pregleda

Rečnik zaljubljenika u Rusiju, Dominik Fernandes


Cena:
1.945 din (Predmet nije aktivan)
Stanje: Novo
Garancija: Ne
Isporuka: Pošta
Lično preuzimanje
Plaćanje: Limundo Cash
Plaćanje pre slanja (Ostalo)
Plaćanje pouzećem
Lično
Prodavac

Napro (813)

Pravno lice

Pozitivne: 1038

Negativne: 1

Svi predmeti prodavca

kontaktiraj prodavca

Kupindo zaštita

ISBN: Ostalo
Jezik: Srpski

`Reč je o zbirci eseja organizovanih u formi rečnika, posvećenih pojedinim ličnostima, pojmovima i fenomenima sa ambicijom da zajedno daju profil ruske kulture, opisan iz ugla jednog vrsnog poznavaoca, ali i zaljubljenika koji svoju naklonost ne želi da skriva i maskira je lažnom objektivnošću. U uvodu knjige Fernandes otkriva i korene svoje naklonosti prema Rusiji. Pored ruske književnosti koja je obeležila njegovo rano čitalačko iskustvo, Fernandes je u Parizu kao mladić, preko kolege ruskog studenta, upoznao jednu siromašnu rusku emigrantsku porodicu grofovskog porekla s kojom se zatim zbližio i u njoj pronašao toplinui neposrednost koja je stajala tačno nasuprot hladnoj, puritan skojatmosferi roditeljskog doma.

“Stoga se u meni od tog doba probudila neizmerna ljubav prema ruskom načinu života i prema ruskoj kulturi”, piše Fernandes. “Čini mi se da sam svoj upravu otadžbinu našao u toj zemlji koja rađa muškarce i žene takvih vrlina, ljude koje ne mogu da slomenikakve nedaće niti postradanja i koji su spremni dadruga svoga sina prihvate kao rođeno čedo.” Ova knjigaje izraz njegove zahvalnosti prema toj svojoj drugoj otadžbini i nepatvorene ljubavi prema ruskoj kulturi.

U knjizi se nalaze eseji posvećeni u najvećem broju velikim imenima ruske književnosti (Ahmatova, Babelj,Blok, Gorki, Nabokov, Makin, Puškin, Peljevin, Tolstoj,Turgenjev, Gogolj, Dostojevski, Čehov, Ulicka, Zamjatin,Solženjicin, Šolohov i mnogi drugi), zatim muzike(Šostakovič, Musorgski, Čajkovski, Gubajdulina, Rimski-Korsakov, Šnitke,Prokofjev, Stravinski…) i filma (Ajzenštajn, Tarkovski), a kao zasebne odrednice obrađeni su karakteristični pojmovi kao Sibir, ikona, Bog, balet,Čečenija, erotizam, Gulag, Jalta, Oblomov, Raspućin, konji, ljubomora,Lenjingrad, sovjetska književnost, slikarstvo, šala, smrt, porodica, žena,žrtvovanje… Rečnik zaljubljenika u Rusiju predstavlja zanimljiv i pouzdan vodič za putovanje kroz jednu veliku kulturu, uzbudljivu u svojoj širini ifascinantnu po svojim dometima.` (Izdavač)

Izdavač: Sluzbeni glasnik
Broj stranica: 547
Mek povez
Nova knjiga

Način plaćanja - Srbija: uplatnicom, lično
Način plaćanja - inostranstvo: preko banke
Tekući račun za uplatu:
265-6910310000247-37
Kupljena knjiga biće poslata u roku od tri dana od dana naručivanja ili uplate. Prodaja uz fiskalni račun. Troškove slanja snosi kupac.
Dostava: poštom, lično preuzimanje (dogovor)Pogledajte naše ostale ponude na http://www.kupindo.com/Clan/Napro/SpisakPredmeta

Predmet: 10645822