SPLIT


Cena:
590 din
Želi ovaj predmet: 3
Stanje: Polovan bez oštećenja
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Lično preuzimanje
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Lično
Grad: Beograd-Zvezdara,
Beograd-Zvezdara
Prodavac

dixi1234 (326)

100% pozitivnih ocena

Pozitivne: 380

  Pošalji poruku

Svi predmeti člana


Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Jezik: Hrvatski
Tematika: Istorija
Godina izdanja: Posle 1950.
Kulturno dobro: Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine
Autor: Strani

Predivnih 12 crnobelih fotografija Splita. Prikazuju najlepša mesta, napoznatija mesta u Splitu, panorame, fotografije...

Format 18x12. Stanje kao na slici. Korice malo iskrzane, unutrašnjost u odličnom stanju.

Split (ital. Spalato, lat. Spalatum, grč. Ασπάλαθος (Aspalatos)) je grad u Hrvatskoj i administrativno središte Splitsko-dalmatinske županije. Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj i značajno je istorijsko i kulturno središte Hrvatske. Uvršten je u UNESKO-v popis svetske baštine.Split je kroz istoriju više puta menjao ime, tako ga nalazimo kao Aspalatos ili Spalatos (grč.), Spalatum (lat.), Spalato (it.), Spljet (staroslovenski), Split (srpski). Poreklo imena se izvodi od biljke brnistre (žuke) koja ovde raste u izobilju. Po drugoj teoriji, ime je nastalo od latinske reči, kao uvećavanje za palatu ili iz spalato = palatica, mala palata (it.).Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj nalazio se u sastavu stare opštine Split.
Iako se nastanak grada Splita povezuje s gradnjom Dioklecijanove palate, (4. vek), arheološki nalazi dokazuju da je ovo područje bilo naseljeno i davno pre Dioklecijana kao jedna od kolonija Grčke.
Dioklecijan, rimski car od 284—305. je potekao iz skromne porodice i originalno se zvao Diokles. Poznat je kao veliki reformator Rimskoga carstva, jer je uveo uređenje zvano tetrarhija, što je istovremena vladavina četiri vladara. Bio je progonitelj hrišćana, a sebe je smatrao bogom. Ogromna palata na području današnjeg Splita sagrađena je da u njoj provede „staračke dane“.
Dioklecijanova palata najveća je i najbolje sačuvana kasnoantička palata na svetu. Istočni i zapadni zid dugački su 216 m, južni 181 m, a severni 175 m. U severnom delu palate bila je smeštena posluga i vojska, dok su južno bile same careve odaje. U upotrebi je bio vodovod koji je dovodio vodu s izvora reke Jadro, a koristi se jednim delom i danas. Najnovija od teorija tvrdi da Dioklecijanova palata nikad nije bila mesto za odmor, nego prava fabrika za preradu vune.
Danas su od kompleksa sačuvane zidine, troje vrata (Zlatna, Srebrna, Željezna i Bronzana), carev mauzolej, (danas kule, sve četiri crkva Sv. Duje), Jupiterov hram ili Hram svih bogova, središnji trg — Peristil.
Značajnije naseljavanje Dioklecijanove palate započelo je verovatno od 7. veku, u vreme prvih slovensko-avarskih provala. Kasnije se Split proširio i izvan zidina. Po doseljenja Hrvata, Split je ostao rimski grad. Dugo je bio deo takozvane Vizantijske Dalmacije pošto je kao i drugi gradovi na obali povremeno bio pod vlašću Vizantije, (Istočno rimsko carstvo), a povremeno pod kontrolom hrvatskih knezova i kraljeva. Split je hristijanizovan u to doba, pa je tako i carev mauzolej postao crkva. Naknadno je dodat kor, a od 13. veka — 18. veka dozidan je zvonik, u 19. veku „rastavljen“ i obnovljen.)
Od 11. veka vizantijsku je vlast nad dalmatinskim gradovima zamenila mletačka, koja se takođe izmenjivala s razdobljima vladavine domaćih vladara. To su najpre bili takozvani narodni vladari ili kraljevi, a kasnije vladari ugarske države.
Za vreme vladavine bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića Split se nalazio u sastavu Tvrtkove države. Od 15. veka do pada Venecije u 1791, cela je Dalmacija bila je pod mletačkom vlašću. Za vreme turskih osvajanja, delom splitskog zaleđa zavladali su Osmanlije, pa je Split počeo da se razvija kao grad na granici i kao uvozno-izvozna luka. Grad je i ranije bio kulturno središte i tu je radio jedan od prvih i najboljih hrvatskih književnika, pisac Marko Marulić, autor poznatog epa „Judita“.
