraživanja, mnogo osobnog iskustva i putovanja zemljama o kojima piše bili su potrebni Elizabeth Kostovoj kako bi završila svoj roman prvijenac, za koji je još na sveučilištu u Michiganu dobila nagradu za “roman u nastajanju”. Eruditski stil, potresna ljubavna priča i avantura od koje zastaje dah, pretvorili su Povjesničarku u najčitaniji hit godine. Algoritam vam s ponosom predstavlja hrvatski prijevod Povjesničarke Elizabeth Kostove koji izlazi samo dva mjeseca nakon svjetske premijere u prijevodu Damira Biličića i uz izvornu likovnu opremu Patti Ratchford.
Kompleksna radnja ovog romana smještena je gotovo čitavim dijelom u područjima istočne Europe, koja su od srednjeg vijeka sve do današnjih dana natapana krvlju i mučena ratovima pa se jedan dio događa i u Zagrebu i Dubrovniku.
Kada šesnaestogodišnjakinja u bogatoj knjižnici svojega oca pronađe dobro skrivenu knjigu i hrpu požutjelih pisama koja počinju riječima “Moj dragi i nesretni nasljedniče”, počet će potraga najopskurnijim putovima povijesti, utemeljena na činjenici toliko apsurdnoj koliko i mogućoj: Drakula, krvožedni Vlad Tepes je živ.
Vođena vještom spisateljskom rukom Elizabeth Kostove, priča se istovremeno razvija u tri smjera, u tri različita razdoblja: tridesetih godina prošlog stoljeća, profesor Bartolomew Rossi, nakon što mu je maštu i povjesničarski duh zaokupila neobična knjiga, krenuo je u potragu za Drakulom. Neobični, krvavi događaji ubrzo će ga natjerati da odustane, sve dok dvadeset godina kasnije istu knjigu ne pronađe Paul, njegov student. Ubrzo nakon toga, Rossi misteriozno nestaje, a Paul i Rossijeva kći Helen pokušat će riješiti zagonetku. Treći pripovjedni niz počinje dvadeset godina kasnije – nekadašnji student sada je ugledni diplomat, a sudbonosnu je knjigu pronašla njegova kći. Paul je nestao, ostavivši neshvatljivu poruku: “Otišao sam pronaći tvoju majku.” Majku koja je mrtva već dvadeset godina!

Elizabeth Kostova diplomirala je na sveučilištu Yale, a magistrirala na sveučilištu Michigan, gdje je dobila nagradu Hopwood za “Roman u nastajanju”

NEMOJTE LICITIRATI-KUPOVATI, UKOLIKO VAM USLOV LICNOG PREUZIMANJA NE ODGOVARA !!!
MOLIM VAS, PROCITAJTE PRE KUPOVINE!!! NE SALJEM KNJIGE-JEDINA OPCIJA JE LIČNO PREUZIMANJE , TC`DELTA` ili TC `PIRAMIDA` NA N. BEOGRADU - TO JE JEDINA OPCIJA AKO SE ODLUČITE DA LIČNO PREUZMETE I PLATITE KUPLJENI PREDMET!!!NEMOJTE LICITIRATI-KUPOVATI, UKOLIKO VAM USLOV LICNOG PREUZIMANJA NE ODGOVARA !!!

