pregleda

Kralj vremena Velimir I - Velimir Hlebnjikov


Cena:
300 din
Želi ovaj predmet: 1
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Lično
Grad: Novi Sad-Kovilj,
Novi Sad
Prodavac

VladaB21 (332)

Pozitivne: 419

Negativne: 0

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Godina izdanja: 1964
Jezik: Srpski
Autor: Strani

Izdavač - Prosveta, Beograd
Tvrd povez sa zaštitnim omotom, 21 cm, 370 strana

Polovna knjiga, zaštitni omot blago pohaban, unutrašnjost dobro očuvana.

Od samog nastanka pokret ruskih futurista bio je podeljen u nekoliko frakcija, što ga je znatno razlikovalo od italijanskog pokreta. Nesumljivo je da su italijanski futuristi imali presudan uticaj na ruske, ali znatno više na likovnu umetnost nego na samu književnost. Pojavom futurizma na tlu Rusije, podstaknuta je čitava plejada pisaca, koja je izvršila revoluciju plasmanom novog pojma u poeziji, radikalnom promenom pesničkog jezika, inspirisanim mržnjom prema buržoaziji, veoma glasnim pobunama protiv imperijalizma, šovinizma, kapitalizma, ratova, terora...Rezultat svega je nastanak najznačajnije avangardne frakcije u ruskoj književnosti pod nazivom `Kubo-futurizam` (1913-1915). Nosioci su bili: Jelena Guro, braća Burljuci, Kručonih a posebno Velimir Hlebnjikov i Vladimir Majakovski. Program frakcije koji je bio veoma radikalan i ambiciozan, uspešnu realizaciju u praksi oslikava se jedino u revoluciji, što jasno objašnjava pristanak, a kasnije aktivno učešće pripadnika frakcije u Velikom Oktobru (1917). U tom periodu po prvi put se u ruskoj poeziji odbacuje klasična sintaksa, zatim metričke norme, vremena, pridevski i glagolski načini, i sve češće se uvodi tzv.`telegrafski stil` pisanja stihova. Stihovi se sve češće izražavaju čistim slikama, imenicama, matematičkim znacima, psovkama i novim do tada neviđenim rasporedom reči i slova. Jedan od nosioca i organizatora frakcije pored Majakovskog je pesnik Velimir Hlebnjikov (1885-1922). On je bio pesnik koji je na sve načine poricao urbanu civilizaciju, vraćajući se često rusko-slovenskoj mitologiji, tražeći povratak na stare izvore ruskog jezika. Postaje jedan od vodećih arhaista i novatora, koji je u svojim stihovima prvi umetnuo tzv. `vanume` (reči bez logičnog značenja) i stare zaboravljene ruske reči. Rušio je sintaksu, a sa Majakovskim i Kručonihom razvijao iracionalni pesnički jezik.
Hlebnjikov je rođen Tundutovu a umire u Satalovu. Bio je student Peterburškog univerziteta ali studije nije završio. Pisao je poeziju i prozu. Živeo je životom boema. Imao je veoma plodotvoran uticaj na Vladimira Majakovskog ali i na mnoge mlade ruske i slovenske pesnike tog vremena. Iza svog kratkog života od značajnijih književnih dela ostavio je: `Urlik rukavice! (1908-1914), `Izabrani stihovi` (1907-1914), `Ladomir` (1920), `Noć u rovu` (1921) i `Zangezi` (1922). Nakon smrti u više navrata posthumno su štampana i izdavana njegova sabrana dela. Na našim prostorima poezija Velimira Hlebnjikova je bila uvrštena u mnoge antologije savremene svetske poezije, a objavljena je i njegova veoma značajna zbirka poezije `Kralj vremena Velimir Prvi` u prevodu Bore Ćosića i Vere Nikolić.

- Komunikacija isključivo kupindo porukama
- Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu
- Uplata se vrši pre slanja paketa
- Kupac snosi troškove poštarine
- Lično preuzimanje na teritoriji Novog Sada, po dogovoru
- Knjige ne šaljem u inostranstvo
- Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja.



Predmet: 45977073