Godine 1838. grad Split ima 8721 stanovnika i 1305 domova. Od znamenitosti grada su katolička saborna crkva (na mestu `jazičkog hrama Joviša`) i ostaci Dioklecijanove palate. Ka Trogiru idući su ostaci drevnog grada Salone koji su u 7. veku srušili Srbi.
Uspomena na kratkotrajnu vlast Francuza u Splitu je Marmontova ulica. Posle poraza Napoleona, u Dalmaciji je usledilo oko 100 godina Austrougarsko habzburške vlasti, a nakon Austro-ugarske nagodbe i stvaranja dvojne monarhije, Dalmacija i Split su pripali austrijskom delu monarhije. Do kraja Prvog svetskog rata Dalmacija nije nikada bila ujedinjena s Hrvatskom, iako je bilo nastojanja, naročito u vreme Hrvatskog narodnog preporoda, koji se osetio i u Splitu.
Aleksandar I Karađorđević je dva puta veličanstveno dočekan od naroda u Splitu. Prvi put 1910. na putovanju ka Cetinju, a drugi put 1925. godine. 20. novembra 1918. je oko 20.000 Splićana oduševljeno dočekalo oslobodilačku srpsku vosjku. Klicalo se: Živjela srpska vosjka! Živio prestolonasljenik Aleksandar!...
Objavile su novine 1922. godine da je u Splitu postavljena spomen-ploča na rivi oslobodiocima - srpskoj kraljevskoj vojci. Na objavljenom snimku video se okupljeni narod na obali mora, oko obeležja. Vojnici srpski su na svom oslobodilačkom putu sa osmehom na licu ušli u Split 20. novembra 1918. godine, zaboravivši sve ono zlo što je bilo snašlo do tada. U spomen tog dana, zahvalni Dalmatinci na ploči koju je zapljuskivalo more stavili su sledeći tekst: NEKA SE ZNADE DA JE NA 20.11.1918. ZA REGENCIJE ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA HRABRA VOJSKA KRALjA SRBIJE PETRA I POD VOĐSTVOM MAJORA STOJANA TRNOKOPOVIĆA NA OVAJ PRISTAN POBJEDOSNO STUPILA. POZDRAVLjENA ZAGRLjENA BLAGOSLOVLjENA OD CELOKUPNOGA NARODA I GRAĐANSTVA SPLITA .
Između dva rata u Splitu je izgrađeno 70 novih ulica dužine preko 21 km. Grad je znatno narastao, naročito od kada je postao središte Primorske banovine.
Za vreme Drugog svetskog rata su Split okupirale italijanske snage, a i formalno anektirale tzv. Rimskim ugovorima sa Nezavisnom Državom Hrvatskom. Split je ostao bez svog prirodnog zaleđa, a stanovništvo je podvrgnuto politici italijanizacije. Zbog toga je već 1941. veliki deo lokalnog stanovništva posredno ili neposredno pristupio partizanima. Partizani su grad zauzeli u septembru 1943. nakon kapitulacije Italije, ali su ga nakon žestokih borbi morali prepustiti Nemačkoj. Split je formalno pripao NDH, ali je 26. oktobra 1944. ponovo došao pod partizansku kontrolu. Do kraja rata je služio kao privremeno sedište vlade Federalne države Hrvatske.
U doba SFRJ Split doživljava nagli ekonomski rast, delom vezan uz razvoj industrije u obližnjim Kaštelima, ali i sve veći razvoj turizma u Dalmaciji. Porast industrije i životnog standarda je imao i značajne demografske posledice, prvenstveno u naglom prilivu stanovništva iz ekonomski zaostalih krajeva Dalmatinske Zagore i Hercegovine.
Raspad SFRJ se u Splitu odrazio kroz niz ozbiljnih oružanih incidenata, koji su prethodili eskalaciji rata u Hrvatskoj. Razlog za to je bilo postojanje snažnog garnizona JNA u gradu, vezanog uz ratnu luku Lora, glavnu bazu JRM. Za vreme rata su Lora i drugi objekti JNA bili pod opsadom, okončanom tek potpisivanjem Sarajevskog primirja 1992. godine i povlačenjem snaga JNA početkom 1992. godine.
Rat je nakon toga trajao još tri godine, a Split, iako ne neposredno pogođen, je dosta pretrpeo zbog ekonomskog kolapsa, tek delimično ublaženog činjenicom da je služio kao glavna logistička baza snagama UNPROFOR-a u BiH.
Teška ekonomska situacija se nastavila i nakon rata, s obzirom da se Split, slično kao i ostatak Dalmacije daleko teže oporavljao u odnosu na Zagreb i druge delove Hrvatske. Zbog toga se Split — pogotovo njegova okolina — pokazao daleko plodnije tlo za održavanje nacionalističke desnice. To se između ostalog iskazalo i u čuvenom mitingu na Rivi održanom početkom 2001. godine u znak podrške generalu Mirku Norcu, hrvatskom generalu optuženom, a kasnije i osuđenom za ratne zločine.