Nemojte licitirati ukoliko Vam uslov ličnog preuzimanja ne odgovara!!!Predmet: 57825495
NOVA KNJIGA-NEKORISCENA,ORIGINALNO HRVATSKO(postoji i srpsko-identicno izdanje-rasprodato-`Istoricar` Elizabeta Kostova RASPRODATO RETKO)-(FENOMENALAN ROMAN O DRAKULI) IZDANJE-RASPRODATA!!!DOLE-NIZE,IMA DETALJNI OPIS HRVATSKOG ORIGINALNOG I SRPSKOG IZDANJA-IDENTICAN JE SADRZAJ KNJIGA JE KAO NOVA-NEKORISCENA,STANJE KNJIGE:PERFEKTNO:(5+) Napokon da naiđem na roman o Drakuli a da nije moderniziran, sladunjav i prepun pohotnih tinejdžera.
Ovih skoro 640 stranica sam pročitao uz vrlo kratku pauzu za manje od tjedan dana. Moja preporuka svima koji vole ne samo tematiku vampira nego bilo koju vrstu putopisnih romana. Ocjena od mene -10 JEZIK IZDANJA:Hrvatski
Naslov originala: The Historian (FENOMENALAN ROMAN O DRAKULI)
IZDAVAČ / PROIZVOĐAČ
ALGORITAM D.O.O. ZAGREB
FORMAT:664 stranica
POVEZ:TVRDI
PREVEO:DAMIR BILIČIC
ISBN:953-220-300-1
KATEGORIJE
Knjige , Ostali nakladnici , Beletristika , Ljubavni i erotski
Sinopsis-Hrvatskog izdanja-obimniji:`Istoricar`-`Povjesničarka` -Kostova Elizabeth------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------------
Deset godina minucioznog povijesnog istraživanja, mnogo osobnog iskustva i putovanja zemljama o kojima piše bili su potrebni Elizabeth Kostovoj kako bi završila svoj roman prvijenac, za koji je još na sveučilištu u Michiganu dobila nagradu za `roman u nastajanju`. Eruditski stil, potresna ljubavna priča i avantura od koje zastaje dah, Povjesničarku su pretvorili u bestseler.

Kompleksna radnja ovog romana smještena je gotovo čitavim dijelom u područjima istočne Europe, koja su od srednjeg vijeka sve do današnjih dana natapana krvlju i mučena ratovima pa se jedan dio događa i u Zagrebu i Dubrovniku.
Kada šesnaestogodišnjakinja u bogatoj knjižnici svojega oca pronađe dobro skrivenu knjigu i hrpu požutjelih pisama koja počinju riječima `Moj dragi i nesretni nasljedniče`, počet će potraga najopskurnijim putevima povijesti, utemeljena na činjenici toliko apsurdnoj koliko i mogućoj: Drakula, krvožedni Vlad Ţepeş je živ.

Priča se istovremeno razvija u tri različita razdoblja. Prvo razdoblje: Tridesetih godina prošlog stoljeća, profesor Bartolomew Rossi, nakon što mu je maštu i povjesničarski duh zaokupila neobična knjiga, krenuo je u potragu za Drakulom. Stravični i krvavi događaji ubrzo će ga natjerati da odustane, sve dok dvadeset godina kasnije istu knjigu ne pronađe Paul, njegov student. Ubrzo nakon toga, Rossi misteriozno nestaje, a Paul i tajanstvena Helen pokušat će riješiti zagonetku. Treći pripovjedni niz počinje dvadeset godina kasnije – nekadašnji student sada je ugledni diplomat, a sudbonosnu je knjigu pronašla njegova kći. Paul je nestao, ostavivši neshvatljivu poruku: `Otišao sam pronaći tvoju majku.` Majku koja je mrtva već dvadeset godina! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sinopsis Srpskog izdanja-O KNJIZI:`Istoricar`-`Povjesničarka` -Kostova
Istražujući mračne sombole, legende i nepoznate tekstove, tumačeći zlokobne šifre nastale u okviru srednjovekovne manastirske tradicije, u nemogućnosti da se suoči sa nevidljivom silom čije se postojanje skriva pod velom zagonetki i zaštitom drevne moći Vlada Drakule, jedna žena se približila tajni sopstvene prošlosti i suprotstavila iskonskom zlu.
Roman Elizabete Kostove je pustolovina monumentalnih razmera, nemilosrdna priča koja meša činjenice i uobrazilju, istoriju i sadašnjost, i odigrava se na širokom planu od Oksforda, Amsterdama, Pirineja do Ljubljane, Dubrovnika, Svete gore, srednjovekovne Srbije, Vizantije i Budimpešte,Transilvanije, Vlaške i bugarskih pravoslavnih manastira; od pada Carigrada, osmanlijskih osvajanja Balkana i hodočasničkih puteva do komunističkih režima iza nekadašnje Gvozdene zavese.
Roman prati Pola, mladog i darovitog istoričara. Kasno jedne noći, dok je radio na svojoj disertaciji u biblioteci, on nalazi neobičnu knjigu. Na prvi pogled to je stari tom povezan u kožu, potpuno prazan, osim središta na kojem otkriva otisak krvožednog zmaja sa zastavom na kojoj piše `Drakula`.
Pol odlučuje da je pokaže svom mentoru, Bartolomeu Rosiju. Kad mu Rosi priznaje da poseduje sličnu knjigu, on Polu poverava priču o svom istraživanju Drakule. Malo posle njihovog razgovora Rosi nestaje. Pol prati Rosijev trag kroz Istanbul, pa preko Dunava u Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku.
Istočnu Evropu ispunjavaju misterija i jeza, a istorija je posvuda. Lanac istorijskih potraga seže do osmanlijskih osvajanja Carigrada i Balkana, od Vizantije i srednjovekovnih pravoslavnih manastira do sedamdesetih godina dvadesetog veka, nekadašnje Jugoslavije i zemalja iza Gvozdene zavese.
Često predstavljan kao neprijatelj hrišćana, Drakula je u `Istoričaru` hrišćanin, a njegov istinski neprijatelj je nasleđe Turaka Osmanlija. Bazirana na sukobu vera i sudaru Istoka i Zapada, priča nas vodi kroz stare dokumente (rukopise, mape, pisma), u drevne manastirske biblioteke, tajne kripte, arhive, upoznaje nas sa ritualima koji sežu do srednjeg veka i monasima zaverenicima.
Iako se `Istoričar` smatra lepom književnošću, veliki deo je zasnovan na stvarnim istorijskim događajima i putovanjima same Kostove, što ovaj roman čini daleko realističnijim nego, sa njom često upređivani Da Vinčijev Kod.
drakula, dracula, vampir, vampire, vlad tepes, bram stoker, brem stoker
Život knjigoholičarke:L

