pregleda

Čaj od suručice


Cena:
150 din
Stanje: Novo
Garancija: Ne
Isporuka: DExpress
Plaćanje: Pouzećem
Prodavac Pravno lice

Chamomilla (11)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 20

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

Chamomilla vam donosi najsvežiji [b]čaj od suručice[/b]. [b]Način pripreme: U ključaloj vodi[/b] Supenu kašiku čaja preliti sa 2 dcl ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 30 min. pa procediti. Piti tri puta dnevno pre jela po 2 dcl nezaslađenog čaja.

Suručica - opis biljke:

Familija: [i]Rosaceae[/i] Narodna imena: suručica, suručarka. Višegodišnja zeljasta biljka sa tankim, čvornatim, kosim rizomom. Stabljika uspravna, jednostavna, retko u gornjem delu granata, tanka, sa jako raz­maknutim listovima. Visoka je od 30 do 80 cm. Listovi isprekidano perasti, sa 8-25 pari duguljastih, perasto urezanih listića. Cvetovi žućkastobeli, sakupljeni u metličaste cvasti. Plod dlakava orašica. Cveta od maja do jula. Biljka je toplih i sunčanih staništa, siromašnijih hranljivim materijama. Sreće se na suvim i prilično vlažnim livadama, ređe u suvim proređenim šumama. Od šuma, biljka je konstatovana u šumama granice i cera (as. [i]Quercetum farnet­[/i][i]to cerris) [/i]itd. Od travnih fitocenoza, ustanovljena je u brojnim asocijacijama. Naseljava livadske, pašnjačke, stepske, ruderalne i halofitske biljne zajednice. Ekološki indeksi: V-2; K-3; N-2: S-4; T-4. U fitoterapeutskoj praksi se koristi nadzemni deo biljke u cvetu sa drškom [i](Filipendulae flos cunz stipites) [/i]i bez drške [i](Filipendulae flos sine stipites). [/i]Droge propisuju samo neke strane stare fatmakopeje, a za njihovu lekovitost od značaja su prisutni: fenolni glikozid gaulterin sa aglikonom metilsalicilatom, izosalicin i spirein, salicilaldehid; flavonotdi (kvercetin, hiperozid, avikularin, spireozid); etarsko ulje, pretežno u cvetovima, tanini i sluzne materije. Od komponenata etarskog ulja (salicilni aldehid, heliotropin, vanilin) i kumarina potiče prijatan miris droge. Zbog toga se ona koristi i kao korigens mirisa nekih fitopreparata. Droge ove vrste, kao i ostalih biljnih vrsta ovog roda, su predmet novih fitohemi­jskih proučavanja, pre svega iz aspekta boljeg poznavanja njihovih flavonoidnth. kumarisnkih i mineralnih materija, kojima se pripisuje sve veći medicinski značaj. Preparati izrađeni na bazi delovanja ove droge najčešće se koriste kao holeretici, zbog sadržaja salicilne kiseline i njenih derivata, kao antiinflamatori, zahvaljujući fenolnim glikozidima, proizvodima metikalicilata, potom kao reumatiei, diuretici, dijaforetici, adstringensi, ali i kao srčani i želudačni tonici. Često se primenjuju i u slučaju pojave celulitisa i gojaznosti. Tekst preuzet iz knjige `Lekovite biljke Vojvodine`.


Predmet: 51108389

LimundoGrad d.o.o. koristi kolačiće koji su potrebni za pružanje usluga u svrhu statistike, sigurnosti, kao i utvrđivanja interesovanja korisnika i može ih deliti sa trećim licima u svrhu analize i marketinga. Više informacija.