‼ UKOLIKO NISI ČLAN LIMUNDO / KUPINDO SAJTA - REGISTRUJTE SE BESPLATNO PUTEM SLEDEĆEG LINKA: https://www.limundo.com/Registracija/Kupindo/ref/dixi1234


LIČNO PREUZIMANJE je moguće na Smederevskom putu kod Matijevića u Kaluđerici, uz predhodni dogovor. (Za kupovine preko 2000 dinara moguće preuzimanje na Ustaničkoj kod okretnice autobusa i tramvaja, uz predhodni dogovor)


VAŽEĆI CENOVNIK pošte za preporučenu tiskovinu:
Cene tiskovine organizovanog transporta su veće u zavisnosti od težine knjige u skladu sa zvaničnim cenovnikom pošte.
do 100 gr - 92 dinara
101-250 gr - 102 dinara
251-500 gr - 133 dinara
501-1000 gr - 144 dinara
1001-2000 gr - 175 dinara


- NE RAZNOSIM KNJIGE PO GRADU
- NE ŠALJEM POUZEĆEM
- NE ŠALJEM U INOSTRANSTVO

Predmet: 65259405
Predivnih 12 crnobelih fotografija Splita. Prikazuju najlepša mesta, napoznatija mesta u Splitu, panorame, fotografije...

Format 18x12. Stanje kao na slici. Korice malo iskrzane, unutrašnjost u odličnom stanju.