O MENI POČETNA PREPORUKE CITATI NOVITETI IZJAVA O PRIVATNOSTI

Više…
ožujka 23, 2016
RECENZIJA: POVJESNIČARKA
AUTOR: ELIZABETH KOSTOVA
IZDAVAČ: ALGORITAM

Dobar vam ovaj kišni dan dragi čitatelji! Vrijeme je baš za pokriti se dekicom i čitati knjigu. Kao što iz naslova vidite za ovaj post odabrala sam Povjesničarku. Knjiga me oduševila! Zaista je posebna i ima jako lijepe opise. I ima puno stranica, tako da se ne morate bojati da ćete ju brzo pročitati. :) Posebna je zbog svoje nesvakidašnje teme koju je autorica uspješno obradila i sastavila prekrasan roman. Elizabeth Kostova je za mene pravo otkriće jer ovo je prva njezina knjiga koju sam čitala, a nadam se da će ih biti još puno. Nadam se da ću kupiti i drugu njezinu knjigu, Kradljivci labudova, jer me Povjesničarka zaista oduševila. Sjećate se Brama Stokera i njegovog Drakule? To je knjiga o poznatom vampiru Drakuli koja ima možda najviše ekranizacija ikad. Svi znamo tko je Drakula, a ovaj roman daje novo nepoznato svjetlo na staru legendu o njemu. Ako ste mislili da sve znate o njemu, varate se. Dok čitate Povjesničarku imate osjećaj da ne znate ništa o liku iz legendi. Ovo je jedna od knjiga koja će vas prikovati uza sebe dok god je ne `progutate` do kraja. Mogu reći da je čak jedna od najboljih knjiga koje sam čitala. Još plus ako volite povijest kao ja, onda ćete zaista provesti sate zadubljeni u Povjesničarku.
Opisi u knjizi su dotjerani do savršenstva, svaki detalj je na svom mjestu. Ovaj roman je onako baš za uključiti mozak i razmišljati. Fascinatni likovi, tajni na pretek, prekrasna mjesta, legende, sve to čini Povjesničarku savršenim romanom.
Pisana je u prvom licu, što je inače teže za čitanje, ima puno ljudi koji ne vole takve knjige, ali Elizabeth Kostova je to odradila maestralno. Imate osjećaj da ste vi Povjesničarka, te da stvarno proživljavate sve njezine trenutke i osjećaje. Da ne duljimo, krenimo sa opisom knjige. :)