Split (ital. Spalato, lat. Spalatum, grč. Ασπάλαθος (Aspalatos)) je grad u Hrvatskoj i administrativno središte Splitsko-dalmatinske županije. Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini grad u Hrvatskoj i značajno je istorijsko i kulturno središte Hrvatske. Uvršten je u UNESKO-v popis svetske baštine.Split je kroz istoriju više puta menjao ime, tako ga nalazimo kao Aspalatos ili Spalatos (grč.), Spalatum (lat.), Spalato (it.), Spljet (staroslovenski), Split (srpski). Poreklo imena se izvodi od biljke brnistre (žuke) koja ovde raste u izobilju. Po drugoj teoriji, ime je nastalo od latinske reči, kao uvećavanje za palatu ili iz spalato = palatica, mala palata (it.).Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj nalazio se u sastavu stare opštine Split.
Iako se nastanak grada Splita povezuje s gradnjom Dioklecijanove palate, (4. vek), arheološki nalazi dokazuju da je ovo područje bilo naseljeno i davno pre Dioklecijana kao jedna od kolonija Grčke.
Dioklecijan, rimski car od 284—305. je potekao iz skromne porodice i originalno se zvao Diokles. Poznat je kao veliki reformator Rimskoga carstva, jer je uveo uređenje zvano tetrarhija, što je istovremena vladavina četiri vladara. Bio je progonitelj hrišćana, a sebe je smatrao bogom. Ogromna palata na području današnjeg Splita sagrađena je da u njoj provede „staračke dane“.
Dioklecijanova palata najveća je i najbolje sačuvana kasnoantička palata na svetu. Istočni i zapadni zid dugački su 216 m, južni 181 m, a severni 175 m. U severnom delu palate bila je smeštena posluga i vojska, dok su južno bile same careve odaje. U upotrebi je bio vodovod koji je dovodio vodu s izvora reke Jadro, a koristi se jednim delom i danas. Najnovija od teorija tvrdi da Dioklecijanova palata nikad nije bila mesto za odmor, nego prava fabrika za preradu vune.
Danas su od kompleksa sačuvane zidine, troje vrata (Zlatna, Srebrna, Željezna i Bronzana), carev mauzolej, (danas kule, sve četiri crkva Sv. Duje), Jupiterov hram ili Hram svih bogova, središnji trg — Peristil.
Značajnije naseljavanje Dioklecijanove palate započelo je verovatno od 7. veku, u vreme prvih slovensko-avarskih provala. Kasnije se Split proširio i izvan zidina. Po doseljenja Hrvata, Split je ostao rimski grad. Dugo je bio deo takozvane Vizantijske Dalmacije pošto je kao i drugi gradovi na obali povremeno bio pod vlašću Vizantije, (Istočno rimsko carstvo), a povremeno pod kontrolom hrvatskih knezova i kraljeva. Split je hristijanizovan u to doba, pa je tako i carev mauzolej postao crkva. Naknadno je dodat kor, a od 13. veka — 18. veka dozidan je zvonik, u 19. veku „rastavljen“ i obnovljen.)
Od 11. veka vizantijsku je vlast nad dalmatinskim gradovima zamenila mletačka, koja se takođe izmenjivala s razdobljima vladavine domaćih vladara. To su najpre bili takozvani narodni vladari ili kraljevi, a kasnije vladari ugarske države.
Za vreme vladavine bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića Split se nalazio u sastavu Tvrtkove države. Od 15. veka do pada Venecije u 1791, cela je Dalmacija bila je pod mletačkom vlašću. Za vreme turskih osvajanja, delom splitskog zaleđa zavladali su Osmanlije, pa je Split počeo da se razvija kao grad na granici i kao uvozno-izvozna luka. Grad je i ranije bio kulturno središte i tu je radio jedan od prvih i najboljih hrvatskih književnika, pisac Marko Marulić, autor poznatog epa „Judita“.
Godine 1838. grad Split ima 8721 stanovnika i 1305 domova. Od znamenitosti grada su katolička saborna crkva (na mestu `jazičkog hrama Joviša`) i ostaci Dioklecijanove palate. Ka Trogiru idući su ostaci drevnog grada Salone koji su u 7. veku srušili Srbi.
Uspomena na kratkotrajnu vlast Francuza u Splitu je Marmontova ulica. Posle poraza Napoleona, u Dalmaciji je usledilo oko 100 godina Austrougarsko habzburške vlasti, a nakon Austro-ugarske nagodbe i stvaranja dvojne monarhije, Dalmacija i Split su pripali austrijskom delu monarhije. Do kraja Prvog svetskog rata Dalmacija nije nikada bila ujedinjena s Hrvatskom, iako je bilo nastojanja, naročito u vreme Hrvatskog narodnog preporoda, koji se osetio i u Splitu.
Aleksandar I Karađorđević je dva puta veličanstveno dočekan od naroda u Splitu. Prvi put 1910. na putovanju ka Cetinju, a drugi put 1925. godine. 20. novembra 1918. je oko 20.000 Splićana oduševljeno dočekalo oslobodilačku srpsku vosjku. Klicalo se: Živjela srpska vosjka! Živio prestolonasljenik Aleksandar!...
Objavile su novine 1922. godine da je u Splitu postavljena spomen-ploča na rivi oslobodiocima - srpskoj kraljevskoj vojci. Na objavljenom snimku video se okupljeni narod na obali mora, oko obeležja. Vojnici srpski su na svom oslobodilačkom putu sa osmehom na licu ušli u Split 20. novembra 1918. godine, zaboravivši sve ono zlo što je bilo snašlo do tada. U spomen tog dana, zahvalni Dalmatinci na ploči koju je zapljuskivalo more stavili su sledeći tekst: NEKA SE ZNADE DA JE NA 20.11.1918. ZA REGENCIJE ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA HRABRA VOJSKA KRALjA SRBIJE PETRA I POD VOĐSTVOM MAJORA STOJANA TRNOKOPOVIĆA NA OVAJ PRISTAN POBJEDOSNO STUPILA. POZDRAVLjENA ZAGRLjENA BLAGOSLOVLjENA OD CELOKUPNOGA NARODA I GRAĐANSTVA SPLITA .
Između dva rata u Splitu je izgrađeno 70 novih ulica dužine preko 21 km. Grad je znatno narastao, naročito od kada je postao središte Primorske banovine.
Za vreme Drugog svetskog rata su Split okupirale italijanske snage, a i formalno anektirale tzv. Rimskim ugovorima sa Nezavisnom Državom Hrvatskom. Split je ostao bez svog prirodnog zaleđa, a stanovništvo je podvrgnuto politici italijanizacije. Zbog toga je već 1941. veliki deo lokalnog stanovništva posredno ili neposredno pristupio partizanima. Partizani su grad zauzeli u septembru 1943. nakon kapitulacije Italije, ali su ga nakon žestokih borbi morali prepustiti Nemačkoj. Split je formalno pripao NDH, ali je 26. oktobra 1944. ponovo došao pod partizansku kontrolu. Do kraja rata je služio kao privremeno sedište vlade Federalne države Hrvatske.
U doba SFRJ Split doživljava nagli ekonomski rast, delom vezan uz razvoj industrije u obližnjim Kaštelima, ali i sve veći razvoj turizma u Dalmaciji. Porast industrije i životnog standarda je imao i značajne demografske posledice, prvenstveno u naglom prilivu stanovništva iz ekonomski zaostalih krajeva Dalmatinske Zagore i Hercegovine.
Raspad SFRJ se u Splitu odrazio kroz niz ozbiljnih oružanih incidenata, koji su prethodili eskalaciji rata u Hrvatskoj. Razlog za to je bilo postojanje snažnog garnizona JNA u gradu, vezanog uz ratnu luku Lora, glavnu bazu JRM. Za vreme rata su Lora i drugi objekti JNA bili pod opsadom, okončanom tek potpisivanjem Sarajevskog primirja 1992. godine i povlačenjem snaga JNA početkom 1992. godine.
Rat je nakon toga trajao još tri godine, a Split, iako ne neposredno pogođen, je dosta pretrpeo zbog ekonomskog kolapsa, tek delimično ublaženog činjenicom da je služio kao glavna logistička baza snagama UNPROFOR-a u BiH.
Teška ekonomska situacija se nastavila i nakon rata, s obzirom da se Split, slično kao i ostatak Dalmacije daleko teže oporavljao u odnosu na Zagreb i druge delove Hrvatske. Zbog toga se Split — pogotovo njegova okolina — pokazao daleko plodnije tlo za održavanje nacionalističke desnice. To se između ostalog iskazalo i u čuvenom mitingu na Rivi održanom početkom 2001. godine u znak podrške generalu Mirku Norcu, hrvatskom generalu optuženom, a kasnije i osuđenom za ratne zločine.

65259405 SPLIT

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.