Na početku romana, Povjesničarka opisuje svoj život kao šesnaestogodišnjakinja. Njezin otac se također bavio diplomacijom, često je putovao i izbivao iz kuće, a majku nije imala. Posljednja u nizu domaćica, gospođa Clay brinula se o njima, kuhala im i čistila. Povjesničarka je oca obožavala i jedva je čekala njegove povratke kući. Slušala bi potom sve njegove priče i upijala to što je bolje mogla.
Jednog dana zatekla se u očevoj ogromnoj knjižnici. Otac je smatrao da je knjižnica bitnija od dnevne sobe. Dopuštao joj je da pregledava knjige i čita ih, mogla je slobodno uzeti bilo što. Taj dan kao da ju je nešto vuklo, popne se na vrh police i tamo nađe nekakve spise i nekakvu neobičnu knjižicu. Zašto je to bilo na vrhu police, dobro skriveno da nitko ne može do toga? Odlučila je pitati oca o tome. Počela je čitati pismo koje je počinjalo sa `Dragi moj nesretni naslijedniče`, datirano 12. prosinca 1930. Pročitala je nekoliko redaka, ali je uhvati neugoda što čita očeve spise i brže je tutnula pismo natrag u omotnicu.
No, nije mogla zaboraviti na to što je pročitala i vidjela. Mučilo ju je to i htjela je što prije saznati nešto o tome. Kad je napokon priznala ocu što je pronašla, on je ostao zatečen. Lice mu je bilo puno boli.
Nije očekivala da će ti papiri što ih je pronašla izazvati nemir u očevim očima. Usprkos tome, otac joj započne pričati priču koju je najradije htio izbrisati iz svojeg života. Pisma koja je pronašla na vrhu police, njezinom ocu u naslijedstvo je ostavio njegov mentor Rossi, prekrasan čovjek i još bolji profesor.
Otac joj je počeo pričati bolnu priču i svoja sjećanja. Sve to je dugo zatomio u sebi ne želeći misliti na to. Godine su prolazile, a sad je njegova ljubljena kćer pronašla to. Priča seže u njegovu prošlost, u doba dok je još bio student i pisao disertaciju. Jednog dana na stolu mu se našla čudna knjiga sa likom zmaja u sredini. Nije znao tko je stavio tu knjigu na njegov stol i zašto. Listao ju je, ali u njoj se nije nalazilo ništa osim zmaja prijetećeg izgleda. Bilo je toliko čudno da je osjetio kao strah prožima njegovo biće. Odlučio je knjigu pokazati profesoru Rossiju, njegovom mentoru. Rossi je znao puno detalja i davao je cijelog sebe u istraživanja. Možda će on znati kakva je to neobična knjiga. Kad ju je pokazao Rossiju i on je problijedio jednako kao i on sada kada je njegova kćer na pragu da otkrije tu bolnu tajnu koju je čuvao godinama.
Rossi je ustuknuo, ali mu je odlučio pomoći. Znao je o čemu se radi. I u njegovim očima ocrtavala se bol kakvu on sada nosi. Sad zna što je profesor proživljavao onda kada mu je otkrio tajnu. Tajnu veću od njih samih. Koliko god to uvjerljivo zvučalo, Paul nije želio priznati sebi da je Rossi možda u pravu. Ali knjiga ga je kopkala. Kao da ga je vukla da istražuje još o onome što mu je Rossi rekao.
Okultna povijest nije ga baš previše zanimala, više je bio realist. Ali ovo nije moglo biti realno. Knjiga koja mu se pojavila na stolu nije bila mašta. Bila je stvarnost. Surova stvarnost koje se on bojao.
Sada njegova jedinica želi znati cijelu priču i vidio je u njezinim očima koliko je željna sve čuti. Ispričat će joj sve. Malo po malo. Dan po dan. Ne smije od njega tražiti da odjednom sve ispriča. Za takvo nešto još nije spreman. I ona je to shvatila. Shvatila je da oca treba pustiti da sam priča koliko i kad želi. Pustila ga je.
Uvidjela je da joj on svaki put priča tu svoju tešku životnu priču jedino kad su na putovanju. Njihov dom kao da nije želio okaljati tim zlom. Sve to što joj je otac pričao imalo je veze s jednim bićem iz legendi. Čula je za njega, ali nikad u svjetlu u kojem joj je otac to predstavio. Bio je to Vlad Tepeš, zvani Drakula.
Okrutni knez Vlaške iz srednjeg vijeka poznat po borbama protiv Osmanlija. Bio je toliko zao, da je slušati o njegovim okrutnostima bilo bolno za uši. No, Povjesničarku to nije obeshrabrilo. Uz očeve priče počela je i sama proučavati o Drakuli i njegovoj vladavini. Kao da ju je vukla nevidljiva sila da otkrije što više.
Želja za saznanjem o okrutnom vladaru odvest će je u nezamisliva putovanja i bolna otkrića. Jer ona još uvijek nije u potpunosti svjesna jedne činjenice koju njezin otac zna jako dobro. Vlad Tepeš je još uvijek živ.

Ostale tajne ove knjige otkrivajte sami čitajući ovu odličnu knjigu. Iako krajnje neobična, ova knjiga je stvarno jako dobro napisana. Spisateljica piše kao da je sve to osobno proživjela. Povjesničarka je pustolovina koja se ne zaboravlja. Taj efekt je još jači ako se niste prije zanimali za ovu temu. Zato je ovo nešto potpuno novo i ispričano na sasvim drugačiji način. Nadam se da vam se svidio ovaj osvrt, te da ste uživali čitajući ga. Uživajte! :) Elizabeth Kostova - Povjesničarka (Istoricar)

Iz najmračnijeg doba europske povijesti potječe legenda o najokrutnijem vladaru srednjovjekovne Europe, legenda koja već stoljećima u jednakoj mjeri intrigira povjesničare, pisce i filmske redatelje, ona o vlaskom tiraninu Vladu Tepešu. S povijesnog gledišta Vlad Tepeš kriv je za smrt više od dvadeset tisuća stanovnika Vlaške i Transilvanije, u okviru pregovora završio je kao turski talac, poginuo je u bitci protiv Turaka, ili ga je pak slučajno ubio netko od njegovih ljudi. No Vlad Tepeš sasvim sigurno nije bio vampir. To, dakako, tvrde povjesničari. Praznovjerna vjerovanja, narodne pjesme i pučka predaja stanovnika zemalja istočne Europe govore naravno, nešto posve drukčije.

Deset godina minucioznog povijesnog istraživanja, mnogo osobnog iskustva i putovanja zemljama o kojima piše bili su potrebni Elizabeth Kostovoj kako bi završila svoj roman prvijenac, za koji je još na sveučilištu u Michiganu dobila nagradu za “roman u nastajanju”. Eruditski stil, potresna ljubavna priča i avantura od koje zastaje dah, pretvorili su Povjesničarku u najčitaniji hit godine. Algoritam vam s ponosom predstavlja hrvatski prijevod Povjesničarke Elizabeth Kostove koji izlazi samo dva mjeseca nakon svjetske premijere u prijevodu Damira Biličića i uz izvornu likovnu opremu Patti Ratchford.
Kompleksna radnja ovog romana smještena je gotovo čitavim dijelom u područjima istočne Europe, koja su od srednjeg vijeka sve do današnjih dana natapana krvlju i mučena ratovima pa se jedan dio događa i u Zagrebu i Dubrovniku.
Kada šesnaestogodišnjakinja u bogatoj knjižnici svojega oca pronađe dobro skrivenu knjigu i hrpu požutjelih pisama koja počinju riječima “Moj dragi i nesretni nasljedniče”, počet će potraga najopskurnijim putovima povijesti, utemeljena na činjenici toliko apsurdnoj koliko i mogućoj: Drakula, krvožedni Vlad Tepes je živ.
Vođena vještom spisateljskom rukom Elizabeth Kostove, priča se istovremeno razvija u tri smjera, u tri različita razdoblja: tridesetih godina prošlog stoljeća, profesor Bartolomew Rossi, nakon što mu je maštu i povjesničarski duh zaokupila neobična knjiga, krenuo je u potragu za Drakulom. Neobični, krvavi događaji ubrzo će ga natjerati da odustane, sve dok dvadeset godina kasnije istu knjigu ne pronađe Paul, njegov student. Ubrzo nakon toga, Rossi misteriozno nestaje, a Paul i Rossijeva kći Helen pokušat će riješiti zagonetku. Treći pripovjedni niz počinje dvadeset godina kasnije – nekadašnji student sada je ugledni diplomat, a sudbonosnu je knjigu pronašla njegova kći. Paul je nestao, ostavivši neshvatljivu poruku: “Otišao sam pronaći tvoju majku.” Majku koja je mrtva već dvadeset godina!

Elizabeth Kostova diplomirala je na sveučilištu Yale, a magistrirala na sveučilištu Michigan, gdje je dobila nagradu Hopwood za “Roman u nastajanju”

57825495 ISTORIČAR-Elizabeth Kostova Povjesničarka-NOVA(5+)

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.